Mourinho: Jobban ki kell használnunk a lehetőségeinket

Mourinho: Jobban ki kell használnunk a lehetőségeinket

A Roma a Real Betis otthonában lép pályára ma este az Európa liga csoportkör 4. fordulójában.

Lehetségesnek tartja, hogy az idei szezon szokatlan jellege - a közbeeső szünet és minden más miatt - megnövekedett sérülésveszélyt hozott magával? És ami a Betis elleni meccset illeti, Andrea Belotti és Stephan El Shaarawy vajon kezdhet?

"Ez egy jó kérdés. Ez egy olyan kérdés, amiről mindannyiunknak megvan a saját gondolatunk. Már régóta beszélünk róla; úgy érzem, mintha már négy vagy öt hónapja beszélnénk erről a világbajnokságról. De az igazság az, hogy most éppen az általa teremtett körülményekkel kell megbirkóznunk. Megtanultam kevesebbet sírni a dolgok miatt, és inkább megpróbálok megbirkózni a valósággal."

"Mondhatnánk, hogy túl sok a meccs, mondhatnánk, hogy a mai játékosoknak teljesen más pályafutásuk és kihívásaik vannak, mint évekkel ezelőtt, mondhatnánk, hogy a gazdag klubok kiváltságos helyzetben vannak, mert olyan keretekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy másképp használják a játékosaikat, mint a kevésbé gazdag klubok, amelyeknek emiatt több problémájuk van."

"De az igazság az, hogy vannak gazdag klubok, szegény klubok és aztán a kevésbé gazdag klubok. A szegény klubok hetente egy meccset játszanak, és egész héten tudnak készülni arra a meccsre. A gazdag klubok, azokkal a csapatokkal, amelyekkel rendelkeznek, minden nap játszhatnának, és még mindig 10 változtatást eszközölhetnének. A kevésbé gazdagok, akiknek mérsékeltebb ambícióik vannak, de még mindig ugyanannyi mérkőzést kell játszaniuk, mint a gazdagoknak, azok kerülnek nehéz helyzetbe. És ez az, amin nekem most keresztül kell mennem."

"Ami Belottit és El Shaarawyt illeti, sajnos egyikük sem."

Úgy érzem, hogy Tammy Abraham kicsit küszködött az utóbbi meccseken - ennek fizikai vagy mentális okai vannak?

"A probléma velünk van, ez egy csapatprobléma. Nem szeretem beleásni magam az ilyen elemzésekbe. Megértem, hogy Önök igen. Elég könnyű olyan top játékosokat találni más csapatokban, akik hasonló időszakon mennek keresztül, mind Olaszországban, mind külföldön. Az újságíróknak csak a számok és a statisztikák számítanak. Az igazság az, hogy gólokra van szükségünk ahhoz, hogy meccseket nyerjünk."

"Ha a kialakított lehetőségek száma alapján nyernénk meccseket, akkor most a Serie A élén állnánk - mert rengeteget alakítunk ki, és rengeteget hagyunk ki. Ez néha előfordul. És előbb-utóbb egy másik csapat fogja megfizetni ennek az árát, mert négy lehetőségből gólt fogunk rúgni."

"A legfontosabb dolog az, hogy csapatként koncentrálunk a dolgokra, és nem helyezünk nyomást az egyénekre. Számunkra nem A, B vagy C játékosról szól ez az egész, és arról, hogy hány gólt lőttek vagy nem lőttek: csapatként nézünk szembe a dolgokkal, és a lehetőségeinket figyelembe véve nem lövünk elég gólt. Ebbe az irányba kell haladnunk - csapatként több gólt kell szereznünk, és hatékonyabbnak kell lennünk a kapu előtt. Ez meg fog történni."

Mire utalt azzal, amikor a Lecce meccs után azt mondta, hogy a játékosok mintha nem követték volna az utasításait? Látott javulást az elmúlt napokban?

"Nos, edzőként nem könnyű 10 perccel a mérkőzések befejezése után beszélni a mérkőzésekről. Néha olyan dolgokat mondasz, amiket a végén meg kell magyaráznod. A fejedben mindig az a játékterv nyeri meg a meccset, ami a fejedben van. De egy dolog, hogy van egy terved, és egy másik, hogy a játékosok képesek legyenek azt a gyakorlatba átültetni. A kispadról nézve az volt az érzésem, hogy amit a videós foglalkozásokon felvázoltam, az egy kicsit megváltozott."

"Továbbra is azt mondom, hogy nagyobb fegyelemre van szükségünk a játékunkban: ha akár két-három játékos is elveszíti ezt a fegyelmet, mind támadásban, mind védekezésben, akkor az kihat a csapat többi tagjára is. Szóval ez az, amin javítanunk kell, mert az elmúlt 18 hónapban, amióta itt vagyok, az összes legjobb teljesítményünk a nagy összpontosításról, a játékterv tiszteletben tartásáról és a csapat erős szervezettségéről szólt. Nagyon kevés olyan meccs van, ahol egyéni bravúr miatt nyertünk, vagy mert a játékosok valami mást csináltak, mint amire előre felkészültünk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Real Betis, Európa liga