Sabatini: Időt kell adni Mourinhonak

Sabatini: Időt kell adni Mourinhonak

A Roma volt sportigazgatójával az egyik olasz rádióállomás készített hosszabb interjút.

Számított arra, hogy Marquinhos és Alisson ilyen szép karriert futnak be?


"Marquinhosszal nagy szerencsém volt, mert Zeman nagyon hitt a játékosban, és tizennyolc évesen bedobta egyből a mélyvízbe; most pedig egy abszolút nemzetközi szintű játékosról beszélünk, aki 27 évesen a Paris Saint Germain csapatkapitánya. Alisson is adott néhány kiemelkedő jelzést, de ő is felülmúlta az elvárásainkat, ő is klasszis játékossá vált. Marquinhosszal kapcsolatban emlékszem, hogy miután kiszemeltem őt, DVD-ket vittem Zemanhoz, hogy megnézze a játékost, és a cseh edző azonnal türelmetlenül várta, hogy vele dolgozhasson."

Simon Kjaer a Milanban vezető szerepet tölt be. Már akkor is ilyen erős volt, amikor a Roma játékosa volt?


"Amikor Kjaer Rómába jött, még nagyon fiatal futballista volt, és sajnos megégett egy Klose elleni idő előtti belépővel egy olyan derbin, amit a kilencvenharmadik percben vesztettünk el; Rómában egy ilyen dolog elsüllyeszti az embert, mert ott mindenki részéről összeomlott az önbizalom, te jobban tudod, hogy egy derbin mennyire tud hatni egy rossz dolog. A római környezet, ahogy feldobhatja a játékosokat, úgy tönkre is teheti őket, de Kjaer nagyon erős játékos, és ezt az utóbbi években meg is mutatja, igazi vezéregyéniséggé vált."

Ilyen szezonkezdetre számított a Luciano Spalletti vezette Napolinál?


"Már májusban, amikor bejelentették, hogy ő lesz a Napoli edzője, többször elmondtam, hogy Spalletti nagyon jól fog teljesíteni. Sokszor neveztem őt zseninek, és ebben a definícióban továbbra is hiszek. Luciano évről évre bizonyítja, hogy nagyon erős edző, az egyik legerősebb a szakmában."

Mit gondolsz Mourinhóról és a Roma szezonkezdetéről?


"Hallottam Mourinho nyilatkozatait a velencei meccs után, és nagyon világosnak tűnt a Roma átigazolási piacának elemzésében, miszerint Spinazzola sérülése és Dzeko távozása miatt a nem várt lyukak betömésére kellett koncentrálniuk. A Roma fizet egy kis vámot ezért, de a Roma idén soha nem keltette bennem azt a benyomást, hogy lemondó csapat lenne, nekem olyan csapatnak tűnik, amely képes meccseket nyerni, és ezért soha nem fog a bizalmam megrendülni bennük, sem az edzőben. Teljes bizalmat kell neki adni, már januárban lesz ideje korrigálni a csapatot, és biztos vagyok benne, hogy a legjobbat fogja tenni. Láttam egy dokumentumfilmet Massimo Morattiról, amiben Mourinho győzelmeinek története volt, és ha Roma szurkoló lennék, megnézném, mert regeneráló lehet a környezet számára. Kétségtelenül tudja, hogyan kell csinálni és sosem elégedett, az első Scudetto megnyerése után az Interrel gondoskodott arról, hogy újra megerősítse a csapatot és megvan a képessége, hogy magasabbra tegye a lécet és valami fontosabbat akarjon nyerni. . Mourinho története önmagáért beszél, és Rómának a személyére és a karakterére kell támaszkodnia."

Milyen nehézségei voltak Dzekónak a Fonseca-évek alatt? Ilyen kezdésre számított az Internél?


"Dzeko római nehézségeit nem nevezném nagy nehézségeknek, több mint 100 gólt szerzett, és mindig is nagyszerű játékos volt. Úgy gondolom, hogy Fonseca nagy stratégiai és emberi hibát követett el, amikor levette a csapatkapitányi karszalagját, mert Dzeko példásan viselkedik, még ha nem is szeretek az öltözői mechanizmusokba belemenni, mert ezek mindig nagyon különlegesek. Dzeko teljesítményével kapcsolatban nem voltak kétségeim az Interben, ő egy bajnok."

