6 éve lett a klub elnöke James Pallotta

6 éve lett a klub elnöke James Pallotta

Hat éve annak, hogy James Pallotta átvette a klub irányítását.

Hat éve vagy a Roma elnöke, sikerült az elvárásoknak megfelelni?

"Bizonyos részeknek igen, bizonyos részeknek nem. Akkor még volt hajam, most pedig már alig van."

"Szerintem amikor átvettük a csapat irányítását, a fő cél az volt, hogy kihasználjuk Rómát, annak történelmét, és megpróbáljunk felépíteni egy globális márkát, ami segíthet abban, hogy a pályán is sikeresek legyünk. Ha visszatekintek az elmúlt 6 évre, akkor felteszem a kezemet, és azt mondom, követtünk el hibákat, de szerintem bizonyos területeken sokkal többet értünk el a lehetőségeinkhez képest."

"Ami a futball részét illeti, folyamatosan ott vagyunk a Bajnokok Ligájában még anélkül is, hogy a saját stadionunk előnyeit élveznénk, és ez segít abban, hogy a Romát egy fenntartható globális márkává tegyük."

"Ami az ütleti oldalát illeti a dolgoknak, most már végre sikerült egy nagyon jó csapatot összeraknunk. Az egyik legidegesítőbb dolog, hogy nagyon nehéz jó üzleti szakembert találni az európai futballban. Feltűnt, hogy Olaszországon kívülről nagyon nehéz embert hozni, itt pedig sokkal kisebb a merítési lehetőség. Szerencsére nekünk sikerült egy remek csapatot csinálni, például ha megnézzük a közösségi médiát, akkor láthatjuk, hogy amit csinálunk, az eléggé egyedi."

Mi miatt vagy leginkább csalódott?

"Nyilvánvaló, hogy a stadionnal kapcsolatos késlekedés 2-3 évvel visszavetett bennünket. Azt hittük, hogy sokkal de sokkal közelebb lesz a stadion megnyitója mosthoz képest, ami segíthetne bennünket még nagyobb nyereséghez jutni, és amivel folyamatosan versenyezhetnénk a legnagyobb csapatokkal. Azt hiszem az egész kereskedelmi részlegünk csalódott emiatt, mert így nem tudunk abba az irányba haladni, amibe szerettünk volna, de a dolgok változnak. Régebben a jegyrendszer sem működött valami jól, de szerencsére az már most jó irányba változott."

"A tavalyi év sok szempontból jól sikerült, például számos komoly partneri szerződést sikerült kötnünk, de további komoly bevételekre van szükségünk ahhoz, hogy versenyképesek legyünk az élmezőnyben. Ez az élet rendje."

"Régebben nagyon mérges voltam amiatt, ha úgy éreztem, hogy valakiknek nem volt ugyanannyira fontos, vagy nem akarta ugyanannyira elérni azt, amit én. Ezért a válasz a kérdésre, vegyesek az érzéseim, vannak pozitívumok, ahogy negatívumok is."

"Akik ismernek tudják, hogy sosem vagyok teljesen elégedett, de úgy hiszem, a Romának ma már sokkal nagyobb a tisztelete a világfutballban, mint volt 6 évvel ezelőtt."

A projekt még mindig izgalmas számodra?

"Igen. Bár őszintén, az elmúlt 6-7 hónap nagyon kemény volt. Idegesített a stadionnal kapcsolatos késlekedés, habár most végre megint előrébb léptünk az ügyben, és nem titok, az idei szezonban néhány eredmény miatt szintén csalódott vagyok, mert ahogy már mondtam, jobbnak kell lennünk, magasabbra kell a lécet állítanunk annál, mint amit tudunk, hogy amúgy is képesek vagyunk elérni. Amint bizonyos dolgokat sikerül helyrehoznunk, akkor a szomorú James izgatottsága visszatér az eredeti szintre."

De ha ennyire sok a zavaró dolog, akkor miért csinálod? A pénzért?

"Engem nem a pénz az, ami vezérel. Amitől szomorú és lehangolt vagyok az az, hogy nem szeretek veszíteni, ilyen az énem. Tudom, hogy bizonyos csapatok a mienkénél kétszer, háromszor nagyobb költségvetéssel rendelkeznek, de engem akkor is az zavar, ha az elvárásokhoz képest rosszul teljesítünk."

Amikor a klub elnöke lettél, azt mondtad, a Roma Európa top 10 csapata közé kerülhet. Most is így gondolod?

"Szerintem lehetséges, de saját stadion nélkül sosem leszünk top 10-es csapat. Jöhetnek sikeres évek, mint például a tavalyi, de ahhoz, hogy top 10-es klubbá váljunk, ahhoz több pénzre, és ehhez saját stadionra van szükségünk. Az emberek azt gondolják, hogy engem sokkal jobban érdekel a stadion, mint a csapat maga, de ez nem helyes így, mert én éppen a csapat miatt akarom az új stadiont, mert akkor lehetne egy olyan csapatunk, amelyik a legmagasabb szinten is versenyképes."

Hová helyeznéd el most a Romát?

