Tiago Pinto a januári átigazolási időszakról

Tiago Pinto a januári átigazolási időszakról

Szerdán megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját Tiago Pinto, a Roma általános igazgatója.

Az Empoli-meccs után Mourinho azt mondta: "Elmehettem volna, de maradtam". Vajon a klub tisztában volt azzal, hogy decemberben fennállt a távozásának kockázata? Elégedett azzal, amit Nicolo Zanioloért sikerült kapni?

"Először is elnézést kérek a sajtótájékoztató bejelentésének késedelméért, de úgy hiszem, hogy meg lehet érteni, hiszen tárgyalások közepén voltunk, amelyeket először le kellett zárnunk."

"Ami az első kérdést illeti, tisztában voltunk azzal, hogy mi folyik itt, és nyilvánvalóan örülünk, hogy úgy döntött, hogy folytatja, mert ez azt jelenti, hogy hisz abban, amit itt csinálunk. Minden más megfontolás köztünk marad, ahogy azt az edző maga is nyilvánosan kijelentette. Ezek olyan témák, amelyeket belsőleg kell megbeszélni."

"Ami azt illeti, hogy a Zaniolo-tárgyalások hogyan alakultak, ismernek engem, nem zárkózom el a felelősségtől. Ha azt kérdezi tőlem, hogy többet kaphattunk-e volna Zaniolóért, akkor a válaszom igen. Ez egyértelmű, hiszen egy hete kaptunk egy jóval magasabb ajánlatot. De mindazzal együtt, ami történt, végül ez a megoldás született, és mindenesetre egyik fél számára sem rossz. Ha azt kérdezik tőlem, hogy tényleg boldog vagyok-e, a válaszom az, hogy soha nem leszek teljesen boldog. Ha azt kérdezi, hogy csinálhattuk volna-e jobban, akkor vannak kétségeim ezzel kapcsolatban."

Az Empoli meccs után Mourinho azt mondta, hogy ha a Cremonese ellen az első csapatát játszatta volna, a Roma nem verte volna meg az Empolit. A szurkolók gyakran elgondolkodnak: a szerződéseket mindig az edzővel egyeztetik?

"Azt hiszem, ez sok kérdés egyben. Az első dolog, amit szeretnék mondani, hogy bár az emberek gyakran keresik a konfliktust köztem és az edző között, és normális, hogy az ember felkapja a felmerülő nézeteltérések elemeit, mi minden nap a Roma érdekében dolgozunk. Minden nap együtt ebédelünk. Tehát ezen a sajtótájékoztatón nem lesz semmi olyan, ami azt a látszatot kelti, mintha különböző csapatoknál játszanánk."

"Másodszor, és ezt nem először mondom, nem véletlen, hogy az elmúlt három-négy évben az a csapat, amelyik végül bajnoki címet nyert Olaszországban, korán kiesett az európai kupasorozatokból. Úgy gondolom, és ezt olasz szempontból mondom, sokat lehetne tenni a naptárban, hogy megvédjék az Európában játszó csapatokat, és látjuk, mi történik az Atalantával és a Fiorentinával, amikor Európában játszanak. Ez egy másik kérdés, amely túlmutat mindenféle csapatbeli megfontoláson. Egy ilyen versenyképes bajnokságban, mint amilyen Olaszországban van, nem könnyű lejátszani az összes mérkőzést, mert 38 bajnoki mérkőzés van, és a hétközi mérkőzések gyakran problémákat vetnek fel."

"Ami a szerződtetéseinket illeti, azt hiszem, egy januári interjúmban elég világosan fogalmaztam: az első naptól kezdve mindig megpróbálok egy hullámhosszon lenni, ami a szerződtetéseket illeti. Nyilvánvalóan egyikünk sem mondhatja, hogy minden olyan játékosunk megvan, akit szeretne, mert mindannyian tudjuk, hogy a Romának milyen korlátai vannak, milyen korlátok között vagyunk kénytelenek dolgozni, de egyetlen játékost sem hoztunk az edző véleménye nélkül."

"Mindig megpróbálom megteremteni ezt a "konszenzusos" légkört, de ez nem ugyanaz, mintha azt mondanám, hogy Mourinhónak vagy Tiago Pintónak minden olyan játékosa megvan, akit csak akar. Ez nem így van, mert a dolgok jelenlegi állása szerint nem vagyunk képesek ilyen átigazolási ügyletekre."

