Megújult optimizmussal várja Pallotta az új szezont

Megújult optimizmussal várja Pallotta az új szezont

A Paulo Fonsecával történt első találkozót követően megújult lelkesedéssel várja az új szezont Jim Pallotta.

Milyen volt a megbeszélés Paulo Fonsecával?

"Egészen fantasztikus. Mindannyian le akartunk ülni Pauloval és a stábjával, hogy mindenki megismerhesse a másikat. Nagyon eredményes és pozitív megbeszélésen vagyunk túl, tőlünk nagyjából fél tucat ember képviselte a Romát a megbeszéléseken és a vacsorán."

Miről beszéltetek?

"Nagyon sokat beszéltünk, de most inkább hallgatni akartunk, mintsem beszélni. Sokat hallottunk már a futballfilozófiájáról, és hogy milyen játékot szeret játszatni a csapatával. Nagyon tiszta, és intelligens elképzelései vannak azzal kapcsolatban, hogy mit szeretne kialakítani a Románál, és hogy mit vár el a játékosainktól."

"Ahogy a Shaktharnál is láttuk, a csapata nagyon magas intenzitással futballozik, sokat birtokolja a labdát, de nem csak azért, hogy jól mutasson a statisztikákban. Nagyon támadószellemű, és ahogy az interjúban is elmondta, nyerni akar, de azt is bizonyos stílusban. Tudja, hogy az olasz bajnokság az egyik legtaktikusabb bajnokság a világon, ezért nem kizárt, hogy bizonyos módosításokat majd el kell végeznünk."

Fonseca is úgy érzi, hogy a Roma rendelkezik olyan játékosokkal, akikkel képes lesz megvalósítani az elképzeléseit?

"Nagyon udvarias volt a keretünkkel kapcsolatban, különösen a fiatalok tetszettek neki. Teljes mértékben tudatában van annak, hogy időre lesz szükség, mire elsajátítják az elképzeléseit és a módszereit, neki pedig időbe telik majd, hogy megismerje a játékosainkat."

"Azt különösen kiemelte, számára a legfontosabb, hogy a játékosok a lehető legjobb formában legyenek. Ez olyan dolog, amin szerintem sokat dolgoztunk az elmúlt években, de sajnos nem sikerült ennek előnyeit kihasználnunk. Ahhoz, hogy nagyon magas színvonalon legyen egy játékos képes játszani, ahhoz nagyon intelligens módon kell edzeni minden nap. Szerintem a tavalyi szezonban nem voltak túl jó formában a játékosok, és ez legtöbbször nem az ő hibájuk volt, és sajnos ez túl sok sérüléshez vezetett."

"Elkezdtük lecserélni a teljesítményprogramunkat, és mi, Paulóval és csapatával együtt ugyanazon az oldalon állunk most. Egyértelmű, hogy mindannyian nagyon sokat tudunk egymásnak adni az edzéslehetőségeket illetően."

Mi volt az, ami a legjobban tetszett benne?

"Nagyon tetszett, ahogy arról beszélt, hogy miként fog bánni a játékosokkal egyénenként, ahogy a fiatalokat és a tapasztaltabbakat megpróbálja majd napi szinten fejleszteni. Ez neki nagyon fontos. Emellett nekünk olyan játékosokra van szükségünk, akik tanulni akarnak, és szeretnének fejlődni."

"Ha egy játékos fejlődni és tanulni akar, akkor ő ebben segíteni fog, hiszen elmondása szerint az ukrán csapatnál is ezt csinálta, edzés után sokszor még ott maradt és különböző dolgokat gyakorolt a játékosokkal. Tudom, hogy tavaly azok a játékosok, akik kevesebbet játszottak, úgy érezték, hogy nem fejlődtek, nem tudtak tanulni, mert nem volt, aki segített volna nekik. Ez az, amit ő szenvedélyesen szeret csinálni."

"Ha valaki fejlődni akar, és szeretne az edzés után is maradni, és gyakorolni, akkor ezek azok a játékosok, akiket Fonseca is látni szeretne a klubnál. Én minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy minden lehetséges, a rendelkezésünkre álló erőforrást megkapjanak ehhez."

Beszélt a fegyelemről?

"Igen, mert szerinte a fegyelem lesz az egyik kulcsa annak, hogy elérjük céljainkat. Azonnal elmagyarázza majd a játékosoknak, hogy mit vár tőlük, és mit kell mindenkinek csinálnia. Kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy mindenkinek együtt kell valódi egységet biztosítania a csapatban."

"A Roma nem egyénekről szól, hanem a csapatról. Nem tud minden meccsen minden játékos játszani, és azok, akik éppen nem szerepelnek - legyen bármi is ennek az oka - azoktól ugyanazt a fegyelmet, ugyanazt az intenzitást várja el az edzéseken, hogy amikor lehetőséget kapnak, álljanak készen. Bárki, aki nem akar részese lenni annak, amit létre akarunk hozni, annak távoznia kell. Ezt egyértelművé tette, és én 100%-ig támogatom."

Nem kockázatos az, hogy még sosem dolgozott az olasz bajnokságban?

"Nézd, amikor kinevezel egy új edzőt, az mindig kockázatos. És ez minden csapattal így van a világon, nem csak a Romával. Nekem nagyon tetszett az, hogy Paulo mennyire szeretne az olasz futballban dolgozni, amiről tudja, hogy mennyire taktikus és nehéz bajnokság. Megvan a kedvelt játékrendszere, de nagyon rugalmas, bármilyen kialakult helyzethez képes alkalmazkodni. Ahelyett, hogy megrémítené a feladat, sokkal inkább izgatott az előtte álló kihívással kapcsolatban, és bizonyítani szeretne."

Beszélt arról, hogy kiket szeretne a Romában látni, és kik azok, akik távozhatnak?

"Beszéltünk játékosokról, de ez kettőnk között marad. Tudja, hogy mely területeken kell javulnunk, és van pár olyan játékos, aki nagyon tetszik neki, és akiket szívesen látna a Romában. Az már a mi feladatunk, hogy segítsünk őket neki megadni azokat a játékosokat és azt a csapatot, amelyik sikeres lehet az ő játékstílusában. Nagyon sokan dolgozunk azon, hogy bizonyos dolgokat megjavítsunk, és hogy olyan területeken is javuljunk, amiről azt gondoltuk, hogy jók vagyunk."

Lesznek távozók?

"Elkerülhetetlen, hogy ne legyenek távozók, de lesznek újak is. Ami a távozókat illeti, aki nem 100%-ig elkötelezett, vagy nem akar részese lenni annak, amit próbálunk felépíteni, az távozni fog. A tavalyi év után nem engedhetjük meg, hogy ne legyenek elkötelezett játékosaink."

A médiában nagyon sokat beszéltek arról, hogy Francesco Tottit nem hívták meg a londoni megbeszélésre. Ez igaz?

"Egyértelmű, hogy nem. Hadd mondjam el, nyilvánvalóan azok számára, akik úgy gondolják, hogy folyamatosan megosztó dolgokat kell csinálniuk a klub körül, Francesco meghívást kapott a londoni megbeszélésre. Hiszek abban, hogy ő szerves része a csapatot működtető menedzsmentnek. Tudtam, hogy ez egy nagyon fontos megbeszélés, ezért sosem volt kérdéses, hogy ő is meghívást kap."

Akkor miért nem jelent meg?

"Őszintén nem tudom. Talán Francesco úgy érzi, szüksége van egy kis időre a jövőjét, a klubnál betöltött szerepét illetően. Ezt mindenki tiszteletben tartja. Francesco 30 évet töltött el a futballban, ennek jelentős részében cipőt húzott, és a pályán mindent beleadott a Romáért. Ha időre van szüksége, mi megadjuk neki."

"Biztos vagyok benne, hogy rengeteg gondolat cikázik a fejében azzal kapcsolatban, hogy mit szeretne csinálni, és tudja, hogy én itt vagyok neki, ahogy mindig is voltam. És egyáltalán nem érdekel, hogy ezt hiszik, vagy sem, én tudom a szívem mélyén. Sose fognak sem tőlem, sem senkitől a klubon belül kritikát hallani Francescóval kapcsolatban."

