Tiago Pinto a januári átigazolási időszakról

Tiago Pinto a januári átigazolási időszakról

A klub általános igazgatója szerda délután sajtótájékoztató keretében beszélt a januári átigazolási időszakról, és a jövőbeli projektről.

Az utóbbi időszakban nagyon sokat volt téma a Fonseca és Dzeko közötti nézeteltérés. Elvileg szerda reggel beszéltek, mi a helyzet most? Mi a klub álláspontja, ki lesz a csapatkapitány?

"Nagyon sok szó esett róla, sokat is írtak róla. Nagyon fontos megérteni, hogy a világfutballban úgy élünk, mint egy család. A családoknak pedig mindig vannak problémáik, és általában rendezik ezeket a nézeteltéréseket, majd miután megoldották a problémákat, egy erősebb csapat kerekedik belőle."

"Edin fantasztikus profi, egy brilliáns futballista, akinek nagyon erős karaktere van, ráadásul beírta magát már a Roma történelmébe."

"Fonseca vezeti a sportprojektet, és eddig nagyszerű munkát végzett. A vezetőség közép és hosszú távon mindenképpen bízik benne. Az elmúlt pár napban Fonseca, Edin és én többször is találkoztunk, hogy újraépítsük az egymásba vetett bizalmunkat. Szerintem ez nagyon fontos, és a vége az lett, hogy mindannyian boldogan és biztonságban jöttünk ki belőle, és abban a tudatban, hogy közösen a Roma sikeréért fogunk küzdeni. És legyünk őszinték, erre kell koncentrálnunk. Mindenkinek előbbre kell helyeznie a csapat érdekeit a sajátjainál."

"Ami pedig a csapatkapitányi karszalagot illeti, egy klubnak a fegyelemre, a megfelelő magatartásra és a szabályokra kell összpontosítania, amit mindannyiunknak be, és tiszteletben kell tartania. Jelen pillanatban Edin nem a Roma csapatkapitánya."

És ha már a csapatkapitányál tartunk, mi a helyzet Pellegrini szerződéshosszabbításával kapcsolatban? Hogyan értékeli a januári átigazolási időszakot?

"Ami Pellegrinit illeti, szeretném leszögezni, hogy ő volt az egyetlen az első sajtótájékoztatóm során, akiről külön beszéltem, mert a klubnál mindenkinek meggyőződése, hogy ő az, aki megtestesíti a projektünket. Egy tehetséges fiatal játékosról van szó, aki ráadásul nagyon elkötelezett a Roma iránt, és emellett iszonyat keményen dolgozik a csapatért."

"Optimisták vagyunk, hamarosan találkozni fogunk a menedzserével, és a cél az, hogy mindent megoldjunk. Ami pedig az átigazolási időszakot illeti, én egy elég ambiciózus ember vagyok, aki elég sokat vár el saját magától. Az érkezők szerintem mindketten fontos igazolások, akik nagyszerűen fognak illeni a projektünkbe. Szerintem mindketten segíteni tudnak majd a csapatnak a szezon hátralevő részében. Emellett azon is keményen dolgoztunk, hogy megoldást találjunk azoknak a játékosoknak, akik kevesebbet játszanak, emiatt kicsit boldogtalanabbak. Sajnos ezek végül ilyen-olyan okoknál fogva nem jött össze, emiatt nem vagyok elégedett magammal."

Amennyiben a Roma nem végez BL-t érő helyen, el kell majd adnia valamelyik kulcsjátékosát?

"Tiszteletben tartom a kérdést, de még csak február 3. van. Ezt a kérdést majd május végefelé tegyék fel újra, a szezon végén. Nem tudom megjósolni a jövőt. Azt kijelenthetem, hogy mindannyian napról napra azon dolgozunk, hogy a csapat egyre erősebb legyen mind mentálisan, mind fizikálisan, és meccsről meccsre haladva elérjük a szezon végén a célunkat."

Mi a helyzet Pastotéval, Fazioval és Santonnal? Mennyire voltak hajlandóak megoldást találni, mi lesz a szerződésükkel?