"Ha még részletesebben belemegyek a kérdésbe, nem félek kijönni ide, és felelősséget vállalni azokért a játékosokért, akik nem teljesítettek jól a Románál. Hogy leegyszerűsítsem a munkájukat: minden játékos, aki nem teljesített jól a Románál, 100%-ban az én felelősségem. Megvannak a feltételeink, a korlátozások, amelyekkel mindannyian tisztában vannak, és megpróbáljuk jól végezni a munkánkat - én, a játékosmegfigyelőink, az edző -, és nyilvánvalóan, mivel a csúcson vagyok, amikor a dolgok nem működnek, teljes felelősséget vállalok. Lehet, hogy én másképp látom a dolgokat, mint Önök, mert vannak játékosok, akiket azért szerződtetünk, hogy változtassunk, vannak olyanok, akiket tartaléknak szerződtetünk, és vannak olyanok, akiket négy-öt évre előre gondolkodva szerződtetünk. Ezeket a dolgokat gyakran nem vesszük figyelembe. Természetesen az újságírók és a szurkolók minden héten meghozzák a saját mérlegelésüket."

"De hogy teljesen egyértelmű legyek, nem akarok semmi mögé bújni. Gyakran beszélnek Matias Vináról és Eldor Shomurodovról: ők 100 százalékban az én felelősségem."

Elégedett azzal, ahogy a januári átigazolási időszak véget ért, figyelembe véve a nehézségeket? Ha Zaniolo-t eladták volna, amíg az ablak nyitva volt, pótolták volna, tekintve, hogy Shomurodov távozott, és a Roma talán szűkös támadó opciókban, mivel Ola Solbakken nem játszhat a nemzetközi kupában?

"Objektíven szólva nem vagyok boldog. Minden átigazolási ablakban, amikor idejöttem, magabiztosan állíthattam, hogy javítottunk a csapaton. Ma már nem mondhatom el őszintén ugyanezt. Három játékost elvesztettünk és kettőt hoztunk. Mindannyian abban reménykedünk, hogy Gini Wijnaldum felépülése erősítést jelent majd számunkra. Vállalom a felelősséget, hogy nem mondhatom ugyanazt, mint más átigazolási ablakok után. De van még két dolog, amit meg kell említenem. Az első a Zaniolo-effektus - ez egy elég trükkös helyzet volt, amit kezelni kellett. A korlátozásokkal, amelyekkel rendelkezünk, ha korábban el tudtuk volna adni őt, akkor már egy olyan csere állt volna készen, aki mindenkit boldoggá tett volna, és javította volna a csapatunkat. De nem tudtuk megtenni, amit terveztünk. A korlátozások miatt nehezebbé vált az átigazolási időszak."

"Nagyon sajnálom a Solbakken-helyzetet, de ez csak azt mutatja, hogy ez az egész FFP-helyzet nem vicc, hanem nagyon is valós. Nem akarok rejtőzködni. Úgy gondolom, hogy a fenntarthatóság fontos egy olyan klub számára, mint a Roma, de ez nyilvánvalóan megnehezíti az átigazolási piacon való munkát. Azzal, amit a Bournemouth ajánlott, fontos munkát végezhettünk volna a csapat megerősítése érdekében. Ezt nem tudtuk megtenni, és vállalom a felelősséget, de voltak más dolgok, amiken nem tudtam változtatni. Őszinte leszek: az első kérdéssel kapcsolatban azt mondhatom, hogy nem vagyok teljesen elégedett, de a második kérdéssel kapcsolatban azt mondhatom, hogy az átigazolások 20-30%-os jelentőséggel bírnak. Én 100%-ban bízom az edzőben, a stábban és a játékosokban, akik itt vannak. Van egy út, amit követnünk kell, és megvan az, amire szükségünk van ahhoz, hogy jól teljesítsünk a szezon végéig."

Tehát ha Zaniolo elfogadta volna a Bournemouth ajánlatát, amíg nyitva volt az átigazolási ablak, akkor egy másik játékost szerződtettek volna?

"Igen. Nem akarom megmondani, hogy ki lett volna az, az iránta és a klub iránt érzett tiszteletből, de igen. Nagyon rövid idő alatt próbáltunk mindent elintézni. Amikor Nicolo úgy döntött, hogy távozni akar, még két hét volt hátra az átigazolási időszak végéig, de nem akarom az egész sajtótájékoztatót Nicolónak szánni. Amikor egy játékos, akit annyira szerettek ebben a városban, mint amennyire őt, úgy dönt, hogy nem akar többé a Roma játékosa lenni, azt hiszem, a nap végén sikerült úgy megoldanunk a dolgokat, ahogyan kellett."