Kedveled Tammy Abrahamot?


"Őt már a Chelsea gyengébb szereplése idején megpróbáltam elhozni a Sampdoriához, mert egyértelmű volt, hogy jobb játékos, de aztán a Sampdoria nem gyakorolt rá és a Chelsea-re semmilyen komly ráhatást ennek érdekében. Nagyon erős megoldásai vannak, jó az időzítése és a technikája, nagyon erős játékos lesz, még ha már ma is az szerintem, mindent tud a középpályán és a tizenhatoson belül is. Támadni őt az eddigi kevés gólja miatt lehet, de Abrahamban óriási potenciál van és nehéz nem látni, hogy milyen munkát végez a pályán. A liga és az ellenfél védelmének mészárosa lesz, de időt kell adni neki, hogy berobbanjon."

Nem hiányzik a Romának egy sportigazgató?


"Nem hiszem, hogy a Romának kellene egy sportigazgató, az egyetlen dolog, amit a Romának tennie kell, hogy időt ad Mourinhónak, mert egyedül ő képes egy másik szintre emelni a klubot. Ő fogja meghozni a megfelelő döntéseket a Roma számára a következő piacokon, ő fogja tudni a legjobban integrálni a csapatot, mert Mourinho nem téved ezekben a dolgokban."

Mit gondolsz a VAR vitákról? Ezek a jelenlétére vagy az alkalmazási kritériumokra vonatkoznak?


"Az igazi probléma a VAR alkalmazása, még a csapataimnál is voltak igen különleges helyzetek a VAR-ral kapcsolatban. A Lazio - Bologna mérkőzésen például Svanberg, egy nagyon erős játékos, egy kicsit ütközött a pálya közepén, majd egy sprint végén gólt szerzett. Ekkor a VAR közbelépett és érvénytelenítette a gólt, és ezekben az esetekben szerintem túlzás van. A VAR különösen hasznos objektív helyzetekben. A Romának nem volt szerencséje a játékvezetőkkel ebben az időszakban, de a Romának arra kell gondolnia, hogy a csapat erejével és az emberek szenvedélyével fölényben kell lennie és le kell győznie minden ellenszelet."

Tetszettek a legutóbbi szabályváltozások? Ez még mindig a te futballod?


"Az 5 cserelehetőség nagyon eredményes volt a klubok számára, mert így minden játékos a csapat részének érezheti magát, az összes többi változtatás nem tetszett, mióta például elvették a kapus lehetőségét, hogy felvehesse a hazaadást. Örökké szeretni fogom a futballt, és mindig is ez lesz az én futballom."

Élvezed ezt a pihenő időszakot, vagy már alig várod, hogy újra munkához láthass?


"Már tapogatózom, alig várom, hogy újra futballpályán lehessek, a levegőmet és az oxigénemet akarom szívni, az én oxigénem a futball. Most kihasználom ezt a szünetet egy kis fizikai pihenésre, rekreációra, amit a családom állított össze nekem, én pedig kihasználom ezt az időszakot erre, de szükségem van a vasárnapi stresszre, szükségem van a meccsek elvesztésétől való félelemre, szükségem van a szívdobogásra, mielőtt a játékvezető belefúj mérkőzés előtt a sípjába."

Miért nem úgy teljesített Gerson, ahogyan azt elvártad?


"Gersonnak nem volt önbizalma, mert kissé irritáló volt a játékstílusa, aztán amikor visszatért a Flamengóhoz, megnyerte a Libertadores Kupát, ami nem olyan kupa, mint amilyennek mi itt Európából gondoljuk, miután már megnyerte a Brasileraót. Most többek között azért tért vissza Európába, mert ő egy igen jó játékos, most már minden téren nagyon sokat fejlődött. A Roma egy nehéz közeg, egy Nainggolan típusú játékost sosem fog megégetni, de olyan játékosokat, mint Villar vagy éppen Gerson meg tud égetni."

Forrás: romanews.eu

Címkék: AS Roma, Sabatini, interjú