Monchi Nzonziról és az átigazolási piacról

Monchi Nzonziról és az átigazolási piacról

A Roma sportigazgatója Nzonzi bemutatásán válaszolt az újságíróknak

"Örömmel mutatom be a világbajnok és top játékost, Steven Nzonzit. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült őt leigazolni, mert az ő megszerzésével nagyon erős középpályát sikerült létrehoznunk."- kezdte bevezetőjében Monchi.

Elégedett a Roma igazolásaival?

"Az átigazolási időszak pénteken zárul, így egy napunk még van dolgozni, van még időnk arra, hogy eladjunk játékosokat. Az eddigiekkel én elégedett vagyok, persze mindig lehetne jobb, de szerintem sikerült azt elérnünk, amit előre elgondoltunk. Szerettünk volna az időszak első részében tevékenyek lenni, hogy már akkor kialakítsuk a csapatot többé-kevésbé."

"Az első igazolások már a felkészülési időszak előtt megérkeztek, majd leigazoltuk Robin Olsent, és ezt követően arra koncentráltunk, hogy miként lehetne még jobban fejleszteni a keretet. Amikor sikerül elérned azt, amit elterveztél, akkor elégedettnek kell lenned."

Elképzelhető, hogy Nicolo Zaniolo és Ante Coric kölcsönbe távozzon?

"Eléggé meglepődtünk a játékosok tudását illetően. Mindig kérdőjeles az adott játékos képessége, tudása akkor, amikor a Romához igazol, de ezzel a két játékossal nagyon elégedettek vagyunk. Elég sok játékosunk van, szóval meg kell fontolnunk annak lehetőségét, hogy találjunk másik Serie A-s csapatot néhányuknak annak érdekében, hogy fejlődhessenek, ilyen eset például Zaniolóé. De ahogy mondtam, tényleg meglepődtünk rajtuk."

A középpálya igen erősre sikeredett, viszont támadásban csak egy bal lábas játékos van a szélre. Gondolkodnak további erősítésen ezen a részen?

"Talán a jobb oldali szélső poszt az, ahol a legtöbb lehetőségünk van: Cengiz Ünder, Justin Kluivert, Alessandro Florenzi, Patrik Schick és Stephan El Shaarawy. Nincs még egy olyan poszt, ahol ilyen sok opciónk lenne."

Nem csak fiatal tehetségeket vásároltak, hanem elég korrekt összeget költöttek tapasztalt játékosokra is. Ez az átigazolási stratégia része volt?

"Ez volt egész életemben a stratégiám. Nagyon sok fiatalt igazoltunk, mint Kluivert, Cristante, Coric, Bianda és Zaniolo, de mellettük érkezett Javier Pastore és Steven Nzonzi is. A Roma nem teheti meg, hogy csak fiatalokat igazoljon, mert nekik időre van szükségük a fejlődésre, a nagy kluboknál pedig sosincs elég idő."

"Tavaly ugyanez volt a helyzet, igazoltunk fiatalokat, de mellettük tapasztalt játékosokat is. Én ha igazolok 10 játékost, akkor ebből 6 biztosan fiatal, 2 kicsit idősebb, 2 pedig a kettő közé esik. Ílyen az átigazolási piac - ha jó játékost akarsz venni, azért fizetni kell."

Mi vezetett ahhoz, hogy másodszor is leigazold Nzonzit?

"Én hiszek benne, nagyon jól ismerem, tudom, hogy mire képes, mit tud. Nagyon jó játékos, aki még képes fejlődni, és remekül megérti majd magát az olyan játékosokkal, mint De Rossi, Cristante, Pastore, vagy Dzeko. Amikor az átigazolási időszak első része befejeződött, próbáltuk az addig is erős csapatot még jobban megerősíteni."

Eltelt már egy kis idő a Malcom-ügy óta. Akkor megígérte, hogy egy nála sokkal jobb játékos fog érkezni arra a posztra. Meggondolta magát végül?

"Azt gondolják, hogy egy világbajnok nem jobb, mint Malcom? Igaz, hogy más poszton játszik, de szerintem Steven jobb játékos, mint Malcom. A viccet félretéve, Malcom személyében lehetőségünk volt, hogy egy jó játékost igazoljunk."

"Aztán kerestük a lehetőségeinket, aztán pár nappal ezelőttig úgy tűnt, hogy lehetetlen lesz megszerezni Stevent. De köszönetően a játékos és menedzsere akaratának, valamint a klub anyagi lehetőségeinek, végül sikerült megszerezni."

Maxime Gonalons távozik a klubtól?

"Csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Igazi profi, és remek játékos. Steven érkezésével még nagyobb lett a rivalizálás ezen a poszton, szóval beszélünk majd és meglátjuk."

A Roma költötte szinte a legtöbbet a nyáron az európai csapatok közül. Milyen üzenete van ennek külföldön és Olaszországban?

"Azt tettük, amit gondoltunk, hogy tennünk kell annak érdekében, hogy a lehető legerősebb csapatot építsük. Több pénzt kerestünk, mint amennyit költöttünk. Néha úgy tűnik, hogy a Roma az a csapat, amelyik csak elad játékosokat, pedig nem erről van szó. És nem is vagyunk az a csapat, amelyik csak pénzt akar keresni."

"Arra törekszünk, hogy jól megtervezzük a klub folyamatos fejlődését, és így olyan messze jussunk, amennyire csak lehet. Nekem ez a második nyári átigazolási időszakom itt, és elmondhatom, hogy a klub még egyszer sem mondott nemet nekem. Előfordult, hogy 1 percbe telt, vagy volt, hogy 1 óra, vagy akár egy nap is kellett ahhoz, hogy meggyőzzem az elnököt egy átigazolással kapcsolatban, de mindig megkaptam a támogatását. Egy sportigazgatónak ez egyértelműem elengedhetetlen."

"A Roma sok játékost igazolt, mellettük pedig Rajda Nainggolan, Alisson, Gregoire Defrel, Lukasz Skorupski és Gerson távoztak. Hogy jól sikerült-e az átigazolási időszak, azt most nem lehet tudni, erre majd a bajnokság ad választ, de én vállalni fogom a felelősséget. Mindazonáltal a klub mindig kész áldozni arra, hogy megerősítse a csapatot."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Monchi