"Teljesen érhető, ha egy játékos nem boldog, ha keveset játszik. A profik a pályán szeretnének lenni. Ahogy mondtam, a menedzsereikkel azon dolgoztunk, hogy megoldást találjunk és mindenki számára a legjobb lehetőséget találjuk meg, de bizonyos okok miatt végül nem valósult meg. Mivel az átigazolási ablak bezárult, így ők maradtak, és a csapat tagjai."

Garantálni tudja, hogy jövőre is Fonseca lesz a csapat edzője?

"Először is szeretném az összes olyan sztorit cáfolni, amik arról szóltak, hogy más edzőkkel találkoztam. Ezek egyszerűen nem igazak. Semmi ilyen nem történt."

"Másodszor pedig én, Ryan és Dan is teljes mértékben elégedettek vagyunk Paulo munkájával. Nagyon jó a kapcsolatom vele, és szerencsére Paulo nem foglalkozik ezekkel a pletykákkal. Teljes mértékben a munkájára és a szombati, Juventus elleni mérkőzésre fókuszál."

Egy játékos sem távozott. Nem csalódott Fazio és Juan Jesus magatartása miatt, akik kimaradtak az EL-keretből is?

"Az Európa Ligába csak 22 játékost lehet nevezni, most annyi történt, hogy kettőt beneveztünk, ketten pedig kimaradtak. A döntés az edző és a stábja felelőssége."

Hogyan jött szóba a Dzeko-Alexis Sanches csere lehetősége?

"Először is szeretném Marotta szavait megismételni. Minden igaz abból, amit ő mondott. Igaz, hogy találkoztam Piero Ausilioval Milánóban, azonban elég sok dologról beszélgettünk, de sosem jutottunk el még csak a tárgyalások megkezdéséig sem."

A klub kérni fogja Dzeko játszatását? Ki dönt a csapatkapitányról?

"Ez két különböző kérdés. A csapatkapitány személye stratégiai kérdés, amibe az edzőnek, és a klub egészének is beleszólása van. Ez mindenképpen közös döntés. A másik viszont taktikai kérdés, ezzel kapcsolatban pedig Fonsecának teljesjogú hatásköre van. Ő választja ki a formációt, a taktikát, és a játékosokat is. Ebbe a klubnak nincs beleszólása."

Milyen játékos Bryan Reynolds? Mik az erősségei, és mik a gyengeségei?

"Reynolds a következő 5 év játékosa, nem pedig az a játékos, aki már a Juventus ellen pályára fog lépni. 2 hónapja nem játszott, mert az amerikai bajnokság befejeződött, ráadásul koronavírusos is volt. Mi hiszünk benne."

"Tudom, hogy sok klub érdeklődött iránta, és örülök, hogy minket választott. Hatalmas potenciál van benne, nagyon erős támadásban, fizikálisan is erős. Egy csiszolatlan gyémánt van a kezünkben, amit meg kell csiszolni."

Miért fontos olyan játékosokat választani, mint El Shaarawy, aki egyértelműen lelkes, hogy a Románál futballozhat?

"Ez egy jó kérdés. Ez egy olyan kihívás, amivel szembe kell néznünk, mármint globális szinten, hogy a megtaláljuk, felismerjük a megfelelő pszichológiai és mentális képességeit a játékosoknak. Vannak olyan játékosok, akik nem tudnak azonnal beilleszkedni egy új környezetben, és kétségkívül fontos, ha egy játékos elkötelezett egy klub iránt."

"Az átigazolási időszak legnagyszerűbb dolga számomra Bryan és Stephan lelkesedése volt akkor, amikor arról volt szó, hogy ide igazolnak. Stephan esetében - és ezt szeretném elmondani nyilvánosság előtt - mindig hatalmas vágy volt azzal kapcsolatban, hogy visszaigazoljon a Romába. Ez pedig döntő volt, mert enélkül lehet nem jött volna létre az üzlet. Nagy örömünkre szolgál, hogy olyan játékosokat sikerült igazolni, akik tiszta szívvel a projektünk mellett állnak."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Tiago Pinto