Hogyan találkozott újra Spalletti és a Roma

Hogyan találkozott újra Spalletti és a Roma

Luciano Spalletti az idén januárban tért vissza a Roma kispadjára, majd szenzációs félévet produkálva a harmadik helyre vezette a csapatot.

Minden egy az Egyesült Államokba tartó repüléssel kezdődött.

Január 12-én Luciano Spalletti Firenzéből Párizsba repül, hogy aztán ott beszálljon az AZ3560-ös járatra mindössze egy kézipoggyásszal, a laptopjával és millió gondolattal a fejében.

A célállomás Miami, de a fejében a Roma jár.

A Roma elnöke, Jim Pallotta, a jobbkeze Alex Zecca és az általános igazgató Mauro Baldissoni már Floridában vannak és az 56 éves szakembert várják.

Mindhárman a háromnapos vezetői csúcstalálkozón vesznek részt Miamiban, de most először fognak azzal az emberrel találkozni, akivel a céljuk az, hogy leváltják a francia Rudi Garciát.

A vacsora alatt semmi másról nem beszélnek, csak a futballról.

Majd ugyanezt folytatják másnap ebédnél is.

A nap végén Spalletti kijelentkezik a Hotel South Beach-ben levő szobájából és Zecca, valamint Baldissoni társaságában Pallotta Miami-ban fekvő szállására mennek. A Zenittel kétszeres orosz bajnok mester az út nagy részén azzal az emberrel beszél telefonon, aki később az asszisztense lesz.

A kertben, miközben a tévében éppen az NBC élő közvetítése megy a Liverpool-Arsenal Premier League mérkőzésről és a londoni csapat éppen 3:2-re vezet, Spalletti egy videót mutat a laptopján és óvatosan, lassan, a legapróbb részletekbe belemenve magyarázza, hogy szerinte miként kellene a Roma védelmének viselkednie bizonyos támadások alkalmával.

Hagyja a videót végigmenni, majd megállítja, és akkor több lehetőséget is bemutat a lelkes közönségnek. Közben a felettük levő tévében hallani, amint az Anfield Road majd felrobban, amikor a 90. percben Joe Allen kiegyenlít: 3:3.

De ez nem zökkenti ki Spallettit. Nem úgy néz ki, mint aki szünetet akarna tartani. Csak egy meccs jár az agyában, abban pedig nem szerepel angol csapat.

Később, Pallotta konyhájában fel-alá járkál telefonnal a fülén, ami már szinte odaragadt a füléhez. Az idő létfontosságú. Számos megbeszélést kell megszerveznie, emberekkel kell beszélnie, videókat kell összegyűjtenie és meg kell terveznie az edzéseket. Az, hogy hol fog aludni, az eszébe sem jut.

4 nap múlva újra visszatér oda, ahonnan 2009-ben távozott.

A csapat, amit megörököl teljesen elvesztette a fonalat, de a szurkolók és a média azt akarja hallani, hogy minden rendben lesz. Spallettit nem érdeklik az ilyen játékok, nem az üres ígérgetések ideje van itt.

"Nehéz dolgokat egy kapcsoló megnyomásával megváltoztatni."- mondta még a hotelszobában Spalletti.

"Olyan helyzetben vagyunk, amilyenben, de vissza kell szereznünk azok tiszteletét, akik néznek és követnek bennünket. Túl sok embertől túl sok dolgot hallok. Komolyan kell vennünk a munkát és profiként kell hozzáállni, mert a jövőre nézve csak így lesz lehetőségünk."

Ketyeg az óra. Most el kell búcsúznia Pallottától és Zeccától, hogy Baldissonival a Miami repülőtérre menjenek. El kell érnie a repülőjét.

Az egész az Emirátusokból visszafelé tartó repülőúttal fejeződött be.

Az EK97-es járat május 21-én szombaton 9:20-kor elhagyta a Dubai Nemzetközi Repülőteret és elindult Rómába.

A fedélzeten Luciano Spalletti még azelőtt elaludt, hogy a repülő elhagyta volna az aszfaltot.

