Roma - Empoli előzetes

Roma - Empoli előzetes

Felvezető az Empoli elleni meccshez

Végre megint hétvége és végre megint Roma meccs. Sikerült ismét kiböjtölni egy kéthetes válogatott szünetet és most megint mindenki visszaöltözhet a Roma mezbe, sálba és sapkába. Na jó, talán az utóbbi kettő az időjárás miatt már nem annyira aktuális, de a lényeg, hogy újra tétmeccsen szoríthatunk kedvenc csapatunknak. A szombat esti mérkőzésen az Empoli csapatát fogadjuk hazai pályán, és jelen pillanatban talán nehéz lenne náluk ideálisabb ellenfelet találni a hétközi kupavisszavágó előtti „felhozó” mérkőzésre. A vendégcsapat az utolsó nyolc mérkőzéséből hetet elveszített és a nyolcadik összecsapáson is mindössze egy döntetlenre futotta. Sajnos az a tény, hogy egy ilyen negatív széria -és az eddigi 29 forduló alatt megszerzett mindösszesen 22 pont- mellet is még mindig 7 pontra vannak a kiesőhelytől, ismét csak az olasz első osztály régi fényének megkopását mutatja. Igaz, hogy az ezredfordulón is csak 4-5 csapat húzta a Serie A szekerét (Emlékezzünk volt tiszta olasz BL döntő is!), viszont az elmúlt években talán még inkább ketté szakadt a mezőny. Az egy hosszabb elemzést is megérdemelne, hogy ez milyen okozati lánc következménye, arról pedig még hosszabban lehetne vitatkozni, hogy milyen módon kéne ezt a folyamatot visszafordítani. A lényeg, hogy míg régen a kisebb csapatok 40 pontot tűztek ki célul a bentmaradáshoz, idén több mint valószínű, hogy 30 pont környékén is simán elkerülheti a kiesést az Empoli.

Ez a szombat esti összecsapás szempontjából csak azért érdekes, mert így még bőven nincsenek pánikhelyzetben és nem úgy jönnek az Olimpicoba, hogy itt minden áron pontot/pontokat kell szerezniük. Ezt nem csak mi tudjuk, hanem ők is és éppen ezért egy meglehetősen sima, nyugodt tempóban csordogáló meccsre számítok, amit valószínűleg leginkább csak saját magunknak tudunk majd megnehezíteni. Nehéz lesz félretenni a gondolatot, hogy a hét közepén egy borzasztóan fontos és ugyanolyan nehéz összecsapást kell majd játszanunk a kupa elődöntőben a Lazio ellen, de a mai meccsen kötelező a 3 pont. A csapatnak miden bizonnyal jót tett a kis szünet, és ez még akkor is igaz, ha jó páran válogatott meccseken léptek pályára. Ennek legnagyobb vesztese az a De Rossi aki a squadra azzura mezében összeszedett egy kis sérülést, aminek következtében a hétvégén biztosan nem játszhat. A többiek a hírek szerint mind játékra készek és éppen ezért a szokásos kezdőcsapatot és taktikát várhatjuk.

Ami a vendég csapatot illeti, ők egy 4-3-1-2-es felállással szoktak pályára lépni és ezúttal sem várható tőlük nagy meglepetés. Érdemes velük kapcsolatban megemlíteni, hogy ők rúgták eddig a bajnokságban a legkevesebb gólt (szám szerint 21-et), viszont közel sem ők kapták a legtöbbet, és ez elsősorban a kapusuknak köszönhetik. Ő pedig nem más, mint az a Skorupski, akit mi adtunk nekik kölcsön, zsinórban már a második éve. Megnézve a statisztikákat látszik, hogy Szczesny (12) mögött (többed magával) neki sikerült a második legtöbb kapott gól nélküli meccset lehozni (10), ami ismerve  csapatának teljesítményét megsüvegelendő. Érdemes lesz figyelni Őt és nem csak azért mert már az őszi meccsen is „kivédte a szemünket”, hanem azért is, mert lehet, hogy látjuk még Őt Roma mezben is pályára lépni. Én legalábbis egy nyári felkészülés erejéig mindenképp adnék neki lehetőséget.

 

A végére pedig csak emlékeztetőként és intelemként, hogy mennyire fontos nekünk a 2., biztos BL indulást jelentő hely megszerzése. Azzal, hogy az idei évben egy balul sikerült selejtezőn kiestünk a legrangosabb európai kupából nagyjából 50 millió euróval kerestünk kevesebbet az Európa Ligában. Az pedig mindenki számára egyértelmű, hogy ez nagyon komoly veszteség. Terveim közt szerepel egy hosszabb pénzügyi elemzés, összehasonlítás elkészítése, ahol ez a táblázat még elő fog kerülni. Addig is érdemes megnézni, hogy mekkora a különbség a két kupasorozat pénzdíjai között:

(A sárgával jelölt „Market pool” mező még változhat az UEFA végleges elosztása alapján (+/- 15%), de a többi érték már biztos.)

Forrás:

Címkék: AS Roma, Empoli, előzetes