Mourinho: Mindkét csapat számára döntőnek beillő meccs lesz

Mourinho: Mindkét csapat számára döntőnek beillő meccs lesz

A Romának mindenképpen nyernie kell ahhoz, hogy bebiztosítsa a továbbjutást a csoportjából.

Milyen játékra számít holnap? A csoport nem volt olyan egyértelmű, mint vártuk...

"Ez nagyon egyértelmű. Ha nyerünk, akkor továbbjutunk, ha kikapunk, akkor kiesünk. Egy döntetlen esetén még minden a levegőben lóg. Akkor is a kezünkben lesz a sorsunk, ha az utolsó játéknapon döntetlent vagy győzelmet érünk el Bulgáriában. Ennyi, minden világos."

"Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy ez egy döntő számunkra és számukra is. Ez egy nagyon fontos mérkőzés. Nehéz lesz hónapokig két sorozatban játszani, a bajnokságban és a Konferencia Ligában, de ez egy olyan probléma, amit szeretnénk, hogy legyen. Nem akarunk kiesni. És ezért holnap maximális erőfeszítéseket fogunk tenni, hogy megnyerjük a meccset."

A hétvégén azt sugallta, hogy Zaniolo holnap kezd - mit vár tőle?

"Nincs semmi különös, amit várnék a teljesítményétől. Minden játékostól elvárom, hogy a csapatért dolgozzon. Úgy, ahogy a csapat nyert Genovában; olyan csapatként, amelyik igyekszik diktálni a játékot, amelyik mindent megtesz a győzelem érdekében. És ezért nem várok tőle semmi mást, mint ezt."

"Ahogy már a genovai meccs után is mondtam, még ha nem is játszott a meccsen, tetszett, ahogyan ünnepelte Felix góljait. Olyan volt, mintha ő is kint lett volna végig a pályán. Szóval én csak egy csapatjátékost várok el, ahogyan minden játékosomtól, és semmi mást."

A kupákban szokássá vált, hogy a tartalékkapus játszik. Rui Patricio továbbra is szerepelni fog?

"Igen, játszani fog. Nem csak arról van szó, hogy Rui az egyik legjobb kapus a bajnokságban ebben a szezonban, hanem arról is, hogy csapatként megtaláltuk a módját annak, hogy egy stabil védelmet építsünk fel, néhány hibától eltekintve. Daniel Fuzato nagyon-nagyon jól edz. Fantasztikusan. Ha meccset kellene játszania, akár a bajnokságban, akár a kupában, teljes bizalmat szavaznék neki. Egyáltalán nem okozna álmatlan éjszakákat. De holnap Rui lesz a kapuban."

Elégedett vagy azzal, ahogy Tammy Abraham játszik?

"Igen, elégedett vagyok. Amikor egy olyan csapat csatára vagy, amelyik sok lehetőséget teremt, és támadó szándékkal játszik, akkor talán lőhetett volna még néhány gólt. De nagyon keményen dolgozik a csapatért. Szóval számomra nincs probléma."

"A csapat dinamikáját tekintve olyan csapatjátékos, aki a megfelelő mozgásokat végzi olyankor, amikor támadunk és amikor védekezünk - hogy lezárjuk a tereket, vagy hogy nyomást gyakoroljunk az ellenfélre. Új dimenziót adott a csapatért végzett munkájának, ami talán korábban nem volt meg. És előbb-utóbb a gólok is jönni fognak - akkor minden meglesz neki. Meglesz a csapatmunka és a gólok is."

"Szóval jelenleg egyáltalán nem aggódom. Nagyon jól kezdett, nagyszerű benyomást tett mindenkire, beleértve a szurkolókat is, aztán utána volt egy kis formacsökkenés. De ez normálisnak tűnik számomra, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a válogatottal való távollétében összeszedett egy rúgást."

"Nagyon elégedett vagyok vele. Holnap is játszani fog - Zaniolo, Tammy és Rui is játszani fognak. Szóval már csak nyolc újabb névre van szükség..."

