Monchi, a Roma sportigazgatója

Monchi, a Roma sportigazgatója

A Sky Sport Italia az olasz top klubok sportigazgatóival készített interjúsorozatot, melynek legutóbbi részében a spanyol szakemberrel beszélgettek.

A spanyol szakember 2017 tavaszán érkezett a Romához, és többek között az azóta eltelt 18 hónapról is beszélt a lapnak.

A közelgő átigazolási piacról...

"Amikor közeleg az átigazolási időszak, akkor olyan, mintha minden a sportigazgatók körül forogna, mindenki azt várja, hogy sztárokat fog igazolni."

"Számomra a januári átigazolási időszak nem jelent semmit, nem fogom a csapatot megváltoztatni. Ilyenkor csak némi apróságot érdemes változtatni. Ha 4-5 játékost kell igazolnod, akkor az azt jelenti, hogy valamit elrontottál."

Az együttműködő hozzáállásáról...

"Sosem igazolok olyan játékost, akit én akarok, de az edző nem, és ez mindkét irányban működik. Egyikünk sem erőltetheti rá a másikra az akaratát, minden döntés közös. 16 játékosmegfigyelő dolgozik nekem, akik körbeutaznak a világban és rengeteg meccset megnéznek."

A célok azonosításáról...

"Az év elején általános áttekintést csinálunk, majd megjelölünk játékosokat, és elkezdjük az utazásokat. 6-12 alkalommal is megnézzük a játékosokat, és nem csak tévében, hanem élőben is. Ez utóbbira mindig szükség van, de persze én hiszek a videózásban is, mert először mindig azt kell megtenni. Aztán ha a videó olyan, hogy érdemes megnézni a játékost élőben, akkor elutazunk."

A különbségekről Rómában...

"Itt minden olyan, mint a kirakat, minden megjelenik a hírekben. Ez számomra hatalmas változás volt. Spanyolországban nincs minden folyamatosan a hírekben, különösen a szezon során."

"A Roma szurkolóinak igazuk van. Egy olyan csapatnak, mint a Roma, amelyik Olaszországban és külföldön is nagy csapatnak számít, annak nyernie kell valamit. Mást nem tudok mondani. Én mindig éreztem, hogy a szurkolók velünk vannak, de nekünk is el kell érnünk végre valamit számukra, hiszen hosszú ideje nem nyert ez a csapat semmit."

"Nem azért jöttem ide, hogy eladjam Antonio Rüdigert, hanem hogy rendbe hozzam az egyenleget. A nyáron is adtam el játékost, de abban a hitben, hogy ezzel jót teszek a klubnak. Nincs varázspálcám. Szerintem szépen lassan mindenki kezdi megérteni az én hozzáállásomat. Tudom, hogy a futballban gyakran nincs semmire sem idő, de meggyőződésem, hogy a kollégáim és én jó munkát végzünk."

A saját munkájának értékeléséről...

"Én vagyok az, aki a legtöbbet várja el saját magától. Ha hallanak beszélni, akkor hallhatják, hogy mindig azt mondom, egy sportigazgatónak legyen karaktere. Például amelyik képes tanulni a hibákból. Én egy győztes meccs után is aggódom, soha nem pihenek a babérjaimon. Mindig azt ismételgetem: 'Monchi, mit rontottál el?' Szerencsém van, hogy önállóan tudok dolgozni, és ha tévedek, akkor az nem James Pallotta miatt van."

"Nagyon korai azt kijelenteni, hogy hibáztunk. 6 hónappal azután, hogy megszereztem Dani Alvest, az emberek azt kérdezték, hogy minek igazoltam le. Tavaly hatalmas tőkenyereséget kellett elérnünk, és sikerült a dobogó legalsó fokára felállni a bajnokságban, a BL-ben pedig az elődöntőig jutni. Majd a szezon végén kiderül, hogy ez az év milyen, de én is tudom, hogy követtem el hibákat."

Nicolo Zaniolóról...

"Folyamatosan tárgyaltunk. Két játékost akartunk, Zaniolót és Radut, de őt közben elküldték a Genoához. Piero Ausilio jó munkát végez, nem akarta eladni Zaniolót, viszont nagyon akarta Radját. Soha nem mondtam, hogy Zaniolo nélkül nem vinném véghez az üzletet, de mindketten tudtuk, hogy mindkét félnek kell engednie valamit. Nem gondoltam, hogy így be fog futni ilyen korán, de azt láttuk, hogy nagyon gyorsan képes fejlődni. Persze elismerés illeti az edzőt, aki hitt benne."

A Tottival közös munkáról...

"Nem tudom, hogy elgondolkodott-e azon, hogy sportigazgató legyen, de ha valamit mond, akkor annak mindig van értelme. Én sosem gondoltam arra, hogy sportigazgató leszek, ügyvéd akartam lenni. Aztán egy nagyon nehéz időszakban, mikor kiesett a Sevilla és én voltam a csapatmenedzser, senki nem akart sportigazgató lenni, a klub elnöke pedig egyszer csak megkért rá, hogy csináljam. Én pedig habozás nélkül igennel feleltem."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Monchi, interjú