Mourinho: Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az EL-ben szerepelhetünk

Mourinho: Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az EL-ben szerepelhetünk

Csütörtök esti győzelmével a Roma bebiztosította, hogy továbbra is az Európa Ligában folytathatja a szereplést.

A Romának ma este nyernie kellett. Az első félidő után egyáltalán nem nézett ki jól. Mi kellett a szünetben a fordításhoz?

"Nagyon kemény meccs volt. A Ludogorets tudja, hogyan kell játszani, vannak gyors és fantáziadús játékosaik, és képesek arra, amit az első gólnál tettek - vagy amit az első meccsen csináltak, amit elvesztettünk. Nem könnyű ellenük játszani, de a második félidőben mindent beleadtunk, más volt a hozzáállásunk és az intenzitásunk."

"Zaniolo tulajdonságai nyilvánvalóan sokat segítettek nekünk, mert más két olyan csatárral játszani, mint Tammy és Belotti, és más az egyikükkel és Nicóval. Jött az első gól, és onnantól kezdve mi csináltuk a többit."

"De jobban kell játszanunk, jobban kell menedzselnünk a meccseket. A rájátszásba kerülő csapatok a Bajnokok Ligájából érkeznek, ők más szintet képviselnek. Fontos volt számunkra, hogy továbbjutottunk a csoportból; ez a büszkeségünk és a fejlődésünk kérdése volt."

Volpato jól csinálta, amikor beállt, Pellegrini pedig nyugodt volt mindkét büntetőnél - sokat beszél a hozzáállásról, és mindketten megmutatták ezt...

"Ami a hozzáállást illeti, egyiküket sem tudom kritizálni. Egy dolgot szeretnék mondani, ami nem igazán tetszik, és szerintem egy kicsit igazságtalan - a szurkolóknak több tiszteletet kellene tanúsítaniuk Matias Vina iránt. Rómában van néhány zaj a stadion körül, ami nem segít neki, és ez nekem nem tetszik, mert Vina azon játékosok közé tartozik, akik mindig példásan viselkednek."

"Volpato és Pellegrini nevét említi, két olyan játékos, akik nagyon kreatívak. Amikor bejött Volpato nagyon dinamikus volt. A következő lépés a fejlődésében az, hogy megtanulja, mit kell tennie, amikor a csapatnak védekeznie kell, mert ezt még mindig nem tanulta meg. Most gyorsabban játszik, mint korábban, miközben megtartotta ugyanazt a kreativitást - és bízom benne, hogy megmutatja ezt a kreativitást a pályán. De amikor nincs nálunk a labda, és védekeznünk kell, akkor egy kicsit nehezebb dolga van."

Gyakran látjuk, hogy fiatal játékosok érkeznek, és felfrissítik a csapatokat - ön azt mondta, hogy van egy terv ezeknek a fiataloknak a bevetésére, és szívesen ad nekik lehetőséget...

"Ez igaz, ezt szeretem tenni. De nem úgy, hogy olyan játékosokat küldünk pályára, akiknek nincs meg hozzá a képessége, vagy akik nem állnak készen, vagy csak a statisztikák miatt tesszük - hogy a világ azt mondhassa, hogy két, három, négy fiatal játékosnak adtunk esélyt... nem ez a cél. A cél az, hogy segítsünk nekik fejlődni, és amikor beállnak, akkor készen állnak arra, hogy segítsenek a csapatnak."

"Semmit sem ér, hogy tavaly, amikor Volpato bejött a Verona ellen, 2-0-s hátrányban voltunk. Ezúttal, amikor bejött Veronában, 1-1 volt az állás, de gólt kellett volna szereznünk. Amikor játszik, rengeteg lehetőséget teremt. Kiszámíthatatlan, és kiszámíthatatlan dolgokat okoz az ellenfélnek is. A következő lépés számára az, hogy megértse, hogyan kell labda nélkül játszani, mit kell tennie védekezésben."

"Amikor támadó szerepkörben játszik, már tudja, mit kell tennie. De ma, amikor 2-1 volt, szükségünk volt rá, hogy a középpályán szorosan tartsa a dolgokat, és ez még nem igazán van meg a játékában. Ezeket a dolgokat meg kell tanulnia ahhoz, hogy teljesebb játékossá váljon."

"De jó látni, ahogy a fiatal játékosok fejlődnek. Amikor 60 évesek leszünk, több mint 20 év edzősködéssel eltöltött év után, ezek lesznek azok a dolgok, amelyek örömet okoznak. Nekem például az, hogy én adtam Varane-nak lehetőséget először, aki aztán világbajnok lett. Casemiró is nálam debütált, és ő aztán ötször nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Az ilyen játékosok mosolyt csalnak az arcodra."

Mennyire értékes ez a győzelem a Roma számára?

"Mindenekelőtt az Európa Ligában való továbbjutás büszkeséggel tölt el minket. Mert ez az a verseny, amelyben elkezdtük a szezont, és a Konferencia Ligába való kiesés, hogy ott a nagy csapatok közé tartozzunk, hogy a győzelemre esélyesek között legyünk - mint a Fiorentina, a Lazio, a West Ham, vagy a Villarreal - nem volt célunk."

"Szóval még mindig az Európa Ligában vagyunk, a rájátszásban vagyunk, és tudjuk, hogy most érkeznek a cápák, és minden nehezebb lesz. Talán nincsenek meg a feltételeink, tekintve a csapatunk méretét... de ki tudja, majd meglátjuk. Lehet, hogy nem vagyunk olyan helyzetben, hogy úgy ünnepelhessünk, mint tavaly. De a Napoli elleni vereség után most három meccset nyertünk zsinórban, köztük egyet a bajnokságban és ezt, ami gyakorlatilag egy ki-ki meccs volt."

"Egyértelműen fáradtak vagyunk, Pellegrini és Smalling is 90 percet játszott ismét. De az én gondolkodásmódom a következő: a következő meccs mindig a legfontosabb. És az, hogy kihagyunk játékosokat, majd kiesünk, az nálam nem játszik...."

"Sosem voltam klasszis játékos, de mindig úgy gondolom, hogy az egyetlen dolog, ami segít legyőzni a fáradtságot, az a boldogság. A boldogság, amikor nyersz. Ugyanez vonatkozik az elégedettségre is. És ebben az értelemben ma este boldogan és elégedetten megyünk haza. Vasárnap újra itt leszünk. Egy hatalmas meccs vár ránk, de egyben egy olyan meccs, amit szeretünk játszani."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Ludogorec Razgrad, Európa liga