Mourinho: A pályán mindent beleadunk majd

Mourinho: A pályán mindent beleadunk majd

A Roma holnap a Bayer Leverkusen együttesét fogadja az EL-elődöntő első összecsapásán.

Újabb európai elődöntő áll előttetek. A Roma már találkozott néhány igazán minőségi csapattal az út során, és most egy újabbal kell szembenéznie. Még egy olyan csapat, amelyik kiesett a Bajnokok Ligájából.

"Ez a második csapat a Bajnokok Ligájából, amellyel szembenézünk, hiszen a Red Bull Salzburg is onnan jött. Ilyen az Európa Liga. Ezért lett ez is egy top sorozat. Félidőben különböző szintű potenciállal és státusszal rendelkező csapatok kerülnek bele."

"Hány meccset játszottunk már? Hatot, nyolcat, tízet, tizenkettőt már. Most szembesülünk ezzel az akadállyal. Nyilvánvaló, hogy azokkal a problémákkal, amik vannak, nem adhatunk ajándékot a Bayernek a holnapi meccsen. Mindent beleadunk majd a minőség és a vágy tekintetében, miközben megpróbálunk olyan eredményt elérni, amivel előnnyel mehetünk a visszavágóra, és megpróbálhatunk bejutni a döntőbe."

Rudi Völler azt mondta, hogy a Leverkusennek talán előnyt jelenthet, hogy mindössze 18 csapatos a Bundesliga. Egyetértesz ezzel? Dybala játszani fog?

"Először is elfelejtettem valamit. Azt írták, hogy a Primavera meccs félidejében bementem az öltözőbe, hogy beszéljek a játékosokhoz, és motiválva őket, megváltoztattam a játékot."

"Ez egy abszolút hazugság, és nem mutat tiszteletet a Primavera edzői iránt. Tényleg bementem az öltözőbe. A segédedző tette a dolgát, tekintettel arra, hogy a vezetőedzőt felfüggesztették. Én csak azért voltam ott, hogy meghallgassam, nem csináltam semmit, és nem mondtam semmit a mérkőzéssel kapcsolatban. Etikai szempontból soha nem tennék ilyet, és szerintem ez szégyen. Azért nyertek, mert megérdemelték. Ennek semmi köze a holnapi meccshez, de szeretném, ha ez egyértelmű lenne, mert nagyon tisztelem a Primavera edzőit."

"Ami a kérdést illeti. Nem tudom, hogy Dybala fog-e kezdeni. Majd holnap meglátjuk. Nem szeretném, ha holnap játszana, és akkor azt mondanád, hogy hazug vagyok. Most azt mondom, hogy nem, mert szerintem nem."

"Ami azt illeti, amit Rudi Völler mondott, és akár egyetértek vele, akár nem, az első dolog, hogy tiszteletet kell tanúsítani. Ő egy top játékos volt és egy nagyszerű futballista. Elég tapasztalata van ahhoz, hogy azt mondja, amit mondott. Nem hiszem, hogy messze van az igazságtól. Egy 18 csapatos bajnokságban lenni biztosan megváltoztat valamit egy 20 csapatos bajnoksághoz képest."

"Amit ez megváltoztat, az az, hogy Németországban elgondolkodtak azon, hogy egy német csapat bejuthat egy európai elődöntőbe, így a találkozót megelőző héten nem kellett játszaniuk. Olaszországban senki sem hitt az olasz csapatokban. Senki sem hitte, hogy egy olasz csapat bejuthat az elődöntőbe. Az öt olasz elődöntősnek valójában hétközi mérkőzései voltak a múlt héten, ami azt jelentette, hogy mi nem játszhattunk pénteken, ahogy a Bayer Leverkusen. A szezon ezen szakaszában nem mindegy a plusz egy pihenőnap."

