Di Francesco: Adottak a lehetőségek

Di Francesco: Adottak a lehetőségek

A Roma mestere úgy véli, a csapatban hatalmas lehetőség rejlik, de folyamatosan fejlődni kell.

Tegnap estéjét a csapat Pinzolóban tölöttte, így Eusebio Di Francesco rendhagyó interjút adott Madonna di Campiglio település főterén a hatalmas közönség előtt.

Hogyan értékelnéd az első hét munkáját?

"Elégedett vagyok mindenki hozzáállásával. Az amerikai turnén már teljes csapat áll majd a rendelkezésemre. Kicsit sajnálom, hogy nem tudunk még pár napot maradni és dolgozni. Itt nagyon jó volt dolgozni, mert érezhető volt a szurkolók szeretete, szenvedélye."

Megismételhető lesz ez a hozzáállás az edzéseken az év során?

"A gyakorlatok talán változnak, de az elképzelés hasonló lesz. A védelem, a középpálya és a csatársor nem felosztható, hanem egészében kell kezelni őket. Azon kell dolgoznunk, ami most nehezebben ment, hogy csapatként tudjuk együtt mozogni."

James Pallotta a napokban találkozott Tottival Rómában.

"Nem tudom, hogy miről beszéltek, de annyit mondhatok, hogy szeretném, ha Totti betöltene egy speciális vezetői posztot a klubnál. Szeretném leszögezni, hogy ha a Romáról és Tottiról beszélünk, akkor ugyanarról a dologról beszélünk, mert én úgy hiszem, hogy a Roma Totti és Totti a Roma."

A válogatott játékosok hamarosan visszatérnek. Milyen munkát tartogatsz számukra?

"Remek élmény lesz ez nekem, de az elképzeléseimen nem fog változtatni. Az edzések ugyanolyanok lesznek: két edzés lesz minden nap, hogy sikerüljön az ötleteimet átadni mindenkinek és lehetővé tegyem a játékosoknak, hogy jól megismerjék egymást. Folyamatos fejlődést várok. Nem szeretek jó előre értékelni dolgokat, mert ahhoz, hogy erős legyél, számos dolgot értékelni kell. A lehetőségek adottak, de ez játékosonként eltér. Lesznek olyan meccsek, ahol jól fogunk játszani és lesznek olyanok, ahol nehezebb dolgunk lesz. Ez is a része annak, ahogy a szezon folyamán felépül egy csapat."

Most jön az FC Slovacko elleni felkészülési meccs, majd a PSG, Tottenham és a Juventus. Kezd egyre komolyabbá válni.

"Ezeket a barátságos meccseket le kell játszani, ahogy a péntekit is, hiszen a cseh csapat legalább egy hónapja készül már. Az biztos, hogy ezen a meccsen már sokkal nagyobb lesz a tempó és sokkal motiváltabbak lesznek, szóval nekünk megfelelően kell hozzáállnunk a meccshez. Lehetetlenség elvárni mindenkitől, hogy top formában legyen, hiszen a PSG elleni meccs előtt mindössze 3 nappal térnek majd csak vissza a válogatott játékosaink, ezért inkább azokat fogom játszatni, akik az edzések nagy részén velünk voltak. Lehetőséget adok majd néhány Primavera játékosnak, hogy megmutassák, képesek lesznek a későbbiekben a kupákban és a bajnokságban pályára lépni és bizonyítani."

Van olyan csapat, amelyik pénteken a meccs háromnegyedét lejátszhatja esetleg?

"Ez egy edzőmeccs, szóval néhány játékosnak majd egy kicsit többet kell nyújtania. Más lesz a meccs ritmusa, sok minden változik és valószínűleg érezhető lesz a fáradtság is, ezért biztosan változtatni kell majd. Meglátjuk kik állnak majd a rendelkezésemre."

Mennyire volt más a Sassuolónál, hogy nyugodt körülmények között tudtál dolgozni?

