Paulo Fonseca első sajtótájékoztatója

Paulo Fonseca első sajtótájékoztatója

A portugál szakember a mai napon mutatkozott be az olasz médiának mint a Roma új edzője.

Fonsecát múlt hónapban nevezték ki a Roma vezetőedzőjének, és a mai napon megtartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját.

"Nagyon örülök, hogy itt lehetek, és hogy ebben a csodálatos városban ennél a remek klubnál dolgozhatok. Remélem, hogy hamarosan teljes mértékben olaszul tudok majd beszélni."- kezdte Fonseca a sajtótájékoztatót olaszul.

Milyen Romát képzelt el?

"Először is szeretném leszögezni, ez nem az én Romám lesz, hanem mindenkié. Nagyon motivált vagyok, ahogy a háttércsapatom, Petrachi, a menedzsment és a játékosok is. Szeretnék egy ambiciózus csapatot építeni, amelyikre mindenki büszke lesz."

Egy éve még ellenfélként néztél szembe a Romával. Mire emlékszik az Olimpicóval és a szurkolókkal kapcsolatban?

"Az estéről nincs különösebben jó emlékem, mert kiesett a csapatom, de ízelítőt kaptam a stadion atmoszférájából, és látszott, hogy a szurkolók fontos részét képezik a csapat sikereinek. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a szurkolókat a csapat mellé állítsam, és hogy ugyanolyan hangulat legyen, mint amilyen akkor volt."

Azóta sok dolog megváltozott a Románál. Mit gondol, sikerül megerősíteni a csapatot a nyári átigazolási időszakban? Például miért Pau Lopezre esett a választás a kapusposzton?

"Gianluca, Guido és én keményen dolgozunk azon, hogy egy nagyon erős csapatot építsünk. Minden részletre figyelünk, és a lehetőségeinket nagyon óvatosan mérlegeljük, és csak olyan játékost igazolunk, aki pluszt ad a csapatnak. Eddig leigazoltuk Spinazzolát, Diawarát, és most Pau Lopezt."

Gonzalo Higuain is ilyen megfelelő játékos?

"Ugyanazt gondolom, mint Gianluca, azaz én sem akarok olyan játékosokról beszélni, akik nem a Romához tartoznak. Ha Higuain itt lesz, akkor fogok róla tudni beszélni, de nem akarok olyan dolgokról most beszélni, amik nem történtek meg. Inkább nem beszélek olyanokról, akik nem a Roma játékosai."

Milyen célt adott meg Jim Pallotta, amikor Londonban találkoztak?

"Az elnök nem szabott különösebb célt, de az én egyértelmű célom, hogy a következő szezonban visszavezessem a Romát a Bajnokok Ligájába. A másik célom, hogy egy erős, ambiciózus, és bátor csapatot építsek. Minden meccset meg akarunk nyerni, és miközben tudjuk, hogy ez nem mindig lehetséges, de olyan csapatot akarunk, amelyikre minden szurkoló büszke lehet. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor szerintem közel leszünk ahhoz, hogy nyerjünk is valamit. Nem vagyok az a típus, aki ígéreteket tesz, sokkal inkább azt mondom, amiben hiszek. Két éves szerződésem van, ami bizonyos esetben háromra nőhet, és meggyőződésem, hogy ez a csapat képes lesz megnyerni valamelyik sorozatot, amiben elindul. Ahogy mondtam, ez nem ígéret, ebben hiszek."

Mit gondol Zanioloról? Fontos tagja lehet a csapatnak?

"Zaniolo egy nagyon tehetséges játékos, és mi hiszünk benne. De most amit mondani akarok neki, és a csapat többi tagjának az az, hogy nekem csak a jelen számít, és a jövő, és minden egyes játékosnak be kell bizonyítania a napi edzéseken, hogy megérdemelten vannak itt. Zaniolóban bízom, ahogy a csapattársaiban is. Viszont most csak a jelen, és a jövő számít. Olyan játékosokkal kell építkeznünk, akik a csapat és a klub sikereit előrébb helyezik az önös érdekeikkel szemben, mert szerintem csak így érhetünk el sikereket."

Beszélt már Edin Dzekóval? Megpróbálja megtartani?

"Nekem még nem volt alkalmam beszélni vele, de tudom, hogy Gianluca már beszélt vele. Annyit mondhatok, csak olyan játékosokat tartunk meg, akik jól érzik magukat itt, akik motiváltak, és akik harcolni akarnak ezért a klubért. Szerintem ezek alapvető fontosságú dolgok. 100%-ig elkötelezett játékosokra van szükségünk."

Kapott azzal kapcsolatban biztosítékot, hogy kik azok, akik biztosan maradnak, és a jövő csapatának tagjai lesznek? Nem gondolja, hogy ez a nagy átalakítás azt fogja eredményezni, hogy hosszabb időbe telik majd, mire a csapat képes lesz megfelelni az elvárásoknak?

"Vannak olyan játékosok, akikkel egyértelműen számolunk, és akik a jövő kulcsemberei lesznek. Holnap kezdjük meg a munkát, és szerintem beletelik majd egy kis időbe, mire elsajátítják az elképzeléseimet, de optimista vagyok. Meggyőződésem, hogy az itt rendelkezésemre álló játékosokkal, és a később érkezőkkel nagyszerű csapatot lehet építeni."

