Tiago Pinto bemutatkozó sajtótájékoztatója

Tiago Pinto bemutatkozó sajtótájékoztatója

A klub új általános igazgatója most először válaszolt az újságírók kérdéseire.

"Szeretnék a kérdésekre olaszul válaszolni, de még tanulom a nyelvet és dolgozom azon, hogy minél jobban megértsem. Szóval emiatt most portugálul fogok válaszolni annak érdekében, hogy minél egyértelműbb választ tudjak adni."- kezdte a sajtótájékoztatót Pinto.

Milyenek a kezdő benyomásai az első római napjai után?

"Nagyon örülök, hogy itt lehetek, nagyon motivált vagyok. Bevallom, az első napok nem voltak könnyűek, mert otthonról kellett dolgoznom, és egy dolog videóhívásokat tartani, de teljesen másik dolog bent lenni az irodában."

"Szerencsére tegnap zöld utat kaptam és bejöhettem Trigoriába, és végre megkezdhettem a munkát közvetlen a munkatársaimmal, az edzővel és a játékosokkal. Ami az első benyomásokat illeti, ahogy ilyenkor lehet, minden nagyon pozitív."

Mi volt az, ami meggyőzte, hogy a Benficát elhagyva a Romát válassza?

"Mivel Önök már nagyon sokat tudnak - hiszen ebben nagyon jók -, és remek kutatást végeztek már előtte, szóval hosszú és tartós szerelmi kapcsolatom volt a Benficával, ezért végül úgy döntöttem, hogy elhagyom a Benficát, ami nem volt könnyű."

"De ami leginkább meggyőzött, az a Dan és Ryan Friedkinnel történt beszélgetésem, ahol elmondták, hogy mik a szándékaik velem, mi az, amit szeretnének felépíteni. Ez a megbeszélés teljesen feldobott, és megértettem, hogy lehetőségem lesz részese lenni annak, hogy a Romából olyan versenyképes csapatot építsünk, amelyik trófeákat nyer."

Mit várhatnak a szurkolók: költekezést annak érdekében, hogy a csapat mihamarabb versenyképes legyen, vagy egy sokkal fenntarthatóbb projektre, ahol a fiatalokra építenek majd, akikből később sztárok lehetnek?

"Ez egy jó kérdés. Azt hiszem Olaszországban már mindenki ismeri, hogy Dan és Ryan milyen hosszú távú dolgokban gondolkodnak annak érdekében, hogy biztosítsák a klub hosszú távú fenntarthatóságát és életképességét."

"Ez mindenképpen egy hosszabb projekt. Egy klub fenntarthatósága nagyon fontos, amennyiben sikeres akarsz lenni a jövőben. A futballban senki nem képes arra, hogy naptárt készítsen a sikerhez. Nagyon ambiciózusak vagyunk, és a közép, valamint hosszú távó projektekben is napi szintű munkára lesz szükség. Mindenki, aki érintett ezekben a projektekben, folyamatosan fejlődniük kell, és ez igaz a játékosokra is."

"Amennyiben ezt el tudjuk érni, akkor a sikerek is jönni fognak. De ahogy mondtam, ehhez kulcsfontosságú a fenntarthatóság."

Hogy állnak a tárgyalások azokkal a játékosokkal, akiket Fonseca kért, illetve mi a helyzet Lorenzo Pellegrini hosszabbításával?

"Fontos kiemelnem, hogy az edzővel közösen nincsenek nyelvi gondjaink. Amíg az átigazolási időszak tart, napi szinten dolgozunk annak érdekében, hogy a Romának a legjobb legyen. Ismétlem, ez egy közép, hosszú távú projekt, ettől függetlenül napi szinten egyeztetünk Friedkinékkel."

"Ami Pellegrinit illeti, semmi kétség - és később meglátják majd, hogy egy egyenes, nyílt ember vagyok, aki szereti az igazat mondani - hogy Pellegrini testesíti meg a projektet. Fiatal, tehetséges, és imádja a Romát. Szóval hamarosan mindent megteszünk majd, hogy megújítsuk a szerződését."

Előfordulhat, hogy az első trófea hamarosan megszülethet?

"Erre már válaszoltam, legalább is részben. A futballban, és a sportban úgy általában képtelenség pontosan megmondani, hogy mikor fogsz nyerni valamit. Anélkül, hogy példákat említenék, hiszen Önök is pontosan ismernek olyan történeteket, amikor bizonyos kluboknál hatalmas összegeket költöttek annak érdekében, hogy nyerjenek valamit, aztán végül nem jött össze. A futball így működik. Ezért dolgozunk azon minden nap, hogy a Roma minél versenyképesebb legyen, és a szezon végére a lehető legjobb pozícióban végezzen."

