Roma - Nápoly előzetes

Roma - Nápoly előzetes

Minden héten háború, néha hetente többször is...

Mostanában kezdünk hozzászokni, hogy hétről-hétre, sőt inkább 3 naponta játszunk rangadót, vagy legalábbis kiemelt jelentőségű összecsapást. Lényegében az elmúlt hónapot úgy játszottuk végig, hogy majdnem minden meccs döntő jelentőséggel bírt a szezonunk végkifejletére. Volt itt minden és aki abban reménykedett, hogy a március lazább lesz, az csak részben lehet elégedett, hiszen ebben a hónapban is játszunk 6 tétmérkőzést. És csakhogy ne legyen időnk egy könnyebb csapat ellen vívott párharccal rákészülni erre a menetre, rögtön egy Nápoly elleni meccsel indítjuk az etapot. Azt hiszem, mondanom sem nagyon kell, hogy mennyire fontos ez a mérkőzés. A szurkolótáborok közti, finom szólva sem baráti viszonyon túlmenően, a két csapat tabellán elfoglalt helye is indokolja, hogy a kiemelt mérkőzések sorába emeljük ezt az összecsapást is. Kimondva-kimondatlanul a második helyért játszunk (a harmadik helyen az Atalanta van, tőlünk 8 pontra), és azt mindenki tudja, hogy ez a pozíció mekkora jelentőséggel bír. A második hely biztos BL indulást ér, és mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy, az ideihez hasonló csúfos selejtezőn jövőre is elbukjuk a Bajnokok Ligája dicsfényét és bevételeit. Tudja ezt az edzői stáb is, nem véletlen jöttek olyan hírek, hogy Spalletti egy hosszabb beszélgetést folytatott a csapattal a jelenlegi helyzetünkről.

Ha valaki látta a filmet, pontosan tudja melyik jelentről készült a fenti pillanatkép és tudja azt is, hogy miért került ide. (Aki nem tudja melyik filmről van szó: Minden héten háború. Kötelező darab, benne minden idők egyik, ha nem a legjobb motiváló beszédével, amelyről a kép is készült!) A hét közepén túlestünk a városi derbin -sajnos nem túl nagy sikerrel-, de máris az arcunkban egy olyan összecsapás ami megadja a lehetőséget, hogy a saját kezünkbe vegyük az irányítást. A sors megadta az esélyt a csapatnak, hogy ne csak a szurkolókat kárpótolhassák, de saját maguknak is be tudják bizonyítani, hogy a kupa kudarc csak egy apró kisiklás volt és nem egy lejtmenet első állomása. Ha szombat délután legyőzzük a Napoli csapatát, akkor abba a kényelmes pozícióba hozzuk magunkat, hogy 11 mérkőzéssel a vége előtt 8 pont előnyünk van a legerősebb üldözőnk előtt. Másrészről viszont, ha elbukjuk az összecsapást, mindösszesen 2 pontra olvad az előny; ami azt jelenti, hogy egy esetleges következő vereséggel visszacsúszhatunk a tabellán. Ahogy Spalletti is nyilatkozta, itt most még csak szóba sem jöhet olyan kifogás, hogy fáradtak vagyunk vagy hogy kevesebbet tudtunk pihenni. Ki kell menni a pályára és győztesek módjára megküzdeni a sikerért. Ha kell összeszorított fogakkal, ha kell a végső kimerülés felé hajszolva magunkat. A Nápoly nem fogja könnyen adni magát, Ők is tudják mennyire fontos ez az összecsapás, de nem szabad engednünk, hogy felülkerekedjenek rajtunk.

Ami a csapatunkat és a taktikát illeti, csak a szokásos dolgokat lehet elmondani. A kezdőcsapatban nagy felfordulás ezúttal sem várható és a felállás is a jól megszokott 3-4-2-1 lesz. Apropó felállás és taktika. A hétközi meccsen és Villarreal elleni vesztes visszavágón sajnos látszott egy-két olyan minta ami arra utal, hogy az ellenfelek edzői kezdenek fogást találni a taktikánkon. Igazából nagy titok nincs is, hiszen az áltatunk játszott 3 védős rendszerről tudni lehet, hogy elsősorban a széleken megbontva, gyors ellentámadásokkal lehet zavarba hozni. A kérdés az, hogy ezt milyen módon tudjuk kiküszöbölni. A Villarreal ellen láthattuk, hogy egy formációváltás elég volt ehhez (4-4-2-re álltunk át), viszont ez a megoldás hosszútávon azt jelentené, hogy feladjuk az eredeti koncepciónkat és ez nem biztos, hogy hosszú távon kifizetődő. Remélem Spallettiék előállnak valamilyen végső megoldással, mert az biztos, hogy a Nápoly kíméletlenül támadni fogja a széleinken üresen hagyott területeket.

A Nápolyról ugyanis azt érdemes tudni, hogy egy 4-3-3-as felállásban játszanak és elég meggyőzően. Olyan támadó szélsőkkel rohamoznak mint Insigne vagy Callejon. Aki nézte a Real Madrid elleni meccsüket láthatta, hogy milyen félelmetesek és hatékonyan a kontráik. Nyilvánvaló, hogy ezen a mérkőzésen is lesz lehetőségük, de azért meg kell próbálni minél nagyobb labdabirtoklással uralni az összecsapást. Afelől nincs kétségem, hogy Mi fogunk gólt rúgni és van egy olyan sejtésem, hogy kapni is fogunk. A kérdés csupán az lesz, hogy melyik csapat tud több találatot szerezni.

Forrás:

Címkék: AS Roma, Nápoly, Minden héten háború