Tiago Pinto a nyári átigazolási időszakról

Tiago Pinto a nyári átigazolási időszakról

A nyári átigazolási időszak lezártát követően Tiago Pinto a média képviselőinek foglalta össze a történteket.

"Szeretném megköszönni, hogy itt vannak" - kezdte Pinto, miközben a teremben lévő újságírókhoz fordult.

"Úgy gondolom, hogy mind számomra, mind önök számára fontos, hogy ma lehetőségem van elmagyarázni a klub hozzáállását és azt, hogy mi történt a legutóbbi átigazolási időszakban."

"De mindenekelőtt szeretném megköszönni a tulajdonosi körnek azt a sok munkát, amit az elmúlt hónapokban tettek. És nem csak a befektetések tekintetében, hanem a segítségnyújtásért is, a mindennapos jelenlétükért a klub körül, a vízióért, amivel rendelkeznek. Amikor idejöttem, sokat beszéltek a csapatmunkáról. De nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is. Keményen dolgoztunk együtt az edzőkkel is. Megosztottuk a döntéshozatali folyamatot, és ennek nagyon örülök, mert ez olyasmi, amit meg kell tenni, ami csak jót hozhat a Roma számára."

"Több mint 40 átigazolási tárgyalást lefolytatni kevesebb mint két hónap alatt nem csak Tiago Pinto munkája, hanem a jogi csapat, a pénzügyi osztály, Morgan De Sanctis és Maurizio Lombardo munkája is, akik mind segítettek. Az újságíróknak sokszor csak a játékosok neve számít, de a modern futballban összetett és nehéz a tárgyalásokat pozitív végkifejletre vinni, különösen, ha nincs egy ilyen elkötelezett és szakértő csapatod, amely hajlandó keményen dolgozni ezért."

"Nagyon igényes vagyok magammal szemben: Én vagyok az első, aki dühös, ha rosszul mennek a dolgok. De elmondhatom, hogy ez volt talán a labdarúgás közelmúltjának legnehezebb átigazolási időszaka. És mégis, végül sikerült egy jó átigazolási szezont lebonyolítanunk. Nem vagyok az a fajta, aki azt híresztelné, hogy milyen nagyszerű üzletet csináltunk, én nem így működöm, de ilyen nehéz körülmények között is képesek voltunk a világ legjobb edzőjét szerződtetni, erősebb csapatot építettünk, és több mint 30 játékosra találtunk megoldást. Természetesen mindenki arról akar majd beszélni, hogy milyen üzleteket nem sikerült megcsinálnunk, de szerintem nagyszerű munkát végeztünk."

A klub előrelépett az edző, a védelem és a támadószekció tekintetében is - talán a középpályán hiányzik még valami. Ez azért volt, mert elköltötték a költségvetést?

"Amikor idejöttem, mindenki azt mondta, hogy a Románál nehéz dolgozni. Az elmúlt nyolc hónap alatt megtanultam, mit jelent ebben a városban élni. Ma egy kicsit elnevettem magam, mert tegnap lezárult az átigazolási ablak - bár még négy-öt piac nyitva van, ahol talán találunk megoldást játékosokra -, de minden kérdés a középpályásról szólt. Azt hiszem, egy kicsit ilyen Róma."

"A kérdés nem a költségvetés: tisztában kell lennünk azzal, hogy amit ebben az átigazolási ablakban befektetünk, az több, mint amit Dan és Ryan eredetileg elképzelt. A piac dinamikus, és a döntő pillanatokban az volt a vágyunk, hogy tegyünk valamit az itteni újjáépítési folyamat felgyorsítása érdekében. Mindannyian tudtok arról, hogy érdeklődtünk Granit Xhaka iránt, ami végül nem sikerült, mert más dolgok történtek. A legsürgetőbb szükségletekkel akartunk foglalkozni, amik a csapatnak voltak."

"Soha nem akarom megpróbálni igazolni a munkámat, de nem szabad elfelejteni a helyzetet, amit örököltünk. Amikor a szezon elkezdődött, több mint 60 játékosunk volt szerződéssel. Ezt nem könnyű kezelni. Érthető, hogy ön és a szurkolók azt nézik, mi hiányzik, de meg kell őriznünk a perspektívát. Azt tettük, amit helyesnek tartottunk, hogy megerősödjünk."

Lorenzo Pellegrini szerződéshosszabbításával kapcsolatban számít valamilyen problémára?

"Nem, Lorenzo meg akarja hosszabbítani a szerződését a Romával, a Roma pedig azt akarja, hogy Lorenzo hosszabbítson. Nincs probléma."

