Francesco Totti sajtótájékoztatója

Francesco Totti sajtótájékoztatója

A Roma legendája ma sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy távozik a klubtól.

Totti az Olasz Olimpiai Bizottság székházában tartotta meg az előre beharangozott sajtótájékoztatóját, melyen bejelentette, hogy 30 év után távozik a klubtól.

"Helló, üdvözlök mindenkit. Ma 12:41-kor emailben elküldtem a felmondásomat Guido Fiengának. Ez egy nagyon nehéz nap, de a körülményeket figyelembe véve, a legjobb időpontban hoztam ezt a döntést, mert sosem volt lehetőségem, hogy kifejezzem magam. Most nem a Pallotta és Baldini ellenségeskedésnek van itt az ideje, mert csak a Roma számít. Mindig mondtam, elnökök jönnek, mennek, de a színek, a zászló örök. Nagyon sokat és hosszan gondolkodtam, de az igazság az, hogy nem az én hibám, hogy végül így döntöttem. Nem is tudom, mi mást mondhatnék."

Kinek a hibája volt?

"Nem az enyém, mert nekem sosem adták meg a lehetőséget arra, hogy kifejezzem magam, sosem vontak bele a projekt technikai dolgaiba. Az első évben ez még előfordulhat, majd a másodikban kezdtem rájönni, hogy mit akarok csinálni, de sosem jöttünk össze, sosem segítettünk egymásnak. Mindenből kizártak."

Hogy érzi, ez egy végső búcsú, vagy azért lesz még folytatás?

"Először is szeretnék köszönetet mondani azoknak a Románál dolgozó embereknek, akik kedvesek voltak mindig velem. Mindig kölcsönös volt a tisztelet egymás iránt mind a pályán, mind azon kívül. Annyit tudok csak mondani, hogy továbbra is szurkolni fogok a csapatnak. A Roma a világ legfontosabb klubja, akit támogatni és tisztelni kell. Az, hogy most ilyen nehéz helyzetben látom, engem teljes mértékben bosszant és letaglóz. Ez most egy 'viszlát', nem egy 'Isten veled', hiszen Totti nem létezhet a Roma nélkül. Romanistaként azt mondom, ez nem fordulhat elő. Most más dolgokra fogok koncentrálni, de egy napon, amikor egy új klubevezetés majd számít rám, akkor visszatérek."

Mit fogsz csinálni most? Van valaki, aki különösen hibás a kialakult helyzetért?

"Nos, nagyon sok dolog van, amit most csinálhatok, ezeket most a következő hónapban átgondolom, és amelyik a legjobban tetszik majd, azt elfogadom. Ha én hozok egy döntést, akkor az végleges. Nincs hibás fél, volt egy közös utazásunk, amit nem tiszteltek, így én továbbállok."

"Néhány embernek azon van a fő hangsúly, hogy eltávolítsa a Romanistákat a Romából. Ezt végül sikerült elérniük. 8 éve, amióta az amerikaiak átvették a klubot, folyamatosan azon dolgoztak, hogy kipöcköljenek minket innen. Ahogy teltek az évek, mindent megtettek, és végül sikerült is."

Milyen a kapcsolatod Baldinivel?

"Sosem volt, és sosem lesz semmilyen kapcsolatom vele. Ha ilyen döntést hoztam, akkor egyértelmű, hogy voltak félreértések, problémák a klubon belül. Egyikünknek távoznia kellett, és ez végül én lettem. Vannak bizonyos emberek, akik folyamatosan beszélnek, és keltik a feszültséget. Aztán te beszélhetsz, mondhatsz bármit Trigoriából, de a végső szó akkor is Londonból jön. Nem volt értelme kiállni, és elmondani az embereknek, hogy mi nem jó, mit kell megjavítani, mert az egész időpocsékolás volt. Senki nem hallgatott meg, csak arra hallgattak, ami Lononból jött."

Mi kell ahhoz, hogy visszatérj?

"Először is, új tulajdonos. Aztán, hogy az új tulajdonosnak szüksége legyen rám, és higgyen bennem. Én sosem ártottam, és nem is fogok a Romának. Ez most a visszavonulásomnál is jobban fáj, olyan érzés elhagyni a Romát, mintha meghalnék, de talán még ez is jobb lenne ennél."

Felajánlották a Technikai Igazgató posztját? Mi van, ha Baldini távozna?

"Sosem beszéltem a pénzről, és sosem kértem semmit. Kértem, hogy én lehessek a technikai igazgató, de nem akartam mindent én felügyelni, csak annyit szerettem volna, hogy több beleszólásom legyen a dolgokba. De milyen technikai igazgató az, akit nem kérdeznek meg a sportigatgató, vagy az edző személyéről? Londonba azért nem mentem, mert két nappal előtte szóltak, és akkor már rég eldöntötték, hogy ki lesz az edző. A sportigazgató személyéről semmit nem tudok. Egyetlen edzővel beszéltem, Contéval. Sem Mihával, sem De Zerbivel, sem Gattusoval és Gasperinivel nem beszéltem, nem írtam nekik. Akkor sem térnék vissza, ha Baldini távozna, mert a váza eltörött, és nehéz lenne minden elemét visszaragasztani a megfelelő helyre. Semmi bajom Pallottával és Baldinivel, ők meghoztak egy döntést, amit el kell fogadni."

Milyen ráhatásod volt De Rossi búcsújára?

"A válasz nagyon egyszerű. Már szeptemberben megmondtam a vezetőségnek, hogy ha ez lesz De Rossi utolsó éve, akkor azt már az elején mondják meg neki, ne csinálják ugyanazt vele, mint velem. Aztán jöttek a sérülések, majd Monchi és Di Francesco távozása, ami kicsit komplikálttá tette az ügyet. Az volt a gond, hogy túl sok időbe telt döntést hozni Trigoriában. Egy emberre lenne szükség ahhoz, hogy döntést hozzon, nem tízre. Én barátként beszéltem Danielével, nem mint igazgató, és figyelmeztettem, hogy gondok lehetnek a szezon vége felé. Aztán ahogy nálam történt, vele is ugyanazt tették. Én úgy gondolom, hogy ez szándékos volt: eltávolítani a Romanistákat a Romából."

Ki az, aki hátbaszúrt téged Trigoriában?

"Sajnos van ilyen, de neveket nem fogok mondani. Vannak olyanok, akik nem szívesen láttak engem ott."

Mi a helyzet a technikai döntésekkel?

"Tiszteletből inkább nem mondanék játékos neveket. Visszatértem szabadságról, mikor megkérdeztek, hogy mondjak véleményt valakiről, én pedig jeleztem, hogy szerintem ő nem lesz jó. Di Francesco 4-3-3-at játszik, a srác nem fog beleilleni a játékrendszerbe, én valaki mást vennék meg. Azt mondták nekem, hogy én mindig nemet mondok, pedig én csak a véleményemet mondtam el. A másik játékos nevét kitalálhatják, mert ő az Ajaxban játszik. Di Francesco kért 4-5 játékost, de egyet sem kapott meg."

Forrás: romapress.net

Címkék: AS Roma, Totti