Pallotta a koronavírusról, a Serie A folytatásáról, és a klub jövőjéről

Pallotta a koronavírusról, a Serie A folytatásáról, és a klub jövőjéről

A Roma elnöke számos aktuális témát érintett az általa adott interjúban.

Az olasz futball hamarosan újraindul, pedig 2 hónappal ezelőtt erre nagyon kevés esély volt...

"Olaszország a koronavírus által az egyik legjobban súlytott ország volt a halálesetek számát tekintve. és ezt nagyon rossz volt látni. Úgy gondolom, hogy jelentős hibákat vétettek akkor, amikor a legmagasabb kockázatú egyéneket nem védték megfelelően, de hasonló történt nálunk Amerikában is."

A játékosok hatalmas fegyelmet tanusítottak a lezárás során. Ez meglepte Önt?

"A játékosok bebizonyították, hogy milyen emberek is ők. Láttam, hogy más kluboknál a külföldi játékosok visszarepültek a hazájukba, de a mi játékosaink mind Rómában maradtak, és szerintem ez is hozzájárult ahhoz, hogy biztonságban, egészségben tudtuk tartani őket."

"Sok jelentést kaptam arról, hogy a játékosok jó fizikális és mentális formában vannak, és szerintem nagyra értékelték ők is, ahogy a klub vezetősége törődött velük, és persze mi is nagyra értékeltük azt, hogy mennyire profin viselkedtek végig."

"Elégedett vagyok azzal, ahogy a klub vezetése reagált a krízisre. Guido Fiengától kezdve mindenki a vezetőségben megtette azt, amit ilyenkor kell, és nem csak a játékosok tekintetében, de azok családjáért is."

Mennyire volt fontos az, hogy a klub válság idején hatalmas erőnek bizonyult?

"Hihetetlenül fontos volt, és azt hiszem, hogy a teljes válság idején ott voltunk a közösségben, kint az utcákon Rómában, a templomokban, és segítettünk az idősebb szurkolóinkon, de emellett számos kampányban is részt vettünk."

"A pályán mindig megpróbálunk a legjobbak lenni, de számos ok miatt ez sokszor nem lehetséges, és talán nem sikerül a saját elvárásainknak megfelelően teljesíteni. Viszont nekünk a pályán kívül is van küldetésünk, ahol pozitív példával kell elől járni, és ez azóta egyik fő célunk, mióta én vagyok az elnök."

"Amikor megnézem, hogy mit teszünk a közösségért, miként tartjuk a kapcsolatot a fiatalokkal Rómában és azon kívül, a világ minden táján, akkor úgy gondolom, hogy mindenképpen modelklub vagyunk."

"Tudunk-e ennél többet tenni? Persze. De ha megnézem, hogy mit tett eddig a klub, és a Roma Cares, és hogy mik a tervek, akkor nagyon büszke leszek."

"Persze ez nem helyettesíti a pályán elért sikereket, ez teljesen más, de ez is nagyon fontos, és a szurkolók a világ minden táján érezhetik, amiért a klub kiáll."

Mennyire érintette pénzügyileg a klubot a koronavírus okozta válság?

"Mindenekelőtt jelentős pénzügyi hatása volt az egész futballra, ahogy a Romára is. Még azt is mondanám, hogy a januári átigazolásainkra is hatással volt, mert néhány igazolás emiatt nem jött össze."

"Az egész világon számos céget, vállalatot érintett különféle módon, de szerencsére a játékosaink és a vezetőségünk nagyon támogató volt ebben az időszakban is, például azzal, hogy beleegyezett a fizetéscsökkentésbe, de nem tagadhatjuk, hogy sokat veszítettünk a belépőjegyekből származó bevételek kimaradásával, az üzleteink bezárásával, a lefújt táborozásokkal, és most a televíziós közvetítési díjak körül is viták vannak."

"Szóval igen, eléggé rosszul érintett minket, de az egész futballra komoly hatással volt a vírus. Viszont szerte a világon számos ember sokkal nagyobb veszteségeket szenvedtek el azzal, hogy elvesztették a szeretteiket. Ez az igazi tragédia, nem pedig a pénzügyi veszteség."

"A futball hamarosab visszatér, az elhunytak sajnos nem."

Az utóbbi időszakban nagyon sok pletyka keringett a klub jövőjét illetően, azonban Ön mindvégig csendben maradt. Miért?

"Néha az emberek képesek megfeledkezni arról, hogy nyilvános szervezet vagyunk, ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem lehet csak úgy a nyilvánosság előtt a tulajdonosi viszonyokról beszélni. Tudom, hogy ez sok ember zavar, de ez a törvény."

"Az elmúlt 9 év alatt számtalanszor láttam, hogy a belülről kiszivárgott híreket általában olyan emberek kezdték el terjeszteni, akik nem is tartoznak a Romához, meg a várostól távol élnek, és habár szeretnék ezekre reagálni, de mivel nyilvános részvénytársaság vagyunk, ezért nem reagálhatok minden egyes megjegyzésre, vagy sztorira, hogy miért történt, vagy nem történt meg."

