Monchi az eddigi tapasztalatairól

Monchi az eddigi tapasztalatairól

A spanyol szakember lassan egy éve dolgozik a Románál, és ennek alkalmából a Gazzetta dello Sport-nak adott hosszú interjút.

Gazzetta: Azt mondtad, Rómában önmagad lehetsz. Mit jelent ez pontosan?

"Az egyik legjobb példa erre az, hogy nagyon szoros a kapcsolatom az öltözővel. Én az a típusú sportigazgató vagyok, aki szeret a játékosok és az edző mellett dolgozni. A szoros kapcsolat segít jobban megismerni az embereket. Ez roppant fontos, mert sokszor előfordul, hogy egy játékos azért mond csődöt egy klubnál, mert nem érzi jól magát, amiről te nem szerzel tudomást, ha nem vagy közel hozzá."

"Rengeteg időt töltök az öltözőben, és nem azért, hogy kémkedjek, hanem mert nagyon élvezem. Sokszor reggelizem, vagy vacsorázom a csapattal, utazáskor pedig mindig velük vagyok a buszon. Felismertem, hogy valami egészen szokatlan dolgot csinálok akkor, amikor magamra öltöm a melegítőt, mert a játékosok igen furcsán néztek rám, mint akik azt kérdezik, hogy 'Ez meg mit csinál?'. Ugyanez a helyzet Di Francescóval, mindig az irodájában vagyok. Sosem találkozunk megbeszélt időpontokban, ezek távol állnak tőlem, különben nem lennék Monchi. Így viszont a csapat tagjának érzem magam."

Említetted az edzőt...

"Vannak olyan emberek, akikkel soha nem tudsz rendesen kijönni, és vannak olyanok, akikkel azonnal közös nevezőn leszel. Eusebio a második kategóriába esik. Semmit nem tart tőled vissza. Szerintem a három legjobb tulajdonsága a klub ismerete, az intenzitás, amit a munkába beletesz, és a harmadik, ahogy mindig egyenesen a szemedbe néz. Ha valami rosszat kell mondani az egyik játékosnak, akkor ő kimondja, de mindig normálisan."

Szinte alig tetted be a lábad Trigoriába, az első feladataid egyike volt, hogy neked kellett megmondanod Francesco Tottinak, hogy mit csináljon, miután visszavonult.

"Sosem tudtam elképzelni, hogy ilyen szoros kapcsolatban lehetünk, különösen azért sem, mert nem úgy jöttem ide, hogy egy szép, új kocsit ajánlottam neki, hanem ehelyett azt mondtam, hogy 'Köszönünk mindent'. Bármi megtörténhetett volna, de szerencsére minden jól alakult. Persze ez kevésbé rajtam múlt, sokkal inkább az ő érdeme. Egy 1-től 10-ig skálán 11-est adnék a kettőnk kapcsolatára. Nagyon kedves és barátságos."

"Egyáltalán nem könnyű 27 év után letérni egy olyan útról, amit megszoktál, és teljesen más irányt venni. A klub helyesen cselekedett akkor, amikor időt és területet adott neki akkor, amikor szüksége volt rá. Totti megmakacsolhatta volna magát, ehelyett megértette, és elfogadta a helyzetet."

Hogyan értékelné az első hat hónapot Olaszországban?

"Tudtuk, hogy szokatlan év lesz. Ezt már azon a napon tudtam, amikor Luciano Spalletti - aki fantasztikus munkát végzett itt - bejelentette távozását. Aztán távozott Salah, Rüdiger, és Paredes, valamint minden idők legjobb Roma játékosa szögre akasztotta a cipőjét. Nagyon sok változás volt, köztük az, hogy jött egy nem olasz sportigazgató, emiatt eléggé zűrös időszakra számítottunk, de szerintem elégedettek lehetünk."

"Most már viszont lehetnek ambícióink, és sokkal többet várhatunk el. Meg kell találnunk a klubon belüli stabilitást, mint pénzügyileg, mind a pályán, ami azt jelenti, hogy nem kell játékost eladni. Emellett mint Olaszországban, mind Európában törekednünk kell arra, hogy rendszeresen ott legyünk az élmezőnyben. Erre, hogy hogyan csináljuk, a legjobb példa az Atletico Madrid. Előfordulhat, hogy még mindig el kell majd adnunk játékost, de ez nem okozhat komoly gondot. Ez ugyanolyan, mint a Sevillánál volt, ha eladsz egy játékost, akkor azzal megerősíted a helyedet, nem pedig gyengülsz."

"A szurkolóknak mögöttünk kell állniuk, de csak akkor fogják ezt megtenni, ha jönnek az eredmények. Nem fognak azért kimenni a stadionba, hogy a jó pénzügyi mérlegünknek tapsoljanak. A szurkolók nem lesznek attól boldogok, ha sikerül 45 milliós profitot csinálni, de nem nyerünk semmit. Azért vagyok itt, hogy nyerjünk valamit, nem pedig, hogy üres ígéreteket tegyek."

Ez azt jelenti, hogy a Scudetto is az egyik cél?

"Miért ne beszélhetnénk a bajnoki címről? Nem mi vagyunk az esélyesek, de meg kell próbálnunk. Egy kicsit gyengébben kezdtünk, de szépen lassan jövünk fel, és kezdünk a Napoli, Juventus és Inter szintjére érni. Még mindig az építkezési fázisban vagyunk, de az biztos, hogy remek épület lesz, ha elkészül."

Az emberek egyre izgatottabbak a Romával kapcsolatban...

"Az embereknek meg kell tanulniuk, hogy van olyan, hogy szürke, mint ahogy fekete és fehér is. Senki nem gondolhatja azt, hogy egy meccs megnyerése után a Scudetto a miénk lesz, vagy ha kikapunk a Napolitól, akkor csak a negyedik helyért leszünk versenyben. Nem szabad elfojtani az emberek lelkesedését, de egy kicsit vissza kell fogni. A túl sok hangulatváltozás nem segít. Meg kell találnunk a szürke megfelelő árnyalatát."

Aleksandar Kolarov remek igazolásnak tűnik, viszont a többi új játékosnak nehezen megy a beilleszkedés.

"A végén mindent mérlegre kell tenni. Amennyiben Dani Alves a Sevillánál eltöltött első 6-12 hónapja után következtetéseket vontunk volna le, akkor az emberek engem a Guadalquivir-be (Sevilla folyója) dobtak volna. 8 játékost igazoltunk. Teljesen elégedett vagyok? Nem. Magabiztos vagyok? Igen. A Roma legerősebb csapata 11 nemzetközi szintű játékosból áll, ezen nem könnyű javítani. Viszont a lehetőségek javíthatóak. Rotálunk, és így vagyunk remek pozícióban mind Olaszországban, mind a nemzetközi színtéren."

Korábban azt mondtad, ha egy edző lámpát kér, nem adhatsz neki asztalt. Hogyan illeszkedik ebbe Patrik Schick esete?

"Egy bal oldali támadót akartunk Salah pótlására. Rijad Mahrezt akartuk megszerezni, de nem sikerült, mert a Leicester nem akarta eladni. És ez nem csak kifogás, a Barcelonát is visszautasították. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Mahrezt nem tudjuk megszerezni, megkérdeztük magunktól, 'Jobb az, ha mindenáron szerzünk egy bal oldali szélső játékost, bárki legyen is az, még akkor is, ha már vannak más lehetőségeink, vagy igazoljuk le Schicket, aki nem pont az a játékos, akit kerestünk, de remek befektetés lesz a klub számára?' Szimplán taktikai okok miatt rossz döntés lett volna nem leigazolni Schicket. Egy sportigazgatónak félúton kell elhelyezkednie az edző és a klub között."

Januárban újra megpróbálják leigazolni Mahrezt?

"Januárban nem akarunk semmit csinálni. Nekünk az új igazolások Defrel és Cengiz fejlesztése lesz, valamint Schick bemutatkozása, és Emerson visszatérése."

Van valami magyarázat erre a sok sérülésre?

"Van problémánk, de nem szabad attól tartani, hogy ezt elismerjük. Meg kell találnunk a módját annak, hogy javítsunk dolgokon. Remek profik dolgoznak itt, a megoldás pedig nem a személyi változás, ami ilyenkor reflexszerű reakció szokott lenni, hanem inkább bizonyos apró részleteket kell megváltoztatni. Megváltoztathatod a reggeli időpontját anélkül, hogy a pincéreket lecserélnéd."

Amennyiben igazolhatnál egy nem Roma játékost a Serie A-ból, ki lenne az?

"Paulo Dybala. Ő a legtöbbet bizonyított játékos jelenleg a bajnokságban."

Mi hiányzik a legjobban?

"A családom és a barátaim. De a Roma mindent megad nekem, ami hiányzik. Boldog vagyok itt."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Monchi, interjú