Mourinho: A szurkolókkal a hátunk mögött kivívhatjuk a továbbjutást érő győzelmet

Mourinho: A szurkolókkal a hátunk mögött kivívhatjuk a továbbjutást érő győzelmet

A Roma számára csak a győzelem az elfogadható annak érdekében, hogy továbbjusson a csoportkörből.

Hogy áll a holnapi meccshez, tekintve, hogy a Roma számára csak a győzelem elegendő a továbbjutáshoz? És hogy van Nicolo Zaniolo?

"Ha holnap nem nyerünk, akkor a Konferencia Ligába megyünk. De mi szeretnénk továbbjutni az Európa Liga következő fordulójába. És ha így gondolkodunk, akkor csak egy eredmény elég nekünk: a győzelem."

"Nehéz meccs lesz, mert ott van ez a nyomás, de ott van az ellenfélnél is - akik legutóbb megvertek minket, méghozzá egy olyan meccsen, amit komolyan vettünk, és a kezdőink közül csak a kapust cseréltük le."

"De a stadion ismét tele lesz, és ha újra meg tudjuk teremteni egy kieséses meccs hangulatát, ahogyan azt a tavalyi szezonban a Leicester, a Bodo és a Vitesse ellen tettük, akkor ezzel a hangulattal, és azzal a vágyakozással, ami a játékosainkban van, hogy továbbjussunk ebben a sorozatban, akkor meg tudjuk csinálni."

"Ami Zaniolót illeti, egy kicsit igazságot szolgáltattunk neki, mert eredetileg három mérkőzésre tiltották el egy olyan vétségért, amely véleményem szerint legfeljebb egymeccses eltiltást érdemelt volna. Az UEFA elfogadta a fellebbezésünket, és ez fontos számunkra: egyrészt az igazságosság érzése miatt, másrészt pedig azért, mert ez segíteni fog nekünk a győzelem kiharcolásában."

"Most, az utolsó edzésünk előtt nem tudom megmondani, hogy játékra alkalmas állapotban van-e vagy sem, mert nagy zúzódás van a lábán, és elég nagy fájdalmai voltak. Meglátjuk, hogy érzi magát ma, de örülnék, ha rendelkezésre állna."

Mit vársz holnap a Ludogorecstől, és miben különbözhet a hozzáállásuk az első találkozótól?

"Arra számítok, hogy jönnek és kétféle eredmény valamelyikére játszanak. Mert nekik holnap két eredmény is elég lesz, míg nekünk csak egy, és ez nem mindegy. Nagyon veszélyesen kontráznak, és van néhány gyors játékosuk. Aztán egy gyors játékosokkal rendelkező csapat egy kicsit mélyebben is védekezhet, mert mindig megvan az a képességük, hogy veszélyes lehetőségeket teremtsenek kontrákból. De a fő különbség az, hogy nekünk győzelemre kell játszanunk, ők pedig döntetlenre játszhatnak."

"De talán ez jobb is nekünk: hogy vállalnunk kell néhány kockázatot, tudva, hogy egy elég hangos és nagy stadion áll mögöttünk. A játékosaink nem a Konferencia Liga megnyerésére, hanem a továbbjutásra koncentrálnak ebben a szezonban - még akkor is, ha tudjuk, hogy az Európa Ligában vannak olyan csapatok, akiknek a Bajnokok Ligája megnyerése volt a céljuk, nem pedig az Európa Liga. Tovább akarunk jutni, és holnap csak erre koncentrálva megyünk ki a pályára - anélkül, hogy más meccsekre vagy a Bulgáriában történtekre gondolnánk. Holnap kizárólag arra kell koncentrálnunk, hogy egy meccset kell megnyernünk."

"A hétfői győzelem a bajnokságban fontos volt, mert a Napoli elleni vereség után hazatérni más, mint amikor egy győzelem után térsz haza; ott másfajta pozitivitás van. Nem lesz könnyű meccs számunkra - de nekik sem lesz az."

A kérdés Tammy Abrahamra vonatkozik. Hogyan segít egy olyan tapasztalt edző, mint ön, egy olyan játékosnak, aki jelenleg nem tűnik a legjobb formában lévőnek?

"Mindig azt mondom a játékosaimnak, hogy ha a kapus nagyot hibázik, ha a csatár nem lő gólt, ha a védő elrontja... az másodlagos. A legfontosabb mindig a hozzáállás; hogy a csapat igényeire gondoljatok, hogy keményen dolgozzatok, hogy ne sírjatok a nehéz időszakokban, és hogy legyen bátorságotok tovább nyomni és próbálkozni."

"Lorenzo Pellegrini például kihagyott egy büntetőt az Empoli ellen, ami döntő lehetett volna. De a következőnél, egy másik fontos büntetőnél volt bátorsága újra odaállni és elvégezni azt. És ezúttal gólt szerzett. De ha nem lőtt volna gólt, akkor sem lett volna probléma. Mert elég erős volt ahhoz, hogy újra odaálljon a büntetőhöz."

"Ami Tammyt illeti, nem tudom, milyen arckifejezést vélt látni az arcomon amikor hétfőn kihagyta azt a nagy helyzetet, de nem annak az arca volt, aki dühös. Valójában nagyon elégedett voltam a teljesítményével. Kihagyott két nagy lehetőséget? Igen. Az egyik egy üres kapu volt, a másik pedig szépen sikerült, mert assziszt lett belőle Zaniolo számára. De ez nem probléma."