Hogyan lehetséges elérni egyidejüleg azt a két célt, hogy nyerjen is a klub, miközben megtartja a pénzügyi egyensúlyát azok nélkül a gazdasági erőforrások nélkül, mint amikkel a Juventus, Inter, vagy a Milan rendelkezik?

"Ki kell hangsúlyoznom, hogy vigyázzunk az összehasonlításokkal, mert minden klub és helyzet más. Ami egyértelmű, hogy ez a klub szeretné a lehető leghosszabb ideig megtartani a legjobbjait, mert mindenki tudja, hogy ez a legkönnyebb út a nyeréshez."

"Emellett tisztában kell lennünk azzal, hogy a világ változik, jelenleg pedig a Koronavírus határozza meg a helyzetet. Minden klub keresi önmagát, próbál fejlődni, kilábalni a helyzetből. Mi szeretnénk fejleszteni a játékosainkat, biztosítani a jövőjüket, hogy a lehető legtovább versenyképesek maradjunk."

Megerősíti azt, hogy nyár előtt el kell majd adni megint, hogy pénzügyi szabályoknak megfeleljenek?

"Mégegyszer, bár nem szeretném magam ismételni, a világ nagyot változott. Mindenhol kötelező betartani a pénzügyi szabályokat. Mi a klubnál mindannyian azon dolgozunk, hogy a legjobb legyen a Romának, és ez igaz az általános működési stratégiára, és a januári átigazolási időszakra."

Milyen szerepe van Ryan Friedkinnek az átigazolásokkal kapcsolatos döntésekben?

"Közösen, csapatként dolgozunk. Senki nem lesz itt szupersztár, én nem így dolgozom, a tulajdonosok sem így dolgoznak. Az egyértelmű, hogy az átigazolási piac teszi majd ki a napi munkám nagy részét, ismerem ezt a területet, élvezem ezt a munkát, de nagyon szoros lesz a kapcsolatom a két tulajdonossal. Az utolsó szó az övék lesz."

"Azon dolgozunk, hogy a Roma fejlődjön, és ebbe mindenkit bevonunk. Nem lesz olyan, hogy ez Tiago Pinto igazolása, ez Tiago Pinto sikere, hiszen csapatként dolgozunk."

Milyen szervezetet hoz létre? Lesz új sportigazgató, és a megfigyelőket feltölti majd azokkal, akikben megbízik?

"Hogy egészen világos legyek, senki nem fogja betölteni azt a posztot. Mint általános igazgató, én fogok felügyelni minden területet szoros kapcsolatban a vezetéssel. De mindenkire szükségem van, akik már itt vannak a klubnál."

"Emiatt is az elsődleges feladatom találkozni, és megismerni mindenkit, aki itt dolgozik, és megismerni a már létező folyamatokat, amikhez majd hozzáadom a saját dolgaimat."

"A másik dolog, hogy véleményem szerint a megfigyelő csapat legyen a lehető legjobb, ennek nagyon erősnek kell lennie. Ez nem azt jelenti, hogy akik most itt vannak nem elég erősek, és nem az számít, hogy ez kié - enyém, vagy bárki másé -, hanem hogy a klub megfigyelői a legjobbak legyenek. Az biztos, hogy ezt ki kell terjesztenünk majd annak érdekében, hogy a lehető legtöbb adat álljon a rendelkezésünkre, és eszerint a lehető legjobb döntéseket tudjuk hozni."

Most télen mennyi igazolás lesz, és ezeknek lesz hatásuk a nyári időszakra?

"Nagyon figyelünk a téli átigazolási időszakra, minden nap ezen dolgozunk. Már most nagyon sok olyan munkát elvégeztünk, ami lehet, hogy most nem egyértelmű, de közép, és hosszabb távon mindenképpen meghatározó lesz. Jelen pillanatban nem tudom megmondani, hogy hány igazolás lesz, de mindent megteszünk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki ebből az időszakból."

"De tudják mit?! Vállalom a kockázatot! Mostantól egészen az átigazolási időszak végéig az Önök rendelkezésére fogok állni, és válaszolok majd minden kérdésükre azzal kapcsolatban, hogy mi történt eddig, és mi fog történni majd ezután, és miért. Így akkor teljesen világos lesz, hogy mi a pontos célunk."

Mit gondol Paulo Fonseca játékstílusáról? Mennyire fontos az ön pozíciójában az, hogy hasonló legyen a szemlélete, mint az edzőnek?

"Elég sok edzővel dolgoztam már a pályafutásom során, és büszke vagyok arra, hogy mindnek megvolt a saját elképzelése a futballról. Fonseca az ötödik edző, akivel együtt fogok dolgozni, és nagyon jól ismerem a pályafutását a portugál időszakból, amikor rendszerint egymás ellen játszottunk. Nem titkolom, osztom az ő futballról alkotott elképzeléseit, a dinamikus támadófutballban való hitét."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Tiago Pinto