Mourinho: Jó csapat a Trabzonspor

Mourinho: Jó csapat a Trabzonspor

Ma este megkezdi szereplését a Roma az új nemzetközi kupasorozatban.

Hogy érzi magát az első tétmérkőzés előtt?

"Hogy teljesen őszinte legyek, ez a mérkőzés nem igazán tűnik az Európa-konferencia Liga rájátszásának. Amikor a Konferencia Liga ötletként először felmerült, úgy tűnt, hogy nem fognak benne részt venni a topklubok. De ez olyan, mintha egy Európa Liga- vagy akár Bajnokok Ligája-mérkőzés lenne."

"A Roma és a Trabzonsport is a Bajnokok Ligájában játszott az elmúlt években. Kár, hogy jövő héten a két csapat közül az egyik kiesik a versenyből. Mindkettő minőségi csapat."

Remek csatárokkal dolgozott együtt pályafutása során. Tammy Abraham, Borja Mayoral és Eldor Shomurodov válhat olyan nagyszerű csatárokká, mint Karim Benzema, Didier Drogba és mások, akiket edzett?

"Az összehasonlítás mindig kockázatos és veszélyes. Extra nyomást helyez a játékosokra. A mi csatáraink mások, mint az általad említettek, de jó játékosok. Elöl is tudnak együtt játszani."

"Nem titkolom, hogy örültem, amikor leigazoltuk Shomurodovot. Aztán, amikor elkezdtek beszélni Dzeko távozásáról... nem mintha féltem volna, de egy kis aggodalom biztosan volt bennem. De aztán Tiago Pinto és a klub nagyszerűen megoldotta ezt a helyzetet."

"Tammy mindent megnyert a Chelsea-nél, ő egy fiatal játékos, hatalmas potenciállal. A három csatárunknak nincs akkora tapasztalata, mint más klubok játékosainak, például Ibrahimovicnak és Giroud-nak, de teljes mértékben bízunk ebben a három játékosban."

Chris Smalling sérülés miatt kihagyja ezt a meccset - Marash Kumbulla vagy Roger Ibanez pótolja őt?

"Azért tudok válaszolni, mert a játékosok már tudják; nem szeretem, ha mások előbb tudják a dolgokat, mint a játékosok. Ez velem nem fog megtörténni. Ibanez és Gianluca Mancini kezdi a mérkőzést."

"Chrisszel a következő a helyzet: végig játszott és edzett az egész előszezonban, az első naptól kezdve egészen tegnapelőttig. Keményen dolgozott, tele önbizalommal, aztán a legutóbbi, Raja Club elleni meccsen megsérült, és érezte, hogy fáj valamije."

"Együtt dolgozunk a sérülésmegelőzési módszereinken. A csapatnak az elmúlt szezonokban kemény sérüléssorozata volt, és próbálunk ezzel foglalkozni. Vannak dolgok, amelyeken együtt dolgozva tudunk javítani: az edző, a kondicionáló személyzet és a játékosok. Mindannyian hajlandóak vagyunk elvégezni azt a láthatatlan munkát, amit beleteszünk. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy ez pozitív eredményeket hozhat számunkra.'

"Ami Chris problémáját illeti, talán van egy kis "déjà vu" a tavalyi szezon után - de csak azt tudom mondani, hogy nagyon jól edz. Bízom benne, hogy a szezonunk egyik alappillére lesz. Holnap nem fog játszani, és talán vasárnap sem, de a sérülése nem túl komoly."

Az Ön feladata, hogy győztes mentalitást alakítson ki. Látott bármilyen változást ebben a tekintetben? Mi tűnt fel a legjobban?

"Ami a legjobban megfogott, az a kemény munka és a fejlődés iránti vágy minden srác részéről. És amikor azt mondom, hogy srácok, akkor nem csak a játékosokra gondolok, hanem mindazokra, akik a klub minden részlegében dolgoznak. A játékosok ebből táplálkoznak, érzik, hogy körülöttük olyan emberek vannak, akik keményen és profin dolgoznak. És ez megkönnyíti, hogy megértsék a helyes utat."

"Hogy egy példát mondjak, ami talán sokaknak nem fog sokat jelenteni, de nekem biztosan sokat jelent - a holnapi meccs után nem megyünk haza, Trigoriában maradunk a leszállás után, mert pihennünk kell, hajnali négyre érünk oda. Akkor még egy órát veszíthetünk azzal, hogy hazavezetünk, majd reggel visszavezetünk."

