Mourinho: A szurkolóink támogatására lesz szükségünk

Mourinho: A szurkolóink támogatására lesz szükségünk

A portugál tréner számít a Leicester elleni visszavágón a szurkolók támogatására.

A Leicester City egy ideje már az Európa Konferencia Ligára koncentrál, és ennek köszönhetően több játékost pihentetve és rotálva érkezik erre a mérkőzésre, míg a Roma kevésbé tette ezt meg. Mit gondol, ez mennyire lesz hatással a meccsre?

"Remélem, hogy semennyire. De amit említett, az nyilvánvaló. Már korábban is voltam hasonló helyzetben, és amikor már nincs esélyed arra, hogy elérd a céljaidat a bajnokságban, akkor a hangsúly az európai kupaszereplésre helyeződik. Még ha ez nem is "az ő" versenyük, mert az Európa Ligában indultak, onnan kerültek ide, és most ez lehet számukra az út újra a nemzetközi kupaporondra, ezért logikus, hogy úgy fognak rotálni, ahogy eddig is tették - pihentetik a játékosokat, hogy készen álljanak erre a meccsre."

"Nekünk ez nem sikerült: a bajnokságon keresztül még mindig képesek vagyunk kvalifikálni magunkat Európába, és ezt a lehetőséget nem hagyhatjuk figyelmen kívül, mindent meg kell tennünk, hogy ezt elérjük. De remélem, hogy holnap az alkalom okozta érzelmek igazán feltüzelik majd a játékosaimat - és ez segít nekik abban, hogy ki tudjanak menni és meg tudják nyerni a meccset."

Hogyan lehet pótolni egy olyan játékost, mint Henrikh Mkhitaryan?

"Nincs még egy olyan játékosunk, mint Mkhitaryan. Vannak olyan topcsapatok, amelyeknek minden posztra két játékosuk van, és ennek köszönhetően tökéletesen tudnak rotálni. És vannak más klubok, ahol küzdenek, ha bizonyos játékosok kiesnek."

"Nekünk nincs még egy olyan játékosunk, mint Mkhitaryan, és azt hiszem, ez elég nyilvánvaló. Tehát nem játszhatunk ugyanúgy különböző játékosokkal. Kicsit másképp kell majd csinálnunk a dolgokat, de a cél nem változik: be akarunk jutni a döntőbe, abszolút mindent bele akarunk adni, amit csak lehet."

"Soha nem fogom megunni ismételgetni, hogy holnap lesz a 14. mérkőzésünk ebben a sorozatban. Törökországban kezdtünk, a legutóbbi meccsünk pedig Angliában volt - nem álltunk le, hónapok óta csütörtökön, majd vasárnap játszunk, minden nehézséggel és problémával, ami ezzel jár."

"De most itt vagyunk, és csapatként vagyunk itt. Mkhitaryan nem lesz ott, de a többiek igen. Egy csapatként fogunk pályára lépni és harcolni fogunk a továbbjutásért."

Kapott egy szép üveg bort az angliai első mérkőzés után. Brendan Rodgers ma azt mondta, hogy egy egyszerű csésze teának is örülne a holnapi meccs után. Van rá esély, hogy felrakja neki a teáskannát?

"Hogy őszinte legyek, vettem neki egy nagyon szép ajándékot, de mivel teát szeretne, megtarthatom magamnak az ajándékot, és adhatok neki teát. Ez nem probléma!"

Elmondaná, mit gondol Brendan Rodgers Leicesternél elért eredményeiről? A klub történetében először nyert FA-kupát a tavalyi szezonban

"Brendannel és a Leicesterrel kapcsolatban is tudok válaszolni. Amit a Leicester csinál, az fantasztikus. Természetesen amit a Premier League megnyerésével tettek, az csodálatos volt, de utána az, ahogy a klub minden szinten fejlődik, és most már Európa egyik legjobb edzőközpontja van... a klub csodálatos, és gratulálok mindannyiuknak."

"Brendan nem lep meg engem. A Liverpoollal az emberek elfelejtik, hogy mit tett, sokkal kevesebb erőforrással, mint amennyivel a Liverpool most rendelkezik, elképesztő munkát végzett. Aztán a skót történelem, amit az emberek elfelejtenek, mert az emberek nem koncentrálnak annyira a skót bajnokságra. De aztán az FA-kupa megnyerése, sőt a Community Shield megnyerése, a klub stabilitása, a játékmód és a toborzás."

