Di Francesco első sajtótájékoztatója

Di Francesco első sajtótájékoztatója

Megtartotta első sajtótájékoztatóját a Roma új edzője, Eusebio Di Francesco.

Azt követően, hogy Monchi bemutatta Di Francescót, a szakember az újságírók kérdéseire válaszolt a mai sajtótájékoztatón.

"Mielőtt viszont válaszolnék az Önök kérdéseire, szeretném megköszönni ezt a lehetőséget James Pallottának, Umberto Gandininek, Mauro Baldissoninak és Monchinak. Ez egy különleges lehetőség és boldog vagyok, hogy elfogadtam."- kezdte Di Francesco.

"Itt szeretném megragadni az alkalmat és köszönetet mondani mindenkinek, akivel a Sassuolo csapatánál dolgoztam: a szertáros, a szurkolók, a stáb, a játékosok és az összes vezető az elmúlt 5 év során. Különösen hálás vagyok Mr. Squinzinek a bizalomért, a tiszteletért és a szeretetért, amit mindvégig mutatott felém. A Sassuolo mindig a szívemben lesz."

Kívülről nézve milyennek látta a Romát az elmúlt években?

"Szerintem a Roma egy nagyon versenyképes együttes néhány igen izgalmas és remek játékossal. Olyan top csapatok ellen kellett felvenniük a versenyt, mint a Juve, de a Roma megmutatta, hogy a top együttesek közé tartozik."

A Curva Sud csak a szezon végén tért vissza a csapatot támogatni. Ön minden bizonnyal teljesen tisztában van azzal, hogy a szurkolók szeretete mennyire képes segíteni a csapatot...

"Nekem sikerült elsőkézből megtapasztalnom ezt és elmondhatom, hogy nagyon fontos a segítségük. Meggyőződésem, hogy ők eddig és a későbbiekben is a csapat 12. játékosa lesznek. Bárki, aki a csapat mezét viseli, vagy szereti ezt a mezt, annak különös kötődése alakul ki velük és szerintem a kanyar képes bárkinek komoly extrát adni. Én, mint edző, szeretnék valódi kötődést kialakítani a klubnál."

A Roma a kupasorozatok kieséses szakaszában alulteljesített kicsit. Különbséget tesz a formát illetően a kupa és a bajnoki meccsek között?

"Szerintem az a fontos, hogy minden sorozatban keményen dolgozzunk. Ezt várja el a klub is és én készen állok a fejlődésre és az előrelépésre. Az együttes megdöntött számos rekordot a múlt szezonban, amiket figyelmen kívül hagytak. Az egyik játékos 30 gólnál többet szerzett - ez pedig azt jelenti, hogy itt igen remek munkát végeztek. De nekünk most még ennél is többet kell majd tennünk, hogy elérjük céljainkat és én ezért vagyok itt."

Mit jelentene a Roma számára, ha saját stadionban játszhatna?

"Hatalmas lökést adna és azt is jelentené egyben, hogy a szurkolók még közelebb lennének a csapathoz. A jövő az olasz futball számára az, hogy a csapatok saját stadionban játszanak és nagyon fontos, hogy az európai labdarúgás elitjében maradjunk. Szerintem erre mindenki nagyon büszke lesz és biztos vagyok benne, hogy elkészül - remélem, hogy a stadion avatásán itt fogok ünnepelni."

Bízol benne, hogy Francesco Tottival dolgozhatsz majd? Beszéltél már vele?

"Igen, a klub már beszélt vele a jövőjéről, mint igazgató. Az nyilvánvaló, hogy Francesconak hamarosan választ kell adnia és az is nyilvánvaló, hogy nekem különös a kötődésem hozzá, az pedig a legnyilvánvalóbb, hogy én szeretnék vele dolgozni, akármilyen pozíciót is töltene be a klubnál."

Az elmúlt 9 évben a Romának 8 edzője volt. Nem gondolja, hogy ezt illetően túl elhamarkodott lenne a klub?