"A másik dolog, ami számít, az a tény, hogy a Bayer sok lehetőséggel rendelkezik. Például Callum Hudson-Odoi és Patrik Schick jelenleg sérült. Lehet, hogy visszatérnek, nem tudom, de annyi játékosuk van, hogy ez nem probléma számukra. Ha bármelyik játékosunk megsérül, az nyilvánvalóan probléma számunkra. Egy olyan elődöntő előtt állunk, ahol a legjobb formánkat kell nyújtanunk. Holnap csak az első meccs következik, aztán a második félidőt Leverkusenben játsszuk. Meglátjuk, hogy az idegenbeli meccsre visszatérnek-e játékosok, mert az sokat segíthet nekünk. Vagy nyerünk és bejutunk a döntőbe, vagy veszítünk, de az biztos, hogy mindent ki fogunk adni a pályán."

Egy ideje már beszéltél a Roma csapatának problémáiról. Tiago Pinto általános igazgató szerint ez a csapat alkalmas a Bajnokok Ligájára? Van véleménykülönbség közöttetek?

"A problémák nélküli csapat az, amelyiknek elég minősége van ahhoz, hogy mindent megtegyen, amit eddig tett, legyen szó a második, harmadik vagy negyedik helyről a bajnokságban, vagy az Európa Ligába való kvalifikációról. Valahányszor megkérdezte tőlem, hogy mik a Roma céljai, még a sérülések és eltiltások nélküli időszakokban is mindig ugyanazt válaszoltam: "attól függ", mert ez tényleg attól függ."

"Amikor problémáink vannak, akkor nincs meg hozzá a csapatunk. Amikor nincsenek problémáink, és mindannyian a legjobb formánkat hozzuk, különösen, amikor hetente egyszer játszunk, akkor van elég minőség a csapatban. Nincs 25 játékosunk ugyanazon a szinten, hogy ha Chris Smalling megsérül, akkor ez és ez játszik helyette. Ha Dybala megsérül, akkor ez és ez áll be. Nekünk nincs ilyenünk. Nem hiszem, hogy ebben a tekintetben nézeteltérés lenne a klub és köztem."

De normális, hogy egy szezon során sérülések érik a játékosokat.

"Természetesen, de a Roma nem tud megbirkózni vele. Ott van még Ola Solbakken helyzete is, aki a pénzügyi fair play korlátozások miatt nem kerülhetett be az Európa Liga-csapatlistára. Ez nem vádaskodás, ami senkit sem céloz, és soha nem mondtam, hogy 'én akarom őt, ti pedig nem akarjátok nekem adni'. Nincs semmi probléma."

"Az egyetlen probléma az, hogy látom például, hogy az Inter a minap Romelu Lukakut és Joaquin Correát kezdette, így ma este biztosan játszatni fogják Edin Dzekót és Lautaro Martinezt, de én ezt nem tehetem meg. Ez azt jelenti, hogy amikor problémáid vannak, fáradtság és sérülések, egyszerűen nem tudsz ugyanolyan csapatot kiállítani."

"Tökéletes szezon kell ahhoz, hogy ne legyenek sérüléseid vagy bármi más. Ez nem létezik. Ezért a tapasztalataim alapján kiegyensúlyozott maradtam, amikor mindenki rendelkezésünkre állt, Paulo gólokat lőtt, Smalling ragyogóan játszott, és azt mondtam: 'Maradjatok nyugodtak, mert nem tudjuk, hogy mi lesz a vége'. Erről szól a dolog."

"Ez a tapasztalat hangja, nem a kritika. Az Inter példájánál maradva, az utolsó csapat, amellyel találkoztunk. Robin Gosens sérült volt, így Federico Dimarco játszott a szélsőhátvéd posztján. Matteo Darmian lejött a szélsőhátvéd posztján, és behozták Stefan De Vrijt, míg nálam Filippo Missori, Giacomo Faticanti, Luigi Cherubini és nem emlékszem, ki volt még a padon."

"Ez már csak így van. Ez nem kritika, ez a valóság. Ha decemberben kiestünk volna Európából, most a második vagy harmadik helyen állnánk a bajnokságban. A második vagy harmadik helyen állnánk, mert nem lenne ez a fáradtság, és nem lenne ennyi sérültünk. Ha nem lennénk harcban a bajnokságban, és lejjebb lennénk a nyolcadik helyen, akkor mindent az Európa Ligába fektettem volna, és talán jobb formában lennénk."

