Inter - Roma felvezető

Inter - Roma felvezető

Indulhat a tavaszi hadjárat!

Kint még javában tombol a tél… akarom mondani még csak január közepe van, de a Serie A-ban máris kezdődik a tavaszi szezon. Oké, tudom, a hétvégén már a 20. játéknapot rendezik, tehát már túlvagyunk az első „tavaszi” fordulón, de ilyen apróságokon igazán nem érdemes fennakadni, és különben is az elmaradt mérkőzés miatt meccsszám szerint nekünk most kezdődik a bajnokság második fele, a többi csapat pedig úgy sem érdekel. Már csak azért sem, mert önmagában a Romának szurkolni is egész embert kívánó elfoglaltság az utóbbi időben. Van itt minden mostanában: hullámvölgy, megbüntetett játékos, és itt a téli átigazolási ablak is. Jönnek is futószalagon a transzfer hírek, és bár egyre több helyen olvasni egybehangzó cikkeket egyes játékosok (Emerson, Dzeko) távozásáról, azért továbbra is érdemes kritikusan kezelni a már-már bulvár jellegű sportsajtó hírözönét.

Annyi viszont bizonyos, hogy a vasárnap esti mérkőzést azokkal a játékosokkal kell megvívnia a csapatnak, akik már itt vannak. Legyen ez akár jó, akár rossz előjel. Ha csupán az elmúlt meccsek formájából indulunk ki, nem Mi leszünk a meccs favoritjai, viszont abban azért bízhatunk, hogy itt a kéthetes szünetben a vezetőség kicsit összerántotta a csapatot. Egyébként is, az Inter ellen már szinte hagyományosan élvezetes, sokgólos összecsapásokat szoktunk játszani, ahol sokszor csak egy momentum dönt a győztes csapat mellett. Az pedig mindenki számára egyértelmű, hogy mennyire fontossá válhat a szezon egészét tekintve ez a mérkőzés. Egy esetleges győzelemmel nemcsak a közvetlen rivális elleni győzelem lehet meg, de lendületet adhat akár az egész tavaszra. Persze ez a mérkőzés egyéb ismert okok miatt is pikáns lesz. Ki ne emlékezne a calciopolit követő egy-két évre, ahol az Interrel versengtünk a bajnoki címért. Most ugyan egyik csapat sem a trófeáért verseng, de ez a mérkőzés rangjából semmit nem von le.

Hivatalos kezdőket még nem láttam, de túl sok meglepetésre nem kell számítanunk Di Francescotól. Sokkal izgalmasabb lesz, hogy vajon a rövid szünetben sikerült-e kitalálni valami megoldást a taktikai problémákra, mert szemmel látható, hogy az általa megálmodott győztes koreográfia a pályán nem tud eredményesen megvalósulni, de sokkal több van ebben a csapatban, mint amit elmúlt időszakban láthattunk. Persze helyén kell kezelni a dolgokat, ez a keret csak a csillagok szerencsés együttállása esetén alkalmas a jelenlegi formájában egy komoly cím elnyerésére, de a nyáron kitűzött célt hozni kell. Ez pedig a biztos Bajnokok Ligája indulás.

Unalomig ismételt tétel, hogy mind pénzügyi, mind szakmai szempontok szerint mennyire fontos, hogy évről-évre ott legyünk a legrangosabb sorozatban. Sajnos az egyre markánsabban körvonalazódik, hogy bár évről-évre reménykedünk benne, idén sem vagyunk bajnokesélyesek. Nem is voltunk, és a realitások talaján maradva nem is leszünk egy darabig. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem jöhet össze egy jól sikerült idény, amikor megszerezzük az első helyet, de ebben csak úgy, magunk közt, kimondatlanul, összebiccentve érdemes reménykedni.

A cél tehát az első négy hely valamelyikének megszerzése, és ahogy a fenti táblázat is mutatja, erre azért megvan minden esélyünk. (A kép amúgy egy futballstatisztikával foglalkozó oldalról van, ahol több kiindulási feltételből kalkulálva, a csapatok eddigi teljesítményét is figyelembe véve próbálják megjósolni a bajnokság végkimenetelét.) E szerint 62%-os eséllyel végezhetünk BL helyen.

Irány tehát Milánó, és itt az ideje, hogy egy kicsit elhallgattassuk a minket lesajnáló és alábecslő hangokat.

Forrás:

Címkék: AS Roma, Inter Milan, tavaszi szezon, bajnokok ligája