Mourinho: Bízom a játékosaimban és a stadionban

Mourinho: Bízom a játékosaimban és a stadionban

A Roma a Feyenoordot fogadja a Stadio Olimpicoban az Európa liga negyeddöntőjének visszavágóján.

A Roma többször találta el a kapufákat, mint bármelyik másik csapat az első öt európai bajnokságban. Egy kicsit pechesnek tűnik a csapat? Mi lett volna másképp, ha ezek közül néhány bemegy?

"Először is, mi egy védekező csapat vagyunk. Egy védekező csapat vagyunk, amelyik 27-szer találta el a kapufát. Ez egy kicsit ellentmondásos. Nem nevezném szerencsétlennek - lehettünk volna pontosabbak is. Legyen szó akár a kapufáról, akár az ellenfél kapusának nagyszerű védéséről. Én ezt nevezném hatékonyságnak. Ezeket a lehetőségeket ki kellett volna használnunk. Az, hogy a kapufát találjuk el, nem számít semmit. De szerintem azt jelenti, hogy lehetőségeket teremtünk, ami fontos. A meccs most 0-1-ről kezdődik, tehát gólt kell szereznünk. A kapufás statisztika nem aggaszt engem, épp ellenkezőleg: azt jelenti, hogy képesek vagyunk lehetőségeket teremteni."

Hogy van Paulo Dybala? Pályára léphet a meccsen?

"Őszintén szólva nem tudom. Láttad az első 15 percet a bemelegítés alatt. Aztán végeztünk egy kis alacsony intenzitású taktikai munkát. Úgy döntöttünk, hogy adunk Paulónak még 24 órát, hogy lássuk, be tud-e állni vagy sem. Holnap alaposabban megnézzük őt, és növeljük az intenzitást, hogy lássuk, mire képes: játszani, a kispadon kezdeni vagy semmit. Egyelőre nem tudom."

Hogy van Tammy Abraham a hétvégi gólja óta?

"Jól van. Vidám fickó, mindig pozitív, mosolyog és viccelődik. Nekem mindig jól néz ki. Lehet, hogy jól játszik, de lehet, hogy kevésbé jól. Lehet, hogy gólt szerez, vagy nem szerez gólt. De személyes, szociális szempontból mindig jól van. Nincs vele semmi probléma."

Mennyire fontos a szezon ezen szakaszában, hogy bízz az alternatíváidban? Diego Llorentét és Edoardo Bovet az utóbbi időben rendszeresebben láttuk játszani.

"Ez nagyon fontos. Llorente és Bove is olyan játékosok, akiknek fejlődniük kell. Bove fiatal, és nincs sok Serie A-s tapasztalata, de idén már három-négy meccsen kezdett. Folyamatosan fejlődik, és egyre jobb játékos lesz, bár néha hibázik. Ez a fejlődésének része. Llorente egy olyan játékos, akinek sok tapasztalata van a legmagasabb szinten való játékban. Meg kellett tanulnia, hogyan kell játszani a mi felállásunkban, ami más, mint megtanulni futballozni. Ő egy minőségi játékos. Amikor érkezett, nem volt hozzászokva a mi játékstílusunkhoz. Most már sokkal jobban beilleszkedett, és olyan, mintha két plusz játékosunk lenne, de vannak mások is, és ez fontos. Nyolc bajnoki mérkőzésünk van még hátra, a holnappal együtt kilenc, ami akár 11 vagy 12 is lehet. Lehetetlen lesz mindegyiket ugyanazokkal a játékosokkal lejátszani."

A Feyenoord támadója, Santiago Gimenez már öt gólt szerzett a sorozatban. Kitaláltál már valamilyen tervet, hogy megállítsd őt?

"Mindenkire szükségünk van, hogy megállítsuk őt. Ha a kvalitásaira kíváncsiak, jobb, ha megkérdezik az edzőjét, aki jobban ismeri őt, mint én. Tisztelni fogjuk őt, ahogy az egész Feyenoord-csapatot is tiszteljük".

Akkor lehet, hogy Dybala a kispadon kezd? Tekintettel arra, hogy a holnapi meccs 90 vagy 120 percig is eltarthat, és esetleg büntetőkig fajulhat, amiben ő nagyon jó...

"Számomra az a kérdés, hogy fitt-e vagy sem. Mert ha kétséges, az nem sokat számít. Ha kezd, akkor biztosan nem lesz benne 90 vagy 120 perc, és mindig fennáll a veszélye annak, hogy 10 perc után esetleg fel kell használni egy cserét. Ha a kispadon kezd, majd bejön és megsérül, akkor az egy elhasznált csere. Számomra inkább az a kérdés, hogy tud-e játszani vagy sem. De nincs sok lehetőségünk. Szélsőséges körülmények között nem lehetetlen, hogy a kispadra kerüljön. Holnap majd meglátjuk. Még a legjobb kapcsolatokkal rendelkezők számára is lehetetlen lesz megismerni a kezdőcsapatunkat, hiszen még az edző sem tudja, hogy mi lesz az."

Mi a legjobb stratégia holnapra? A Salzburg óta tudjuk: 2-0. Holnap türelemre van szükség?

"Két góllal többet kell lőnünk, mint a Feyenoord. Salzburgról beszélni nem sok értelme van számomra, mert a Salzburg az Salzburg, a Feyenoord pedig Feyenoord. Annak a meccsnek vége, ez a meccs még el sem kezdődött. Türelem ide vagy oda, tudom, hogy két góllal többet kell lőnünk, mint a Feyenoordnak. Az első percekben fogjuk ezt megtenni, vagy az utolsó percekben, vagy a hosszabbításban? Még azt sem tudom, hogy nyerünk-e. Amit tudok, az az, hogy egy olyan csapatunk van, amely tele van önbizalommal, és egy olyan stadion, amelyik játszani akar. Nem akarnak csak tapsolni, énekelni vagy zászlókat lengetni. Velünk akarnak játszani, minket buzdítani. Tudják, hogy mi a különbség aközött, hogy csak ott vannak a stadionban, és aközött, hogy buzdítanak. Tudják ezt, mert már ott voltak néhány meccsen korábban. Bízom a játékosaimban és bízom a stadionomban. Teljes tisztelet a Feyenoordnak, de én bízom a játékosaimban és bízom a stadionomban."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Feyenoord, Európa liga