Elégedett azzal, akiket végül sikerült elpasszolni? És azok esetében, akik nem találtak csapatot, sikerül őket visszailleszteni az első csapat keretébe?

"Kérdezhetném inkább azt, hogy hány sportigazgatónak sikerült eladnia játékosokat a nyáron. Szerintem az, hogy több mint 30 játékosra találtunk megoldást, még ha nem is sikerült mindenkit azonnal eladni, jó eredménynek számít. És főleg, ha ezt olyan játékosokkal tesszük, akik sok pénzt keresnek."

"Lehet, hogy máshol vannak nálam jobb sportigazgatók, és én azért vagyok itt, hogy folyamatosan tanuljak, de úgy gondolom, hogy ez a kérdés egy másik átigazolási ablakban, egy másik évben sokkal inkább érvényes lenne. Idén szerintem elég, ha megnézzük a különböző átigazolásokat máshol, hogy megítéljük a dolgokat. Persze jobb lett volna minden játékosra megoldást találni. Csak azoknál nem tudtuk ezt megtenni, akik nem akartak távozni."

"Még 10 országban van átigazolási ablak nyitva. Tovább dolgozunk annak érdekében, hogy megoldásokat találjunk. Mourinho már beszélt erről a témáról: keményen dolgoztunk, és minden egyes játékosunkért ajánlatot tettünk le az asztalra. Jó ajánlatokat, olyan ajánlatokat, amelyek azt jelentették, hogy egyikük sem veszített volna egyetlen eurót sem. De nem tudok belemenni a játékosok fejébe. Meglátjuk, mi történik. Van még néhány nyitott átigazolási ablakunk más országokban, együtt fogunk dolgozni az ügynökeikkel és a stábunkkal. Miután minden piac bezárt, majd meglátjuk."

Tekintettel a sok kiadásra, a Roma most már a bajnoki címért küzdhet. Kudarc lenne, ha a klub nem kvalifikálná magát a Bajnokok Ligájába?

"Nem a bajnoki cím a célom, hanem az, hogy minden nap keményen dolgozzak azért, hogy csökkentsem a távolságot a Roma és a siker között. Sokat beszéltünk az időről, de az idő nem kifogás arra, hogy ne nyerjünk. Egyértelmű, hogy nyerni akarunk, kezdve a jövő heti, Sassuolo elleni meccsel."

"Nekünk van a világ legjobb edzője, jobb csapatunk van, mint az előző szezonban, és a játékosok körüli struktúrában is sok változtatást hajtottunk végre. Mindez remélhetőleg közelebb visz minket a sikerhez."

"De nem gondolhatok még májusra, mert szeptember van: meg kell győződnünk arról, hogy minden meccsen a győzelemre koncentrálunk. Aztán, ha a szezon végén a bajnoki címre is lesz esélyünk, akkor ott leszünk."

"Ami a kérdésed második részét illeti, egyértelmű, hogy a Bajnokok Ligájába való kvalifikáció a fő cél. Ez elől nem fogok elbújni. Ezért vagyunk itt."

Van valami, amit megbánt a nyáron?

"Ahogy már mondtam, az átigazolási időszak mindig változóban van. Amikor nem tudtuk leigazolni Xhakát... ő el akarta hagyni az Arsenalt, de abban a pillanatban nem akarták eladni. Ezt sajnáltam. De amit igazán sajnálok, ez a helyzet a nem kívánt játékosokkal, mert mi tényleg keményen dolgoztunk mindenkivel azon, hogy tisztességes, tiszteletre méltó ajánlatokat adjunk az érintett játékosoknak."

Milyen a kapcsolata José Mourinhóval? Plusz súlyt jelent, hogy vele dolgozik, vagy inkább plusz lökést?

"Nagyon örülök, hogy sikerült idehoznunk José Mourinhót. Ez megtiszteltetés. Portugál vagyok, 36 éves, és gyerekkorom óta Mourinho volt az ikonom - még akkor is, ha ő a Porto edzője volt, én pedig Benfica-szurkoló voltam. Mourinho minden portugál számára hihetetlen figura."

"Ma már munkatársam, és sokszor előfordul, hogy nem értünk egyet bizonyos dolgokban - de minden nap tanulok tőle valamit. Mert a világ legjobb klubjainál dolgozott, mindent megnyert, amit csak lehet, öt bajnoki címet nyert. De nem érzem a nyomást - minden nap együtt tudunk dolgozni, hiszen már a szezon kezdete előtt is együtt mentünk végig a csapaton, és együtt dolgoztuk ki, hogy mit kell tennünk, mit tehetünk, és mit nem. Örülök, büszke és motivált vagyok, hogy minden nap együtt dolgozhatok Mourinhóval."

Az általános stratégiát tekintve, hogyan lehet az, hogy Xhaka szerződtetése volt először a prioritás, majd végül senkit nem szerződtettek oda. És már eldöntöttét, hogy januárban újra a piacon lesznek?

"Xhakával kapcsolatban azt hiszem, már válaszoltam: a piac mindig mozgásban van, és mindig adódnak olyan helyzetek, amikor választ kell adni, és végül is mindig van ez a kapcsolat egy érkező és egy távozó játékos között. Hat központi középpályásunk van, és ahogy a piac alakult, úgy döntöttünk, hogy nem veszünk még egyet."

"De azt hiszem, fontos elmondani, hogy a Roma középpályáján van egy Európa-bajnok Bryan Cristante személyében, van egy játékos, aki ebben a szezonban eddig mindenkinél több gólt lőtt, és benne van a francia válogatottban [Jordan Veretout], ott van Gonzalo Villar, aki a spanyol U21-es válogatott legutóbbi meccseinek mindegyikén kezdett, ott van Amadou Diawara és a fiatalok... nem beszélhetünk úgy, mintha nem lenne már ott egy középpályás."

"Most ki kell egyensúlyoznunk a dolgokat. Ami a januárt illeti, azt hiszem, mindannyian úgy gondoljátok, hogy a legtöbb siker ebben a sportágban az átigazolási üzleten múlik, és ezért, amikor tegnap bezárult az átigazolási ablak, máris a januárról kérdeztek. De én úgy gondolom, hogy egy futballcsapatnál mindig, minden nap van olyan munka, ami végső soron a győzelemhez segít, nem csak az átigazolási piac."

"Az átigazolási piac természetesen fontos, és januárban ott leszünk, hogy elemezzük és megértsük, hogy a játékosok fejlődtek-e vagy sem, megsérült-e valaki, elégedett-e az edző, hogy néz ki a bajnoki tabella... mindent megnézünk, de most nem ugorhatunk szeptemberről januárra."

"Azért is vagyok itt, hogy segítsek a játékosoknak fejlődni, hogy segítsek az edzőnek abban, amire szüksége van a továbblépéshez. Ha csak az átigazolási piac döntene a sikerről, akkor a Lille nem nyert volna bajnoki címet Franciaországban az elmúlt szezonban."

Ott volt Leonardo Spinazzola sérülése, majd Edin Dzeko eladása. Ha minden az eredeti terv szerint alakult volna, költött volna a klub ennyit, mint amennyit végül?

"Nem tudom. Ahogy már mondtam, az átigazolási piac mindig mozgásban van. Amikor Spinazzola megsérült, csalódott voltam - de megvettem Matias Vinát, és megoldottuk a problémát. És amikor Leo felépül, három igazán jó hátvédünk lesz."

"Ami Dzekót illeti, azt hiszem, sokan problémaként tekintettek erre a helyzetre, de én lehetőséget láttam benne, hogy felgyorsítsuk az itteni projektünket, és így szerződtettük Tammy Abrahamot."

"A piac dinamikus. Amikor az emberek azt mondják, hogy mi 'reaktívak' voltunk az átigazolási piacon, akkor azt mondom, hogy mindenki más is az. Sokszor eladjuk azokat, akiket nem igazán akarunk eladni, és nem tudjuk eladni azokat, akiket szeretnénk. Az átigazolási időszak gyakran ilyen. Minden nap tudnunk kell reagálni arra, ami a piacon történik."

A Roma új stratégiája, hogy keményen fellép a feleslegessé vált játékosokkal szemben?

"Nem csak sportigazgató vagyok, hanem egyben futballrajongó is. A stadionba régen a játékosokért és az edzőért mentem, nem a sportigazgatóért. A munkám része, hogy tisztelem a játékosokat és a döntéseiket, de őszintén meg kell mondanom: sportigazgatóként nem könnyű számomra négy, öt, hat olyan ajánlatot találni, amelyet jónak tartok, és amely nem árt a játékosnak anyagilag, vagy nem okoz neki szégyent. Azután pedig látni azt, hogy ezeket nem fogadják el."

"A múlt vasárnapi Salernitana-meccs előtt azt mondtam, hogy nehéz döntés volt 60 szerződéssel rendelkező játékossal kezdeni a szezont, tudván, hogy Mourinho vagy bármely más edző számára lehetetlen, hogy mindezeket a játékosokat edzésen irányítsa. A múlt héten Ronald Koeman azt mondta: 'Elvégeztem edzői tanfolyamokat, de soha senki nem tanított meg arra, hogy 34-35 játékossal dolgozzak.'"

"Azért döntöttünk úgy, hogy egy kisebb csoporttal dolgozunk, hogy megteremtsük ezt a légkört, amit szerintem mindenki láthat, egy kompakt, összetartó csapattal, amely az utolsó másodpercig hajlandó küzdeni a Romáért. Ez a hozzáállás, ez az öltöző, ez a hangulat nem fog változni. Ezután már csak rajtam és a körülöttem lévő embereken múlik."

"Azért vagyok itt, hogy felelősséget vállaljak. Szeretnék köszönetet mondani minden labdarúgónak, aki ebbe a helyzetbe került, és hálás vagyok az ügynökeiknek is, mert 95%-uk valódi erőfeszítéseket tett, hogy megoldást találjon. Nem akarok konkrét esetekről beszélni, de ketten-hárman közülük igazán nagy erőfeszítéseket tettek. A nap végén mindannyian szabadon hozhatjuk meg a döntéseinket, és élhetünk a következményekkel."

Melyik ügynökökről beszél?

"Nem akarok neveket mondani, de beszéltem néhány fontos játékossal, akik nagyon nagy erőfeszítéseket tettek, hogy azt mondják: 'Megértem a helyzetet. Látom, hogy hatalmas erőfeszítéseket tesztek, és hajlandó vagyok feladni valamit azért, hogy játszhassak'. Az ilyen játékosokra fogok emlékezni."

Mi a helyzet Gonzalo Villarral?

"Ő a Roma játékosa és egy jó középpályás, aki tavaly 42 vagy 43 meccsen játszott. Ki kell használnia ezt a lehetőséget, hogy együtt dolgozhasson Mourinhóval, fejlessze a játékát és még jobb játékossá váljon."

Érezte Mourinho befolyását, amikor az átigazolási ügyeket intézte?

"Határozottan. Lehet, hogy az emberek nem szívesen ismerik el, de büszkék lehetünk rá, és ez segít nekünk. Ha az ember olyan munkát végez, mint az enyém, más, ha Mourinho az edzője. Azt hiszem, ezt jól kihasználtuk."

Mikor lesz újra bevethető Chris Smalling és Leonardo Spinazzola?

"Spinazzoláról nem tudok beszámolni, mert az ő helyzete sokkal bonyolultabb. Smalling a Sassuolo meccsen már bevethető lehet. Jó előszezonja volt, aztán jött ez a sérülés, de nem hiszem, hogy komoly a baj."

Ön szerint van-e kockázati tényező abban, hogy olyan játékosok, mint Edin Dzeko, Alessandro Florenzi és Pedro rivális csapatokhoz igazoltak?

"Ebben a munkában minden döntés, amit meghozol, kockázatot jelent. Amikor a Barcelona elnöke, Joan Laporta úgy döntött, hogy Messi távozik, akkor hatalmas kockázatot vállalt. A három játékos, akit említett, mindhárom különböző helyzetben voltak. De amikor egy játékos nem akar a Románál játszani, és egy másik csapathoz akar távozni, annak komoly hatása van. Mi itt valami újat és mást építünk, ahol a játékosoknak készen kell állniuk arra, hogy meghaljanak a Romáért. Mindegyikükkel sikerült megegyeznünk."

"Talán a kommunikáció nem volt olyan jó. Valószínűleg én is hibás vagyok, mert mindig az igazat akarom mondani, de a nap végén ezek a játékosok nagy béreket kaptak, és egy klubnak, amelyik fenntartható akar lenni, meg kell hoznia bizonyos döntéseket. Szóval igen, a döntéseinkben volt némi kockázat."

"De nem abban a reményben nézem az Inter meccseit, hogy Dzeko talán nem játszik. Boldog vagyok. Dzeko fontos játékosa volt a Romának, és öröm volt vele dolgozni. Az előző szezonban ő és Borja Mayoral volt nálunk, most pedig Tammy Abraham, Eldor Shomurodov és Mayoral, szóval nem hiszem, hogy rosszabbul állunk."

10-ből hány pontot adna a Roma nyári átigazolási ablakban végzett munkájáért?

"Ha figyelembe vesszük, hogy sokan azt gondolták, hogy nem leszek képes semmilyen átigazolásra, akkor talán megérdemelnénk a 8/10-et. De mindig van hova fejlődni, úgyhogy talán 7,5/10-et kellene mondanom."

 

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Pinto, átigaz