53 meccset követően a Roma szezonja az egyiptomi Al Ahly elleni barátságos meccsel fejeződött be a Hazza Bin Zayed stadionban.

Az, ami Spalletti Floridába tartó repülőútja után történt igen figyelemre méltó.

A Roma a lehetséges 57 pontból 46-ot gyűjtött be a bajnokságban.

14 győzelem, 4 döntetlen és mindössze egyetlen vereség. A 17 meccses veretlenségnek köszönhetően a Roma megelőzte az Intert és a Fiorentinát és megszerezte a Bajnokok Ligája selejtezőt érő harmadik helyet a bajnokságban. A csapat a klub történetének második legtöbb gólját szerezte a bajnokságban.

Amikor a Chievo elleni utolsó hazai meccsen 50.000 szurkoló látta, ahogy a csapat 3:0-ra legyőzte ellenfelét, egyértelművé vált, az új edző tényleg segített abban, hogy a csapat visszaszerezze a szurkolók tiszteletét.

Mivel a repülő személyzete elkezdi felszolgálni az ennivalót, Spalletti már készen áll, hogy beszéljen és visszatekintsen az elmúlt fél évre. A repülő egyik legnagyobb helyén, a vészkijáratnál foglal helyet és megpróbálja elkerülni, hogy bárkit megüssön a karjaival, ahogy magyarázni kezd.

"A csapat nagyon jó munkát végzett az elmúlt hónapokban és a játékosok visszanyerték a formájukat."- mondja szinte tárgyilagosan, amikor megkérem, hogy beszéljen a 2015-16-os szezonról.

"A szurkolók újra a csapat mögé álltak és újra nagyon lelkesek. Ez egy nagyon pozitív szezon volt. Kimondhatjuk, hogy a Roma visszatért."

Nagyon kevesen várták, hogy a Roma egyáltalán Európa Ligát érő helyen tud végezni, a Bajnokok Ligájáról pedig nem is mertek álmodni, amikor megérkeztél...

"Nehéz időszakon ment keresztül a csapat és sajnos az ilyen előfordul a futballban. A Serie A-ban el kell ismerned az ellenfeled erősségét és ebben az évben ráadásként bármelyik csapatnak lehettek hullámvölgyei, vagy jobb sorozatai az egész szezonban."

"Ez a szezon azért is volt kicsit különös, mert 4-5 csapat is ott volt az élmezőnyben bizonyos időszakokban, így a mentális felkészültség és a kemény munkára való hajlam most még fontosabb volt, mint régebben. A srácok jól megoldották a feladatukat és ennek köszönhetően tudtunk a tabellán egyre feljebb mászni."

Mindig biztál abban, hogy azonnal hatással tudsz lenni a csapatra?

"Soha nem lehetsz 100%-ig biztos a dolgodban, mielőtt nem csinálsz valamit. Tulajdonképpen ha megnézzük az első két meccset, akkor elmondhatjuk, hogy nem voltunk valami jók. Elkövettünk hibákat, de ez is azt mutatja, hogy ez előfordul olyan időszakban, amikor az elején még próbálkozol."

"De a legfőbb dolog a cselekedet. Meg kell próbálnod valamit tenni annak érdekében, hogy visszatérj a helyes útra, főleg, ha látod, hogy minőségi játékosaid vannak, amit nagyon egyszerű észrevenni. Én nem vagyok olyan, aki felbukkan és kijelenti, hogy mindent megold, hiszen végső soron a játékosok azok, akik kimennek a pályára. Természetesen szerencsénk volt, hogy a játékosok tulajdonságait a megfelelő helyen tudtuk alkalmazni. A játékosok nagyon fontosak, de az is fontos, hogy rávedd őket arra, hogy együtt dolgozzanak."

"Direkt nem terveztem el előre semmit, bár voltak ötleteim. Sosem könnyű a gondolataidat megosztani 25 másik olyan játékossal, akikkel nem töltötted együtt a felkészülést, viszont nem lehetetlen, ahogy láthattuk is az elmúlt hónapokban."