"Ezek azok a fajta áldozatok, amiket meg kell hoznod, ha profi hozzáállást akarsz kialakítani. És nagyon megdöbbentett, hogy mennyire hajlandó mindenki elfogadni ezt. De ezer példát tudnék mondani arra, hogy mennyire hajlandóak az emberek."

"Az 'idő' mindig is kulcsszó volt, amit akkor használtunk, amikor először kezdtem el beszélgetni a tulajdonosi körrel. És ez egy olyan szó, amit addig fogunk használni, amíg a lehető legmagasabb szakmai színvonalat képviselő klub leszünk."

"Néha a csapatok egyszer megnyerhetnek valamit, aztán ennyi. A tulajdonosok nem ezt akarják, hanem építeni akarnak valamit. Az 'idő' és a 'filozófia' a legfontosabb elemek most. Ugyanakkor az eredmények nélküli fejlődést nehéz megérteni a szurkolóknak - és a magamfajta számára is nehéz elfogadni.

"De az idő mindig is eleme lesz a munkánknak, de mi ettől függetlenül jól akarunk teljesíteni. Fejlődni és eredményeket akarunk elérni. Ha önök [az újságírók] azt mondják nekem a későbbiekben, hogy az eredmények nem javultak, akkor nagyon csalódott leszek. Úgy gondolom, hogy van hova fejlődnie a klubnak, ugyanakkor az elmúlt években elért eredményeknek is."

Mit gondol a Trabzonsporról?

"Mindenekelőtt láthatod a klub történetét, láthatod, hogy mit tettek a török futballban, és mit értek el Európában is. Ezután megnézheted magát a csapatot. A meccsen, amit láttam, egy jól szervezett csapatot láttam, és amikor egy jól szervezett csapatot látok, az azt jelenti, hogy az edző igazán jó."

"Tapasztalt játékosaik vannak, velünk ellentétben ők több játékosuk tapasztalatára alapozzák a minőséget. De nekünk még két meccsünk van, egy holnap és egy jövő csütörtökön. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért, nem csak összességében, hanem mindkét mérkőzésen."

"Holnap nem úgy állunk hozzá, hogy mindig ott van az Olimpicóban majd a visszavágó ahhoz, hogy megoldjuk a dolgokat. Holnap is nyerni akarunk: bár teljes tisztelettel egy olyan csapat ellen, amely minőséggel és tapasztalattal rendelkezik."

Mi a véleménye a Trabzonspor legutóbbi eredményeiről és olyan játékosokról, mint Marek Hamsik, Gervinho és Bruno Peres?

"Itt mindenki nagyon jól ismeri Bruno Perest. Több poszton is tud játszani, és ez igazi hozzáadott értéket jelent számukra. Gervinho és Hamsik nem tűnik 34 évesnek - mintha rossz lenne az útlevelük, még mindig úgy játszanak, mint a fiatal srácok."

"Gervinho felszabadultan játszik, és tudja, hogyan fejezze ki egyéni kvalitásait. Hamsik létfontosságú számukra a középpályán, veszélyes tud lenni, és ő az, aki irányítja a játékot. Ők kulcsjátékosok - de vannak mások is. Ez egy jó csapat. De ez nagyszerű, mert így senki sem mondhatja, hogy a Konferencia Liga könnyű."

Ez lesz az első tétmérkőzése a Roma edzőjeként. Van olyan Trabzonspor-játékos, akitől tart?

"Ez mindig nehéz az ilyen meccseknél. Az egyetlen kétségem a csapatválasztással kapcsolatban az, hogy Cornelius kezd-e vagy sem. Ha nem játszik, akkor tudjuk, hogyan fognak felállni, és hogyan próbálnak majd játszani."

"De nem csak támadásban, hanem a védelemben is van minőségük. Vitor Hugo és Edgar jó a labdával, ők nem csak védők. A hátvédek, a kapus... ez egy kiegyensúlyozott csapat, amely megpróbál majd jól teljesíteni ebben a szezonban. Nem koncentrálhatunk egyetlen játékosra, az egész csapatra kell koncentrálnunk."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Trabzonspor, Konferencia Liga