Di Francesco az edzői stílusáról, a célokról és sok minden másról

Di Francesco az edzői stílusáról, a célokról és sok minden másról

Hétfőn egy eseményen vett részt Eusebio Di Francesco Firenzében, ahol számos témát érintett a Roma mestere.

Di Francesco örömmel válaszolt az újságíró kérdéseire és többek között beszélt az edzői filozófiájáról, a stílusáról, a taktikai módszereiről és az idei év céljairól.

A Románál és a futballban érezhető nyomásról...

"2006-ban úgy döntöttem, hogy felhagyok az aktív játékkal. Egy tengerparti üdülőhelyen dolgoztam és lehetőségem volt teljesen kikapcsolni, igaz hiányzott a fű illata, a pálya és az öltöző. Igen különleges érzés volt visszatérni a Romához, tele voltam lelkesedéssel és vággyal. Hogy nagyobb lenne a nyomás a Románál, mint a Sassuolónál? Ez teljesen így van, bár nekem a teher ugyanolyan, ugyanaz a felelősség van rajtam most is. Az emberek számára a célok sokkal fontosabbak itt, de nekem a Sassuolónál is volt felelősségem."

Mennyire különbözik a Roma a többi csapattól...

"Volt néhány lehetőségem, de az érzéseim egy olyan város iránt, amelyik olyan sokat adott nekem, az döntő tényező volt. Ez plusz motivációt adott. Ez olyan volt, mint amikor játékos voltam: egy nagyobb csapathoz is eligazolhattam volna, de én Franco Sensit választottam. Nem kellett kétszer meggondolnom. Iszonyat erős kapcsolatot építettek fel az emberekkel és azzal, amit ők képviselnek."

Az edzősködés és a játék közötti különbségről...

"A kettő teljesen különbözik. A játékosok csak magukra és a teljesítményükre összpontosítanak. Az edzők mögött ott egy egész klub, egy egész csapat. Nagyon sok embert kell irányítanod, és az egész nem csak arról szól, ami a pályán történik. Fel kell készülni az edzésekre, és megpróbálni a játékosokkal elfogadtatni azt, hogy higgyenek abban, amit mondasz nekik."

Arról, hogy miként zárja ki a külső zavaró tényezőket...

"Én minden mástól teljesen elszeparálom magam. Sokkal több hibát követnék el, ha figyelnék és hallgatnék a sok pletykára." Nem tudsz úgy nyerni, hogy egyáltalán ne követnél el hibákat, nyerni úgy lehet, ha minél kevesebbet hibázol. És hogy ezt lehetővé tudd tenni, minden zavaró tényezőt ki kell zárni, és csak a munkára szabad koncentrálni. A sikerhez vezető elemeket kell működőképessé tenni, leginkább az öltözőben."

Edin Dzeko az Atletico elleni meccs utáni megjegyzéséről...

"Nagyon kevesen tudnak arról a kemény munkáról, ami itt folyik. Nem csak Edinnek, a többi játékosnak is nehézséget okoz bizonyos dolgok elfogadása. Az idő létfontosságú a játékfilozófia kialakulásában. Mostanában Sarrit dicsérik nagyon - hozzáteszem joggal - de ne felejtsük el, hogy honnan indult, és milyen problémákkal kellett szembenéznie az elején. A körülötte lévő emberek okosan hagytak neki időt. Gyakran előfordul, hogy rosszat mondok egy-egy meccs után. Azért nem megyek le a meccs után az öltözőbe, mert jobban szeretek tiszta fejjel néhány nap eltelte után beszélni."

A pályán mutatott helyes koncentrációról...

"Én személy szerint szeretem a csapatomat kompaktnak megőrizni. A védők hajlamosak ellustulni, ha nincs hátul a labda, ezért az edzőnek motiválnia kell őket. A csatárok legyenek pozitívak, míg a védőknek minden esetben fel kell készülniük a legrosszabbra. Amikor eljutunk oda, hogy egy játékosnak azon jár az agya, hogy 'ezt nem vártam', akkor az azt jelenti, hogy nem képesek a legmagasabb szinten teljesíteni, nem lesznek képesek gólt szerezni, vagy megakadályozni a csapatot a bekapott góltól."

A statisztikák használatáról a futballban...

"Engem sokkal jobban érdekelnek a statisztikák a meccsre készüléskor és félidőben. Az én szememben az igazi taktikai elemző az edző. A Milan elleni meccs félidejében fogtam, és Radját közelebb küldtem Bigliához, mert valami feltűnt a meccsen, amit később a statisztikák is igazoltak. Az első félidőben Biglia ötvenszer ért labdába, míg a második félidőben már csak húszszor, ez pedig egy kicsit változtatott a játék képén."

A Napoliról...

"Sarri tett egy lépést előre - három éve ugyanazzal a kerettel dolgozik, és neki már sikerült meghonosítania a saját játékfilozófiáját. Változtatott a játék módján, a legnagyobb erejük pedig a két szélt összekötő játékban van. A Napoli az egyik szélen kezdi el felépíteni a támadást, amit majd a másik oldalon fejez be. A három játékos soha nem esik egy síkba, egyenes vonalba, ami sokkal szélesebb passzlehetőséget nyújt. Én elsősorban és legfőképpen a saját csapatomra koncentrálok és arra, hogy megakadályozzuk a Napolit abban, hogy a saját játékát tudja játszani. Igaz, hogy minden meccs fontos, de ez tényleg az lesz."

A Juventus üldözéséről...

"A Juventust továbbra sem lehet megverni. A Roma és a Napoli az a két csapat, amelyiknek sikerült egy kicsit közelebb férkőznie hozzájuk. Viszont most nálunk volt a legtöbb változás, és időre van szükség ahhoz, hogy az új elgondolást megszokják, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennénk versenyképesek. Kár, hogy nem tudtuk lejátszani a Sampdoria elleni meccsünket, mert azért egy kicsit pszichológiailag zavaró."

Patrik Schickről...

"Eddig nem sok alkalmam volt őt edzeni, de róla tudni lehet, hogy remek játékos. Még alkalmazkodnia kell az új játékrendszerünkhöz, de meggyőződésem, hogy a jövőben középcsatár lesz. Giampaolóval a Sampnál szinte a legjobb tudását nyújtotta egy kicsit a szélen, és ami a legjobb benne, hogy annak ellenére, hogy ballábas, tud a jobb szélen játszani, ami nekünk nagyon fontos. Fiatal még, mostanában nem volt meg nála a szükséges folytonosság, ezért mindenképpen támogatásra van szüksége ahhoz, hogy előre tudjon lépni."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco