Mourinho: Helyre akarjuk hozni az első meccsen történteket

Mourinho: Helyre akarjuk hozni az első meccsen történteket

A Romának mindenképpen nyernie kell holnap, hogy visszakerüljön a csoport élére és feledtesse az első meccsen történteket.

Holnap győzni kell, hogy visszaálljon a csoport élére a Roma, és hogy kitörölje az első mérkőzés emlékét. Mennyire fontos ez a mérkőzés?

"Eddig hat pontunk van a csoportban. Kilenc pontot lehet még szerezni. Jó helyen állunk. Ha elfelejtjük a bodói eredményt - még ha egy ilyen eredményt nem is lehet elfelejteni -, akkor hat pont két hazai meccsel a vége előtt jónak mondható."

"Szóval ez nem egy létfontosságú meccs, és nem egy olyan meccs, amin nagy a nyomás. De szeretnénk az első helyen végezni, szeretnénk megnyerni a meccset. Nem akarjuk elfelejteni az első meccset, mert nem hiszem, hogy valaha is el tudnánk felejteni - de nyerni akarunk."

Milyen felállást fogunk látni holnap?

"Bodóban mindent elrontottunk. Nem akarom azt mondani, hogy 'csak ez' vagy 'csak az' volt a hiba. Csapatként veszítettünk. Holnap pedig csapatként akarunk nyerni."

"Nyilván nem ugyanaz a felállás lesz, mint legutóbb. Az első találkozó előtt egy kicsit túlságosan megijedtem, de ezúttal nem fogok. Aggódtam a hideg miatt, a pálya miatt, a sérülések miatt, a fáradtság miatt... Minden miatt aggódtam, kivéve a vereség miatt nem aggódtam. Hibáztam, mindannyian hibáztunk. De holnap nem ugyanaz a csapat fog játszani."

Tammy Abraham volt a nyár legdrágább szerződtetése, de az utóbbi időben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mi a probléma? Ez csapat, vagy egyéni probléma?

"A probléma mindig velünk van. Nem egyénekről van szó. Ő egy olyan játékos, aki más kultúrából érkezett ide: más futballkultúra, más bírói kultúra, más társadalmi kultúra... Nem hiszem, hogy ez valaha is könnyű lenne."

"De elég jól kezdett. Nagyon pozitív hatást gyakorolt, most éppen egy csendesebb időszakon megy keresztül. De ettől ő még egy nagyszerű játékos, és bízunk benne. Nincs semmi probléma. Vissza fog térni a legjobb formájához, gólt fog szerezni, teljes mértékben bízunk benne."

A pályafutása során ahol eddig edzősködött, azokkal összehasonlítva, észrevett-e különbséget abban, ahogy a játékvezetők bánnak a csapatával?

"Nem fogok a játékvezetőkről beszélni, és nem fogok a Serie A-ról beszélni ezen a sajtótájékoztatón."

A Cagliari és az AC Milan ellen is váltott a formációk között a mérkőzés során. Lehet, hogy ez trenddé válik?

"Nem fogok a játékvezetőkről beszélni, és nem fogok a Serie A-ról beszélni ezen a sajtótájékoztatón."

Zaniolo egy újabb év kihagyás után ismét kulcsjátékosa a Roma csapatnak. Mit gondol, hogyan teljesít, és hol tud még fejlődni?

"Nem könnyű két év sérülés miatti kihagyás után. A Juventus ellen például érezni lehetett, hogy ez egy olyan játékos, aki sokat szenvedett, és ezért még mindig volt benne egy kis félelem. Ezek azok a fajta félelmek, amiktől egy játékos csak idővel tud megszabadulni."

"Fizikailag jól van, erős. Vannak dolgok, amiken taktikailag még dolgozhat, amiket meg kell tanulnia, de szerintem ez normális. Amikor 23 vagy 24 éves vagy [Zaniolo 22 éves], különösen, ha majdnem két évet vesztettél a lábadozóban, akkor vannak dolgok, amiket meg kell tanulnod. De ő egy jó játékos, ráadásul profi, aki minden nap keményen edz. Szóval elégedett vagyok."

Ön szerint az olasz labdarúgás hírneve javult a világban? Vagy az elmúlt 10 évben visszafejlődött?

"A labdarúgás minősége nagyon jó. A csapatoknak van minőségük, a játékosok jók, az edzők jók. A különböző generációk edzői mindannyian támadó, jó futballt próbálnak játszani, és nem kizárólag az eredményekre koncentrálnak. Szóval ebből a szempontból nagyon örülök, hogy itt lehetek."

Még mindig bízik Eldor Shomurodovban, mint a szezon elején, különösen annak fényében, hogy az AC Milan ellen inkább Felix Afena-Gyant vetette be helyette?

"Mindegyikükben bízom, de mindig vannak olyan időszakok, amikor a játékosok nincsenek a legjobb formában. Különösen az önbizalom szempontjából. Felix nincs nevezve a Konferencia Ligában, de ő egy olyan kvalitásokkal rendelkező játékos, amilyenek nincsenek igazán a csapatban. Ő egy olyan játékos, aki keresi azokat a lehetőségeket, amivel mi nem gyakran próbálkozunk."

"Sok olyan játékosunk van, aki szereti a labdát megtartani, és nem sok olyanunk van, aki inkább keresi a helyeket. Azért kedvelem őt, mert megpróbál az üres területekbe befutni, és mert így dolgozik a pályán. Ahogyan nyomást gyakorol az ellenfélre, amilyen agresszivitással játszik."

"Még nagyon-nagyon messze van attól, hogy kész játékos legyen, messze van attól, hogy teljes értékű játékos legyen, és messze van attól, hogy tökéletes játékos legyen egy olyan csapatban, mint a Roma. De ő egy olyan játékos, aki megérdemli, hogy dolgozzunk vele, és megérdemli a játéklehetőséget."

"Jó neki, hogy velünk edz, ahogyan az olyan játékosok is, mint Missori és Volpato, de egy dolog edzeni és egy másik játszani - a játék felgyorsítja a fejlődési folyamatot."

"Bízom Mayoralban és Shomurodovban, és ez nem változott".

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Bodö/Glimt, Konferencia Liga