Baldissoni csalódott Totti kijelentései miatt

Baldissoni csalódott Totti kijelentései miatt

A klub alelnöke a Sky Sport Italia-nak Francesco Totti tegnapi sajtótájékoztatójával kapcsolatban nyilatkozott.

Kezdjük Totti lemondásával. Azért távozott, mert a technikai döntésekbe nem volt beleszólása. Be lehetett volna jobban vonni?

"Először is kezdjük azzal, hogy amikor egy remek játékos - és lássuk be, Francesco az olasz labdarúgás egyik legjobb játékosa volt - felhagy az aktív játékkal, olyankor sosem könnyű az átállás, mindig van egy úgynevezett tanuló időszak, amikor a többiek folyamatosan segítenek."

"Mi ezzel végig tisztában voltunk, ezért is türelmesek voltunk, és vártunk rá, nem terheltük feladatokkal. Ahogy tegnap ő is mondta, az első év nehéz volt neki, nehezen tudta bevonni magát a klub körül zajló dolgokba. De hozzá kell tennem, hogy a második év felénél, amikor Monchi távozott, a klub felajánlotta neki a technikai igazgatói posztot, amit mindig úgy gondoltunk, hogy a legjobban passzol a személyiségéhez és tudásához. Februárban ajánlottuk neki, és a mai napig nem kaptunk választ."

"Emiatt is sajnálattal hallottuk, amit mondott például, hogy nem volt lehetősége kifejezni magát. Pedig Claudio Ranierit magát is ő ajánlotta, amikor Di Francesco távozott, és hiába volt a vezetésben valakinek más véleménye, mégis ezt fogadta el a klub, hiszen ez volt a legjobb. Aztán az a lehetőség, hogy Antonio Contét meggyőzze, legyen a Roma edzője szintén mindenki számára nagyon kedvező volt, támogattuk is benne, még Fienga is segítette. Tehát kimondhatjuk, hogy volt lehetősége beleszólni dolgokba, amiket a klub figyelembe is vett."

"Ehhez hozzátartozik, hogy én nem a technikai részlegen dolgozom, és így nem tudok arról, amit még mondott, hogy a felvetéseivel senki nem foglalkozot, de az ilyen bárhol előfordulhat. A lényeg, hogy ez sosem egy rövid, és egyszerű út, amit be kell járni, de abban bíztunk, hogy egyre jobban belemélyed a dolgokba, és ezzel folyamatosan fejlődik, beletanul abba, amit mi úgy nevezünk, hogy csapatmunka. Mert soha, sehol, és nem csak a Románál, semelyik másik klubnál, vagy akár cégnél nem fordulhat elő, hogy egy valaki dönt, mindig az egész vezetésnek kell döntenie."

A sajtótájékoztatójának másik fontos része volt az, hogy kijelentette, a klub mindent elkövetett azért, hogy az igazi római játékosoktól megszabaduljon.

"Ez nagyon elszomorít, csalódott vagyok, ha ezt ő így látta, de lehet, hogy a csalódottág mondatta vele ezt. Mert ez az, amire tényekkel tudunk válaszolni, mert az ötletek és a szavak jönnek-mennek, de a tények azok nem hazudnak: Francesco 2 éves szerződést kapott játékosként ez alatt a vezetőség alatt, majd utána igazgatóként további 6 évet, aminek eredményeként februárban technikai igazgató lehetett volna."

"Ami Daniele De Rossit illeti, hiszen őt is megemlítette Francesco, ő is kapott kétszer szerződést játékosként, majd született egy döntés, ami vagy jó, vagy nem, nem az én feladatom ezt megítélni, és felajánlottuk neki egy új posztot a vezetőségben, ahol a vezérigazgatóval dolgozhatott volna együtt, vagy lehetett volna másodedző. Daniele pedig meghozta a saját döntését."

