Tiago Pinto a Romát érintő átigazolási korlátozásokról

Tiago Pinto a Romát érintő átigazolási korlátozásokról

A La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban Tiago Pinto elárulta, hogy milyen korlátozásokkal kell megküzdenie a klubnak az átigazolási piacon.

A portugál szakember közel két év után először adott interjút olasz lapnak, amelyben a klubbal kapcsolatban felmerült legfontosabb vitás kérdésekről beszélt, Rick Karsdorptól kezdve Paulo Dybalán és Tammy Abrahamon át Nicolò Zaniolo szerződésésével kapcsolatos ügyig.

"Szeretem, ha a szavak helyett inkább a tények beszélnek, de néhány évnyi munka után úgy gondolom, hogy méltányos, ha megemlékezünk néhány jó dologról, amit tettünk, és ami talán egy kicsit észrevétlen maradt." - kezdte Pinto.

"Szeretném tisztázni egy ambiciózus klub jelenlegi és jövőbeli terveit, amely növekedni akar, tiszteletben tartva a pénzügyi fair play és a gazdasági fenntarthatóság szabályait."

"A labdarúgás világának rövid a memóriája, csak a jelenben él, de soha nem szabad elfelejtenünk a Friedkin család alig két év alatt végzett nagyszerű munkáját. A Roma gazdasági helyzetét, amikor megérkeztek, azt, hogy mennyit fektettek be eddig, és hogy mit értek el, kezdve egy nemzetközi trófeával, amelyet a Roma évtizedek óta nem nyert."

A Friedkin család 2020-ban, közvetlenül a COVID-járvány csúcspontja után vásárolta meg a Romát, míg Pintót 2021 elején szerződtették.

A portugál igazgató 2021 áprilisában szerződtette José Mourinhót, és a Special One az elmúlt szezonban megnyerte a Konferencia Ligát.

"Azzal nyertünk, hogy 25 millió euróval csökkentettük a bérköltséget, megváltunk a már nem működőképes játékosoktól, anélkül, hogy milliós lelépési díjakat fizettünk volna, ahogyan az a múltban történt." - jegyezte meg Pinto.

"Néhány fiatal játékosunkat az első csapathoz hoztuk, azáltal, hogy dolgoztunk az ifjúsági szekción, korszerűsítettük a Trigoriában lévő edzőtermeket, új edzőpályákat hoztunk létre, valamint létrehoztunk egy felderítő részleget és egy mérkőzéselemzőt, és befektettünk a női labdarúgásba. A Konferencia Liga megnyerésénél sokkal többről van szó."

"Az elmúlt másfél évben 14 játékost szerződtettünk, Friedkinék 150 millió eurót fektettek be a piacra, mióta megérkeztek. 2021-ben a Roma volt az a csapat, amely a legtöbbet költött a Serie A-ban, körülbelül 90 millió eurót, beleértve Tammy Abrahamot 40 millió euróért."

"Ebben a szezonban szerződtettük Dybalát, Wijnaldumot, Maticot és Belottit. Ha két évvel ezelőtt azt mondtuk volna a szurkolóknak, hogy ezek a játékosok plusz Mourinho csatlakoznak a csapathoz, nem hitték volna el. Tény, hogy a lelkesedés Rómában az egekig emelkedett."

"Nem mindig lehet azt kapni, amit szeretnénk. Az UEFA korlátozása miatt nem tudjuk azonosítani a kívánt játékosokat, és nem mondhatjuk a tulajdonosoknak, hogy tegyenek extra erőfeszítéseket. Nem mondhatom, hogy megvan az összes játékos, akit megálmodtunk, de megvannak azok, akik a céljainkhoz szükségesek, akiket le tudnánk szerződtetni. A való világban élünk, nem a csak vágyakból álló világban."

"Van hová fejlődnünk, egyénileg és csapatként is - folytatta Pinto. "A legjobb arcunkat kell megmutatnunk, és kvalifikálnunk kell magunkat a Bajnokok Ligájába. Nyilvánvaló, hogy nehéz jól teljesíteni Európában és párhuzamosan a Serie A-ban is."

"Köszönöm Mourinhónak, mert sok játékos látta benne a klubhoz való csatlakozás fontos okát. Az ő támogatása és népszerűsége döntő fontosságú volt. Mindannyian tisztában vagyunk az edzőnkkel, a csapattal és a rendelkezésre álló struktúrákkal, így sokkal jobban kell teljesítenünk a szezon második felében."

A Special One már hónapok óta új középhátvédet kér, és a Roma mindent megtesz, hogy teljesítse az igényeit, bár az UEFA pénzügyi fair play-szabályaival is foglalkoznia kell a klubvezetésnek.

"Mindig is mondtam, hogy egyetértek vele. Háromvédős szerkezettel játszottunk, de csak négy középhátvédünk van, pedig ötre lenne szükségünk. Gyakorlatilag minden új aláírás attól függ, hogy ki távozik."

"Ez az interjú lehetővé teszi számomra, hogy elmondjam, nem könnyű az FFP paraméterein belül működni, amelyeket a következő négy évben követnünk kell."

"Az elszámolási megállapodáson belül van egy paraméter, amit tiszteletben kell tartani, ezt úgy hívják, hogy transzferegyenleg. Alapvetően minden átigazolási időszakban az UEFA A listáján szereplő játékosok költsége nem lehet magasabb, mint az előző szezonban ugyanezen lista költsége. A költségek alatt a játékosok szerződéseit, a bónuszok összességét, az átigazolási díjat, a jutalékot és az amortizációt értjük."

Hogyan működik?