A háromfős védelemmel való kísérletet újra láthatjuk holnap, vagy ez csak egy vészhelyzeti lépés volt? Úgy tűnik, mintha még a középpálya működését is megváltoztatná...

"Nem szeretek öt védővel játszani. Egy dolog a háromfős védelem, más dolog az ötfős. Nem szeretem, ha öten vagyunk hátul. Mivel nem volt balhátvédünk, ezért úgy döntöttünk, hogy három védős rendszert alkalmazzuk hátul, El Shaarawyval a bal oldalon, aki nem hátvéd."

"Ez a megoldás a játékunk színvonalát tekintve nagyon jól működött, de az eredményt tekintve talán nem - ha a velencei meccset nézzük. Genovában jobban sikerült."

"De ez a csapat nem arra épült, hogy háromfős rendszerben játsszon. Amikor egy csapatot úgy építesz fel, hogy háromfős védelemmel játsszon, akkor nem lehet csak négy középhátvéded. Nem lenne annyi támadó középpályásod, mint amennyi nekünk van. Tehát ez a felállás egyeseknek jól megfelel, másoknak viszont nem."

"De így játszottunk, és a játékosok meghozták a tőlük kért áldozatokat. És ezt jól tették. Ez olyasmi, amit mindig talonban kell tartanunk, mint lehetséges opciót. A cél az, hogy visszatérjünk egy olyan formációhoz, amelyre idővel építkezni szeretnénk - de fontos, hogy most már ezt is kidolgoztuk, mint opciót. Nekem jónak tűnik."

"El Shaarawy számára például könnyebb egy háromfős rendszerben szélsőnek lenni, mint egy négy- vagy ötfős középpályán szélső opciónak. De ez rendben van, meg fogjuk találni a megfelelő egyensúlyt. Azt nem árulom el, hogy milyen felállást fogunk holnap használni, de mondok még egy nevet, aki holnap kezdeni fog: Veretout."

Matias Vina és Riccardo Calafiori ott lesz holnap a keretben?

"Ma döntünk a csapatmegbeszélésen a stáb többi tagjával. Ahogy a hétvégi genovai utazás előtt döntöttünk arról, hogy mi legyen Chris Smallinggal, úgy ezt is egy nappal a meccs előtt fogjuk eldönteni. Készen állnak, ma reggel a csapattal edzettek - szóval szerintem ez egy lehetőség."

Mit tanult azóta, mióta Rómába érkezett?

"Most már jobban ismerem a játékosaimat. Például látni, hogy El Shaarawy képes szélsőhátvédként játszani - ez olyasmi, amiről nem gondoltam volna, hogy képes rá. Voltak kondicionális problémák, problémák a meccsek intenzitásához való alkalmazkodással. Mindig is úgy gondoltam, hogy nagyszerű játékos, de talán egy meccsre jó választás, egy másikra pedig jobb, ha kimarad, vagy csak a kispadról lehet használni. De mostanra javult, és most már 90 perces játékos."

"Vasárnap pedig ő volt az, aki blokkolt a Genoa egyetlen lehetőségénél a mérkőzésen. Ez egy olyan El Shaarawy, akit korábban nem ismertem. És ez csak egy példa arra, hogy most már többet tudok meg a játékosaimról. Az évek múlhatnak, de mindig lehet új aspektusokat tanulni ezekről a játékosokról."

Mennyire nehéz egy olyan csapat ellen játszani, amelyről nem sokat tud?

"A Zorya nem egy olyan csapat, amelyről nem sokat tudunk. Egészen addig a pillanatig az volt, amíg ki nem sorsolták őket, aztán mindent tanulmányoztunk, amit csak lehet - rengeteg Zorya-mérkőzést néztünk meg, mind a bajnokságban, mind a Konferencia Ligában."

"Nincs okunk arra, hogy ne tanulmányozzuk és ne elemezzük őket, ahogyan bármely más ellenfél esetében tennénk. Mindig hatalmas tiszteletet érzünk a csapatok iránt, amelyekkel szemben állunk, ezért is kell teljes mértékben felkészülnünk, ha meg akarjuk nyerni a meccset."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Zorya Luhansk, Konferencia Liga