"Ha mindent figyelembe veszünk, akkor szerintem most top 20-as csapat a Roma. A futball szempontjából Spanyolországban van 2-3 csapat, Franciaországban 1, vagy 2, Németországban 2, ez így eddig 7 csapat. Ehhez hozzáveszünk 6 csapatot Angliából, az még mindig csak 13, és akkor ott van 5 csapat Olaszországban. Ha így nézzük, a pályán elért eredmények alapján, akkor benne vagyunk a top 20-ban. Ha a pályán kívüli dolgokat nézzük, akkor egyértelműen top 10 csapat vagyunk."

Megfordult valaha a fejedben, hogy távozz?

"Nem, soha. 61 éves leszek két hét múlva, és még mindig teljes mértékben felvillanyoz a projekt. Persze lehet, hogy 75 évesen már nem leszek ugyanez a fickó, de ez nem egy rövidtávú projekt."

Nem gondolod, hogy sokan félreértettek?

"Nem hinném. Sokat beszélgetek a szurkolókkal és tudom, hogy ők értik mit szeretnénk elérni. Sőt, más klubok szurkolóival is szoktam beszélgetni, akik azt mondják: 'Lehet, hogy nem szeretem a Romát, de remek munkát végeztek az olasz futballért, és erre szükségünk van'. Mindig lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy mi csak játéksokat adunk el a pénz érdekében, amire csak azt tudom mondani, hogy az eladásokból egy fillér nem került a zsebembe."

Amikor olyan feliratokat látsz a stadionban, amin az áll, hogy húzzál haza Amerikába, vagy hallod, amint téged szapulnak a szurkolók, az azért bánt egy kicsit, nem?

"Hogy őszinte legyek, régebben bántott. Nem hazudok, eleinte nagyon nehezen emésztettem meg. De most már totál nem érdekel, mert tudom, hogy mindannyian azért dolgozunk keményen, hogy a klubnak jó legyen. Amikor kikapunk, akkor az mindenkinek fáj, és az előttem lévő elnököket is kritizálták a szurkolók. Ha majd távozom, akkor lesz más, akit kritizálni fognak, de most jobb, ha engem találnak meg, és a játékosokat inkább támogatják."

"Rólam mondhatnak bármit, de a játékosokat ne bántsák. Nagyon régóta vagyok a sportban, de még sosem hallottam egyetlen játékostól sem azt, hogy nagyon motiválttá tette volna az, ha a szurkolók zaklatták."

5 év múlva hová juthat a klub?

"Nos, 5 éven belül a csapatnak a saját, új stadionjában kell majd játszania. Szeretném, ha egy remek csapat jönne össze a pályán, amelyik trófeákért versenyezne folyamatosan, egy stabil menedzsmenttel, amihez egy fantasztikus szurkolótábor tartozna Rómában, és szerte a világon."

Egyszer eljön majd az az idő, amikor elhagyod a klubot. Amikor ez megtörténik, mit szeretnél, hogyan emlékezzenek rád az emberek?

"Azt akarom, hogy az emberek úgy emlékezzenek rám, mint aki minden tőle telhetőt megtett a Romáért."

"Hogy akarnék-e 4 Bajnokok Ligája győzelmet? Hát hogyne, de azért legyünk reálisak. A Leicester megmutatta, hogy történhetnek csodálatos dolgok a futballban, de ha folyamatosan és komolyan trófeákért harcolunk a pályán, amihez elsőosztályú munka társul a pályán kívül, akkor azt hiszem, arra büszke tudnék lenni."

"Bizonyos értelemben semmi sem tesz boldogabbá, ha látom, hogy a klub jó dolgokat csinál, és ez azt bizonyítja, hogy nekünk számít a klub, hogy van szívünk, és hogy ennek a nagyszerű klubnak és városnak a nagykövetei vagyunk."

"Amikor láttam Michela videóját, a vak lányét, aki a testvére segítségével találkozott a hőseivel, és ahogy a klub bánt vele, az nagyon megható volt, és egyben büszkeséggel töltött el. Amikor a Twitteren olvastam a hozzászólásokat, és nem csak a saját szurkolóinktól, hanem más csapat szurkolóitól, hogy 'Milyen remek klub', akkor megint nagyon büszke voltam."

"Ezek a dolgok azok, amik megerősítenek abban, hogy jó dolgokat csinálunk, és ezek azok, amik ellensúlyozzák azt a sok sz*rt, ami megtörténik. Sok energiát fordítok arra, hogy mindannyian megpróbáljunk helyes dolgokat csinálni. Nekem nem mindegy, hogy egy játékos hogyan viselkedik, vagy akár egy stábtag miként viselkedik. Én nem akarom, hogy bárki valaha azt gondolja, hogy a Roma egy sz*r szervezet."

"Azon a napon, amikor távozom, azt akarom érezni, hogy olyan remek csapatunk volt, amelyik büszkeséggel viselte a Roma színeit, és a pályán a szurkolókért, a városért küzdött, és hogy egy első osztályú szervezet voltunk. Azt akarom, hogy az emberek tudják, hogy helyesen cselekedtünk, versenyeztünk, és megpróbáltunk nyerni. Ezt szeretném érezni, mert különben azt kell mondjam, hogy megbuktam."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Pallotta, interjú