Monchi első sajtótájékoztatója

Monchi első sajtótájékoztatója

Szerda délután megtörtént a Roma új sportigazgatójának formális bemutatása.

Monchit először Umberto Gandini üdvözölte, majd az újságírók számos kérdést szegeztek a spanyol szakembernek.

"Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy ezen a sajtótájékoztatón egy aztalnál ülhetek azzal az emberrel, aki igen nagy hírnévnek örvend a világ labdarúgásában."- kezdte Gandini.

"Két dolgot szeretnék csak mondani: először egy őszinte köszönömöt James Pallottának, aki mindenkit megelőzve azon volt már személyesen, hogy Monchi a Romát válassza és szeretnék köszönetet mondani Ricky Massarának, aki hihetetlen profizmussal és odaadással végezte a munkáját, mint ideiglenes sportigazgató. Ő továbbra is marad a klubnál és segíteni fogja a munkánkat."

Ezt követően jöhettek az újságírói kérdések Monchi felé.

Spanyolországban a világ egyik legjobb sportigazgatójának tartják. Miért éppen a Romát választotta?

"Bármi más előtt szeretnék mindenkit üdvözölni és elnézést kérni azoktól, akik az elmúlt 3-4 hónapban rengeteg üzenetet küldtek nekem, de nem tudtam rájuk válaszolni. Akkoriban kizárólag a klubomra, a Sevillára összpontosítottam, majd ezt követően az átigazolásra."

"Ami pedig a kérdést illeti, én nem gondolnám magam a világ legjobb sportigazgatójának, inkább azt mondanám, hogy hatalmas szerencsém volt a pályafutásom során, amibe iszonyat sok munkát és erőfeszítést fektettem bele. Az igaz, hogy számos más ajánlatom is volt, amik már csak a klub neve és tradíciója miatt is érdekesek voltak."

"Nagyon nehéz döntés volt elhagyni a Sevillát, de amint ezt a döntést meghoztam, onnantól azonnal teljesen világos képem volt arról, hogy mit szeretnék. Ez egy olyan klub, amelyikben hatalmas a potenciál, amelyikben nagyon sok még a mozgástér. Nagyon erősek az alapok és nem kell mindent az elejéről kezdenem."

"Az elődeim, Sabatini és Ricky, remek munkát végeztek, de szerintem még bőven van hová fejlődni, amit mi mindannyian izgatottan várunk és erről álmodunk. De van más oka is annak, hogy a Romát választottam: beszéltem Jimmel - és itt szeretnék csatlakozni Umberto köszönetéhez -, majd ezt követően Mauróval és Rickyvel is természetesen."

"Azonnal megértettem, hogy itt önmagam lehetek. Amennyiben a Roma érdeklődik irántam, az azért van, mert én vagyok Monchi, ezért meggyőződésem, hogy itt önmagam lehetek."

Azért jött ide, hogy a jövő csapatát építse fel, azonban a bajnokságban még van 4 nagyon fontos meccs. Mit mondott és mit fog mondani a csapatnak?

"Abszolút, teljesen egyetértek. Nekem már sok ráhatásom nem lesz az idei szezonra, hiszen nincs már sok idő a bajnokság végéig. Én már sokkal jobban a jövővel foglalkozom, mintsem a jelennel. Persze az is igaz, hogy a jövőnk a jelentől függ és ez a klubra, a rajongókra és mindenkire vonatkozik."

"A jövő nagyon izgalmas: megpróbáljuk megszerezni a második helyet, ami közvetlen BL indulást jelentene. És hogy én mit tudok jelenleg segíteni, hát már teljes mértékben a klub, a csapat és mindenki rendelkezésére állok. Amikor betettem a lábam ebbe a klubba, azonnal tökéletesen magamévá éreztem a dolgokat. A jelen alapjaira kell építenünk a jövőnket."

Hogyan lehetne közelebb kerülni a Juventushoz? Jelenleg elérhetetlennek tűnnek.