"Annyit azonban elmondhatok, hogy mivel van egy befektetői csoportunk, így ha valaki felkeres minket a klub beruházásával, vagy felvásárlásával kapcsolatban, akkor nekünk van egy olyan bizalmi felelősségünk, hogy meghallgassuk, és válaszoljunk. Úgy látom, hogy két fő felelősségem van, hogy azt tegyem, ami a legjobb a Roma számára, és hogy azt, ami a legjobb a befektetői csoport, és a részvényesek számára."

"Több mint 400 millió eurót invesztáltunk ebbe a projektbe, ami eléggé jelentős összeg, és mindig azon voltunk, hogy a Roma számára jobb legyen. Soha, egy pennyt nem vettem ki a klubból, csak beletettem. Meg az elmúlt hetekben is."

"A beruházásunk részeként több mint 70 millió eurót költöttünk a stadionprojektre, amit véleményem szerint mostanában kellett volna ünnepelnünk, és a következő szezonban már játszanunk kellett volna a stadionban. Talán megint közelebb vagyunk egy lépéssel, és bár hányszor hallottam, vagy mondtam ezt, hogy a közelmúltbeli fejlemények alapján megint közelebb vagyunk a végleges jóváhagyáshoz."

"Tudom, hogy Olaszországnak, Rómának most szüksége van erre az új stadionra, és az ehhez tartozó beruházásokra az országban."

Komoly kritikákat kapott azért, mert állítólag visszautasította a Friedkin Group ajánlatát...

"A Friedkin Group tavaly ősszel, és az év vége felé keresett meg bennünket, akkor kezdtük meg a tárgyalásokat. Elkezdtünk a részletekről egyeztetni - és az ördög ugye a részletekben rejlik - de az ügyvédeik és a bankáraik változtatásai után az ajánlatuk kezdett kevésbé vonzóvá válni mind a Roma, mind a befektetői csoportunk számára. Az utolsó félig konkrét ajánlatuk, amit kaptunk, és aminek egyes részleteit vagy az ügyvédeik, vagy a bankáraik kiszivárogtattak, egyáltalán nem volt elfogadható. Emiatt az ajánlat miatt voltak nagyon sokan szomorúak."

"Nem vagyok biztos afelől, hogy akik szomorúak voltak, azok nem igazán tudják, hogy miként működnek az ilyen megállapodások, de az biztos, hogy nem az eladó finanszírozásával. Ha én veszek egy házat, akkor nem várom el az eladótól, hogy csökkentse az árat az összes felújítás költségének fedezésére. Ez egyszerűen nem így működik."

"Ha a Friedkin Groupnak van pénze, és ha szeretne újra tárgyalni, és olyan ajánlatot tenni, ami elfogadható, akkor meg fogjuk hallgatni. Hogy jó tulajdonosai lennének-e a Romának? Talán, de ezt most nem tudhatjuk."

"Azt tudom, hogy amikor én lettem a tulajdonos, akkor nagyon sokat kellett tanulnom, és ez nekik sem lenne másként, így ezt most lehetetlenség tudni, hogy a Friedkin Group a Roma megmentője lenne-e, ahogy sokan látják."

Készen áll elhagyni a Romát?

"Nos, egyre idősebb vagyok, sokat gondolok a jövőmre, és szeretném nagyon jó, erős kezekben hagyni a klubot. Szeretném, ha valaki jó gazdája lenne a klubnak, aki képes lenne olyan módon versenyezni a csapattal, ahogy mindannyian szeretnénk. Addig is számtalan módon támogatjuk a csapatot, és továbbra is pénzt fektetünk a klubba annak biztosítása érdekében, hogy képesek legyünk a legmagasabb szinten versenyezni. Én, és néhány másik személy többet tett ezért a klubért, mint amit személyesen elvárható lett volna tőlünk, mert mindig azt akartuk, hogy a Romának jó legyen."

A Roma eladásából származó mekkora haszonnal lenne elégedett? Van egy bizonyos szám?

"Higgyék el, nem ülünk körbe, és mondogatjuk egymásnak, hogy minél több pénzt akarunk keresni! Szó sincs ilyenről. Most csak azt akarom biztosítani, hogy bármi is jöjjön a klub számára, az a legjobb legyen, és legyen ez akár eladás, egy új befektetői csoport, vagy akár legyek én, és a jelenlegi befektetői csoport."

"Nagyon régen megtanultam, hogy bizonyos emberek számára nem számít, hogy mit mondok és teszek, vagy hogy mennyi pénzt fektettem a klubba. Ők mindig azt fogják ismételgetni, hogy soha nem elég. Én elfogadom ezt."

A szurkolók aggódnak a nyári átigazolási időszak miatt, figyelembe véve a klub anyagi helyzetét...

"A futballban most mindenhol nagy a bizonytalanság, és nem kimondottan csak a Románál. Nagyon sok a mozgó része a futballnak, és sok múlik a klubba való esetleges beruházásoktól. Nincs klub, amelyik tudná, hogy mi lesz nyáron, vagy ősszel, de nekünk nincs más teendőnk, csak azt kell csinálnunk, ami a legjobb a klubnak."

Üzen valamit a szurkolóknak?

"Csak szeretnék köszönetet mondani azoknak a szurkolóknak, akik bármi törénjen, mindvégig kiálltak mellettünk. Én minden tőlem telhetőt továbbra is meg fogok tenni a klubért. Imádom Rómát, imádom a csapatot, az embereket, és remélem, hogy hamarosan újra nyerni fogunk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Pallotta, interjú