Tiago Pinto a januári átigazolási időszakról

Tiago Pinto a januári átigazolási időszakról

A portugál szakember a mai délutáni sajtótájékoztatón foglalta össze a januári átigazolási időszakot.

Hogyan jellemezné az átigazolási időszakban végzett tevékenységét? Ezen túlmenően, van olyan történet az elmúlt hónapból, amiről tudnunk kellene, és ami nem került ki a sajtóból? És végül, mi volt a legnagyobb ajánlat, amit a klub ebben a hónapban kapott egy játékosért?

"Boldog vagyok, hogy megtarthatom ezt a sajtótájékoztatót. Nem vagyok olyan ember, aki sokat beszél nyilvánosan, de mindig örülök, ha tisztázhatom azokat a kérdéseket, amelyekkel kapcsolatban tisztázni tudom magam. A legutóbbi ilyen sajtótájékoztatón megkértek, hogy mondjam el az átigazolási időszak értékelését, és az akkor történtekből megtanultam, hogy nem kellene ezt még egyszer megtennem! Akkor félreértették a dolgokat, és azt hiszem, ugyanígy lenne, ha megpróbálnék valamilyen címet adni ennek az időszaknak. Én csak arra fogok koncentrálni, hogy a munkámat végezzem - holnap majd elolvasom az újságokban, hogy mások mit adnak értékelésként vagy névként."

"Ami az átigazolási ajánlatokat illeti, azt hiszem, van néhány dolog, amiről inkább nem beszélnék. A futballban mindig változnak a dolgok, de néhány dolog mindig ugyanaz. Azok a játékosok, akik a kész termékek, azok kapják a legnagyobb ajánlatokat. Az elmúlt három átigazolási időszakban sikerült megtartanunk a legjobb játékosainkat. Ez a legfontosabb dolog. Elégedett vagyok azzal, hogy ezek a játékosok a Románál maradtak."

"Ami a másik kérdést illeti, az átigazolási időszak tele van olyan dolgokkal, amelyek a háttérben zajlanak - de ezekről most inkább nem árulnék el semmit. Nagyon megdöbbentett, hogy az ügynökök, az igazgatók és mások milyen szenvedéllyel élik meg az átigazolási időszak utolsó napjait. Én mindig igyekszem módszeresen dolgozni. Vannak olyan történetek, amelyek a jövőben talán elhangzanak, de nem most."

Mint mondta, az elmúlt három átigazolási időszakban nem voltak nagyobb értékesítések. Nicolo Zaniolo része a klub jövőjének? Ő lesz az egyik első játékos, akivel a szerződéshosszabbításról beszélnek, tekintve, hogy a szerződése 2024-ben lejár?

"Emlékszem, hogy a nyári átigazolási időszak végén ugyanilyen kérdések érkeztek. Akkor hat vagy hét olyan játékos volt, akinek a szerződéshosszabbítását meg kellett oldanunk. Azt mondom, hogy most azt gondolom, itt az ideje, hogy a kollektíva kerüljön előtérbe. A következő négy hónapban arra kell koncentrálnunk, hogy eredményeket érjünk el, és az edző segítségével egyre jobbak legyünk. Olyan eredményeket akarunk elérni, amelyekkel mindannyian elégedettek lehetünk."

"Nyilvánvaló, hogy ez még mindig a futball, és egyéni érdekek is szerepet játszanak, de most nem az a pillanat, hogy a hosszabbításokról vagy a nyári átigazolási időszakról beszéljünk. Ennek a csapatnak, ennek a családnak három fronton kell harcolnia a következő négy hónapban. Megvan az esélyünk arra, hogy egy igazán jó szezont zárjunk."

Sikerült csökkenteni a különbséget a Bajnokok Ligája-helyekkel szembe ebben az átigazolási időszakban?

"Úgy gondolom, hogy minden egyes átigazolási időszakban igyekszünk javítani és erősíteni a csapatot. Maga az edző is elismerte, hogy sikerült két olyan srácot hoznunk, akik javítottak a csapaton, és korábban nem játszottak olyan sokat. A januári átigazolási időszak eléggé egyedi."

"Azt akarjuk kidolgozni, hogy mi hiányzik a csapatból, és hogy tudunk-e olyan játékosokat hozni, akik azonnal javíthatnak a dolgokon ebből a szempontból. November végén és december elején időt szántunk az edzővel és a játékosfigyelői csapattal arra, hogy megértsük, hol tudnánk javítani a csapaton, és milyen profilú játékosokat szeretnénk szerződtetni. Ezután gyorsan el tudtuk intézni az ügyeinket. A fiúk - Ainsley Maitland-Niles és Sergio Oliveira - megérkeztek, és azonnal javítottak a csapaton - ahogyan azt maga az edző is elmondta."

Mindkét szerződést véglegesíteni akarja a nyáron?

"Lesz lehetőségünk minderről beszélni, de ahogy már mondtam, most az a legfontosabb, hogy a csapat teljesítményére koncentráljunk."

Sikerült két szerződtetést úgy lebonyolítania, hogy ehhez nem kellett nagy pénzeket előteremtenie. Két kölcsönadás, az egyiket véglegesítési opcióval, a másikat anélkül. Mit gondol, hogyan oldódik meg a likviditási probléma a következő időszakig? Az az elképzelés, hogy eladnak néhány kulcsjátékost, hogy jobbakat vehessenek?

"Az egyik legjobb dolog ebben a projektben az, hogy mindannyian összhangban vagyunk abban, hogyan akarunk működni. A tulajdonosi kör és az edzőnk - a zenekar karmestere, a világ egyik legjobbja, akibe sok reményt, felelősséget és bizalmat helyeztünk. A mi feladatunk minden átigazolási ablakban az, hogy a kirakós összes darabját egyesítsük."

"Ott van a pénzügyi rész, a tulajdonosi stratégiai megközelítés és a futballista elem - minden szempontból javulni akarunk. Nem félek a jövőtől, a megfelelő munkát végezzük annak érdekében, hogy a Roma labdarúgói és gazdasági szempontból is erősebb klub legyen. A következő hónapokban Dan [Friedkin], Ryan [Friedkin] és Mourinho közreműködésével kidolgozunk egy tervet. Azzal a bizonyossággal, hogy 2022 szeptemberére [a következő átigazolási időszak végére] a csapat még erősebb legyen."

Folytatódik-e ez a hozzáállás, hogy nem adják el a legjobb játékosokat?

"Szerintem ez a kérdés érdekes, mert tükrözi, hogy milyen a futball manapság. Abban az értelemben, hogy mindig olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek végső soron javítják a csapatot. És ez túlmutat azon, hogy kiket veszünk és kiket adunk el. Néha mindkettőt megteheted, és a végén jobb csapattá válsz."

"Véleményem szerint a legfontosabb dolog, hogy legyenek céljaink a pályán. Szeretnénk a Romát egy győztes csapattá, egy Bajnokok Ligája-csapattá tenni, amely trófeákért küzd. És ez az, amiért dolgozni fogunk a következő átigazolási időszakban, túl azon, hogy játékosokat adunk el vagy veszünk."

Ha osztályozni lehetne az átigazolásokat, akkor az érkezőket, vagy a távozókat minősítené jobban?

"Nem adnék értékelést. Ami a mi vásárlásainkat illeti, gyorsan megértettük, hogy mit kell tennünk, pragmatikusan álltunk hozzá a feltételekhez, és mindent korán el tudtunk intézni. Foglalkoztunk a legfontosabb pontokkal."

"Ami a távozókat illeti, amikor egy játékos nem játszik rendszeresen, úgy gondolom, hogy három lehetőség van, amit meg kell vizsgálni. Az egyik a csapat létszámának csökkentése. Ez talán azt jelenti, hogy kevesebb játékos áll rendelkezésre, de a csapat egy kicsit szorosabb és egységesebb lesz. Kettő, meg kell próbálnod megtalálni a megfelelő környezetet a játékosok számára, hogy újra elmenjenek és újra felépítsék magukat. A harmadik pedig egyértelműen az, hogy megtaláld az egyensúlyt a vásárlásokkal, és némi spórolással tovább erősítsd a csapatot."

"Véleményem szerint a kiadásainkkal is el tudtuk érni azt, amit szerettünk volna. Talán néhány dolgot másképp is csinálhattunk volna, de általánosságban véve elégedett vagyok."

Igaz, hogy Amadou Diawara státusza megakadályozta egy harmadik igazolás létrejöttét? És a klubbal kapcsolatba hozott különböző középpályások közül melyik állt a legközelebb a csatlakozáshoz? Hogy csak néhányat említsek: Kamara, Grillitsch, Zakaria, Xhaka, Nandez, Danilo, Joao Moutinho?

"Diawara nem akadályozta meg, hogy bármi történjen. Egy házasság akkor jön létre, ha minden fél egyetért. Nem igaz, hogy egy harmadik igazolás azért nem volt lehetséges, mert Diawara nem ment el. Ezen túl vannak bizonyos dolgok, amelyeket bevallom, nem értek."

"Sajnálom, de nem értem. Elmondom a gondolataimat az üggyel kapcsolatban. Január 12-én szerződtettük Sergio Oliveirát, és egy nappal később mindannyian azt mondtuk, hogy az átigazolási ügyeink többé-kevésbé befejeződtek erre a hónapra. Nyilván persze soha nem lehet azt mondani, hogy 100%-ig lezártuk. Néha történhet valami, és akkor reagálnod kell - mint például a nyáron, amikor soha nem mondtam volna, hogy elmegyünk Tammy Abrahamért."

"Miután azonban azt mondtuk, amit mondtunk, akkor néhányan elkezdtek írni Kamaráról, Grillitschről, Xhakáról, Nandezről, Danilóról, Joao Moutinhóról. Joao Moutinho, ha jól tudom, egy viccnek indult a közösségi médiában, ami bekerült a hírekbe. Néhányan panaszkodnak, hogy Tiago Pinto nem beszél eleget, vagy hogy a sajtóosztály nem ad ki elég információt. Az összes velünk kapcsolatba hozott név, egyik sem volt tényleges tárgyalás. Ez mind hazugság. Még Kamara is. Egy nap majd elmagyarázom, mi történt Kamarával. De most nem tudom. Ha majd meglátod a jövőt, akkor meg fogod érteni."

"Nem akarok arrogáns lenni, csak próbálom megosztani Önökkel a gondolataimat. Ezek közül a nevek közül egyik sem volt soha tárgyalásban velünk."

Mi a helyzet Denis Zakariával?

"Zakariát nem soroltam a többi név közé, amelyeket az imént felsoroltam, ami azt mutatja, hogy mindig igyekszem az igazat mondani. Ott egy kicsit más a történet. Amikor megpróbálsz szerződtetni egy játékost, rengeteg tényező befolyásolja a döntést. Nem csak a klubbal való kapcsolatról van szó. Ott van maga a játékos, a szerződés, és még sok más tényező."

"Nem akarok konkrétan Zakariáról beszélni, aki most a Juventushoz csatlakozott, de kétségtelenül olyan játékos volt, akiről tudtunk, és akit a felderítő részlegünk figyelemmel kísért. Mondhatjuk, hogy a felderítő részleg jól tette, hogy azonosította őt. Lehet, hogy a sportigazgató egy bolond, de legalább a felderítő részleg jól dolgozik!"

Ami Tammy Abrahamot illeti, aggódik a Chelsea visszavásárlási záradéka miatt - ha van ilyen?

"A visszavásárlási záradék létezik, 2023-ban válik aktívvá, de nem aggódom emiatt. Boldog vagyok, jól játszik és megalapozza magát. De úgy gondolom, hogy még ő is fejlődhet, erősödhet mind egyéni játékosként, mind a csapat tagjaként. Ahogy az edző már mondta. De az első olaszországi évéhez képest jól teljesít - az első év általában nehéz. Nem aggódom a Chelsea lehetősége miatt."

A Juventus sokat erősített, ez nem aggasztja önt? És még egy kérdés; most már egy algoritmus az elsődleges módszer, amivel a szerződtetendő játékosokat értékeli?

"Ami az első kérdést illeti, a mi csapatunkra és a munkámra kell koncentrálnom - nem aggódhatok amiatt, hogy mások mit csinálnak. Az átigazolási ügyeinkre, a stratégiánkra és azokra a dolgokra gondolok, amelyeket el kell végeznünk. Nyilvánvaló, hogy nem egyedül játsszuk ezt a játékot, de nem vagyok az a fajta, aki arra pazarolja az idejét, hogy azzal foglalkozzon, hogy mit csinálnak a többi csapat tagjai."

"Ami az algoritmus kérdését illeti, még mindig meg kell értenem, hogyan született ez az ötlet. Tudják, hogy nem hazudok. A mai játékban mindig nagy a kockázata annak, hogy rossz játékost szerződtetünk, aki nem ad hozzá minőséget, és csak sok pénzbe kerül. A scouting részleggel rengeteg munkát fektetünk abba, hogy megpróbáljuk csökkenteni ezt a kockázatot."

"Információkat gyűjtünk a státuszukról, a statisztikáikról. De soha nem vettünk még játékost azért, mert az algoritmus azt mondta. Nemrég szerződtettük El Shaarawy-t, Rui Patricio-t... Nem hiszem, hogy algoritmusra van szükségünk ahhoz, hogy szerződtetni tudjuk őket. Reynolds? Mondhatják, hogy talán ez egy rossz választás volt. Nekem az a dolgom, hogy a lehető legtöbb információval rendelkezzünk ahhoz, hogy a helyes döntést meghozzuk. Nincs olyan algoritmus, ami megmondaná, hogy ezt vagy azt a játékost szerződtessük."

"Természetesen vannak olyan statisztikák, amelyek fontosak, amelyeket valaki felügyel, amelyek értékkel bírnak számunkra és az edző számára is. Manapság egy edzői stábnak sok tagja van. Amikor jól mennek a dolgok, vagy amikor nem, egyik sem egy algoritmuson múlik. Ez végső soron rajtam múlik."

Az átigazolási időszak nagy szerződtetése Vlahovic volt, akit a Juventusnak részben Kulusevski és Bentancur eladásával sikerült megszerezni. Ezek mind olyan üzletek voltak, amelyeket azért tudtak megkötni, mert jó a kapcsolatuk az érintett többi klubbal. Vajon a Romának is vannak ilyen típusú kapcsolatai? Korábban a Benficánál voltál - nehezebb a Románál?

"Nem, ez más. Más a Románál és más a Benficánál dolgozni. Más Olaszországban és más Portugáliában dolgozni. Az említett példa nem egyedi, rengeteg más is van, anélkül, hogy a Juventust vagy a Tottenham sportigazgatóját, Fabio Paraticit említeném."

"Amikor idejöttem, Pau Lopez a kispadon ült. Antonio Mirante játszott. Abban a pillanatban talán nulla volt az átigazolási értéke. Aztán újra elkezdett játszani, visszanyerte az önbizalmát... aztán megint megsérült. Tiago Pinto kopogtatott a Marseille ajtaján, egy olyan okos, fiatal srác ajtaján, mint Pablo Longoria, és úgy döntöttünk, hogy a Marseille a megfelelő projekt Pau Lopez számára. Hat hónappal később egy játékos, aki egy évvel korábban a kispadon ült, 12 millió eurót hozott a klubnak."

"Cengiz Under 200 percet játszott Angliában [a Leicesterben], majd a megfelelő csapatot választottuk [a Marseillet], és 8,4 milliót hozott a Romának. Más játékosokat is említhetek, akik két évvel ezelőtt nem játszottak, most pedig legalább játékidőt kapnak. Ott van Coric, Bianda és Justin Kluivert - aki jól teljesít a Nizzában. A pénz majd később jön."

"Nem tudom, mit ért kapcsolatok alatt. Minden klubbal beszélek, még akkor is, ha úgy ismernek, mint aki bizonyos kapcsolatokat védelmez. De mindenekelőtt a Roma egy nagy klub, nagy hagyományokkal. Még ha valaki nem is akarna ajtót nyitni Tiago Pinto előtt, kétségtelenül kinyitná a Roma előtt."

Egy igen vagy nem kérdés - garantálható, hogy Nicolo Zaniolo a következő szezonban a Roma játékosa lesz?

"Ezt nem tudom garantálni sem vele, sem más játékosokkal kapcsolatban."

Hogyan lehetséges, hogy a klub az elmúlt két átigazolási időszak egyikében sem szerződtetett játékmestert? Most ez a cél a nyárra?

"Egy kérdés helyett most hármat tett fel. Ami a második kérdést illeti, ha nem tévedek, akkor Mourinho már megmondta: "Az ablak még nem zárult le, de nem számítok újabb szerződtetésre". Bár lehet, hogy ezt rosszul értem."

"Ahogy mondtam, a nyári átigazolási ablak még messze van. Amikor az átigazolási ablak bezárul, akkor kezdődik számunkra az igazi üzlet. Az üzlet, ami azt jelenti, hogy mindannyiunknak arra kell koncentrálnunk, ami számít - a pályán zajló eseményekre. Ahol mindenkinek fejlődnie kell. Hogy folytassam a metaforát, amit korábban a zenekarról használtam, több zenészt hoztunk, és most szeretnénk ezeket a zenészeket a hangszerekkel és a zenével, amit játszunk, fejleszteni, és valóban olyan szimfóniát létrehozni, amit a szurkolók megérdemelnek. Ezután pedig kidolgozzuk, hogyan tudjuk tovább fejleszteni a csapatot a következő hónapokban."

Számítottak arra, hogy ebben a hónapban ennyi pénzt fognak elkölteni, még akkor is, amikor oly sok sportvezető azt mondta, hogy a futball válságban van a Covid-járvány miatt?

"Az igaz, hogy több nagypénzű szerződtetés is történt, de az is igaz, hogy talán összességében ezek voltak a kiugróak. A labdarúgásban a dolgok gazdasági oldalán túl mindig ott van a sportszakmai elem. Amikor a kluboknak problémáik vannak, akkor reagálniuk kell rájuk."

"A Covid után most mindannyian megtanulunk együtt élni annak következményeivel. Angliában már nincsenek korlátozások a szurkolók meccslátogatását illetően. Reméljük, hogy ez mindannyiunk számára folytatódik. Arra számítottam, hogy itt-ott történhet néhány nagy üzlet, és úgy gondolom, hogy a következő néhány időszakban az átigazolási ügyek szintje visszatér a normális szinthez közelebbi szintre."

"De nem hiszem, hogy valaha is vissza fog térni a három vagy négy évvel ezelőtti állapotba, amikor Neymar, Coutinho, Dembele ügyletei történtek. Mindannyian egy kicsit kiegyensúlyozottabbak vagyunk abban, ahogyan a futball pénzügyi oldalát kezeljük."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Tiago Pinto