Monchi: Játékost eladni nem ördögtől való dolog

Monchi: Játékost eladni nem ördögtől való dolog

A Roma sportigazgatója a Grant Wahlnak adott interjúban próbálta körbeírni, hogy mi is egy sportigazgató pontos feladata.

"Néhány szóban lehetetlenség leírni azt, hogy mi is a pontos feladatom. Szinte mindenről én gondoskodom a klubnál, amibe beletartozik többek között a sporttervezés, kezdve onnan, hogy ki az edző, mi a klub filozófiája, egészen a játékosok vételéig és eladásáig."- jegyezte meg Monchi.

"A Sevillánál 29 évet töltöttem el mint játékos, majd mint sportigazgató, ezért tényleg úgy éreztem, hogy változásra van szükségem. Úgy éreztem, új dolgokat szeretnék kipróbálni, és letesztelni magam, hogy képes vagyok-e a munkámat Sevillán kívül is megcsinálni. Sokan azt gondolták, hogy csak a pénz miatt váltottam, de az igazság az, hogy új kihívásra vágytam."

"Úgy gondoltam, hogy azok közül, akik komolyan érdeklődtek irántam, a Roma a megfelelő klub számomra, mert ők voltak azok, akik annak a lehetőségét ajánlották, hogy önmagam, Monchi lehetek a klubnál."

"Nagyon fontos volt a függetlenség és a felelősség megtartása, valamint a munkám folytatásának lehetősége. A Roma ezt kínálta, hogy nem kellett 16 év után változtatnom a szakmai identitásomon. Ezért úgy gondolom, a lehető legjobban választottam."

Sokan úgy vélik, hogy Monchi még nagyobb hatalommal, és a napi irányítást illetően sokkal nagyobb ráhatással, kontrollal rendelkezik a klub felett, mint maga James Pallotta elnök.

"Nekem Pallotta a főnököm, de szerencsére függetlenül végezhetem a munkám, de persze nyilvánvalóan folyamatosan tájékoztatom őt mindenről. Kitűnő a kapcsolatunk, ahogy Baldissonival és Gandinivel is."

"Az én felelősségem az edző személye is, hiszen a sporttal kapcsolatos tervek nagyban függenek az edző döntéseitől."

"A legfőbb célom az, hogy egy gazdaságilag stabil és fenntartható modellt hozzak létre, miközben sportszakmai szinten a lehető legmagasabb szintre próbálom emelni a klubot. Az a két fő célom."

A Roma évek óta minden nyáron megválik pár meghatározó játékosától, ami sokszor a szurkolók nemtetszését váltja ki amiatt, hogy a inkább pénzt akar keresni ahelyett, hogy a jövő csapatát építené.

"Elsősorban azért dolgozunk, hogy megtaláljuk a fenntartható gazdasági modellt, ami lehetőséget biztosít számunka azzal kapcsolatban, hogy mi dönthetjük el, kit adunk el és mikor. Jó úton járunk, de ez nem jelenti azt, hogy később sem fogunk eladni, hiszen játékost eladni nem ördögtől való dolog. Teljesen normális, mikor újra befekteted a pénzt a klubba, az edzőbe, a játékosokba, hiszen ezek azok, amik előbbre viszik az egyesületet."

"A futballban mindenki ad el játékosokat. A Barcelona eladta Neymart a PSG-nek, a Real Ronaldót a Juvénak, miközben a Juventus Pogbát a Manchester Unitednek, majd most Higuaint a Milánnak. A kluboknak szükségük van a pénzre, hogy újra befektethessék azt."

A nyáron a Roma nagyon közel volt ahhoz, hogy leigazolja a brazil Malcomot a francia Bordeaux együttesétől, a játékos már a repülőtéren várta a megfelelő járatot, amikor a Barcelona nagyobb pénzt ajánlott érte.

"Mindössze annyit tehettünk volna ebben az ügyben, hogy minden, a Barca és a Bordeaux közötti lehetséges kommunikációs csatornát lerombolunk, hogy ne tudjanak egyeztetni. Nem hiszem, hogy bármi mást tehettünk volna. Elintéztük neki a repülőt, amivel csatlakozhatott volna az Amerikában edzőtáborozó csapathoz, lefoglaltuk a szállodát, és az orvosi vizsgálat is el volt intézve."

Forrás: football-italia.net

Címkék: AS Roma, Monchi, interjú