"Ahogy már mondtam, én a jövőre koncentrálok, de figyelem a jelent is, hogy hol tudok segíteni. Tudom, hogy a Juventus hogyan jutott el idáig és hogy hová tartanak. Én alapvetően ambíciózus vagyok, mindig ilyen voltam, de ez nem jelenti azt, hogy hitegetni fogok. Nem lesz könnyű csökkenteni a hátrányt, de nem is lehetetlen."

"Ebben a jelenlegi keretben is megvan a potenciál arra, hogy csökkentsük a különbséget. Folytatni kell a kemény munkát: nehéz, de nem lehetetlen. Képesek vagyunk rá, különösen azokkal az alapokkal, amik már megvannak. Ebben a keretben van pár kitűnő játékos a jövőre nézve."

A rasszista bekiabálások újra elszaporodtak Olaszországban. Ez a probléma Spanyolországban is jelen van? Hogyan kell nekünk ezzel megbirkózni 2017-ben?

"Ez engem is nagyon zavar. Ezt a kérdést nagyon jól megoldották Spanyolországban. Mindenki ezen dolgozik és együttműködnek: a klubok, a szövetség, a kormányzat, a játékosok és az edzők. Mindenki azonos kottából énekel és mindenki ugyanazt akarja. Ezt itt is el lehet érni, de ehhez mindenki segítségére szükség lesz."

"Egy profi játékos lejöhet a pályáról mérgesen egy vereséget követően, de nem azért, mert mondjuk folyamatosan inzultálták a bőrszíne, vagy a vallása miatt. Az elmúlt napokat Tonival töltöttem, akit megviselt a dolog. Mindenkinek a figyelmét felhívom arra, hogy meg kell védeni a játékosokat és nem csak őt, hanem Sulley Muntarit és minden olyan játékost, aki ilyen helyzetbe kerül."

"2017-ben vagyunk és ez már a 21. század egy ideje: nem beszélni kellene ezekről a dolgokról. Mindenkit alázatosan kérek, hogy mutasson erőt és támogatást, miközben elítélik az ilyen incidenseket."

A Roma történelme során nem nyert túl sokmindent, de igen lenyűgöző, ahogy a Sevillából győztes klubot csinált. Lát bármi hasonlóságot a két klub között? Mi a munkájának a titka?

"Nem hiszem, hogy bármiféle titka lenne a munkámnak. Nincsenek mágikus képletek, különben már régen eladtam volna őket. Nincs két egyforma klub a világon, mindegyiknek megvan a maga karaktere, sajátossága. Spanyolországban gyakran megkérdezték, hogy mi a titkom, amire én mindig meglehetősen eredeti választ adtam: a kemény munka."

"És hogy mit jelent a kemény munka? Nem csak azt, hogy játékosokat veszek és meccseket nézek. Szerintem a Roma szurkolói megérdemlik, hogy az álmaik valóra váljanak, ezért mindannyian segítenünk kell a klubnak. Ha nem tartunk azonos irányba, akkor nem fogjuk elérni a céljainkat. Mindenkinek keményen kell dolgoznia, de időben megfognak ismerni. A célom, hogy mindenkit összehozzak, Pallottától kezdve minden egyes dolgozón át egészen saját magamig annak érdekében, hogy elérjük a céljainkat. Ez az első lépés a sikerhez."

Mi a helyzet Luciano Spalletti jövőjével?

"Elmesélek egy történetet, vagyis inkább egy titkot. Amikor először felhívtak és megkértek arra, hogy vegyem fontolóra annak lehetőségét, hogy a Romához igazoljak, akkor egy éjszakán keresztül az előnyökön és hátrányokon járt a fejem. Az egyetlen negatívum csupán az volt, hogy el kell hagynom a Sevillát, ami nagyon nehéz volt, hiszen éveken keresztül az otthonom volt. Viszont nagyon sok pozitívum volt, de az egyik legnagyobb maga Luciano Spalletti volt és az a gondolat, hogy vele dolgozhatok."

