Falcao: A Roma nagy klub, ezért így is kell gondolkodnia

Falcao: A Roma nagy klub, ezért így is kell gondolkodnia

A dokumentumfilmje bemutatója alkalmából Rómában tartózkodik a klub volt ikonja, a brazil Paulo Roberto Falcao.

A játékos 1980-ban egy nagy klubhoz igazolt, majd közel negyven évvel később a legendás játékos úgy véli, a mostani keretnél minden adott ahhoz, hogy a legmagasabb szintet képviselje.

"A Roma nagy klub, ezért így is kell gondolkodnia."- kezdte a 'Ki is volt Falcao' dokumentumfilm sajtótájékoztatóját Trigoriában Falcao. A filmet a Roma Studio készítette és először a Roma TV-n lesz látható csütörtök este 10 órától.

"A nagyként gondolkodás része az is, hogy a klubnak saját stadionja van, mint az olyan kaliberű kluboknak, mint a Real Madrid, vagy a Barcelona. Nagyon fontos, hogy legyen egy saját otthonod. Nagyon sokat olvastam a stadion körüli vitákról és most nem szeretnék ebbe belemenni."

"Én csak annyit mondok, nagyon fontos, hogy olyan stadiont tudj használni, ami teljes mértékben a sajátod, ez lehet a hab a tortán. Amennyiben sikerül felépíteni a stadiont, akkor a Roma még nagyobb klub lesz."

Ezt követően Falcao kicsit visszatekintett arra, amikor évekkel ezelőtt Rómába érkezett.

"Különleges időszak volt. Akkoriban nagyon nehéz volt egy brazilnak egyedüli külföldi játékosként a csapatban. Elég nagy szerencsém volt azzal, hogy Nils Liedholm személyében olyan edzőm volt, aki nagyon sokat segített. Nem volt könnyű azokkal a csapatokkal harcolni, akiknek politikai hatalom állt a hátterükben."

"A csapat nagyon hamar megnyerte az embereket magának azzal, hogy igen szórakoztató és látványos futballt játszott. Ebben hatalmas szerepe volt az elnök Dino Violának és Liedholmnak, aki rendkívül fontos láncszeme volt a csapatnak."

"A keret adott volt ahhoz, hogy egy remek csapat épüljön és végül olyan csapattá váltunk, amelyiket imádták az emberek. Nekem az volt a legfontosabb, hogy a Roma 40 éve nem nyert bajnokságot és ez kihívás volt számomra. Tökéletes csapatot találtam, amelyik olyan kényelmessé tette a helyzetemet, mintha Brazíliában lettem volna. Fizikálisan és mentálisan is jól illeszkedtem bele."

"Az első évben már elkezdtünk egy igen remek csapattá érni és nagyon közel voltunk már akkor is a bajnoki cím megnyeréséhez."

35 év elteltével a Juventus és a Roma rivalizálása még mindig jelen van. Most is olyan nehéz megverni őket, mint akkor volt?

"Egy fantasztikus csapatról beszélünk, akkor is és most is. A mi sikerünk azért volt akkor rendkívüli, mert egy olyan Juventust sikerült legyőznünk, amelyik tele volt olasz válogatottal. Ez volt a Roma legnagyobb sikere. A rivalizálás most is él és ez remek dolog."

Melyiket szereted jobban, ha az idősebbektől, vagy a fiataloktól kapsz dicséretet?

"A szeretetet nem lehet megbélyegezni, ez nem olyan, mint amit könnyen meg lehet határozni. De ez az a dolog, ami mindig hatással volt rám. Az egyik dolog, amikor olyan embertől kapsz dicséretet, aki még látott játszani és bajnoki címet nyerni, de teljesen más, amikor egy 21 éves srác mond rólad jókat, aki akkor még meg sem született. Én ezt nagyon szeretem."

Az örökséged része volt az a mentalitás, amit a csapatnak adtál. Ha le kellene írnod, hogy miként oltsd be a csapatba a győztes mentalitást, hogyan tennéd?

"A Romának már most győztes mentalitása van, de az északi csapatok ellen mindig nehéz játszani. Én mindig teljesen megbíztam azokban a játékosokban, akikkel együtt játszottam - a kezdő sípszó előtt nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni egy meccset. Ott volt nekünk Bruno Conti, akiben egy brazil játékos technikai tudása volt jelen. Bruno sokkal technikásabb volt, mint én, Agostino Di Bartolomeinek sokkal erősebb és pontosabb rúgásai voltak, mint nekem, Pietro Vierchowod sokkal gyorsabb volt nálam... aztán ott volt még Carletto Ancelotti. Sikerült olyan csapatot építenünk, amelyik képes volt a végső győzelemre. Ez volt az, amit én hozzáadtam a csapathoz, elhitettem a többiekkel, hogy képesek vagyunk meccseket nyerni és megszerezhetjük a bajnoki címet."

Milyen messze van a mostani csapat az 1980-as Romától?

"Ezt nehéz megmondani, de a klubnak minden bizonnyal hosszú utat kell bejárnia. A létesítmények első osztályúak és mindenük megvan ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Az én időmben a győzelmeket a pályán értük el, de manapság már jó előre meg lehet alapozni a sikereket."

"Jobban ismerheted a játékosokat és még konkrétabban a jövőbe tudsz tekinteni ahelyett, hogy bizonyos apró pillanatokra koncentrálnál - egy nagy klubnak pedig ezt kell tennie. Trigoria most teljesen más, érezni a győztes mentalitást itt."

Mit gondolsz, van párhuzam Liedholm úgynevezett pókhálós rendszere és a Pep Guardiola által a Barcelonánál meghonosított tiki-taka között?

"Az 1980-as években minden olasz csapat a szoros emberfogásos játékot játszotta, míg Liedholm megpróbálta a zónás megközelítést, ami akkoriban egyáltalán nem volt könnyű. Ő volt az, aki először próbálkozott ezzel a stílussal és a lesre játszással Olaszországban. Aztán Sacchi fogta ezt a stílust és hozzátette a letámadást. Nálunk Bruno és Agostino nagyon jók voltak a labda visszaszerzésében, ezért Liedholm arra kért minket, hogy koncentráljunk a labdabirtoklásra."

"Pruzzo olyan volt a tizenhatoson belül, mint egy ravasz róka, én adtam a szervezettséget a csapatnak, aztán ott volt Sebastiano Nela sebessége, plusz Aldo Maldera, Luciano Marangon, Emidio Oddi és Michele Nappi. Mindenki nagyon jó munkát végzett a saját posztján. Nem csak vízszintesen passzoltunk, hanem voltak előre direkt passzaink is. Nagyon jól játszottunk és szerintem nem nyertünk annyit, amennyit nyerhettünk volna."

A dokumentumfilmben van egy nagyon szép lövésed a Curva Sud előtt. Milyen érzés Roma meccset látni ilyen kevés nézővel?

"Borzasztó. A Sud mindig mögöttünk állt és nem csak akkor, amikor az Olimpicóban játszottunk. Mindig náluk volt az a kíirás, hogy: 'Ne gondolkozz, csak szeresd a Romát'. Remélem, hogy sikerül megegyezni és visszatérnek az ultrák. Nem nagyon ismerem az egész dolog hátterét, ezért nem lenne helyes túl sokat beszélni erről. Csak annyit tudok mondani, hogy a Curva Sud iszonyatosan hiányzik és remélem, hogy visszatérnek."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Falcao, interjú