Két játékos szerződése júniusban jár le: Chris Smalling és Stephan El Shaarawy. Mi a helyzet velük? Mindketten maradnak a Románál?

"Hadd mondjak egy viccet El Shaarawyval kapcsolatban: van, amikor úgy tűnik, hogy nem én voltam az, aki visszahozta őt, és van, amikor úgy tűnik, hogy én voltam. Most, hogy jól megy neki, nem én voltam! Mindenesetre itt két különböző helyzetről beszélünk: májusig Chrisnek joga van eldönteni, hogy mit akar csinálni, míg Stephan esetében a klubnak van joga dönteni. Szerintem mindkét játékos nagyon jól csinálja. Kapcsolatban állunk Chris ügynökével a közös folytatásról, de azt hiszem, mindenki megérti, hogy az átigazolási időszak még csak most zárult le, és most több időnk lesz a dolgok rendezésére. Ne felejtsük el, hogy a labdarúgónak milyen szerepe van ebben az egészben - ez nem csak rajtunk múlik. Azt hiszem, teljesen egyértelmű, hogy együtt szeretnénk folytatni. Meglátjuk, hogy mi fog történni."

Eddig háromszor említette a Pénzügyi Fair Play-korlátozásokat, és azt mondta, hogy José Mourinhóval közös a cél. De az edzőnek a klub átigazolási ügyeivel kapcsolatos megjegyzéseit hallgatva különbségeket látok. Elmagyarázná a Roma átigazolási stratégiáját a következő évekre? Egy rossz leosztásból kell majd a legjobbat kihozniuk?

"Egy sportigazgatónak sokkal könnyebb lett volna játékosokat szerződtetni. Nem tesz jót az imidzsemnek, ha kijövök ide, és mindig a Pénzügyi Fair Play-korlátozásokról beszélek, és azt mondom, hogy ez elől nem akarok elbújni. Azért mondom, mert hiszek benne, és mert egyáltalán nincs kétségem afelől, hogy három-négy év múlva a Roma sokkal szilárdabb lesz, mint most. Nagyobb hatalmat fog gyakorolni az átigazolási piacon, mint most. De ezt az utat kell követnünk, hogy eljussunk oda. Nincs más út."

"Amikor tehát a Pénzügyi Fair Play-korlátozásokról beszélek, az nem azért van, hogy elbújjak bármi mögé, vagy hogy megvédjem a munkámat: Én vagyok az első, aki azt mondja, hogy ezt meg kell tenni, mert amikor elhagyom a Romát, minden bóknál vagy közösségi médiás üzenetnél jobban szeretnék biztos lenni abban, hogy jobb helyzetben hagyom el a klubot, mint amikor csatlakoztam."

"Folytatnunk kell azt, amit eddig csináltunk, anélkül, hogy veszítenénk az ambícióinkból, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy nyertünk egy trófeát és harmadikok vagyunk a bajnokságban - nem a bennmaradásért küzdünk. De ezt az utat kell követnünk.

"A másik dolog, amit biztosan észrevettek, hogy Olaszországban senki sem csinált semmit a januári ablakban. Nem csak a Roma, hanem egész Olaszország. Sajnos most nagyon nehéz versenyezni a Premier League-gel. Tehát ha azt kérdezi tőlem, hogy a Roma képes lesz-e a jövőben más klubokat megelőzni, akkor nehéz lesz. Mert láthatják, hogy a Premier League tabellájának alsó felében lévő klubok ugyanolyan anyagi erővel rendelkeznek, mint bármelyik olasz klub."

"Ennek ellenére szilárdan hiszem, hogy ha jól végezzük a munkánkat a tulajdonosokkal és az UEFA-val, akkor olyan csapatunk lehet, amely képes nagy díjakért harcolni, a Bajnokok Ligájában játszani és olyan játékosokat választani, amilyeneket szeretnénk. Jelenleg azonban ezt az utat kell követnünk."

Vajon Mourinho tisztában van mindezzel?

"Ő volt az első, aki tudott róla, amikor az átigazolási piacról beszél, amikor azokat a megfontolásokat teszi, amiket tett. Amikor azt nézi, hogy ezt a konfliktust hangsúlyozza, akkor azért van, mert tud a korlátozásokról. Nem ellenzem a korlátozások mögött álló okokat, de egyértelmű, hogy be kell tartanunk őket."

