Mourinho: Jobbak voltunk a Feyenoordnál

Mourinho: Jobbak voltunk a Feyenoordnál

A Roma hosszabbítást követően 4:2-es összesítéssel jutott tovább a holland Feyenoorddal szemben az Európa liga negyeddöntőjéből.

Ez az este bebizonyította, hogy milyen nagyszerű csapatuk van?

"Azt hiszem, igen. Lehet, hogy valaki nem ért ezzel egyet, azonban úgy gondolom, hogy a csapat ragyogóan játszott. Nehéz meccs volt, nehéz volt irányítani. A kérdés, hogy Paolo Dybala játszik-e vagy sem, nem segítette a felkészülést a mérkőzésre. Gini Wijnaldum sérülése sem segített egy ilyen meccs menedzselésében, mert ez azt jelentette, hogy eggyel kevesebb cserét tudtam végrehajtani. Tudtam, hogy ha Paolót a pályára teszem, akkor egy cserével spórolnom kell arra az esetre, ha nem tudná folytatni.

"Nagyon-nagyon nehéz volt irányítani, de a fiúk nagyszerű koncentrációról, bátorságról és intelligenciáról tettek tanúbizonyságot, hogy amikor kellett, megnyugtatták a dolgokat, vagy keményen nyomtak. Nagyon jól játszottak egy nagyszerű csapat ellen. Ma este azonban mi voltunk a jobb csapat."

Az ilyen meccseken látható, hogy mit jelent, ha valaki olyan ül a kispadon, mint te.

"Láthatod, mert nekem sok ősz hajam van, míg a Feyenoord edzője, Arne Slot kopasz! Sok ősz hajam van, és nem is tudom, 150 európai meccs van a hátam mögött. Mindent láttam már. Tegnap azt mondtam a játékosoknak, hogy a mai nap más lesz, hogy nem olyan lesz, mint a Salzburg vagy a Bodo/Glimt ellen, hogy nem fogjuk egyből elintézni a meccset. Azt mondtam, hogy egy 1-0-s eredmény 90 perc után tökéletes lenne, és a legfontosabb, hogy megőrizzük a fejünket és nyugodtak maradjunk."

"Aztán a csapatom mellett, Salvatore Foti, Michele Salzarulo és az elemzőinkkel együtt kezeltük a nehezen kezelhető mérkőzést, mert Wijnaldum lecserélése nagy nehézséget okozott nekem. Amikor behoztam Dybalát, egyszerre két cserét kellett végrehajtanom, mert a harmadik cserelehetőség arra szolgált, hogy ha megsérülne, akkor le tudjam hozni Dybalát. Ezután megvártuk a hosszabbítást, ami újabb lehetőséget adott nekem, és ez jól sikerült. Így lehet irányítani a játékot, de nem én játszom. Ők azok, akik játszanak, akik futnak, akik mindent beleadnak. Nagyon-nagyon örülök a fiúknak."

A Sky stúdió tele van sztárokkal. Gondolom, van néhány érdekes történetük.

"Antonio Cassano nincs ott?!"

Mennyire vagy büszke arra, amit a Románál csinálsz, ahol megteremtetted az identitás és az egység érzését?

"Nyilvánvalóan elég tapasztalatom van ahhoz, hogy megértsem a munkát, amit végzek. Megvan az egyensúly. Ahogy már mondtam egy ideje, a karrierem olyan szakaszában vagyok, ahol a játékosok fontosabbak, a szurkolók fontosabbak. Én vagyok az utolsó. Amit próbálok tenni, az az, hogy örömet szerezzek a szurkolóknak, és hogy a srácoknak megadjam az eszközöket a fejlődéshez. Büszke vagyok erre. Úgy gondolom, hogy ma, függetlenül attól, hogy nyertünk-e vagy sem, biztos vagyok benne, hogy a szurkolók a teljesítményünk miatt biztosan feldúltan mentek volna haza, ha veszítünk, de örültek volna annak a csapatnak, amelyik vagyunk, annak, amit a pályán teszünk."

"Vannak határaink, de mindig mindent beleadunk. Paolo egészen az utolsó percig kérdéses volt, volt elkötelezettség, Gini és Chris Smalling megsérült, cserék jöttek be, a játékosok reagáltak. Soha nem vagyok mérges rájuk, még akkor sem, ha veszítenek vagy nem játszanak jól. A csapat valóban egy család. Vannak határaik, de én velük vagyok. Most pihennünk kell, és nyugodtan nézzünk előre a bergamói mérkőzésre, ami a következő meccsünk. Most el kell felejtenünk az Európa Ligát."

Szerintem Dybala tavaly egy kicsit elvesztette az önbizalmát. Te is így gondolod? És ha igen, hogyan sikerült visszaszereznie? Fantasztikus szezonja van veled.

"Alessandro [Del Piero], te jobban tudod nálam, milyen volt a helyzet vele tavaly a Juventusnál. Az én gondolataim szerint nem csak az önbizalmát kereste, hanem az elveszített örömét is. És ezt találta meg itt. Egy szép csapatba került, egy olyan edzővel, aki megérti őt, egy olyan közönséggel, amely imádja őt, egy olyan helyre, ahol olyan nagyszerű karakterű játékosok mellett, mint Lorenzo Pellegrini, Bryan Cristante és Gianluca Mancini, megtalálta a minőségének és személyiségének megfelelő vezetést. Ő egy jó fiú, mint azt jól tudják. Ez mindezzel függ össze."

"Biztosan úgy érzi, hogy megvannak a kvalitásai ahhoz, hogy a világ legjobb csapataiban játsszon, és igaza van, de talán itt talált egy olyan helyet, ahol nagy öröm és szeretet van. Ez a pályán is látszik. Vállalta a kockázatot. Teljes szabadságot adtam neki, hogy bejöjjön, és ha kell, két perc múlva le is mehetett volna. Megadtam neki ezt a védelmet. Azt mondtam neki: "Gyerünk, próbáld ki, nézd meg, milyen érzés, nézd meg, hogy az adrenalin segít-e, és ha le kell jönnöd, akkor gyere le." Végül 25 percet játszott, plusz a hosszabbítás, és úgy tűnik, hogy a végén jól érezte magát."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Feyenoord, Európa liga