"A Leicester és Brendan tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Nagyon, nagyon jó. Csak remélem, hogy a holnapi nap rólunk szól majd, és nem róluk."

Mik az érzései egy ilyen fontos mérkőzés előtt?

"Kétségtelen, hogy erős kötődést építettünk ki magunk és a szurkolók között. Már többé-kevésbé 10 hónapja vagyunk együtt, a jó és a rossz pillanatokban is. De együtt maradtunk, igazi szellemiség van köztünk."

"Most elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor már csak két hazai mérkőzésünk van hátra ebben a szezonban - holnap lesz az utolsó a Konferencia Ligában, jövő hétvégén pedig a Venezia ellen játsszuk az utolsó hazai bajnoki mérkőzésünket. Nyilvánvalóan csodálatos lenne, ha a megfelelő módon ünnepelhetnénk az erős kötődést, amelyet az eredményektől függetlenül építettünk és tartunk fenn. Mindannyian megérdemeljük, hogy a lehető legjobb módon fejezzük be ezt a szezont."

"A szurkolóknak csak annyit mondanék, hogy nyilvánvalóan magunkért játszunk, de különösen értük is játszani fogunk. És nagyon szeretném, ha a szurkolók is kivennék a részüket a holnapi mérkőzésen velünk együtt."

"Mert elmehetnek a stadionba nézni, és elmehetnek a stadionba szurkolni is. Ha holnap 70 ezer szurkoló néz minket, az nem jelent sokat, de ha 70 ezer ember szurkol és támogat minket, akkor az egy másik történet."

"Szóval ez az, amit én és a játékosok kérünk a szurkolóktól: ne azért jöjjenek a stadionba, hogy nézzék a meccset, hanem azért, hogy szurkoljanak."

Kasper Schmeichel ma reggel azt mondta, hogy nem a negyedik, ötödik vagy hatodik helyet akarja sikerként elkönyvelni a bajnokságban - neki a győzelem a fontos. Egy olyan edzőnek, mint Ön, aki már annyi mindent megnyert, mennyire éhes arra, hogy még egyet hozzáadjon a listához?

"Hogy őszinte legyek, bajnoknak lenni a Leicesterrel többet ér, mint három bajnoki cím a Chelsea-vel, a Liverpoollal vagy a Manchester Uniteddel. Szóval boldognak kell lennie, hogy megnyerte azt a nagyon-nagyon-nagyon különleges címet.

"Viccet félretéve, természetes, hogy ő is nyerni akar. Különösen azért, mert csak így juthatnak be a következő szezonban az európai kupasorozatba. Szóval nyilvánvaló, hogy egy olyan klub, mint a Leicester, Európában akar játszani, és az egyetlen módja annak, hogy a következő szezonban Európában játszhassanak, ha megnyerik ezt a sorozatot. Szóval ezek normális szavak tőle."

De Önnek mennyire fontos ez a sorozat?

"Számomra ugyanaz. Mindig azt mondom, hogy csak egy meccs van, amit még nem nyertem meg - és az a következő. A következő meccset még nem nyertem meg. Mindig meg akarom nyerni a következőt. Ha a következő egy elődöntő, akkor még inkább, mert az elődöntő természetesen jogot ad a döntőre... ha nem rúgnak ki a döntő előtt!"

"Ez egy hosszú, hosszú sorozat volt számunkra - egy másfajta sorozat, mert a Leicester az Európa ligában szerepelt. A Trabzonspor elleni első meccsel kezdtük, majd 14 meccsel később döntőt játszunk. Mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legmagasabb szinten játsszunk, hogy megérdemeljük a döntőbe jutást."

Gratulálok - egy éve jelentették be, hogy Ön lett a Roma új vezetőedzője. Úgy érzem, ez a megfelelő munka és projekt Önnek, és úgy tűnik, élvezi is...

