Mourinho: A legtöbbet kell kihoznunk ebből az elődöntőből

Mourinho: A legtöbbet kell kihoznunk ebből az elődöntőből

A Leicester City ellen lép ma este pályára a Roma a Konferencia liga elődöntőjének első összecsapásán.

Beszélt már a barátjával, Claudio Ranierivel erről a meccsről - egy olyan emberrel, aki a Leicesterrel nyert egy elképesztő Premier League bajnoki címet?

"Barátok vagyunk, igen, de erről a meccsről még nem beszéltünk. Mindig is mondtam: nagyon sok edző van, aki sokkal több angol bajnoki címet nyert, mint ő: Ferguson, Wenger, Klopp, Guardiola. Ranieri csak egyszer nyerte meg, de az övé a legkülönlegesebb mind közül."

"Ezért is hős ebben a városban és ebben a stadionban. Én itt játszottam abban a szezonban, és úgy emlékszem rá, mint a Premier League történetének hihetetlen történetére."

"Ő Roma-szurkoló, Rómából származik, és ez biztosan különleges meccs lesz számára. Ha nincs itt, talán a jövő héten itt lesz - és akkor biztosan különleges érzés lesz számára."

Legutóbb, amikor döntőbe jutott, még a Tottenhammel, akkor nem ülhetett a kispadon. Nem aggódik egy kicsit most, hogy ezt a meccset megnyerik?

"Nem, nem félek - remélem, hogy képesek leszünk megnyerni. Úgy gondolom, hogy a Roma, mint klub és mint csapat, valamint a játékosaim és mindazok, akik a klubban dolgoznak, megérdemlik, hogy bejussunk a döntőbe azért a nagyszerű munkáért, amit azért végeztünk, hogy megpróbáljuk a klubot minden téren fejleszteni. Sajnos a futball néha nem azt adja, amit megérdemelsz, és ahhoz, hogy bejussunk a döntőbe, egy nagyon jó csapatot kell legyőznünk, amelynek nagyszerű edzője és nagyszerű játékosai vannak. Mindkét mérkőzésen a legjobb formánkat kell nyújtanunk."

"Hosszú pályafutásom során a sok jó és rossz dolog között, ami velem történt, az, hogy nem vezethettem ki a Spurs csapatát arra a döntőre, egyedülálló dolog."

Ami a Brendan Rodgersszel való kapcsolatát illeti, elhangzott, hogy nem ugyanazok az elképzeléseik a játékról. Tényleg ekkora a különbség a nézeteik között?

"Amit elmondhatok, hogy együtt dolgoztunk a Chelsea-nél, élveztük a közös munkát, barátok vagyunk - bár nyilvánvalóan a futball különböző irányokba vitt minket. Ezt leszámítva, amikor nem egymás ellen játszunk, akkor a legjobbat akarom neki - 100%-ban. Ő egy nagyszerű edző, egy okos srác, aki előtt nagy jövő áll. Eddig jól teljesített, és csak a legjobbakat kívánom neki."

"Más klubokban dolgozott, mint én, más játékosokkal, mint én. A nap végén az a legfontosabb, hogy én sokat nyertem a pályafutásom során, ő pedig - nálam rövidebb eddigi pályafutása alatt - bajnoki címeket nyert Skóciában és Angliában; megnyerte a Community Shieldet és a Bajnokok Ligájába vitte a csapatot. Nagyszerű munkát végzett."

Milyen érzései vannak a meccs előtt? Milyen érzés visszatérni Angliába?

"Ha nem tévedek, holnap a 13. mérkőzésünket játsszuk ebben a sorozatban. Egy olyan csapat ellen kezdtünk még, amelyről rögtön azt mondtam, hogy megnyeri a török bajnokságot. És ők könnyedén meg is nyerték azt. A Trabzonspor azonnal kemény ellenfél volt. Most pedig a sorozat kulcsfontosságú szakaszában vagyunk."

