Totti új élete a pályán kívül

Totti új élete a pályán kívül

Miután tavasszal befejezte 25 éves labdarúgó-pályafutását, Francesco Totti új életet kezdett a Roma igazgatójaként.

A Corriere della Sport készített exkluzív interjút a Roma legendájával csütörtökön.

Szóval, mi változott?

"Minden, az életem, a gondolkodásom, a testem... Iszonyat hosszú időn keresztül hozzászoktam a napi rutinhoz, felkelni korán reggel, reggelizni, majd irány az edzés. Most meg kell terveznem a napjaimat. Kicsit nehéz ezt feldolgozni."

"Kértem egy kis időt a klubtól, hogy feltölthessem az akksikat. Szükségem volt egy kis szünetre, hogy tisztázzam a fejemben lévő gondolatokat, valamint élvezzem a szabadidőt a gyermekeimmel. Ők beleegyeztek ebbe, és ezért hálás vagyok, most már készen állok az új kihívásra. A futballban maradok, ami az életem része. Ez jelent számomra mindent."

Mindig a futballban maradsz, vagy itt is érvényes a soha ne mond, hogy soha?

"Én mindig a futballban fogok tevékenykedni, ebben biztos vagyok. Szerencsés vagyok, hogy a csapat, az edző, és az igazgatók körül lehetek, a meccseket is velük nézem. A csapatbusszal utazom, és a meccsek előtt is velük vagyok. Lényegében mindent csinálok."

Mit tehetsz ebben a pozícióban úgy, hogy soha nem kaptál ilyen képzést?

"Futballista voltam, így mindent megértek, ami ezzel kapcsolatos. Tudom, hogyan kell bánni a játékosokkal. Csak az tudja, hogy mikor mit kell mondani, aki képes olvasni az emberek szeméből, és megérti, hogy melyik a megfelelő pillanat, amikor le kell menni az öltözőbe. Nekem megvan ez az előnyöm a többi igazgatóval szemben, én megtapasztaltam az öltözői hangulatot. Minden nap benne vagyok, mint régen, csak most nem öltözöm át."

Hogy áll a zakó és a nyakkendő?

"Az elején úgy beszéltem magammal, mint egy őrült: 'sérült vagyok, eltiltottak, hamarosan újra mezben leszek'. Mostanra megszoktam."

Tekerjük vissza az időt kicsit május 28-ig, amikor visszavonultál, és a fél világ figyelemmel kísérte.

"Nem is számítottam, hogy ilyen lesz végül, ez már túlmutatott a futballon. Nem is Totti voltam, vagy a Roma csapatkapitánya abban a pillanatban, mindenki testvére voltam. Az emberek szeretete áradt felém."

"Ez lehet, hogy rosszul hangzik, mert a Roma mindenki fölött van, én pedig mindig magam elé állítottam a klubot, de aztán megértettem, hogy a meccs végeredménye másodlagos volt akkor az emberek számára."

Az új stadion építése lassan elkezdődik, nem akarsz majd pályára lépni az avató mérkőzésen?

"Elég már, amúgy is elég nehéz lenne. Amúgy nagyon fontos, hogy saját stadionunk legyen. Nagyban segíti majd a szurkolókat abban, hogy figyelemmel kísérjék a csapatot. Jelenleg 3 kilométerrel arréb tudsz csak leparkolni, majd 10 beléptető kapun kell átverekedned magad."

El tudod magad képzelni a Román kívül?

"Egyszer eligazolhattam volna a Real Madridhoz, mert Olaszországban más csapatban soha nem játszottam volna. Amikor döntöttem, akkor szívből tettem, és sosem bántam meg."

Volt bármikor is egy második lehetőséged, hogy távozz?

"Az utolsó pár hónap Spalletti irányítása alatt nehéz volt. Nagyon jó volt a kapcsolatunk azelőtt, hogy 2009-ben távozott, aztán amikor visszatért, én azonnal a rendelkezésére bocsátottam magam. Szerettem volna gyakrabban játszani, hiszen az volt az utolsó évem, és nem ártottam neki ezzel. Méltósággal elfogadtam a döntését. Persze bosszantó volt, de tudtam, hogy az edző dönt, és végül ezek alapján ítélik meg a munkáját."

"Voltak ajánlataim Amerikából és az Emirátusokból, ahol rengeteg pénzt kereshettem volna, de ezzel 25 év szerelmét döntöttem volna romba. Remek kihívás lett volna, pláne, hogy akkor pont nem nagyon favorizált az edző, de persze ekkor is a Romát választottam."

Milyen a kapcsolatod Jim Pallottával?

"Az eleje nehezen indult, de aztán tisztáztunk dolgokat. Ő bizonyos dolgokat fehérnek látott, míg én feketének. Aztán megtaláltuk a középutat, ami jó a Roma számára."

Nézted az Olaszország-Svédország mérkőzést?

"Nem tudtam elképzelni, hogy egy ilyen futballtragédia megtörténhet. Bekapcsolom majd a tévét júniusban, és nem látom majd Olaszországot. Ez szürreális."