"A többséget már ismertem, mint például Daniele De Rossit, Radja Nainggolant, Maicont, Seydou Keitát és Edin Dzekót, hogy csak párat említsek és sikerült felfedeznem olyan újakat, mint Lucas Digne, Emerson és Salih Ucan, akiket előtte sosem láttam. Általánosságban nagyon sok minőségi játékost találtam, akikkel együtt dolgozhattam egy olyan nagy klubnál, mint a Roma."

Sokan úgy vélik, hogy a futballban nem jó visszatérni. Volt valaha, hogy megálltál és megkérdezted magadtól, hogy jó döntést hoztál-e?

"Egyes döntéseket kizárólag okok vezérelnek, bizonyos döntéseket pedig érzelmi alapon hozol meg - az enyém az utóbbi volt. Ami a rizikó faktort illeti, az mindig jelen van ebben a munkában és szerintem minden edzőnek fel kell készülnie arra, hogy nem fognak jól menni a dolgok, mert sajnos ez előfordulhat."

"Természetesen a kockázat egyre nagyobb azóta, hogy az edzőktől nem várnak el semmi mást, csak győzelmeket. Az én esetemben azzal, hogy a Serie A-ban sikerült Bajnokok Ligája selejtezőt érő helyre beérni a csapattal, elvégeztem a feladatom, jó munkát végeztem, különösen azért is, mert olyan híres csapatoknak, mint az Inter, a Milan, a Fiorentina és a Lazio nem sikerült ugyanez. Amikor ezen csapatok valamelyikénél vagy edző, akkor az élmezőnyben kell harcolnod az első három helyért, ezért amelyik csapat előtted végez, az jó munkát végzett. A Roma jó munkát végzett, ahogy a Napoli és a Juventus is fantasztikus volt."

A második meccseden kikaptatok a Juventustól. Mi történt azután a meccs után, hiszen a csapat fantasztikus sorozatba kezdett?

"Rájöttünk néhány dologra magunkkal kapcsolatban. Kicsit félelmet keltettem a csapatban azzal, hogy túl sokat beszéltem a fókuszról, hogy miként tartsanak bizonyos pozíciókat és miként legyenek csapat egy bizonyos értelemben. Mindazonáltal a játékosok megmutatták a Juventus ellen, hogy készek megtenni azt, amit kértem akkor is, ha az, amit kértem téves volt látva hogyan ért véget a meccs."

"Ennek eredményeként kicsit módosítottam az utasításaimon és onnantól kezdve láttuk, hogy egyre merészebbek vagyunk, egyre többet vállalunk és egyre keményebbek vagyunk. Ezekben a játékosokban sokkal több potenciál volt, mint amit addig megmutattak."

A csapat 17 meccsen maradt veretlen és csak egyszer kapott ki azt követően, hogy átvetted a csapat irányítását. Szeretted volna, ha folytatódott volna még a szezon?

"Sajnos a szezonnak vége lett, de mindent, amit a játékosok elértek magunkkal visszük a továbbiakban. A szezon második fele már a játékosokkal marad, ez az övék és senki nem veheti el tőlük a szünetben sem. Ezekben a hónapokban a játékosok újra megtalálták igazi önmagukat, az igazi képességeiket, elégtételt kaptak a munkájukért és újra lelkesek lettek, rengeteg gólt szereztek, jól játszottak - minden pozitívum, ami egy futball meccsből kijöhet. Ezeket nem lesz könnyű elfelejteni. Ez volt az, amit akartunk és ez volt az, amit kerestünk. Nagyon sok intelligens emberrel dolgoztam itt."

Volt olyan meccs, ami kiemelkedik a többi közül?

"Több is volt, mert sok olyan volt, ahol az elejétől kezdve mi irányítottuk a játékot, aztán volt, ahol meg kellett fordítani az eredményt, aztán volt olyan, ahol ellenálltunk a nyomásnak és végül sikerült nyerni. Minden alkalommal, amikor kiléptünk a pályára alapvető fontosságú volt, hogy elérjük a szokásos teljesítményt és a csapategységet, ami lehetővé tette, hogy eldöntsük a meccseket ebben a hosszú szezonban."