"A szurkolók képesek motiválni, de félre is vihetnek adott esetben. Hasznos lehet az, amikor zárt ajtók mögött dolgozol, de minden alkalommal, amikor lehetőségünk lesz, mi beengedünk mindenkit, mert szerintem teljesen rendben van az, hogy a szurkolók egészen közelről láthatják a kedvenceiket."

Hogyan sikerül kialakítani a kapcsolatot a játékosokkal az öltözőben, ahol vannak fiatalok és egészen tapasztalt futballisták is?

"Nem egyforma a két dolog, de képesnek kell lenned arra, hogy mindenkivel teljes mértékben megértesd amit szeretnél."

Az emberek azt mondják, hogy Di Francesco hasonlít Zemanra. Honnan jön ez az összehasonlítás?

"Vannak apró különbségek, amiket csak az edzők látnak: én nem vagyok Zeman utánzó, sokkal inkább saját magam, Di Francesco vagyok. Ha Zeman alatt vesztettünk, akkor nem ő vesztett, hanem mi voltunk azok, akik kikaptak. Tisztelem Zemant, mert akkoriban az ő játéka teljesen más volt a többiekétől. De én nem utánzom őt, bárki aki ezt megteszi, az nem fog messzire jutni. Zemannak megvannak a saját elképzelései, amiket bárki különböző mértékben értékelhet. Természetesen nekem is megvannak a sajátjaim. Ahogy ő is, én is megpróbálom megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját, még ha ez nem is lesz mindenki kedve szerint."

A klisék szerint a Románál csak egy könyörtelen edző lehet sikeres.

"Szerintem csak egy olyan edző lehet alkalmas a Románál, aki sikeres. Én egyértelműen azzal a céllal jöttem ide, hogy nyerjek és ha emellett még szépen is fogunk játszani, az lesz a legideálisabb."

Milyen emlékeid vannak a bajnoki címről?

"Csodálatos volt, még ha nem is én voltam az egyik főszereplője."

Mindazonáltal a volt csapattársaid azt állították, hogy meghatározó szereped volt.

"Az a képesség vezetett engem az edzősködéshez, hogy képes voltam az emberekre hatni az öltözőben."

Mi a helyzet Alessandro Florenzivel?

"Nagyon szerencsétlen volt az utóbbi időben, de a Romában egyértelműen meghatározó szerepe lesz."

Mesélj nekünk az Abruzzo tartományhoz fűződő kötődésedről.

"A családom idevalósi. Elég korán eljöttem onnan, de még mindig erős a kötődésem. Úgy neveltek, hogy amikor csak tehetem, visszatérek."

Milyen a kapcsolatod a szurkolókkal?

"Az edzőtábor elején nem nagyon szeretek a szurkolókkal beszélgetni. Amikor valaki nem ért meg, olyankor nehéz kapcsolatot kialakítani. Én egyenes, őszinte ember vagyok és nem szeretek hízelegni. Persze emellett tiszteletteljes vagyok azért. Az én pozíciómban tisztelni kell a szurkolókat, mert ők adják a fizetésed."

A Pescarával fejutottál a Serie B-be, majd a Sassuolóval az Európa Ligába.

"A próféta soha nem tiszteli a saját otthonát, de a Sassuolónál szerzett tapasztalat hihetetlen volt. Csodálatos dolgokat sikerült elérnünk és büszkén beszélek erről, mert mindig értékesnek fogom tartani."

Kivel beszélted meg, amikor megkaptad a Romától az ajánlatot?

"A fiammal, Federicóval, aki a Bolognában futballozik, de nagy Roma szurkoló."

Nehéz lenne a saját fiadat edzeni?

"Szinte lehetetlen, mivel vannak olyan dolgok a klubnál, amiket tiszteletben kell tartani. Sokszor azt mondják az emberek, hogy Berardi a kedvenc játékosom, pedig ez nem így van."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Di Francesco, interjú, Pinzolo