"A szezon első részében például kihagytuk Wijnaldumot a listáról. Volt egy 5 millió eurós mozgásterünk, de azzal, hogy Gini januárban bekerült, ezt a díjat kell fedeznünk. Ezért nem akartuk nyáron kölcsönadni Felixet, pénzre van szükségünk ahhoz, hogy a piacon tudjunk működni."

A ghánai játékos a nyáron 7 millió euróért végleg távozott a Cremoneséhez.

"A kölcsönadással spórolhatunk a játékosok fizetésén, de ez nem elég ahhoz, hogy bevételt generáljunk. Januárban ugyanez lesz a helyzet. Aki távozik, az végleges lesz." - magyarázta Pinto.

Mourinhót 2024 júniusáig köti szerződés, de a portugál válogatottal is kapcsolatba hozták, a szövetség még a Roma decemberi portugáliai edzőtáborozásán is nyomást gyakorolt a Special One-ra.

"Ha egy olyan edződ van, mint Mourinho, hozzá kell szoknod a pletykákhoz. 18 hónap óta ez volt az első alkalom, hogy egy klub vagy egy szövetség érdeklődött iránta. Algarve-ban nem voltak zavaró tényezők, csak a munkára koncentráltunk. Portugál vagyok, és minden edzőváltásnál Mourinhót emlegetik, de mi számítunk rá a jövőben."

Egy másik vitatéma Karsdorp jövője volt, akit Mourinho a Sassuolo elleni novemberi 1-1-es döntetlen után szakszerűtlenséggel vádolt meg.

"A Sassuolo elleni meccs és Mourinho szavai után a játékos súlyos szakmai vétséget követett el azzal, hogy nem jelent meg az edzéseken és nem vett részt a japán tornán." - mondta Pinto.

"Elkerültük a vitát azzal, hogy belsőleg együttműködtünk a játékos környezetével. Ricky visszatért, edzett és játszott."

Múlt héten a játékos környezetének egyik tagja Mourinhót hibáztatta, mondván, hogy a holland védő januárban távozik.

"Nem tudom, hogy még mindig az ügyvédje-e, de inkább a hírnevet kereste, minthogy tovább dolgozzon a problémák megoldásán." - ismerte el Pinto.

"Ugyanez történt Fifproval is, aki úgy nyilatkozott, hogy még csak nem is beszélt a Romával. Karsdorpot soha nem raktuk ki a csapatból, annak ellenére, hogy kétszer nem jelent meg edzésen."

"Az edzőnk egyenes volt, de a meccsek után előjön az érzelmi rész, erre sok példa van, a Premier League topklubjai között is. Ilyen dolgok előfordulnak a futballban, de sokan elfelejtették Karsdorp legjobb verzióját, aki Mourinho alatt 18 hónap alatt 60 meccsen lépett pályára. Elfogadjuk a kritikát, de azt nem tudom elfogadni, hogy egy játékos kihasználja a helyzetet, hogy befolyásolja a Romát."

"Karsdorp így jelenleg a piacon van, de soha nem fog ingyen távozni. Ha elmegy, meg kell találnunk a módját, hogy a csapat kiegyensúlyozott maradjon, de nem feltétlenül egy új hátvéd szerződtetésével. Celikkel, Zalewskivel, Vinával, Spinazzolával és El Shaarawyval a szárnyak amúgy is le vannak fedve."

Paulo Dybala visszatért a klubhoz, miután világbajnok lett Argentínával, és Pinto reméli, hogy La Joya fontos szerepet fog játszani a Stadio Olimpicóban a szezon második részében.

"Boldognak látom őt itt, szüksége volt arra, hogy fontosnak érezze magát, és ezt megteheti a Románál. Jól érzi magát az öltözőben, az edzővel és a szurkolókkal. Nem fél attól, hogy a Roma nem elég nagy neki, és segíteni fog nekünk abban, hogy elérjük azt a szintet, amit szeretnénk."

Tammy Abraham viszont nem tudta megismételni a klubnál töltött ragyogó első szezonját, és a média, sőt, még edzője, Mourinho is kritizálta.

"Nagy elvárások vannak vele szemben. Amikor jól teljesít, azt mondják, hogy mindig tud jobbat is. De ez az ő nagy értékén is múlik. Tammy egy nagyszerű csatár, a tavalyi szezon első néhány meccsén nem szerzett sok gólt, de a végén 27-et. Tudja, hogy jól teljesíthet, Tammy kulcsfontosságú a versenyképes Roma számára."

"Biztos vagyok benne, hogy a szezon második felében minden játékos emelni fogja a lécet, a csapat tisztában van azzal, hogy azonnal javítani kell a teljesítményen."

Közéjük tartozik Nicolò Zaniolo is, aki ebben a szezonban 14 mérkőzésen mindössze két gólt szerzett. Szerződése 2024-ben jár le, és a klub várhatóan a következő hónapokban valamikor találkozik a játékos ügynökével, Claudio Vigorellivel.

"Nincs sietség - mondta az ügynöke, Vigorelli. Most a pályára koncentrálunk. Jó párbeszédet folytatunk Nicolòval és a környezetével, megtaláljuk a megfelelő pillanatot a beszélgetésre, végül nem lesz probléma."

Chris Smalling szerződése júniusban lejár, és már az Interrel és a Juventusszal is kapcsolatba hozták, de a Roma szeretné, ha maradna.

"Szeretnénk megtartani őt, és választ kell adnia nekünk. Van távozási záradék, 15 millió eurót plusz jutalékot fizettünk a szerződtetéséért, a fizetése pedig 4 millió euró. A Roma sokat fektetett bele, türelmesen várt, amikor sérült volt, tudja, hogy számítunk rá."

Forrás: football-italia.net

Címkék: AS Roma, Tiago Pinto