"A probléma a szezon elején volt, amikor néhány mérkőzésen Tammy nem tűnt teljesen koncentráltnak. Most már nem ez a helyzet. Most keményen dolgozik a csapatért, sok problémát okoz az ellenfélnek. Teszi a dolgát a csapatért."

"A játékosaim még mindig nem tudják, hogy ki fog játszani és ki nem, viszont Tammy biztosan kezdeni fog."

Büszke arra, hogy hány fiatal játékost sikerült felhoznia az első csapatba - ez fontos része az edzői szerepének? És mivel ennyi fiatal srác van a keretben, bízik abban, hogy a minőséget hozzák majd a csapatba, vagy továbbra is aggódik azok miatt a már befutott játékosok miatt, akik nem szereznek gólt?

"Soha nem voltam olyan helyzetben, hogy sok fiatal játékost kellett volna beépítenem - de ez nem jelenti azt, hogy egyetértek azokkal az emberekkel, akik azt mondják, hogy nem sok fiatal játékosnak adtam esélyt a pályafutásom során: elég sokan voltak, és sokan közülük nagyon jók voltak."

"Itt ez egy kicsit szükségszerűség, és egy kicsit annak a következménye, ahogyan a dolgokat megközelítjük. Ahogyan azt Volpato esetében is láthatták. Nem vagyok hős, mert lehetőséget adok a játékosoknak. Egy hős ebben az esetben hülye, ha olyan játékosokat küld a pályára, akik nincsenek felkészülve."

"Ez egy folyamat: lehet, hogy egy játékos csak Primavera-játékosként kezd, aztán Primavera-játékos lesz, aki időnként az első csapattal edz, aztán az első csapathoz kerül, de időnként megfordul a Primaverában is, hogy játékperceket kapjon, majd teljes értékű első csapatos lesz, akinek várnia kell a lehetőségére. Ez a folyamat, és így amikor eljön a pillanat, hogy egy játékos pályára lépjen, bízom benne, hogy meg tudja csinálni amit kell, és ez a bizalom segíthet legyőzni az idegességet vagy szorongást, amit egy játékos esetleg érezhet, amikor debütál vagy az első meccsei egyikén játszik."

"Élvezem ezt a folyamatot. Nyilvánvalóan a klub számára is fontos. Az összes fiatal játékos számára is fontos, mert azt üzeni nekik, hogy az ajtó nyitva áll, és hogy előbb-utóbb az ő esélyük is eljön. Az első csapat játékosai is örülnek neki, mert mindenki mindig örül, ha egy fiatal játékos debütál, ha hatást gyakorol - ahogy Volpato is tette a létfontosságú gólt megszerezve. Ez a csapat segíti a fiatal játékosokat abban, hogy fejlődjenek. Ezt látni nagyon élvezem."

"De számomra az a fontos, hogy meccseket nyerjünk, és nem igazán érdekel, hogy ez az A vagy a B módszer. Más, ha veszítünk, de ha nyerünk, boldog vagyok. Nyilvánvalóan örülök, hogy a fiatal játékosok jól teljesítenek, és annak is örülök, hogy a csatáraim milyen hozzáállást mutatnak egy olyan időszakban, amikor nem lőttek annyi gólt, amennyit kellene."

"Vegyük például Belottit Veronában - nem ő szerezte a győztes gólt, de ha megnézzük a hozzáállását, a problémákat, amiket okozott a védelemnek, a bátorságot, amiről tanúbizonyságot tett, hogy egy nagy ütést kapott a fejére, és mégis folytatta a játékot."

"A hozzáállás mindig a legfontosabb dolog. Ha a hozzáállás jó, akkor lassan megváltoznak a dolgok, és a csatárok gólt szereznek. Nem lepődnék meg, ha Tammy holnap gólt szerezne. Mert eltekintve a Veronában kihagyott lehetőségeitől, jól játszott, sokat tett a csapattársaiért. És ez mindennek a sarokköve."

Nemanja Matic készen áll a holnapi kezdésre? És milyen hatással van a fiatal játékosokra?

"Az ilyen játékosok azok, akiktől a fiatalok tanulnak, jóban-rosszban. Egy játékos, aki 34 vagy 35 éves, aki sérült - de még mindig segíteni akar a csapatnak. Újra megsérül, és még mindig ott akar lenni, hogy segítse a csapatot. És segített is. Egy fiatal játékos számára előnyt jelent, ha ilyen játékosok vannak mellette."

"Amikor Nemanja megérkezett azért jött, mert jól ismerem őt: pontosan tudtam, hogy mit tud nyújtani nemcsak a pályán, hanem az ilyen helyzetekben is.

"Ha Volpato már arról beszél, hogy milyen kapcsolata van Maticcsal, akkor képzeljük el, milyen lehet Benjamin Tahirovicnak, aki ugyanazt a nyelvet beszéli, mint Nemanja, és ugyanabban a pozícióban játszik. Együtt vannak edzés előtt és után, és képet kaphatsz arról, mit jelent Tahirovic számára, hogy vele edz."

"Meglátjuk, hogy ma hogy van, hogy kezdhet-e vagy sem, hogy úgy érzi-e, hogy kezdhet vagy sem. De ha képes arra, hogy kezdjen, akkor ott lesz a kezdőcsapatban."

"Azt már mondtam, hogy Tammy Abraham holnap kezd. Stephan El Shaarawy is kezdeni fog, tekintve, hogy ő ma sajtótájékoztatót tart. Szóval már csak kilenc nevet kell kitalálniuk..."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Ludogorec Razgrad, Európa liga