Az igaz, hogy felajánlották neki a technikai igazgatói posztot?

"Igen, Gudio sokszor leült vele beszélni a posztról, és hogy az mivel jár. Ez egy nagyon fontos poszt a klubon belül, a labdarúgással kapcsolatos napi teendőik szempontjából az egyik legfontosabb, legjelentősebb szerepkörről beszélünk. Az a tény, hogy mi ezt a szerepkört vele szeretnénk betöltetni elárul mindent arról, hogy mit gondolunk róla."

"Az új edző, a következő sportigazgató, Guido, Mauro, jómagam, és az egész stáb azon vagyunk, hogy újra egy olyan erős csapatot hozzunk létre, amelyik visszakerül arra a helyre, ami megilleti, ahol trófeákért harcol a csapat, és folyamatos résztvevője a BL-nek. Az én elképzeléseimben pedig Francesco ennek szerves része. Mindenki egy dolgot akar, hogy a Roma nyerjen. Mindenkit ez vezérel, és nincs itt szó rólam, az új edzőről, a sportigazgatóról, Francescoról, Guidoról, itt csak a Romáról van szó."

Sokan úgy vélik, hogy hiába lenne ilyen titulusa, ettől még nem lenne komoly befolyása Francescónak...

"Nézd, nem tudom hogy ki, és mit mondanak, mert már teljesen felhagytam a média olvasásával, de hiszek abban, hogy Francescónak még mindig hatalmas a befolyása a döntéseinkben. A cél az lenne, hogy az új poszttal sokkal pontosabban meghatároznánk a szerepkörét. Monchi alatt nem volt ennyire egyérteműen meghatározva a szerepe, de miután Monchi távozott, láttuk, hogy Francesco megérett az előrelépésre, és az új feladatokra. Higgyék el, hogy minden egyes döntésben, amit az elmúlt tavasszal hoztunk - távozók, érkezők tekintetében - Francescónak sokkal nagyobb ráhatása volt, mint azt elképzelik. Guidoval napi szinten beszélek, és mindig megosztja azokat a gondolatokat, amiket Francesco mondott neki."

"Francesco közbenjárásával hoztuk Claudio Ranierit, és az új edző keresésében is nagyon jó ötleteket adott. Csapatként dolgozunk, a döntéseket is együtt hozzuk, és Francesco minden futballal kapcsolatos döntésben benne van, mióta Monchi távozott."

"Mindenki tudja, hogy milyen játékos volt, szóval, ha van valaki, aki nála jobban képes megítélni egy általunk keresett játékost, akkor azt mutassák meg nekem. Amikor vasárnap este a stábbal vacsoráztam, Franco külön kitért arra, hogy Francesco mennyire remekül ítélt meg egy tehetséget. Már az év eleje óta azon voltunk, hogy találjunk neki egy sokkal fontosabb szerepkört, mert mindenkinél jobban képes megítélni a tehetségeket."

Nem csinálták abból titkot, hogy mennyire elkeseredett voltál a tavalyi szezont illetően. Hogy érzed most magad?

"Szerintem mindenki tisztában van azzal, hogy mennyire elégedetlen voltam a tavalyi szezonnal, és már az azelőttiben is voltak aggodalmaim, hiába értül el a BL-elődöntőt. De most tényleg azt tudom mondani az elmúlt pár hét távlatából, hogy már teljesen másként érzek. Az új edzővel folytatott megbeszélést követően végigmentem London utcáin az éjszaka közepén, és sokkal izgatottam voltam a Romában rejlő potenciált, a világ labdarúgásában betöltött szerepét illetően, mint bármikor máskor. Remélem, hogy sikerül ezt jobban megmutatnom az embereknek, és akkor talán tényleg észreveszik, hogy mennyire törődöm ezzel a klubbal. Talán jobb munkát kellene ebben a tekintetben végeznem, de legbelül tudom, hogy nincs senki, aki jobban törődne a klubbal. Nagyon várom az új jövő kezdetét."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Pallotta, interjú