"Tisztában vagyok azzal, hogy a futballban a dolgok iszonyat gyorsan változnak. Én csak szeretnék jól szerepelni és a futballra összpontosítani, valamint keményen dolgozni. Szerintem ez alapvető és meggyőződésem, hogy képes vagyok elérni a klub azon értékeit, amiket nagyon jól ismerek, habár kicsit ezek is változtak. Szeretnék némi lelkesedést közvetíteni, ami a saját személyiségünkből fakad, ahogy a dolgokkal bánunk, ahogy kialakítunk az emberekkel közeli kapcsolatot. Őszintének kell lennünk és biztosítanunk kell azokat az eredményeket, amik a céljaink fontos elemei és talán néhány embert szórakoztatni is kell majd."

Róma tényleg olyan hely, ahol nehéz dolgozni? Ha igen, akkor miért?

"Rengeteg olyan probléma van, amivel én nem foglalkozom, nem gondolok rá. Az a legfontosabb, hogy összetartsunk és együtt dolgozzunk a céljaink eléréséért. Tudom, hogy lesznek könnyebb és nehezebb időszakok, de remélhetőleg több lesz a jó, mint a rossz. Talán a római közeg nem a legkönnyebb, de én nyugodt vagyok és már alig várom, hogy fejest ugorjak ebbe a fantasztikus kalandba."

Beszélt Zdenek Zemannal, vagy bárkivel?

"Semmi különöset nem beszéltem senkivel. Az emberek a legjobbakat kívánták nekem az új munkámhoz. Nagyon sok barátom van a futballban és ennek örülök. Biztos vagyok, hogy a régebbi időszakomhoz képest ez most teljesen más lesz, hiszen akkor játékos voltam. Bízom a munkámban és szeretném arrogancia nélkül megismertetni a játékosokkal az elképzeléseimet, amit nekik majd meg kell tanulniuk, ha szeretnék, hogy a Roma remek csapat legyen."

Érdeklődik Domenico Berardi iránt?

"2 éve mondom, hogy milyen fantasztikus játékos ő, szóval ez nem újdonság, Láttam fejlődni és nagyon tehetséges játékos. Ez nem azt jelenti, hogy a Roma szeretné megvenni. Ő és én csodálatos időt töltöttünk együtt és tudom, hogy Berardi világklasszis játékos."

Hector Moreno leigazolásába volt beleszólása? Minden igazolást megbeszélnek a klubbal, vagy örül azoknak, akiket a rendelkezésére bocsájtanak?

"Moreno leigazolását megbeszéltem Monchival. A klubbal és a sportigazgatónkkal dolgozom együtt annak érdekében, hogy fejlesszük a csapatot. A klub és én azonos csónakban evezünk, nem különböző utakat járunk. Mindannyian azért dolgozunk, hogy a Romának jó legyen és egy remek csapatot szeretnénk összehozni együtt."

Ön az a fajta edző, aki mindig ugyanazt a játékstílust alkalmazza függetlenül mindentől, vagy attól függ, hogy melyik csapatnál edzősködik és mik a klub céljai?

"Nyilvánvaló, hogy más egy kisebb csapatnál edzősködni, mint egy nagynál és már ezért is lehet változtatni a taktikán. Viszont én a Sassuolónál sosem játszottam védekező focit, akárki is volt az ellenfél. Nem fogunk csak azért stílust váltani, mert a tét nagyobb. Támadó focit fogunk játszani és megpróbáljuk majd a játékunkat az ellenfélre erőltetni. Persze majd az adott meccstől is függ. Az én alap elképzelésem a 4-3-3-as felállás, de ez átalakítható 4-2-4-re, vagy 4-2-3-1-re attól függően, hogy ki játszik."

Látja Radja Nainggolan helyét a 4-3-3-ban? Lesz helye Lorenzo Pellegrininek ebben a középpályában?

"Pellegrini egy nagyon érdekes játékos és mindenki tudja, hogy a klub azon van, hogy visszahozza. Ő egy kitűnő támadó középpályás, aki az elmúlt két évben hatalmasat lépett előre. Nainggolan könnyen szerezhet 18 gólt is egy szezonban, ha támadó középpályásként játszik és ő teljesen alkalmas arra, hogy egy kicsit jobban a szélen futballozzon. Van olyan meccs, amikor bizony változtatni kell egy kicsit és ilyenkor jó tudni, hogy vannak bizonyos tulajdonságú játékosaid. Azért hoztak ide, mert van egy speciális stílusom a játékot illetően és teljesen rendjén van, hogy ezt akarom majd megtanítani a játékosoknak."

