Monchi Alisson eladásáról

Monchi Alisson eladásáról

A Roma sportigazgatója az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy mi áll Alisson eladásának hátterében.

A brazil kapus tegnap utazott el Angliába, ahol a Liverpool vezetőivel egyeztet, és várhatóan hamarosan aláír az angol együtteshez.

A Liverpool ajánlata olyan volt, amit nem lehetett visszautasítani?

"Először is szeretném kijelenteni, hogy még semmi nem végleges. Alisson Liverpoolban van, és már nagyon előrehaladott állapotban vagyunk a tárgyalásokat illetően, de még nem született meg a megegyezés. Amennyiben minden simán megy, akkor hamarosan vége lesz. Egy sportigazgatónak nem csak az a feladata, hogy játékosokat igazoljon, hanem azt is figyelembe kell vennie, hogy az adott pillanatban mi a legjobb a klubnak. A gazdasági szempontok is nagyon fontosak egy klub számára, nem csak a sportszempontok. Az ajánlat sokkal az átlag felett volt, igen komoly volt. Megvizsgáltuk a mellette és az ellene szóló érveket, majd végül úgy döntöttünk, hogy beszélünk a Liverpoollal annak érdekében, hogy megállapodjunk. Hogy ez azt mutatná, hogy nem vagyunk ambiciózusak? Ami engem illet, a céljaink, az ambíciónk nem változott. Eladtunk két fontos játékost Nainggolan és Alisson személyében, de igazoltunk 10-et igen korán. Folytatjuk a munkát, és keressük tovább a játékosokat, hogy egy remek csapatot építhessünk."

"Számomra az ambíció azt jelenti, hogy használom a fejem, máskülönben minden kicsúszna az irányításom alól. Semmi olyat nem akarok tenni, amivel problémát okozok a klubnak. Nem is olyan messzirők tudok példákat mondani, hogy bizonyos olasz, komoly múlttal rendelkező klubok miként jártak, hogyan zárták ki őket az európai kupaporondról, vagy limitálták a keretüket az UEFA szabályai szerint. Azért jöttem ide, hogy a lehető legerősebb csapatot próbáljam megépíteni, és nem csak egy évre, hanem a következő néhányra. 100%-ig biztos vagyok abban, hogy menni fog, de mielőtt felérnél a 10. emeletre, addig az összes emeletet meg kell másznod. Tavaly az emberek ugyanazt mondták Salah, Rüdiger és Paredes eladásakor, majd az egyik legjobb szezonunkat produkáltuk, harmadikok lettünk a bajnokságban, a BL-ben pedig az elődöntőig meneteltünk. Szép dolog az ambícióról beszélni, de használnod kell a fejedet is. Alisson egy top játékos, talán a világ legjobb kapusa. Tavaly Szczesny távozásakor soka a világ végét vízionálták, persze Alissonnak is fel kellett nőnie a feladathoz. Tudom, hogy a szurkolók türelmetlenek, de időnként a klubnak szüksége van egy kis időre."

Robin Olsen olyan játékos, aki lehetséges igazolás lehet?

"Ő is egy lehetőség, de nem az egyetlen. Nyugodtan, sietség nélkül dolgozunk. Az a legjobb, ha sikerül olyan megállapodást kötni, ami gazdaságilag a legjobb a klubnak, nem pedig nyomás alatt dönteni. Ez most a helyzet Alissonnal kapcsolatban is. A legnagyobb nyomás, amivel meg kell birkóznom, az a saját magamra tett nyomás."

A szurkolók nyugtalankodása nyomást gyakorolhat a következő átigazolásra? Olsen és Malcom versenyképessé tehetik a Romát?

"Nem hiszem, hogy lenne a világon még egy olyan sportigazgató, aki jobban értené a szurkolók nézőpontját, mint én. Sokszor vagyok inkább szurkoló én is. Viszont nekem döntéseket kell hoznom azt figyelembe véve, hogy mi a legjobb a klubnak. Talán ma sokan mérgesek, de tudjuk, hogy mikor a Roma nyer, akkor mindenki boldog lesz. Ez a munkám - megtalálni a módját annak, hogy a lehető legerősebb csapatot építsem, és ezzel boldoggá tegyem a szurkolókat. Tudom, hogy unják már a szövegelést, de Róma sem egy nap alatt épült. 14 hónapja vagyok itt, és ma egy olyan játékost mutattunk be Kluivert személyében, akinek megszerzésében sokak kételkedtek, de most mégis itt van. Ugyanez a helyzet Pastoréval. Nem csak a távozókról kellene beszélnünk, hanem az érkezőkről is. Rengeteg gratuláló üzenetet kapok, és nem az eladásokért, mert én is utálok eladni, hanem azért, amilyen csapatot próbálunk összerakni. Továbbra is itt van jó pár igen meghatározó játékos, köztük olyanok is, akiknek a tavalyi év átmeneti volt, és idén sokkal jobbak lesznek. Még lesz érkező, hiszen van még 28 napunk, van pár dolog a fejemben, ami reményre ad okot."

Figyelve azt, hogy milyen gyorsan zajlott le ez az üzlet, mennyire volt tényező az ő távozási szándéka? Gondoltál valaha is arra, hogy képes leszel megtartani?

"Csak köszönettel tartozom Alissonnak, sosem éreztem a részéről olyan nyomást, hogy távozni akarna. Ha elfogadta a Liverpool ajánlatát, akkor azt azért tette, mert boldog volt vele. Hibátlanul viselkedett velem. Sportigazgatóként szükséges, hogy a lehető leggyorsabban megértsd, hogy mi fog történni. Amikor hallod a pletykákat a Real Madridról, a Chelsearől és a Liverpoolról, akkor két dolgot tehetsz. Vagy úgy teszel, mintha semmi nem történne, vagy elfogadod, hogy valami lehet ebből, és elkezdesz azon dolgozni, hogy a klub a lehető legjobban járjon. Azt mondtam, hogy a Roma nem szupermarket, és hogy ha Alisson távozik, akkor én fogok beállni a kapuba. Azt gondolhatnák, hogy értelmetlenül beszélek össze-vissza, pedig én csak azt teszem, ami a legjobb a klubnak. Néha olyat kell tennem, amit az emberek nem értenek, de mindig a klub érdekében teszem. Amikor komoly gazdasági helyzetben lévő klub érdeklődik, akkor észre kell venni, hogy valami történni fog."

Alisson távozása mennyiben befolyásolja a Roma átigazolási politikáját?

"Szeretek a lehető legrövidebb idő alatt összerakni egy teljes csapatot, hogy az edző a lehető legtöbbet dolgozhasson velük. Ismerve Di Francescót, tudom, hogy ez nagyon fontos. Semmit nem változtatott a terveken."

Steven N'Zonzi is célpont?

"Először is szeretnék neki gratulálni a világbajnoki címhez. Mindenki tudja, hogy kedvelem, hiszen én igazoltam még a Sevillában. De nekünk nem igazán célpontunk."

A Roma a második legjobb csapat a bajnokságban, vagy legalább annyira jó, mint a Napoli és az Inter?

"Papíron mindegyik jó csapat, de ezt a pályán is meg kell majd mutatni. Tavaly sokat beszéltek egy klubról, amelyik nagybevásárlást tartott, majd nem úgy sikerültek a dolgok. Nem az számít, hogy mi vagyunk a legjobbak, vagy a második, harmadik legjobbak, a célom az, hogy a lehető legerősebb csapatot építsem. Az egyik előnyünk, hogy Olaszország egyik legjobb edzője a miénk, emellett egy erős, egységes, és ambíciózus öltözőnk van, ahol nagyon egészséges a légkör. Érződik, hogy mindenki szeretne hozzájárulni a klub sikereihez, hogy mindenki egy irányba húz, így pedig sokkal könnyebb elérni a céljainkat."

Nem fél attól, hogy a Roma fiatal játékosainak nem lesz lehetőségük arra, hogy megmutassák mit tudnak?

"Megértem, hogy nehéz itt a sajtótájékoztatón az időről beszélni. A sportigazgató Spanyolországból jött, a Roma szurkolóknak pedig már régóta nem volt részük sikerekben, szóval legszívesebben visszaküldenék Sevillába. 14 hónapja vagyok itt, azzal pedig nem tudok mit kezdeni, hogy a Roma nagyon régen nyert már trófeát. Időre van szükségem, és tudom, hogy az nincs, de akkor is arra van szükségem. Ezalatt az idő alatt bejutottunk a BL-elődöntőbe, szóval azt gondolom, hogy egy kicsit lehet bennünk legalább hinni. Tudom, hogy mindenki unja már a szövegelést, és trófeákat akar látni. Én továbbra is 100%-ig biztos vagyok, és ha pár éven belül nem nyerünk valamit, akkor repülőjegyet foglalok, és elhúzok. De azt senkinek sem szabad elfelejtenie, hogy én is egy szurkoló vagyok, és csak azután sportigazgató."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Monchi, átigazolás