Mourinho: A mentalitásunk javul!

Mourinho: A mentalitásunk javul!

A Roma holnap este hazai pályán fogadja az Európa Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a Real Sociedadot.

Mi a véleményed a Real Sociedadról?

"Kiváló csapat. Nehéz gyenge pontokat találni. Imanol Alguacil nagyszerű edző. A csapata nagyszerű formában van és jól szervezett. Nagyon nehéz gólt szerezni ellenük. Jól mennek előre is. Spanyolországban rengeteg nagyon tehetséges technikás játékos van, és a La Ligában a negyedik helyen állni a mindig ott lévő óriások között hatalmas teljesítmény."

"Nem volt túl szerencsés sorsolásunk, de az Európa Ligában rengeteg minőség van, különösen ebben a szezonban. Biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan tisztelettel fognak ránk nézni, mint mi rájuk."

Mikel Oyarzabal hajlamos a címlapokra kerülni, de vajon mondhatjuk-e, hogy a Real Sociedad egy olyan csapat, amelynek fő erőssége a kollektíva?

"Ha Oyarzabalról kérdezel, azt kell mondanom, hogy ő egy nagyon jó játékos, de a Real Sociedad sokkal több, mint csak egy játékos. Több kiváló minőségű játékosuk is van. A lényeg azonban az, hogy csapatként játszanak. Hátul nagyon masszívak, elöl pedig nem csak az egyéni bravúrokra támaszkodnak, hanem csapatként működnek együtt. Gyémánt alakzatból 4-3-3-ra tudnak váltani, nagyon mozgékony támadó játékosokkal. Csodálatos csapat, és le a kalappal előttük."

"Az anyagi lehetőségei a mindig ott a tabellán fent lévő három csapatnak más szinten vannak, mint a többieknek, de a negyedik helyért nagy a verseny: A Betis, a Bilbao, a Villarreal, a Real Sociedad mindig ott van, és idén a Real Sociedad a kezdetektől fogva ott van. Megnyerték az Európa Liga-csoportjukat, nyertek az Old Traffordon, és elkerülték a rájátszást, így két meccsel kevesebbet játszottak. Nem tudok mást mondani, mint hogy elismerésem nekik."

Korábban már említetted, hogy Tammy Abraham 2023-ban nem csak a gólokat, hanem a teljesítményét tekintve is fejlődött, de még nem hasonlít az előző szezon játékosára. Ez volt az igazi Abraham? Mire van szüksége ahhoz, hogy újra a legjobb formáját hozza?

"Csak egy Abraham érdekel, és az a csapatjátékos. A csapatjátékos, aki a Juventus elleni legutóbbi meccsünkön a kispadon ült, és úgy ünnepelte Gianluca Mancini gólját, mintha ő maga lőtte volna. Ez az az Abraham, akire szükségünk van."

"Megértem, amit mondasz, és tisztában vagyok vele, hogy több gólt is lőhetne, és elérhetné azokat a számokat, amiket az elmúlt idényben, de a legfontosabb, hogy hozzájáruljon a csapatjátékhoz. A Juventus elleni utolsó 15 percben a csapatért dolgozott, és megadta nekünk, amire szükségünk volt. Tammy jól van, és Andrea Belotti is jól van. Gyakran egy csatár teljesítménye tükrözi a csapat teljesítményét. A Cremonese ellen azért nem játszottak jól, mert csapatként gyengék voltunk. A Juventus ellen mindketten hatalmas munkát vállaltak a csapatért."

"Ezt várom tőlük holnap is. Nem azt, hogy lőnek-e és hány gólt, nem azt, hogy megmutatják-e a képességeiket vagy sem, hanem azt, hogy a csapatért dolgozzanak. Ez egy különleges hét Tammy számára, hiszen első gyermeke születése hatalmas örömöt jelent. Nagyon szeretne játszani, és ha lehet, gólt is szerezni nekünk, de ha mindketten jól dolgoznak a csapatért, akkor csak ennyit kérek tőlük."

A Roma nem képes fenntartani ugyanazt az intenzitást, ha egymás utáni meccsek következnek, ahogy azt a legutóbbi cremonai meccs is mutatta. Dolgoztok ezen egyáltalán? Számítasz arra, hogy a Sassuolo ellen is ott leszel a kispadon?

"Az utóbbival kezdem. Nem várok semmit, és nem is fogok erről beszélni, amíg az eljárás véget nem ér. Ha vége, szívesen válaszolok néhány kérdésre ezzel kapcsolatban. De most az a helyes, ha tiszteletben tartom a vizsgálatot, és nem mondok semmit."

"Fittségi szempontból kiváló kezekben vagyunk. Van egy fitneszedzőnk, és más top szintű edzők is dolgoznak mellette. Ahogy Salvatore és én dolgozunk, mindig van egy fizikai célkitűzés. Szerintem fantasztikus munkát végzünk fittségi szempontból."

"Az egyes játékosok DNS-ét nem lehet megváltoztatni. Vannak olyan labdarúgók, akik minden nap képesek játszani, mint például Javier Zanetti. Ez benne van a DNS-ben. Másoknak nehezebben megy. Ennek nagy része mentális kérdés - képesnek kell lenni arra, hogy minden mérkőzésen a megfelelő szintű nyomással és akarattal játsszunk, hogy minden meccset megnyerjünk és elérjük a csapat céljait."

"Azt hiszem, ez is hozzátartozik. Ha a Roma legutóbbi bajnoki helyezéseiről beszélünk, az sem segít. Tavaly a hatodik, tavalyelőtt a hetedik helyen végeztünk. Ez az a fajta pozíció, ahol egy pont többé-kevésbé nem sokat számít. Nem érzed azt a nyomást, hogy mindenáron nyerni kell, így az elme és a test hozzászokik egy olyan helyzethez, ahol nem érzed a nyomást, de úgy gondolom, hogy sok mindenben fejlődünk."

"Az első évemben kétszer kikaptunk a Juventustól, kétszer a Milantól, kétszer az Intertől. Idén megvertük a Juventust és az Intert, és döntetlent játszottunk a Milannal, szóval mentálisan fejlődtünk, amikor a nagy meccsekre kerül a sor. De még mindig küszködünk egy kicsit, amikor egy héten belül három meccset kell játszanunk."

Paulo Dybala teljesítménye rendkívüli. Szerinted idén jobb játékos? Kinek köszönhető ez?

"Ez Paulónak, a csapattársainak és a szurkolóknak köszönhető. Egy nagyon empatikus csapatba került ide. Érzi a szurkolók szeretetét. Én csak próbálok segíteni neki abban, hogy kezelni tudja a testét. Még mindig fiatal, de a Juventusnál sok sérülése volt az utóbbi időben."

"Nagyon motiváltan és elszántan jött ide, hogy játsszon a világbajnokságon, amit aztán meg is nyert. Fontosnak érzi magát, mert fontos nekünk. Mindezek a tényezők együttesen új ösztönzést adtak Paulónak."

"Személy szerint nagyon boldog vagyok. Amellett, hogy ő az a nagyszerű játékos és remek srác, ezt mindenki tudja is róla. Alázatos, egyszerű és megérdemel minden szeretetet."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Real Sociedad, Európa liga