Mourinho: Nagyon szeretnék a döntőbe jutni

Mourinho: Nagyon szeretnék a döntőbe jutni

A portugál tréner elárulta, a szurkolók és a játékosok miatt szeretne nagyon bejutni a döntőbe.

Az olyan játékosok közül, akiket érint, mint Paulo Dybala, Stephan El Shaarawy és Chris Smalling, egyáltalán elérhető valamelyikük?

"Mindannyian képesek játszani. Egyedül Rick Karsdorp, Diego Llorente és Ebrima Darboe nem lesz elérhető."

Az Európa Liga megnyerése vagy meg nem nyerése befolyásolná a jövőjét a Románál?

"Nem akarok ilyen dolgokról beszélni. Most egy mérkőzést kell játszanunk. Beszéljünk az elődöntőről - ez még nem is döntő. Erre a meccsre koncentrálunk, semmi másra. Nem gondolok a döntőre, és még kevésbé a jövőmre."

Miben különbözik ez az elődöntő a korábbiakhoz képest?

"A jelen a legfontosabb. A múlt a múltban van. A jövőről nem tudunk. A Portónál két európai elődöntőt játszottam egymást követő években. Természetesen nagyon szeretnék eljutni ebbe a döntőbe, de nem annyira magam miatt. Ahogy már korábban is mondtam, más ember lettem, és többet gondolok másokra, mint magamra."

"A játékosaimért és a szurkolókért szeretnék bejutni a döntőbe. A szurkolókért, mert ők rendkívüliek. A játékosaim egy hihetetlen csapat, akik mindent beleadnak ebbe a szezonba - egy olyan szezonba, amelyben rengeteg nehéz pillanatot éltünk át, amelyeken az embereknek túl kellett lépniük. Ezek a srácok igazán megérdemlik ezt. De a futballban senki sem ad semmit ingyen. Valami rendkívüli produkcióra lesz szükségünk ahhoz, hogy bejussunk a döntőbe."

Vajon Dybala és Smalling is kezdhet a meccsen?

"A kérdés az, hogy meddig játszhatnának? Nem a sérülés miatt, hanem azért, hogy meddig tarthat a játék. Smalling az elmúlt hónapban egyetlen percet sem játszott. Heti háromszor edzett, külön a csapat többi tagjától. Paulo nem játszott 30 percnél többet az utóbbi időben, és még kevesebbet edzett. Meg kell néznünk, hogy hány percet tudnak játszani - legyen az 20, 30, 40 vagy több."

"El kell döntenünk, hogyan illeszthetjük be a legjobban a darabokat a mérkőzés kirakós játékába. Azonban mindketten - akárcsak El Shaarawy és Gini Wijnaldum, aki a Bologna ellen játszott - rendelkezésre állnak."

Azt mondtad, hogy nem vagy babonás edző. A bukmékerek a Romát a torna megnyerésére és a továbbjutásra is esélyesként tartják számon. Úgy érzi, hogy Ti vagytok a favoritok? És milyen meccs lesz holnap?

"Egyáltalán nem vagyok babonás, egyáltalán nem gondolok a bukmékerekre, és egyáltalán nem érzem, hogy mi lennénk a favoritok. Húsz éve ugyanazt mondom: ha eljutsz az elődöntőig, akkor 25% esélyed van a győzelemre, és 50% esélyed van a döntőbe jutásra. Ez az én babonám számokban kifejezve."

"Nem tudom, hogyan fog alakulni a mérkőzés. Amit szeretnénk elérni, az a döntőbe jutás. Nem tudjuk, hogy nyerünk, veszítünk, hosszabbításra vagy büntetőpárbajra kerül-e sor. Amivel tisztában kell lennünk, hogy még sok van hátra. Ma beszéltünk erről. Borzasztóan sokat kell még játszanunk. Még nagyon hosszú út áll előttünk. Az első mérkőzés 1-0-s állásánál, még ha a Bayer vagy a Roma gólt is szerez, a mérkőzés nem fog konkrét irányt venni. Még nagyon sok idő van hátra."

A négy elődöntős közül a Roma az egyetlen csapat, amelyik nem a Bajnokok Ligájából érkezett. Ez azt jelenti, hogy a Romának több joga van a trófea megnyerésére?

"Ha nem akarnék győzni, könnyű lenne azt mondani, hogy már megnyertük az Európa Ligát. Mert ha az Európa Ligát azok a csapatok nyerik, akik elindultak benne, akkor mi már megnyertük. De ez csak elméletben van így. A gyakorlatban a négy fennmaradó csapat közül valamelyik hazaviheti a trófeát. Ez a célunk - ezt szeretnénk elérni."

"Amit nagyon világossá akarok tenni, az az, hogy tiszteljük a Bayert, mint csapatot. Megvan bennük a potenciál, hogy megnyerjék ezt a sorozatot. És szeretném nagyon világossá tenni, hogy a tapasztalat miatt mondom ezt: a félidőben 1-0 a javunkra, és még hátravan a második félidő. De azt gondolom, hogy többet ér, ha egy csapat az Európa Ligában indul és 14 meccset játszik egy erre a versenyre összeállított csapattal, mint egy olyan csapat, amelyik pénzt költ és elindul a Bajnokok Ligája csoportkörében. De ez is része az Európa Liga szépségének - ezek a különböző potenciállal rendelkező klubok közötti összecsapások."

"A holnapi lesz a 14. mérkőzésünk. Nehéz Európa Liga-csoportunk volt a Real Betisszel, aztán egy rájátszás a Bajnokok Ligájából érkező Salzburggal, a Real Sociedaddal, amely a La Ligán keresztül már kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába, és a Feyenoorddal, amely már holland bajnok volt. Nagyon kemény út áll mögöttünk, de ez mind elmélet. Csak a csütörtöki mérkőzés számít."

Idén a kieséses szakaszban csak a Real Sociedad ellen játszottátok otthon az első mérkőzést. És a Roma nem kapott gólt. Miben lesz ez más?

"San Sebastianban nem kaptunk gólt, de továbbjutottunk. Nem kaptunk gólt, de nem is kellett volna, miután 2-0-ra nyertünk. Ha azt kérdezed tőlem, hogy jobb-e otthon vagy idegenben játszani, akkor nyilvánvalóan azt mondom, hogy jobb otthon a szurkolóinkkal. A természetes élőhelyünkön. Ez egy teljesen más kérdés."

"De azt elmondhatom, hogy a Bayer Leverkusen elleni hazai első mérkőzés mentálisan kemény volt számunkra. Mert tudtuk, hogy mik az erősségeik. És otthon játszani az első meccset, ahol elméletileg nyerni kellene, nehéz volt számunkra. Remélhetőleg csütörtökön győzni tudunk, és bejutunk a döntőbe. Meglátjuk, hogy ez lehetséges-e."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Bayer Leverkusen, Európa liga