"Mint mondtam, nem akarok többet beszélni Nicolo-ról. Azonban az, hogy visszautasította a Bournemouth ajánlatát, nehéz helyzetbe hozott minket a terveinket illetően. Teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy bizonyos stratégiai céloknak meg kell felelnünk, és ha elfogadta volna ezt az ajánlatot, akkor közelebb kerültünk volna ezek eléréséhez."

"Ismétlem, sikerül megfelelnünk az UEFA irányelveinek, és a pályán is sikereket érünk el. Bár nem nyertük meg a Scudettót, az elmúlt szezonban mégis nyertünk egy trófeát."

"Ha védeni akarnám az imidzsemet, akkor itt ülnék, panaszkodnék, kifogásokat keresnék és játékosokat emelnék ki, de én a Roma érdekében vagyok itt. Amikor eljön az idő, hogy elhagyjam a klubot, jobb állapotban akarom otthagyni, mint ahogyan találtam."

Tavaly nyáron még sok szélsőjátékos állt a Roma rendelkezésére, de ebben a szezonban, január után már jóval kevesebb, legyen szó Leonardo Spinazzola sérüléséről, a Rick Karsdorp körüli kételyekről vagy Matias Vina távozásáról. Ön szerint a keretben lévő játékosok több mint elegendőek voltak, vagy a Pénzügyi Fair Play-nek van ehhez valami köze?

"Tökéletesen tudja, hogyan áll fel a csapat taktikailag. A bal oldalon ott volt Spinazzola, Nicola Zalewski, Vina és El Shaarawy is, míg a másik oldalon Zeki Celik és Ricky, aki még mindig itt van. Azzal is tisztában van, hogy nem játszunk szélsővel, helyette olyan játékosokat vetünk be, mint Paulo Dybala, Lorenzo Pellegrini, Cristian Volpato és Ola Solbakken. Nem értek egyet azzal, hogy hiányt szenvednénk ezen a téren."

"Ami Vinát illeti, a nyilvánosság előtt beszéltem róla, amikor az ablak a végéhez közeledett. Szükségünk volt még egy középhátvédre, mivel háromvédős renszerben játszunk hátul. A keretben csak négy játékos volt ezen a poszton, és úgy gondoltuk, hogy ő képes lenne ebben a szerepkörben játszani.

"Azonban, hogy megőrizzük Vina piaci értékét és kiegyensúlyozzuk a csapatot, elküldtük őt kölcsönbe, és hoztunk egy más tulajdonságokkal rendelkező középső védőt, aki képes egyensúlyt teremteni a csapatban. Nem hiszem, hogy játékoshiányban szenvednénk."

Karsdorp tehát elérhető?

"Azt hiszem, ezt hamarosan megértjük, de Ricky még mindig itt van, és az ablak bezárult. Az edző beszélt erről a helyzetről, és ahogy mindig is mondtam, a Roma érdekei az elsők. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan kiderül, hogy elérhető lesz-e vagy sem."

"Ami a tulajdonosokat illeti, és azt, hogy tartanak-e sajtótájékoztatót vagy sem, a legfontosabb dolog, amit alá kell húzni, az a befektetés, amit két és fél év alatt tettek, és az a sok munka, amit nap mint nap végeznek, hogy a Roma erősebb és szilárdabb legyen. Már az első naptól kezdve azt mondták, hogy a szavak helyett a tetteket részesítik előnyben. Nem hiszem, hogy ez olyan dolog, amit kritizálni lehetne. Elmondhatom, hogy a legtöbbször azért beszélek, mert muszáj. Természetesen kötelességünk elmagyarázni, hogy mit csinálunk, és ezért szervezünk ilyen sajtótájékoztatókat."

"Ami az edzővel való találkozót illeti, nem emlékszem, hogy nyilvánosan kérte volna. Mindannyiunkkal jó a kapcsolatunk, és gyakran beszélgetünk egymással. José Mourinho az José Mourinho - ő nem akármilyen edző, és nem kell nyilvánosan találkozót kérnie. Megértem, hogy ezt a témát fel akarja hozni, de megvannak a kapcsolataink, és máshol is lehet ilyen dolgokról beszélni, ami nem itt van."