"Szerintem ő egy nagyon komoly szakember, viszont most nem szabad, hogy bármi elterelje a figyelmünket a bajnokságról, mert meg kell szereznünk a második helyet. Most csak a hátralevő pár forduló számít, de továbbra is reménykedem abban, hogy maradni fog, mert ő volt az egyik oka annak, hogy felkeltette a Roma az érdeklődésemet. Szenvedéllyel és lelkesedéssel fogok dolgozni, meglátjuk sikerrel járok-e."

Milyen érzés volt elhagyni a Sevillát?

"Ez az első alkalom, hogy elhagytam a Sevillát és nem csak mint sportigazgató, hanem minden értelemben. 19 évesen kerültem a klubhoz és természetesen az ismeretlen először még rémisztő lehet, de a legvadabb álmomban sem gondoltam, hogy ilyen csodálatos fogadtatásban lesz részem a klubnál. Nagyon sok üzenetet kaptam a szurkolóktól és más kluboktól Olaszországban és Spanyolországban is. Nagyon sokat készültek az érkezésemre és szeretném ezt megköszönni mindenkinek, aki kivette a részét belőle: Umberto, Ricky, Mauro és a srácok a média osztályról. Ők mindent sokkal könnyebben elviselhetővé tettek. Olyan ez, mintha 1:0-ás előnnyel kezdenék."

Nyitott arra, hogy további 1 éves szerződést adjon Francesco Tottinak, mint játékos? Valamint Daniele De Rossinak meghosszabbítják a szerződését, jövőre is a Roma játékosa lesz?

"Először a Danielét érintő kérdésre válaszolnék. Mindkét félnek ugyanaz a célja és érdeke: Daniele és a Roma is szeretné folytatni a közös munkát. Teljesen hülyék lennénk, ha nem sikerülne ezt elérni. Találkoztam Danielével, aki egy klasszis játékos és fantasztikus srác. El fogjuk érni együtt a közös célunkat."

"Ami pedig Francescót illeti, azt kell mondanom, hogy 1 hete vagyok itt és tudom, hogy volt egy megállapodás a klub és Totti között egy utolsó évről, mint játékos, ami után a következő szezontól mint igazgató dolgozik majd tovább a Románál."

"Most már szeretnék előre tekinteni és azt kérem Francescótól, álljon az oldalamra annak érdekében, hogy megértsem miről szól a Roma, mert ő maga a Roma. Arra kérem, hogy maradjon közel hozzám, ha akar, és ha csak 1%-át megértem azt, amit ő tud a Romáról, akkor már szerencsésnek mondhatom magam."

Mennyire befolyásolta Franco Baldini a döntésében, hogy a Romát választotta?

"Nem is tudom, hogyan fejezzem ki magam: a Roma nagy hatással volt rám. Baldini volt az, akivel beszéltem és aki Pallotta kérésére kapcsolatba lépett velem, de nem Baldinibe lettem szerelmes, hanem a Romába."

Mennyire befolyásolja a Roma bajnoki helyezése a későbbi beruházásokat? Két átigazolási stratégia van arra az esetre, ha második, vagy ha harmadik lenne a csapat?

"Jelenleg három intenzív tanfolyamot folytatok: az egyik az olasz, a másik, hogy megismerjem mindenki nevét, a harmadik pedig az ambíció. A Roma egy ambíciózus klub a tetejétől az aljáig. Nyilvánvaló, hogy a Bajnokok Ligája kvalifikáció nagyobb bevételekhez juttatja a klubot, de a pénz nem minden. Persze segít, de nem minden. Mindenképpen be kell jutnunk a BL-be, hogy ezzel is növeljük a Roma presztízsét és vonzóvá tegyük a top játékosok számára."

"De ez nem csak a pénzről szól, a pénz kiegészítheti a kemény munkát, de mi megpróbáljuk elérni a célunkat az egész presztízse miatt. Mindaddig, amíg nem sikerül ezt elérni, folytatni fogjuk a kemény munkát."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Monchi, interjú