"Ha egyet ki kell emelnem, akkor a derbit emelném ki, ami amúgy is mindig különleges meccs Rómában részben azért is, mert mindenki azt várja, hogy majd itt bebizonyosodik a csapat igazi tudása. De a Sassuolo elleni meccs is roppant fontos volt. Korán megszereztük a vezetést, majd kiállítottak tőlünk egy embert és még sérülések is tizedelték a csapatot, de sikerült hazavinnünk a három pontot. De szeretném megemlíteni a Napoli elleni hazai meccsünket is, ahol a kezdő négyesből 2 embert elvesztettünk a védelemből. Két olyat, akik alapemberek voltak és komoly szerepet játszottak a védelem megszilárdulásában, de így is nyertünk."

A megszerzett 83 góllal a Roma történelmének második legtöbb gólját szerezte a csapat. Mit gondolsz, szerezhetünk még ennél is többet, vagy van a csapatnak olyan része, amit inkább fejleszteni szeretnél?

"Mindig az elejéről kell kezdeni, minden fejleszthető, mert elég bátornak kell ahhoz lenned, hogy folyamatosan haladj előre. Emiatt mindig nagyobbnál nagyobb célokat kell kitűzni magad elé, mert különben stagnálni fogsz és az nem jó. Mindig új dolgokat kell felfedezni a világban."

"Például itt voltunk Dubaiban, ahol olyan dolgokat láttunk, amiről nem hittük, hogy léteznek. Addig nem hiszed el, amíg nem látod a saját szemeddel. Ez az értelme annak, amit mondok és ez az oka annak, hogy folyamatosan fejlődni kell, mert a jövő mindig új felfedezni valót tartogat számodra."

"A csapat részeit illetően meg kell határozni, hogy mit lehet fejleszteni, mert a csapat mint egész az, ahol fejleszteni kell. Nyilvánvaló, ha ránézünk a statisztikákra akkor azt mondhatjuk, hogy a védelem az, amit fejleszteni kell. Azonban, ha ott javítasz, miután a csapat egy komplex és összekapcsolódó mechanizmus, akkor biztosan elveszel azokból a hozzájárulásokból, amit a védők tudnak nyújtani támadásban. Az pedig nyilvánvaló, hogy a támadásból is kivették a részüket idén, ezt jól mutatják a számok. Mindent összevetve azt kell mondjam, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a csapaton belül. Nem szeretem, amikor az újságok részeire szedik a csapatot. Számomra a csapat egy nagy egész és minden játékos a része."

Az egyik dolog, amit mindenki megemlít az a szoros összetartó kötés, amit beleneveltél a csapatba, hogy mindenki a másikért is játszik...

"Számomra alapvető fontosságú és hihetetlenül fontos ez a hozzáállás. Szerintem ez a kiinduló pont ahhoz, hogy nagy dolgokat tudj elérni. Igazából a különbséget az fogja jelenteni, ahogy napról napra végzed a munkád."

"Ha megnézzük, hogy miként ismerik már el a játékosok hozzáállását külsősök, akkor azt kell mondjam, hogy ez nem igazán volt kiemelve eddig, de ez nem is érdekel engem annyira. Én tudom, hogy a sikerhez ez kell, egyetlen csapat, ahol a játékosok megfelelően és egyenlő módon vannak értékelve. Ez a helyes út, mert a külsősök, akik alig várják, hogy bizonyos dolgokból valami nagyot csináljanak és készen állnak arra, hogy egyes helyzetekben magasztaljanak, máskor pedig a mélybe taszítanak. Így nem fogjuk megtalálni a közös erőt ahhoz, hogy versenyképesek legyünk olyan csapatok ellen, mint a Juventus, az Inter, a Milan és a Napoli."

Végül, sok szurkoló mondta, hogy visszaadtad nekik a büszkeségüket. Mit üzensz nekik?

"Egy dolgot tudok nekik mondani: Az egész szezon során erősek voltunk, de a Chievo ellen, amikor tömegesen jöttek ki a stadionba, akkor legyőzhetetlenek voltunk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Spalletti