"Áldozatai vagyunk annak, hogy a srácok milyen jól teljesítettek a szezon során. Olyan helyzetben vagyunk, amelyben megnyerhetnénk egy trófeát. Lehet, hogy döntőbe jutunk, lehet, hogy nem. Ti úgy gondoljátok, ha nem jutunk be a döntőbe, akkor ez egy nagyon rossz szezon. Én biztosan azt mondom a srácoknak, hogy az elmúlt három hét eredményeitől függetlenül fantasztikus szezon volt."

Mi a véleményed a csapatodról és az elmúlt napokban látott reakciókról?

"A csapat nagyon készen áll. Tudod, milyen problémáim vannak holnapra? Olaszországban 15 játékos ülhet a kispadon, de Európában csak 12. A játékosok megkérdezik tőlem, hogy ott lehetnek-e a kispadon. Smalling, Rick Karsdorp, Stephan El Shaarawy mind a kispadon akar lenni. Látom, hogy érzelmi szempontból mindannyian annyira készen állnak, hogy ma nem tartunk meccs előtti edzőtábort."

"Mindannyian hazamennek, és holnap visszatérünk. Nincs szükség arra, hogy bárki is itt legyen, hogy motivált vagy koncentrált legyen. Ma és tegnap is keményen dolgoztunk a taktikánkon az edzőpályán. Volt egy technikai megbeszélésünk. Majd eldöntjük, hogy ki játszik holnap, akár ez, akár az, akár valaki más. Annyira készen állunk. Ezért mondom azt, hogy vagy veszítünk, miután mindent beleadtunk, vagy nyerünk és ennek megfelelően ünnepelünk."

A Bayer Leverkusen elleni párharc lesz a szezon kulcsa?

"Természetesen, és néhányan különösen boldogok lesznek. Valójában többen, mint 'néhányan'."

Xabi Alonso 151 alkalommal játszott az edzői irányításod alatt, [Pep] Guardiola alatt pedig 79 alkalommal. Azt mondja, Guardiolától több inspirációt merít, annak ellenére, hogy a Bayer egy olyan csapat, amelyik védekezik és kontratámadásra játszik. Mit gondolsz róla?

"Örülök, hogy láthatom őt. Sok éve nem láttam őt. Mindig is fantasztikus játékos-edző kapcsolatom volt vele, és egy kicsit több is. Öröm lesz vele lenni a meccs előtt és után. Magán a mérkőzésen az, hogy Xabi vagy Simone Inzaghi ellen játszol, nem változtat semmin."

"Ha nem tévedek, Xabit Rafa Benitez, Carlo Ancelotti, Guardiola, én és bizonyára mások is edzették. Az, hogy az egyik edzőtől többet vesz át, mint a másiktól, vagy nem vesz át semmit egy másik edzőtől, az teljesen normális."

"Azt mondom, hogy a Bayer Leverkusen az a csapat, amelyet ebben a szezonban Európában láttam, amelyik a legjobb a kontratámadásban. Ha esetleg egy másik futballstílus tetszene neki, az már valami más. Addig is, edzőként igazi kvalitásokat mutat, és a pragmatizmusát, hogy úgy játsszon, ahogy a játékosainak megfelel. Öt vagy hat olyan játékosa van, akik a gyorsaságuk alapján ott lehetnének az olimpián, ahol Marcell Jacobsszal versenyezhetnének 100 méteren. Tisztán kontrákra játszanak. Sokan védekeznek, és szinte lehetetlen őket megállítani a kontráknál."

Mi a helyzet Smalling kondíciójával? Visszatérhet a visszavágóra?

"Elég fitt ahhoz, hogy holnap a kispadon üljön. Ami a visszavágót illeti, majd meglátjuk. Nem számítok arra, hogy a következő két-három mérkőzésen pályára léphet. Nem számítok rá. Valami váratlan dolog történhet. Majd meglátjuk, ha Budapestre megyünk. Ha igen, akkor velünk tart."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mou, Bayer Leverkusen, Európa liga