Dan és Ryan Friedkin: Az első interjú

Dan és Ryan Friedkin: Az első interjú

A Roma új tulajdonosai tudják, hogy a sok beszéd helyett inkább dolgozni kell.

Pár hét telt el azóta, hogy a Friedkin Group a Roma új tulajdonosává vált. Le tudnátok írni, hogy milyen érzés volt, amikor az utolsó papírokat is aláírtátok, és az egész hivatalossá vált?

Dan Friedkin: "Csodálatos, megrázó pillanat volt, nagyon jó volt csatlakozni az AS Roma családhoz. Nagyon komoly pillanat is volt egyben, hiszen óriási felelősséget vettünk a vállunkra, és ez egy olyan pillanat volt, amin sajnos nem tudtunk éppen emiatt sokáig elidőzni, mivel nagyon sok a munka."

Ryan Friedkin: "Pontosan, ahogy Dan mondta - óriási öröm, alázat, és felelősség. De leginkább izgalom, hogy végre Rómába mehessünk, és elkezdhessük a munkát."

Először még tavaly év vége felé merült fel annak lehetősége, hogy megvásároljátok a Romát. Volt az azóta eltelt időszakban olyan pillanat, amikor úgy tűnt, hogy az egészből nem lesz semmi?

Ryan: "Természetesen. Nagyon hosszú, és nehéz időszak volt, amit a koronavírus miatti helyzet tovább bonyolított. Nyilvánvaló, hogy ebben az időszakban sok dolog fontosabb volt a futballnál, de a mi szenvedélyünk a csapat és a város iránt ez alatt sem csökkent. Most pedig már nagyon örülünk, hogy sikerült az egész procedúrát lezárni."

A szurkolókat lenyűgözte az a határozottság, amivel a kialakult helyzet ellenére is sikerült eljutni idáig. Kijelenthetjük, hogy ez nem csak egy újabb üzlet számotokra?

Dan: "Egyáltalán nem. Ugyanolyan professzionalizmussal, fegyelmezettséggel és odaadással fogjuk működtetni a klubot, mint bármelyik másik vállalkozásunkat, de ez most elsősorban szenvedély - szenvedély a város, a csapat, az emberek és a futball iránt."

Egyértelműen a szívetekbe zártátok a Romát. Mi volt az, amivel megragadta a fantáziátokat a csapat?

Dan: "A szurolók. A helyi szurkolók szenvedélye, a Curva Sud, és az AS Roma szurkolók szerte a világban. Ráadásul a város nekem az egyik nagy kedvencem a földön."

Ryan: "Mindezek mellett úgy érezzük, hogy a Roma egy 'alvó óriás', amire nincs semmi ok, hogy ez a klub most nem tud semmilyen szinten trófeákért küzdeni. A szurkolók és a város támogatásával minden lehetséges lesz. Ez a klub nagyon különleges."

A Serie A késői reneszánszát éli, ez a tulajdonosváltás újabb pozitív jel a bajnokság számára.

Dan: "Egyértelműen! Az olasz futballnak hihetetlen öröksége van. Bízunk benne, hogy más klubokkal együttműködve sikerül a Serie A-t tovább népszerűsíteni. Azon kell dolgoznunk, hogy felérjünk a Premier League szintjére bevételek és nézettség szempontjából, és szerintem egyáltalán nincs semmi oka annak, hogy a Serie A ne az egyik, ha nem is a legjobb, de az egyik legjobb bajnokság legyen."

"Ennek egyik nagy része természetesen az infrastruktúra, ezért is vagyunk teljesen amellett, hogy a várossal együttműködve felépítsünk egy új stadiont a lehető leggyorsabban."

A szurkolóknak, akik nagyon szeretnének többet megtudni rólatok, mit tudtok elmondani a Friedkin Group-ról, és a munkamódszereitekről?

Dan: "Nagyon hiszünk a stabilitásban és a kultúrában. Ez nagyon fontos a jelenlegi üzleteinkben, és kritikusan fontos a futballban. Igyekszünk azonosítani, és ami még fontosabb, támogatni az erős vezetést. Mi jobban szeretjük, ha minket csak látnak, de nem hallanak, ezért is bíztunk meg teljes mértékben Guido Fiengában, aki a legtöbb kommunikációt kezeli majd a klubon belül. Hiszünk abban, hogy a győztes kultúrának felül kell kezdődnie, ezért szeretnénk jó példával elöl járni."

A szurkolók nagyon várják már, hogy lássák a csapatukat végre nyerni. Mit tudtok megígérni nekik?

Dan: "A célunk az, hogy ez a csapat nyerjen, és ezt az ambiciót megosztjuk a szurkolókkal is, ez nem kérdés. Viszont türelmesnek kell lennünk - a bajnokcsapatok nem egy éjszaka alatt épültek fel. Megígérjük, hogy keményen, okosan és stratégiailag jól felépítve fogunk dolgozni, és 100%-osan elkötelezettek leszünk a Roma iránt."

"Sokat szeretnénk hallgatni, és már most is ezt tesszük, és amit eddig meghallottunk az az, hogy a szurkolók 3 dolgot akarnak - egy olyan csapato, amelyikre büszkék lehetnek, egy olyan klubot, amelyik értékeli, megérti és osztja a szenvedélyüket, és olyan tulajdonosokat, akik őszinték és jelen vannak."

Az átigazolási időszak megnyitott, a szurkolók pedig kíváncsiak arra, hogy mi lesz a sportigazgatói poszttal, ki marad, ki távozik, és kik lesznek az érkezők. Mit tudtok ezzel kapcsolatban mondani?

Dan: "Teljes mértékben megértjük, hogy a szurkolók és a média már alig várja, hogy halljon valami hírt, hogy mi történik, hiszen ilyen a futball, de mi nem ebben a stílusban dolgozunk. Számunkra sokkal fontosabb, hogy beszéd helyett dolgozzunk - és amikor már van valami konkrétum, akár egy új igazolás, vagy kinevezés, vagy bármi, akkor beszélni fogunk."

Sok lehetőséget láttok abban, hogy az AS Roma márkát világszerte még ismertebbé tegyétek?

Dan: "Egyértelműen - hihetetlen potenciál van benne. A Roma már most a világ egyik legnagyobb klubja, amelyik ráadásul a világ egyik legismertebb városában székel. Megvannak a szurkolók, a szenvedély, a történelem és az ambíciók - ha nyerünk a pályán, és a megfelelő módon cselekszünk ettől, akkor az AS Romát több millió embernek tudjuk majd megmutatni világszerte."

Mennyire várjátok már, hogy Rómába gyertek és találkozhassatok a csapattal és Paulo Fonsecával?

Dan: "Alig várjuk! Nemrég volt egy nagyon pozitív vidóhívásunk Pauloval, és nagyon várjuk már, hogy Trigoriába mehessünk, és személyesen folytathassuk a megbeszélésünket arról, hogy miként készüljünk az új szezonra. Persze nagyon várjuk már a találkozást a játékosokkal is, hogy elkezdjük őket végre megismerni mind egyénileg, mint csapatban."

Végül mit üzentek a szurkolóknak?

Dan: "Megfogadjuk, hogy fáradhatatlanul egy olyan csapat felépítésén fogunk dolgozni, amire a szurkolók hosszú éveken át büszkék lehetnek majd."

Ryan: "Forza Roma!"

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Friedkin