Mourinho: Most nincs második esély

Mourinho: Most nincs második esély

Finnországban lép pályára a Roma ma este, ahol a tét, a továbbjutás.

Először jár Finnországban - mit tud az országról?

"Ez a második alkalom, de az első alkalom, hogy a foci miatt. Nem az országra, hanem a mérkőzésre koncentrálok. Ez egy kötelező győzelem számunkra. Győznünk kell, hogy ne függjünk más eredményektől, vagy hogy azon gondolkodjunk, hogy mi történhet vagy nem történhet Bulgáriában. Győznünk kell, és tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk."

"Az első meccs után megpróbáltam a lehető legőszintébben fogalmazni, és azt mondani, hogy amikor 11 a 11 ellen játszottunk, nehéz volt számunkra a játék. A kiállítás után a második félidőben könnyű meccs lett - de 11 a 11 ellen nem volt könnyű. Természetesen a Helsinki Ludogorets és a Betis elleni meccsekeit is megnéztem - és ott is nagyon megnehezítették az ellenfél dolgát. A Ludogorets nem tudott nyerni, a Betis pedig szerintem kicsit szerencsésen fejezte be az első félidőt."

"Szóval nehéz meccs vár ránk is. Nem nyaralunk, nagy meccsek halmozódtak fel számunkra, de ez a meccs döntő fontosságú, mert versenyben akarunk maradni. Nem akarunk a Konferencia Ligába menni, hogy megvédjük a trófeánkat, az Európa Ligában akarunk játszani, és csak arra gondolunk, hogy megnyerjük a holnapi meccset."

Mi a véleménye az itteni műfüves pályáról, és miért nem itt edzett a meccs előtt?

"Nem akarok sírni, mert a sírásnak semmi előnye nincs. Játszanunk kell, és ahogy korábban is mondtam, nyernünk kell - és nem számít, hogy füvön, műfüvön vagy homokon. Meg kell nyernünk a meccset, és erre kell koncentrálnunk."

"Ha a véleményemre kíváncsiak, akkor ezen a meccsen kívül, úgy gondolom, hogy műfüves pályán ez egy másik sportág, ez nem futball. Sokat változtat a dolgokon technikai szinten. Nem azt mondom, hogy taktikai szinten változnak a dolgok, de technikai szinten sokat változtat a dolgokon. A jobb játékosok szenvednek, még a legjobb védők is szembesülnek bizonyos technikai problémákkal, amelyeken változtatni kell. Természetesen ez előny azoknak, akik hozzászoktak, hogy ezen játszanak, és természetesen nehézséget jelent azoknak, akik nem szoktak hozzá.

"De csak azért beszéltem erről, mert megkérdezte. Ha nem kérdezte volna, akkor ma nem lett volna kedvem erről beszélni, mert csak arra koncentrálok, hogy meg kell nyernünk a meccset."

Mitől tart a legjobban?

"Nem mondanám, hogy 'megijeszt' a Helsinki - de ismerjük őket, tudjuk, hogy fel kell készülnünk. Az első találkozó után megdicsértem az edzőjüket, mert nagyon jól szervezett volt a csapat. Hogy őszinte legyek, úgy gondolom, hogy az elmúlt években sokat fejlődtek a skandináv csapatok: 10, 20 évvel ezelőtt talán találkozhattál néhány jó játékossal errefelé, de nagyon jól szereplő csapatokat nem találtál. Most finn, dán vagy svéd csapatokkal találkozhatsz, akik nagyon jól szervezettek, és nagyon jó edzőik vannak."

"Az első találkozón az volt az érzésem, hogy egy olyan csapattal állunk szemben, amelyik tudja, hogy mit akar csinálni a pályán, amelyiknek van identitása. És ahogy már mondtam, amikor 11 a 11 ellen játszottunk, akkor kemény meccs volt számunkra. Feltételezve, hogy holnap is 11 a 11 ellen lesz a teljes mérkőzésen, akkor nagyszerű mérkőzést kell játszanunk, mert kemény ellenfél lesz a Helsinki."

A sok vita után, ami a gólszerzési nehézségekről szól, előfordulhat, hogy ez lesz az a meccs, amikor minden megfordul, és a támadószekció végre eredményes lesz?