"Élvezem. Nagyon élvezem. Minden nap boldog vagyok, amikor az edzőpályára jövök, és ezt nem tagadhatom le. Akarok-e többet? Igen, többet akarok. Akarok-e a következő szezonban nagyobb távlatokban gondolkodni? Igen, szeretnék nagyobb távlatokban gondolkodni. De ismertem a projektet, ismertem a természetét, és szeretem megosztani minden nap a játékosaimmal és a klubban dolgozó emberekkel. Velük vagyok, és igyekszem mindent beleadni, és szeretek velük dolgozni."

Úgy gondolom, hogy a munka mindannyiunk számára olyan kemény volt, hogy szerintem megérdemeljük, hogy a szezont valami ünnepelhetővel fejezzük be. Természetesen egy trófea csodálatos lenne. Természetesen az is pozitív lenne, ha olyan pozícióban végeznénk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a következő szezonban európai sorozatban játszhassunk. De mindent beleadunk, amit tudunk, mindannyian."

Megkérdezhetem, milyen ajándékot kapott Brendan Rodgers - amit most nem fog kapni?

"Nem tudja, mi az, csak teát kért, tehát teát fog kapni. Ha teát akar, akkor teát fog kapni. Az ajándékot megtartom magamnak!"

Ami Mkhitaryan pótlását illeti, úgy tűnik, Sergio Oliveira és Jordan Veretout a két esélyes - még ha mindketten nagyon különböző játékosok is. Milyen formában van mindkét játékos a mérkőzés előtt?

"Nincs egyetlen olyan játékos sem, aki ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint Mkhitaryan, hogy átvegye a helyét. Nekünk nincs egy sem. Tudja, hogy milyen játékosaink vannak, és ahogy mondta, ők nagyon különböző játékosok."

"De csapatként játszunk, és megpróbálunk csapatként játszani, és megpróbáljuk elrejteni a problémáinkat - mert nem vagyunk tökéletesek -, majd pedig kimenni és megpróbáljuk kihasználni azokat az apró problémákat, gyengeségeket, amelyekkel az igazán jó ellenfeleink rendelkeznek. De csapatként fogunk játszani."

"Sergio és Jordan, ahogy az összes többi játékos is, olyan állapotban van, hogy mindent beleadnak majd. Holnap nagyon is lehetséges, hogy nyerhetünk - de csak akkor, ha mindannyian a legjobb formánkat hozzuk. És meggyőződésem, hogy mind Sergio, mind Veretout, és mindenki más, akit csak lehet, segíthet nekünk."

Milyen játékra számít taktikailag?

"Mindig nehéz megmondani, hogy milyen játék lesz. Sokszor az ember egy bizonyos típusú játékot szeretne, és aztán valami más alakul ki belőle. Nem bánnám, ha olyan lenne, mint az első mérkőzés Leicesterben, ahol Rui Patriciónak 90 perc alatt egyetlen védést kellett bemutatnia. Ez azt jelentené, hogy nem voltak nagy problémáink, és ez nagyon fontos lenne számunkra."

"A szurkolók segíthetnek nekünk, ha ki akarják venni a részüket a játékból. De csapatként meg kell lennie az érettségünknek és az intelligenciánknak ahhoz, hogy a megfelelő módon játsszunk, és a lehető legracionálisabban kezeljük a dolgokat. Ez fontos lesz számunkra."

Hogy érzik magukat a tulajdonosok a meccs előtt? Sokat beszélgettek erről?

"Nem, még nem cseréltünk gondolatokat az egészről. Azt hiszem, az elnök és a fiai már elég jól ismernek engem. És tudják, hogy a meccs előtt az életem a stábommal és a játékosaimmal van, és nem szeretem, ha meg kell osztanom magam másokkal. Még ezt a sajtótájékoztatót sem szeretem megtartani! Azért vagyok itt, mert itt kell lennem."

"Azért őket is jól ismerem. És könnyű megérteni, hogy azon túl, hogy szeretik a klubot és a szurkolókat, a futballt is szeretik."

"Ezért a maguk részéről megadják nekünk a tiszteletet a magánéletünkben és a csapatként való összpontosításban. De nyilvánvalóan nagyon boldogok, hogy egy európai elődöntőt játszhat a csapatuk otthon, telt stadionban - ez egy nagy öröm és nagy várakozás pillanata. Együtt megyünk oda, és ha a szurkolóink is támogatnak, akkor az mindent eldönthet."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Leicester, Konferencia Liga