"De még nincs vége. Ha megnézzük a pályát, akkor láthatjuk, hogy milyen erőforrást fordítunk arra, hogy a Primavera csapatból felvigyük a felnőttek közé a tehetséges fiatalokat, még ha néha máshová el is kell menniük kicsit fejlődni. Most konkrétan Alessandro Florenziről és Lorenzo Pellegriniről beszélek, akiket visszahoztunk a kluboz. Aztán ott van Luca Pellegrini, akit szintén felfedeztünk, és aki szintén felkerült a felnőtt csapathoz a szezon elején, majd januárban úgy döntöttünk, hogy a fejlődése érdekében kölcsönadjuk."

"Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy létrehoztuk a Hírességek Csarnokát, ami amellett, hogy egy tisztelgés a remek játékosaink előtt, azt is jelenti, hogy bárki, aki egyszer is pályára lépett a csapat mezében, csak egy telefonhívásába telik, és bármikor visszatérhet Trigoriába. Nagyon sok volt játékosunk dolgozik így, vagy úgy a klubnak, bocsánat, ha kifelejtek valakit, de például Desideri, Chierico, Rizzitelli, Righetti, Candela, és Nela..."

"Az a történelem, amit ezek a játékosok képviselnek, különösen De Rossi és Totti, ez olyan érzelmi, kereskedelmi, és családi szempontból mérhetetlen értéket biztosít, amiről hülyék lennénk lemondani. Hadd mondjak egy példát. Mikor még az amerikaiakkal csak folyamatban voltak a tárgyalások, találkoztam Francescóval, és megpróbáltam neki elmesélni a motivációjukat, hogy miért szeretnének a klubba befektetni. Elmondtam neki, hogy akkoriban sokkal többen ismerték Francesco Totti nevét a világban, mint az AS Romát, és voltak olyanok, akik ismerték mindkettőt, de azt nem tudták, hogy Totti a Roma játékosa. Szóval az ő értéke komoly tényező volt abban, hogy a Romára esett a választásuk."

Totti azt is mondta, hogy két éve semmit nem hallott Pallottáról, és az elnök hiánya a problémák egyik fő oka. A jövőben többet lesz jelen?

"Nos, ami a jelenlétét illeti, csak egy dologra szeretnék rámutatni: mindenki tudja, hogy ebben a szezonban a két legrangosabb nemzetközi kupát a Liverpool és a Chelsea nyerték, szívesen megkérdezném, hogy vajon John Henry, vagy Roman Abramovich mennyi időt töltött a klubházban."

"Pallotta többször is elmondta, hogy miután Totti visszavonult, felajánlotta neki, hogy menjen ki az USÁ-ba, és töltsön el vele Bostonban hosszabb időt, hogy megértse a római befektetés összes aspektusát, és az egész projektet. Nyilvánvaló, hogy a nyelv, és a kultúra közti különbség nem könnyíti meg a kommunikációt, és talán segíthettünk volna azon, hogy ez a különbség ne legyen akkora."

Azt is mondta Totti, hogy majd akkor tér vissza, ha új tulajdonosa lesz a klubnak. Ez azért is kényes téma, mert egy a tőzsdén jegyzett klubról beszélünk. Fontolgatnak jogi lépéseket emiatt?

"Ezzel nem tudunk mit kezdeni, de azt észrevettük, hogy nagyon sokszor jelentek meg olyan hírek, hogy akár új tulajdonosok érkezhetnek. Bár ezeket leginkább az újságírók találták ki. Viszont a klub elnöke számtalanszor tisztázta már, és jelentette ki nyilvánosság előtt, hogy a Roma nem eladó, a jelenlegi tulajdonosnak nincs szándékában megválni a klubtól, és jó, ha ezzel mindenki tisztában van."

Milyen nyomokat hagy a klubban Totti sajtótájékoztatója? Lesz hatása az átigazolási piacra?