Beküldted volna Lorenzo Insignet?

"Én kezdettem volna. Ő azon kevés játékosok egyike, aki megnyerhette volna azt a meccset."

Hol kellene most újrakezdenie az olasz szövetségnek?

"Damiano Tommasit kellene kinevezni. Először is azért, mert a barátom, másodszor pedig, mert egy hatalmas tehetség. Fiatal, átlátható, és tiszta, és ha külföldön kell minket képviselni, akkor az is menni fog neki."

És ki legyen az edző?

"Vincenzo Montella. Újra együtt lenne a bajnoki címet nyerő Roma."

Sajnálsz bármit is a futballban?

"Hogy nem játszottam Ronaldóval akkor, amikor az Interben szerepelt. Nekem, és neki is az egyik álma volt. Rengeteg gólt szerzett, de velem még többet lőhetett volna."

Gianluigi Buffonnak vissza kellene vonulnia, vagy még játszhatna?

"Ugyanúgy játszhatsz 39 évesen is, mint 22 évesen, ez csak mentalitás kérdése. Olaszországban viszont megszállottan foglalkoznak az emberek életkorával. Amikor Buffon véd, nem tűnik 39 évesnek."

Ki nyeri majd az Aranylabdát?

"Lionel Messi, vagy Cristiano Ronaldo, de én az előbbit preferálom."

Neked tetszik a VAR?

"Igen, csak meg kell értenünk a használatát. Például ki kérheti a használatát?"

Talán a használatával kicsit több büntetőt kaptál volna?

"Igen, de ők is többet kaptak volna a néhány őrült pillanatom miatt."

Tudod, hogy a rólad legtöbbször megnézett videó az, amikor felrúgtad Mario Balotellit?

"Ott nem volt szükség VAR-ra. Hosszú évek után érte el azt, amit kapott mindazért, amit a rómaikaról mondott. Rengetegszer csinálta...persze ettől még nem volt helyes, amit tettem."

Mi történt Daniele De Rossival?

"Ösztönös cselekedet volt, és sajnos ezek előfordulnak a futballban. Mindenkinél jobban bántja az eset őt, mi most annyit tudunk tenni, hogy mellette maradunk."

Mi a helyzet Eusebio Di Francescóval?

"Mindenki örül neki, nagyon egységes a csapat. Nagyon nyitott a párbeszédre, és nem finomkodik, amikor beszél. Ő egy olyan abruzzi születésű ember, aki azt mondja, amit gondol."

Fogsz valaha edzősködni?

"Mondjuk inkább azt, hogy nem ez most a fő prioritás nálam."

Ki nyeri a bajnokságot?

"3-4 csapat azonos szintet képvisel, de a Juventus mindig előrébb jár. Ami a Napolit illeti, nagyon jó a játékukat nézni, és meg is nyerhetik a bajnokágot, ha nem lesz sok sérültjük."

Pénteken Napoli-Juve meccs lesz. Kinek szurkolsz majd?

"A döntetlennek örülnék, mert ha mi nyerünk, akkor mindkét csapathoz közelebb kerülhetünk."

A Romától eltekintve, kinek örülnél, ha megnyerné a bajnoki címet?

"A változatosság miatt a Napolinak örülnék. Torinóban már unják az ünneplést, míg Nápolyban 100 évig ünnepelnék ezt a Scudettót. Jobban örülnék, ha délről kerülne ki az új bajnok."

És mi a helyzet az Interrel?

"Nem, az Inter ne."

A negyvenedik születésnapodon Spalletti egy DeLorean makettel ajándékozott meg a Vissza a jövőből című filmből. Amennyiben lehetőséged lenne rá, vissza, vagy előre mennél az időben?

"Visszamennék. 2000 és 2010 között voltam a legjobb formában, azok az évek fantasztikusak voltak. Nagyon jó lenne csak az egyiket újraélni."

Mikor ismerted fel, hogy futballista leszel?

"Amikor 16 évesen megkötöttem az első profi szerződésemet. Akkor értettem meg, hogy ez is egy fajta munka."

Cristian fiad 12 éves, és futballozik. Milyen típusú fociapuka vagy?

"Én mintaapa vagyok. Azt tanítom neki, amit a szüleim nekem tanítottak: tiszteletet, és szokásokat. Persze biztos, hogy a vezetékneve súlyos teher lesz számára. Amikor játszik, az emberek azt remélik, hogy én is kimegyek vele. Hagyom, hogy csinálja a dolgokat, és nem mondok neki semmit. 3-4 év múlva kiderül, hogy mire lesz jó."

Meg tudnád neki valaha mondani azt, hogy nem lesz olyan legenda, mint az apja?

"Sokkal jobb most az igazság, mint egy hazugság, ami a későbbiekben sokkal jobban fog neki fájni. De ahogy a többi gyereknél is igaz, soha ne mond, hogy soha."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Totti, interjú