Az új Romának Alessandro Florenzi lesz a csapatkapitánya, Lorenzo Pellegrini pedig a helyettese? Milyen posztot szán nekik?

"Nagyon jól ismerem mindkét játékost, mert voltunk már ellenfelek, és emiatt sok Roma meccset megnéztem, de szeretném őket személyesen is megismerni, és látni, hogy milyenek. De ez érvényes mindenkire, nem csak rájuk. Nagyon fontos a személyiség és a karakter. Ami a posztjukat illeti, meglátjuk."

"Gyakran beszélünk az elvárásokról, és nekem is lesznek elvárásaim a játékosokkal szemben, de a legfontosabb az, hogy mit várnak el a játékosok saját maguktól, és egymástól. Ezért is roppant fontos a csapatkapitány szerepe. Gyakran szóba jön a vezetői szerep, és igen, fontos, hogy mindenki érezze, van a csapatnak vezetője. Remélem, hogy minden játékos magas elvárásokat állít saját magával szemben, mert ez az, ami előre tudja vinni a csapatot."

Egy olyan csapatot hagyott ott, amelyik megszokta, hogy trófeákat nyer, és egy olyan csapathoz igazolt, amelyik legutóbb hatodik volt. Tapasztalatszerzés miatt jött ide, vagy hogy trófeákat nyerjen a Romával?

"Azért vagyok itt, mert szilárdan hiszek abban, hogy együtt képesek leszünk a Romát magasabb szintre emelni. Tudjuk, hogy ez a bajnokság nagyon nehéz taktikai szempontból, ez pedig nekem nagyon izgalmas kihívás, ez az egyik oka annak, hogy ide jöttem. De elsősorban azért, mert úgy érzem, nagy dolgokat érhetünk el."

"A döntésemet nem anyagi okok vezették, inkább az érzéseim, amikor Gianlucával beszéltem, és felajánlotta a Roma kispadját. Egy pillanatig nem haboztam."

Tudja már, hogy milyen formációt fog alkalmazni? A Shakhtar nagyon egységes volt védekezésben, hogyan tervezi ezt megvalósítani a Serie A-ban?

"A formáció nem a legfontosabb dolog, sokkal inkább az számít, hogy miként mozgunk csapatként. Ha azt kérdezik tőlem, hogy a csapatban lévő játékosok képesek lesznek-e elsajátítani az elképzeléseimet, akkor egyértelműen igennel válaszolok."

"Ami a védekezés fontosságát illeti, az elmúlt 12 évben úgy lehetett bajnokságot nyerni, hogy a legjobb védelemmel rendelekezett az adott csapat. Egyértelműen ezen kell javítanunk, mert ez nagyon fontos, de ez nem jelenti azt, hogy olyan csapat leszünk, amelyik beáll védekezni, és csak a kontrákra vár."

"Szerintem a legjobb védekezés a labdatartás. Az a lényeg, hogy mindig magas intenzitással járasd a labdát, miközben megmarad a csapat stabilitása hátul. Meg kell próbálni a kapunktól távol védekezni. Amennyiben sikerül a Romát egy szilárdan védekező egységgé gyúrni, akkor sokkal közelebb kerülünk ahhoz, amit el akarunk érni."

Tudja már most azt, hogy Florenzi lesz-e a csapatkapitány?

"Florenzi eddig is a csapat kapitánya volt már. Megvizsgáljuk majd, de tudva, hogy már eddig is ő volt a csapatkapitány, elég nagy az esélye annak, hogy ezután is ő lesz."

9 éven belül maga a 8. edzője a Romának. Nem találja ezt ijesztőnek? Mit gondol, sikeres tud majd lenni ott, ahol mások elvéreztek?

"Nem tartok tőle, nem érzek félelmet. De nem szeretek magamról beszélni, az edzőről mindig az eredmények beszélnek. Meggyőződésem, hogy ha sikerül jó eredményeket elérnünk, akkor meglátják, hogy ki vagyok. Az edzőket az eredményeik minősítik, és remélem, hogy engem is az eredményeim alapján ismernek majd."

Javier Pastore és Diego Perotti beleillenek az elképzeléseibe?

"Amennyiben a csapat tagjai, úgy számolok velük, és támaszkodom rájuk. Hiszek benne, hogy hasznosak lesznek a csapat számára. Minőségi játékosok, de ugyanaz vonatkozik rájuk, amit Zaniolóval kapcsolatban elmondtam: keményen kell dolgozniuk minden nap, hogy megmutassák, megérdemelten vannak itt."

Játékosoként nagyon sok csatárral játszott együtt. Milyen az ideális csatár?

"Nekem az ideális csatár az, amelyik gólokat szerez."

Milyen a kapcsolata a sportigazgatóval? Adott neki egy listát olyan játékosok névsorával, akiket szeretne leigazolni?

"Azt kell mondjam, hogy a rövid együtt eltöltött idő alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. A legnagyobb összhangban választjuk ki a legjobb játékosokat a csapat számára. Kétféle helyzet létezik: vagy ő ajánl nekem valakit, akit én meggondolok, vagy én ajánlok neki valakit, és azt ő vizsgálja meg. Együtt dolgozunk, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk. A pénzügyi tényezők is fontosak természetesen, de nem kétséges, hogy a csapat megerősítéséhez szükséges lehető legjobb lehetőségeket próbáljuk megtalálni."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Fonseca, interjú