Totti: Egy új fejezet kezdődik

Totti: Egy új fejezet kezdődik

A Roma legendája kijelentette, befejezte futballista-pályafutását és most már minden idegszálával az új feladataira koncentrál.

Francesco Totti a Genoa elleni bajnokin lépett utoljára játékosként pályára a Roma színeiben és ezt követően most Monchi, valamint Eusebio Di Francesco mellett mint igazgató fog dolgozni a jövőben. Totti szeretné ugyanolyan szenvedéllyel és határozottsággal végezni a munkáját igazgatóként, mint tette játékosként.

Nos Francesco, hol is kezdjük?

"Az utolsó labdarúgóként játszott mérkőzésemnél, a 2017. május 28-án lejátszott Genoa elleni bajnokinál fogom kezdeni. Számomra az egy történelmi nap volt, egy roppant fontos, ami hatalmas érzelmekkel járt. Az a szeretet és fogadtatás, amit akkor kaptam mindig velem lesz. Szinte lehetetlen a szurkolóknak leírni azt az érzést és érzelmet, amit akkor átéltem."

Életed első része most befejeződött, viszont ezzel kezdetét veszi egy másik...

"Igen, életem első részének futballistaként vége, most egy sokkal fontosabb kezdődik, mint igazgató, ahol remélhetőleg ugyanolyan hatással leszek majd, mint a pályán voltam."

Csodálatos dolog volt játszani, de egyszer mindennek vége lesz...

"A futball a szenvedélyem, a mindenem: a nevetés, a barátság, a gólszerzés, új emberek megismerése. Ez olyas valami, ami fontos szerepet játszik az életemben."

Nagyon úgy tűnt, hogy május 28-án még nem álltál készen a visszavonulásra...

"Igen, azt hiszem az talán világos volt: sosem akartam, hogy eljöjjön az a meccs, az a nap, amikor befejezem. Számomra ez rendkívül jelentős, nagyon fontos és igen érzelmes volt. 25 csodálatos év a Romával. A futballpálya nagyon sokat adott nekem én pedig megpróbáltam mindent és még annál is többet visszaadni azoknak az embereknek, akik napról napra kimutatták szeretetüket nekem."

Kezd komolyra fordulni...

"Én mindig komoly voltam, tényleg. Két különböző dologról beszélünk. Az egyik ilyen volt a jelenlegi feladatom, ami most kezdődik és hasonló szándékkal, ugyanolyan összpontosítással, vagy talán még nagyobbal fogom végezni, hiszen hatalmas a tapasztalatom a futballban, ami nagy segítségemre lesz abban, hogy támogassam a csapatot."

Hol kezded most?

"Az elején, új fejezet, új kihívás kezdődik. Volt időm gondolkodni és tényleg eldöntöttem, hogy készen állok a csapatot szolgálni napról napra, nyugalommal és magabiztossággal, megtanulni a posztot és persze elsősorban adni valamit. Megpróbálok maximálisan elérhető lenni mindenki számára egészen az utánpótlástól az elnökig. Teljesen normális, hogy ehhez egy kis idő kell, 6 hónap, 1 év, talán 2, nem tudom előre, hogy mikor találom meg az igazi és legjobb feladatkörömet."

Van akinek szeretnél köszönetet mondani?

"Ha köszönetet mondanék mindenkinek, akinek szeretnék, akkor 1 hét is kevés lenne. Köszönet mindenkinek, a családomnak és a barátaimnak. Ebben az időszakban mindig mellettem voltak, ahogy a játékosok, az elnök, tényleg mindenki segített abban, hogy valami igen különlegessé váljak ebben a városban: nagyon hálás vagyok nekik és sosem fogom elfelejteni amit értem tettek."

Milyennek látod a jövődet?

"Valami szépet, valami csodálatosat keresek: hogy megtaláljam a tökéletes posztot, hogy azt csináljam, amit tudok, hogy segítsek létrehozni egy remek csapatot és egy brilliáns klubot."

Nem könnyű 40 után a jövőről beszélni, de sosem az...

"Nem könnyű erre gondolni most, de nagyon sok volt játékos van, akik játszottak, majd el kellett gondolkodniuk, hogy mit csináljanak a továbbiakban. Május 28-án befejeztem azt, hogy csak a játékon jár az agyam, csak arra koncentrálok, hogy szerepeljek a csapatban. Most új fejezet kezdődik, most már az új feladatkörre gondolok és az új kihívásra."

"Lehetőségem van, hogy a Romának dolgozzak a sportigazgató Monchival, az elnök Pallottával, Mauro Baldissonival, Eusebio Di Francescóval, mindenkivel. Szerencsés vagyok, mert legtöbbjüket ismerem nagyon jól és akiket nem ismerek eléggé, arra lesz elég idő, hogy jobban megismerjük egymást."

"Amikor feladatkört váltasz, akkor mindig szükség van egy kis időre, amíg jobban kiismered a helyzetet, amibe éppen belemész, de én elég szerencsés vagyok, hogy már most nagyon jól ismerem azt a környezetet, ami a klubot és a várost körülveszi. Az egyetlen kétség az, hogy pontosan mit is akarok csinálni, hogy remek dolgokat érjek el. Jelen pillanatban a részletek még nincsenek teljesen kidolgozva, nem akarom, hogy legyen egy kimondott posztom, mert minden és egyszerre semmi nem akarok lenni. Fontos személy szeretnék lenni a Roma számára és a Roma teljes mértékben megérti, hogy én mit is akarok."

Már beszéltél a klubbal...

"Igen, Monchival beszéltem, nagyon jó volt vele beszélni és lesz idő rá, hogy jobban megismerjük egymást. Beszéltem James Pallottával is, különösen az apróságokról, amik az elmúlt évek egyeztetései során nem voltak egyértelműek. Most viszont mindent tisztáztunk, teljesen nyugodt körülmények között folyt a beszélgetés és a végén mindketten elégedettek és boldogok voltunk a megbeszéltekkel. Most mindketten azt akarjuk csinálni, amit tudunk, annak érdekében, hogy ez a csapat minél nagyobb legyen."

Beszéltél már Di Francescóval?

"Igen, beszéltünk, régóta ismerem már őt és remek a kapcsolatunk. Sokszor láttam akkor is, amikor még nem volt a Roma edzője. Remek ember és biztos vagyok benne, hogy sokat fog adni ennek a klubnak."

Szóval Francesco, minek nevezhetünk?

"Francescónak, ahogy eddig."

De mi van a névjegykártyádra írva?

"Francesco, AS Roma."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Totti