"Sem nekem, sem Mourinhónak, sem a játékosoknak nincs szükségük extra nyomásra a Bajnokok Ligája miatt. Mindannyian tudjuk, hogy a Bajnokok Ligájában játszani és nem játszani két teljesen különböző dolog a futballban. De a csapat azért küzd, hogy minden meccset megnyerjen. A szezon végén számot vetünk, de nincs 100%-os garancia arra, hogy a Bajnokok Ligájába való kvalifikáció az A forgatókönyvhöz vezet, a nem kvalifikáció pedig a B forgatókönyvhöz. rengeteg változó van a kettő között, ami megváltoztathatja a dolgokat. Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk, hogy kiestünk a kupából, de úgy gondolom, hogy a csapat jól teljesített. A játékosok jól teljesítenek, és megfelelő a hozzáállásuk, az edző pedig motiválja őket. Nincs szükségük nagyobb nyomásra annak köszönhetően, hogy ha bejutunk a Bajnokok Ligájába, akkor rózsás lesz a jövő, ha pedig nem, akkor akár fel is adhatjuk. Ez nem ilyen egyszerű."

Visszatérve Zaniolóra, tavaly nyáron azt mondta, hogy az egyik első napirendi pont a Zaniolo szerződésének megújítása volt. Mi nem sikerült? Sor került valaha is találkozóra? Túl magasak voltak a játékos követelései? A január közepi távozási kérése a semmiből jött, vagy ez egy tavaly nyári kérés volt, ami nem valósult meg?

"Minden tiszteletem, de ha valaki azt gondolja, mindazok után, ami januárban és előtte történt, hogy azért távozott, mert nem hosszabbította meg a szerződését, akkor valami tényleg nincs rendben."

"Ahogy mondtam, Nicolót úgy szerette ez a város, mint keveset. Amikor eljut odáig, hogy nem hajlandó a Romáért játszani, és azt mondja, hogy nem akar a Romáért játszani, az túlmutat minden tárgyaláson és szerződéshosszabbításon. De nem akarok elbújni a feltett kérdés elől. Ha megnézzük a Serie A nagy csapatait, hány fontos játékos hagyott el ingyen nagy klubokat? Anélkül, hogy megnevezném őket, rengetegen voltak. Szerencsére a Románál nem volt olyan sok fontos játékos. Nyilvánvaló, hogy amikor egy szerződéshosszabbításról beszélünk, mindig vannak tárgyalások. A játékos megteszi a kéréseit, az ügynök teszi a dolgát, van, amit a klub szeretne, és van, amit a pályán nyújtott teljesítménye, Természetesen, bár még mindig jóban vagyunk az ügynökével, ezekben a pontokban sosem tudtunk megegyezni. Egy példával fejezem be: Lehet, hogy úgy gondolom, hogy X összeget tudok keresni. Lehet, hogy úgy gondolom, hogy nagyon jó vagyok, és X összeget kellene keresnem. De ha egy nap elhagyom a Romát, és az egyetlen klub, amelyik ajánlatot tesz értem, az a Bournemouth és a Galatasaray, akkor talán ez elgondolkodtathat minket, hogy valami nincs rendben."

"Ahogy mondtam, szeretném tisztelni az embereket. Elfogadom a munkámmal kapcsolatos kritikát. Az emberek sokat beszélnek a szerződéshosszabbításokról - és vannak játékosok, akik hosszabbítanak, és vannak, akik nem -, de mindazok után, ami Nicolóval történt, azzal jönnek elő, hogy azért jutottunk idáig, mert nem volt hosszabbítás... Nem tudom jobban megmagyarázni."

Mi okozott a legnagyobb csalódást Zaniolo viselkedésében? És volt-e esélye Hakim Ziyech szerződtetésére?

"Az edzők és a játékosok írják egy klub történetét. Nem akarom azt mondani, hogy a Roma minden problémáját Nicolo okozta. Nyilvánvalóan, mint talán minden Roma-szurkoló, én is csalódott voltam egy kicsit a viselkedése miatt, De most egy újabb fejezet áll előttünk, és a Roma nagyobb, mint én, mint Zaniolo, mint mindenki. Ez a legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni. Nem akartam az egész konferencián Nicolóról beszélni, mert tudjuk, hogyan alakultak a dolgok."

"Ami Ziyechet illeti, mivel nem tudok jól hazudni, igaz, hogy beszéltünk az ügynökeivel és a Chelsea-vel. Ő nem az a játékos, akit korábban említettem, de ő is egy lehetőség volt. Sajnálom, ami az utolsó napon történt vele, mert nem volt könnyű helyzet számára. De igen, igaz: igazuk volt azoknak, akik kiszúrták, hogy találkozunk Ziyech ügynökeivel."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Pinto