Mindig azt mondta, hogy a 4-3-3-hoz 6 támadóra van szüksége, mert túl sokat kér tőlük. Még mindig így gondolja?

"Egyértelműen és ez az egyik olyan dolog, amit megbeszéltem Monchival. Kicsit többet várok a szélső támadóimtól, mint a szélső középpályásoktól. Annak érdekében, hogy minden sorozatban versenyképesek legyünk, ahhoz minőségi játékosokra van szükségünk."

Milyen céllal lenne elégedett a szezon végén?

"Nem fogunk kiállni és merész kijelentéseket tenni. Lehajtott fejjel keményen kell dolgozni, csak így lehetünk eredményesek. Tudom, hogy a szurkolók mit szeretnének és hogy mi mindannyian mit szeretnénk. Az emberek sokszor hajlamosak lelkesedni a világ minden táján, aztán amikor kimész a pályára és látod a remek hangulatot, hogy mindenki szurkol és támogat, na akkor lehet elmondani, hogy előrébb léptünk. Erre van szükségünk, ha sikeresek akarunk lenni."

Milyen poszton tudja elképzelni Alessandro Florenzit? A szélső védő posztján jobb oldalon?

"Először is, reméljük, hogy a felkészülési időszakra felépül teljesen és már velünk lesz Pinzolóban. Számos poszton bevethető és igen, különösen jobb oldalon hátul, de én jobban szeretem, ha a játékosaim speciális posztokra fókuszálnak. Florenzi nagyon jól tud felmenni a támadásokkal és remekül lő. Szélső védőként nagyon jól szerepelt, de az is egyértelmű, hogy a védekezést illetően még sokat tud fejlődni. Szeretnék dolgozni vele előbb, mielőtt eldöntöm a posztját. Remélem, hogy mielőbb egészséges lesz újra."

Hogyan illik bele Daniele De Rossi a terveibe?

"Amikor megtudtam, hogy visszatérek, ő volt az első, akit felhívtam és ez visszahozza a már korábban említett érzést. Szerintem ő tartalmazza mindazt, amiről a Roma szól. A hozzáállása és ahogy a dolgokat csinálja. A fiam a Bologna játékosa, de hatalmas Roma drukker. Imádja De Rossit és én tudom, hogy miért: amikor valamelyik csapattársa gólt szerez, ő az első, aki odarohan gratulálni és ünnepelni. Nagyon sok játékos tanulhatna tőle. Ami pedig a képességeit illeti, nincs miről beszélni. Őt az egész csapatnak érdemes néznie attól függetlenük, hogy éppen játszik-e vagy sem."

Bruno Peresnek nem nagyon ment a játék az elmúlt szezonban. Hisz benne?

"Szerintem minden Roma játékos nagyon tehetséges. Én is átéltem valami hasonlót: vannak rosszabb időszakok, amiken túl kell jutni és fejlődni kell. Ő elsősorban az 5 védős rendszerhez szokott, de egy 4 védős szisztémában kicsit másképpen kell a dolgokat csinálni, de a Torinónál megmutatta, hogy mire képes. Pinzolóban lehetőségem lesz vele dolgozni az első naptól kezdve és ahogy már mondtam, előbb dolgozni akarok a srácokkal, hogy megnézzem kinek miben kell fejlődnie."

Mit gondol arról, hogy Strootman és Paredes jól illeszkedik az Ön által elképzelt középpályába?

"Egyértelműen. Paredest a 4-3-3 közepén látom és a 4-2-3-1-ben pedig egy kicsit mélyebben. Strootman egy remek támadó középpályás és az elmúlt időszakban megmutatta, hogy milyen jól képes felfutni a támadásokkal. Ő olyan játékos, aki ideális egy három játékosból álló középpálya szélére."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco