Mourinho: Tisztelnünk kell a Servette együttesét

Mourinho: Tisztelnünk kell a Servette együttesét

A Roma a svájci Servette ellen folytatja az Európa Liga csoportküzdelmeit.

Három mérkőzés 7 nap alatt. A játékosok fáradtságának enyhítése a legsürgetőbb szempont, amit a Romának figyelembe kell vennie ezeken a meccseken?

"Nem bújhatunk el a helyzet elől, ez a mi realitásunk, és minden nemzetközi szintéren játszó csapat számára valós probléma, különösen azok számára, akiknek a kerete kevésbé mély. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez sok országban beszédtéma."

"A sérülések, az intenzitás és a játék minősége mind-mind érintett. Az emberek felismerik ezt. Mégsem tudunk elmenekülni ettől a helyzettől."

"Nyilvánvalóan lesz néhány rotáció. Már a Frosinone meccs után említettem, hogy Paulo Dybala a kispadon lesz. Három vagy négy másik játékos is csatlakozik majd hozzá, akik kikerülnek a kezdő tizenegyből. Meg akarjuk nyerni a meccset, és ehhez olyan csapatot kell kiállítanunk, amely képes erre. Tehát nem lesznek nagyszabású változások, inkább rotációk itt-ott."

Látsz előrelépést a játékosoktól a Frosinone elleni győzelem után, különösen azoktól, akiknek fel kellett volna javulniuk? A holnapi meccsre szóló eltiltásodnak lesz jelentősége?

"Bízom a játékosaimban és az edzői stábban. A kispadtól való távollétem hatással lehet az eseményekre, de csak kis mértékben. Ez attól is függ, hogyan alakul a mérkőzés. Nyertünk és vesztettünk már meccseket úgy, hogy én a lelátóról néztem. Nem hiszem, hogy ez sokat számítana."

"Már korábban is mondtam, és újra elmondom, ha egy másik edző irányította volna a Frosinone és az Empoli elleni győzelmünk idején a csapatot, akkor úgy tekintettek volna rájuk, mintha az űrből jöttek volna. Azonban az Empoli elleni 7-0-s győzelmün kevésbé szólt nagyot."

"Azután a meccs után azt mondtam, hogy egy győzelem nem tesz minket világverővé, mint ahogy egy vereség sem tesz minket rossz csapattá. Ez az én megközelítésem, akár nyerünk, akár veszítünk."

"A Frosinone elleni győzelmünket követően másnap edzésre mentünk, hogy csiszoljuk mindazt, amit jól csináltunk, és dolgozzunk mindazon, amiben fejlődnünk kell. Ez összefoglalja a hozzáállásunkat - annak ellenére, hogy nyertünk, felismertük, hogy nem volt minden tökéletes. Mindkét aspektussal foglalkoztunk. Nyilvánvalóan könnyebb a pozitív dolgokkal foglalkozni, mert ez javítja az önbecsülésünket és az önbizalmunkat."

"Amikor azon dolgozol, hogy hol rontottad el, és mit kell jobban csinálnod, akkor ezt kiegyensúlyozottan kell tenned. Ezt nem lehet elkerülni - a hibákat nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Tegnap volt egy Frosinone utáni edzésünk, ma pedig elkezdtünk felkészülni a Servette-re, kidolgoztuk a cselekvési tervünket. Kerültük, hogy túlságosan megerőltessük a játékosokat, hogy frissek legyenek a Servette elleni meccsre. Nálunk így mennek a dolgok."

A Roma célja az Európa Liga-döntőbe jutás, annak ellenére, hogy az összes topcsapat versenyben van?

"Túl korai még ilyen kérdésekről beszélni. Az első célunk a továbbjutás, a második pedig a csoportelsőség. Tavaly továbbjutottunk a csoportból, de mivel nem mi lettünk az elsők, kétmeccses rájátszásba kényszerültünk egy olyan ellenféllel szemben, aki a Bajnokok Ligájából jött. Mindent meg kell tennünk, hogy elérjük az automatikus továbbjutást."

"Hogy meddig juthatunk, azt még korai lenne megmondani. Lépésről lépésre haladunk, aztán majd meglátjuk. Már most fantasztikus csapatok vannak az Európa Ligában, és jövőre a Bajnokok Ligájából is veszélyes csapatok csatlakoznak a versenyhez. Nyilvánvalóan igazi kihívás lesz. Azonban ez volt a helyzet az előző szezonban is, és bejutottunk a döntőbe. Ahogy mondtam, meccsről meccsre tekintünk. Jelenleg három pontnál tartunk. A következő célunk a kvalifikáció, ideális esetben az első helyen. Aztán amikor eljön a február, majd meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok."

Van rá esély, hogy Edoardo Bove kezd a holnapi mérkőzésen? Az ő játékstílusa kiegyensúlyozottságot hozna a Romának?

"Először is, hadd dicsekedjek egy kicsit. Amikor Bove-ról beszélünk, emlékezzünk csak arra, hogy ki hozta őt idáig. Nem kell mindig negatívan beszélni rólam - a pozitivitás is egy lehetőség. Amikor ide érkeztem, Bove épp egy Serie C-s csapathoz készült kölcsönbe menni. Szóval legalább adjatok nekem egy kis hitelt."

"Bove holnap újra játszani fog. Jó formában van, és a kondíciója hibátlan. A srác nagyon keményen dolgozik, még akkor is, amikor a kispadon vagy a lelátón ül. Ez ritka tulajdonság a modern futballban - manapság a gyerekeknek nem mindig van meg a mentális erejük. Ebből a szempontból elképesztő."

"Minden egyes perc, amit játszik, egy lehetőség a fejlődésére, akár jól teljesít, akár nem. Nagyon élvezi a játékidőt."

"A Servette ellen szerepelni fog. Az ő hozzájárulása a Romához mindig pozitív. A Frosinone elleni második félidőben több helye volt, felszabadultan játszott, és még a kaput is megpiszkálta. A borzalmas edzője nagyon büszke arra, hogy lehetőséget adott neki a fejlődésre. Két év alatt a Serie C-ben való szereplés széléről a Roma és az olasz labdarúgás nagy játékosává vált."

Mennyivel nyújt többet Leandro Paredes a Romának a felépített játékban, mint Nemanja Matic, figyelembe véve, hogy nyilvánvalóan különböző játékosok? Nagyban különbözik a játékfelfogása és bizonyos szituációk felfogása a szerbétől? Mennyit kell még dolgozni a labdaszerzésen kívüli játékán? Leandro vitathatatlanul kevésbé dinamikus játékos, és ennek következtében a Roma nehezebben boldogul, amikor az ellenfélnél van a labda, különösen az átlövéseknél.

"Egyetértek mindennel, amit mondasz. Játékosként a fejlődése a végére ért. Nem olyan, mintha egy fiatal játékos lenne, aki még mindig a tanulási szakaszban van. Leandro ugyanaz a játékos, akit mindig is csodáltam a támadói kvalitásaiért. Amióta együtt dolgozom vele, még jobban értékelem, hogy mit tud a labdával. Az ő csatlakozása a Romához azt jelenti, hogy többet látunk a labdából, mint az ellenfél. Ez a nagyszerű dolog benne. Nagyon jól összeköti a védelmet és a támadást. Nyugalmat ad nekünk, amikor mi birtokoljuk a labdát, és ebben a szerepkörben jól érzi magát."

"Azonban amikor nincs a birtokában, akkor egy időre visszatükrözi a Romát. Általában véve nem mi vagyunk a leggyorsabb csapat a pályán, és nem vagyunk különösebben reaktívak az átmenetekben - ez nem csak Leandro miatt van. Csapatként az egyensúlyra törekszünk, hogy enyhítsük az ilyen problémákat. Ebben az értelemben tetszett, ahogyan a legutóbbi meccsünket menedzseltük. Összefoglalva, egyetértek az elemzéseddel. Nagyon nagyra értékeltem Nemanját mint játékost - ezért is edzősködtem vele három különböző klubnál. Szerintem Paredes egy top ember és játékos. Labdabirtoklásban csodálatos, és remekül tud támadásokat felépíteni."

Tekintettel arra, hogy ez a Servette legnagyobb meccse 20 év óta, hogyan készülsz egy ilyen alkalomra?

"Miért ez a legnagyobb meccsük 20 év óta?"

Mert ez európai kupában van, és az ellenfél - és az edző - miatt, akivel szembenéznek.

"Míg nektek fontos, nekünk talán még fontosabb. Végső soron a nyomás a Román van. Nem vagyok tisztában azzal, hogy a Servette mit akar elérni ebben a sorozatban, de a mi céljainkról világos elképzelésem van. A Servette tiszteletet érdemel. Bár a bajnokságban nem mennek jól a dolgok, Európában jól teljesítettek. Jó edzőjük is van - a Manchester United főnökeként találkoztam vele, amikor az Anderlecht ellen léptünk pályára. A csapatai mindig jól szervezett és fegyelmezett játékot játszanak. Nem lesz könnyű dolgunk, ezért csak három-négy változtatást tervezek, tisztelettel adózva nekik. Remélem, hogy a szurkolóiknak szép estéjük lesz Rómában és az Olimpicóban, de pont nélkül térnek haza."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Servette, Európa liga