"Mi elsősorban borzasztóan csalódottak és szomorúak vagyunk, mert világos, hogy nem voltunk képesek megtalálni annak lehetőségét, hogy folytassuk a munkát azzal, aki a város, és a klub nagyszerű nagykövete. Nem is lehetünk más, csak csalódottak."

"Ami az átigazolási stratégiánkat illeti, ezen nem változtat. A klubnak megvan a terve, amit folytatni fog attól függetlenül, hogy ki dolgozik a klubnál. Én nem vagyok érintett az átigazolásokban, ezért nem tudok ezekről beszélni. Én csak egy dolgot tudok tenni, a tényekre hivatkozni: hogy a tulajdonos befektetett a klubba, melynek következményeként eltörölték az adósságokat, olyan játékosokat igazolt, akikkel elég jó eredményeket produkált a csapat, sorozatban ötször indultunk a BL-ben, melyből a két legutóbbi szereplésnél egy elődöntő, és egy nyolcaddöntő jött össze."

"De ne felejtsük, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, az UEFA szabályai, ami nyilvánvalóan eladásokat is eredményezett. Lesznek most is eladások, ahogy voltak akkor is, amikor nem volt BL, és az El-ben szerepeltünk, viszont a Serie A-ban a klub történelmének legtöbb pontjával végeztünk. Egyértelmű, hogy keményen kell dolgozni azon, hogy ez a csapat egyre versenyképesebb legyen."

"Hibák előfordulnak az átigazolásokkor, és ez nem csak a Románál fordul elő, más csapatoknál is. Ebben a szezonban egyértelmű, hogy voltak hibák, amit maga az elnök is elismert. Egy rossz szezon is előfordulhat. Most hatodikak lettünk, és világos, hogy nem ezt szerettük volna, de ez csak még nagyobb motiváció kell legyen arra, hogy még jobban fejlődjünk. Pallotta nagyon ambíciózus ember, aki szeretné, ha a csapat jól szerepelne."

"Emlékszem egy félreértésre, aminek most az áldozata, mikor a legelső interjúját adta, és a más sportokban szerzett tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy szerencséje volt, mikor üzlettársaival együtt meg tudta venni a Boston Celtics csapatát, majd 5 év után a Celtics felért a csúcsra, megnyerte az NBA-t. Akkor azt mondta, reméli, hogy hasonló sikert tud majd elérni a Romával is. Azt viszont sosem mondta és ígérte, hogy 5 éven belül bajnok lesz a Roma."

Pallottával kapcsolatban a másik fő téma mindig a stadion. Stadion nélkül távozni fog?

"Világos, hogy a stadion létfontosságú szempont. És sajnos itt, a városban kijelenthetjük, hogy tendencia folyamatosan zavart kelteni. A stadion nem egy különálló gazdasági kezdeményezése Pallottának és a befektetőknek, ez csak az AS Roma projekt részeként érdekes számukra. A stadion létfontosságú a klub jövője szempontjából, és ezt többen többször megjegyezték már. Még maga Claudio Ranieri is, aki hatalmas nemzetközi tapasztalattal rendelkezik."

"Hogy képes legyél saját stadiont felépíteni a modern futballban ez azt jelenti, hogy sokkal több lehetőséged nyílik a csapatban rejlő potenciál kiaknázására. Enélkül minden sokkal nehezebb. Ez persze nem a klub működését befolyásolja, hanem sokkal inkább a versenyképességét, mivel nem lesz képes a csapat a legmagasabb szinten teljesíteni. Nyilvánvaló, ha az elnök hosszú távon azt látja, hogy nem kapja meg a zöld utat ahhoz, hogy folytathassa ezt a beruházást, amit eddig teljesen magántőkéből finanszírozott, és ami lehetővé teszi a klub növekedését és versenyképességét, akkor egyértelmű, hogy azt fogja gondolni, nem érdemes az egészet folytatni. Azzal is tisztában kell lenni, hogy nem fogja a végletekig folytatni, de előtte minden lehetséges utat be fog járni."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Baldissoni