"Ez a csapatról szól. Amikor mindenki igazán pozitívan áll a csapathoz, én mindig nagyon örülök, ha egyéni teljesítményeket ünnepelhetünk. Amikor viszont negatívan beszélnek a csapatról, nem szeretek az egyénekre koncentrálni. Néhányszor megtettem ezt a sajtóban, mert időnként elszabadulnak a dolgok, de alapvetően nem szeretem ezt csinálni: egy csapat vagyunk, és csapatként több gólt kell szereznünk. Nem az egyénekről van szó."

Az UEFA ranglistáján nagy a különbség a Roma és a Helsinki között. Nem gondolja, hogy a játékosok hiánya, az időjárás és a műfüves pálya együttesen csökkenteni fogja ezt a különbséget?

"A rangsor nem igazán érdekel engem, engem az érdekel, hogy mi történik a pályán. Egyszer már találkoztunk velük, és nem vettem észre ezt a nagy különbséget közöttünk, ami a ranglistán van. A ranglisták egy kicsit olyanok, mint a meccsstatisztikák: egy csapat, amelyik öt veszélyes helyzetet alakít ki, de egyetlen lövést sem tud kapura lőni, úgy néz ki, mint amelyik nem alakított ki igazi esélyt."

"Számomra a futballban az egyetlen szám, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, az a lőtt gólok száma és a győzelem esetén szerzett pontok. Az összes többi statisztikát különbözőképpen lehet értelmezni. Ebben az esetben a rangsorok kétes kritériumokra épülnek. Véleményem szerint a Helsinki egy jó csapat."

"Amikor a pályát említette, azt hiszem, erről már beszéltem. Azok, akik hozzászoktak ahhoz, hogy ilyen felületen edzenek és játszanak, előnyben vannak. És azt hiszem, ezért van az, hogy annak ellenére, hogy van egy remek, füves pályás stadion a szomszédban, csütörtökön nem ott játszunk."

Ez a szponzori követelmények miatt van...

"Ez egy szép kifogás. Mondhatná, hogy a bajnokságban rendben van, hogy ilyen pályán játszol, de amikor a nemzetközi kupaporondon... egyébként ez is az UEFA-n múlik - ez nem csak a klubon múlik."

"Tavaly két meccset játszottunk műfüves pályán, és mindkettőt elveszítettük. A kettő közül az egyik nagy vereség volt. De utána volt egy olyan meccsünk, ami már az egyenes kieséses szakaszban volt, és utána a visszavágón kinyírtuk a Bodót."

"Ezúttal nem lesz második esélyünk: ez lesz az utolsó alkalom, hogy a Helsinki ellen játszunk, és nem lesz még egy meccs az Olimpicóban. Ha holnap kikapunk, akkor kiestünk. Ezért nem akartam a pályáról beszélni ezen a sajtótájékoztatón, mert ez nem olyan dolog, ami miatt sírni kellene. Ezen a pályán kell játszanunk, és ezen a pályán kell nyernünk."

A támadásfelépítésben a csapatnak gondot okoz az, hogy a széleken a játékosok egy-egy ellen megverje az ellenfelét, és számbeli előnyt teremtsen? Lehet, hogy ez a csatárokra is hatással van...

"Nem értek ezzel egyet. Szerintem ez egyszerű: egy olyan csapat, amelynek gondjai vannak a felépítéssel, nem teremt gólszerzési lehetőségeket. Ennyi az egész. És ha a legutóbbi meccsen a listavezető ellen nem sok lehetőséget alakítottunk ki, akkor amikor az Atalanta ellen játszottunk, egy másik, nagyon jól teljesítő csapat ellen, akkor legalább 15-öt alakítottunk ki."

"Tehát a támadásépítés működik. Ami a szélső játékosokat illeti, csak annyit lehet mondani, hogy a sérülések miatt sosem tudtuk három-négy meccsen egymás után ugyanazokat a játékosokat játszatni. Még Zalewskinek is, aki egyébként balszélső, időnként a jobb oldalon kellett játszania. Zeki Celik egy hónapja nem léphet pályára, Spinazzola pedig a tavalyi év után még mindig a korlátaival küzd, és nehezen tudja végigjátszani három-négy meccsen egymás után a teljes 90 percet."

"De a felvetéssel nem értek egyet. De a futballban az egyetlen objektív statisztika, amivel egyszerűen nem lehet vitatkozni, az a gólok száma és a begyűjtött pontok száma. És eddig nem szereztünk elég gólt."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Helsinki, Európa liga