"A Leicester egy Európa Liga-szintű csapat. És ahhoz, hogy a Premier League-ből bejuss az Európa Ligába, nagyon jó csapatnak kell lenned. Ezért ez nem az ő sorozatuk - ez inkább a miénk. Ez a 13. mérkőzésünk. Sokat kellett küzdenünk, sokat kellett utaznunk, és ezért pontvesztéssel fizettünk a Serie A-ban - mert csütörtökön és vasárnap játszottunk. Megérdemelnénk, hogy magasabbra kerüljünk."

"Két lehetőségünk van arra, hogy a következő szezonban kvalifikáljuk magunkat az Európa Ligába - ötödikek leszünk a bajnokságban, vagy megnyerjük a kupát. De persze az is lehet, hogy egyiket sem érjük el. Ez nyomást, felelősséget és kétségeket rak a vállunkra. A Leicesternek most nincs ilyen problémája. Ők a nyolcadik és a tizedik hely között fognak végezni a bajnokságban. Így nem tudják magukat kvalifikálni az Európa Ligába, nekünk még van esélyünk. Nehéz lesz."

Van különbség a Serie A ötödik helyezett csapata és a Premier League 10. helyezettje között? A Roma jobb, mint a Leicester? Van-e favoritja ennek a párharcnak?

"Pályafutásom során már sokszor jutottam versenyek elődöntőjébe. A neveken és a lehetőségeken túl mindig ugyanazt mondom. A csapatoknak 50% esélyük van a döntőbe jutásra, és 25% esélyük van arra, hogy megnyerjék az egészet. És ez most sem változik. Az első alkalom, amikor elődöntőbe jutottam, ha nem tévedek, 2002-03-ban volt. És 20 év sem változtatta meg a véleményemet."

"Nem érdekel, hogy ők erősebbek-e nálunk, vagy mi vagyunk erősebbek náluk. De értem, amit mond. Két meccs van, ez egy elődöntő. A sikeres futballcsapatok mögött rengeteg kemény munka van, de gazdasági potenciál is. Kemény munkával csak eddig lehet eljutni: jó edzők, jó játékosok, jó klub... de van egy határ, amit csak a pénzzel lehet túllépni. Jó csapat vagyunk, és egyre jobbak vagyunk."

"Az Inter ellen 3-0-ra vesztésre álltunk a félidőben, majd 3-1-re kikaptunk. Két hasonló eredmény, de óriási különbség volt a játékunk, a hozzáállásunk, a teljesítményünk tekintetében. Túl azon, hogy hol végezzünk a bajnokságban, vagy hogy megnyerjük-e a Konferencia Ligát, vagy sem, egy olyan csapat vagyunk, amely olyan úton halad, ami nekem tetszik - és amelyet a hozzánk hasonló edzők pozitívan látnának."

Este is Nicolo Zaniolo és Tammy Abraham kezd majd elől, ahogy a Bodo/Glimt ellen?

"Értem a kérdését, de nem akarok rá válaszolni. Biztos vagyok benne, hogy Brendan tudja, hogyan fogunk játszani, de azt nem tudom, hogy ők hogyan fognak játszani. Annyit mondhatok, hogy a Lazio ellen 3-0-ra nyertünk egy kevésbé támadó felállással, a Bodo ellen pedig 4-0-ra nyertünk egy másik felállással."

"A jó dolog számomra az, hogy mindenki rendelkezésre áll. Ez lehetőséget ad arra, hogy úgy játsszunk, ahogy akarunk. Van egy cserepadunk, amely lehetőségeket kínál nekünk - de ennél többet nem szeretnék mondani. Ha azt mondják nekem, hogy a holnapi mérkőzésen azért fogunk játszani, hogy a visszavágón esélyünk legyen a döntőbe jutásra, akkor nem értek egyet. Azért fogunk játszani a holnapi meccsen, hogy megpróbáljunk nyerni."

"Ha veszítünk, ahogy az első mérkőzésen a Bodo ellen, akkor majd meglátjuk, hogy mire vagyunk képesek a visszavágón. Lehet, hogy a Leicester megnehezíti majd a dolgunkat egy bizonyos játékmóddal, de a holnapi célunk nem csak az, hogy pályára lépjünk, és egy tisztes eredményt érjünk el a visszavágóra."

Ilyen nagy a különbség az olasz és az angol csapatok között?

"Azt hiszem, ez az európai futball szépsége. Amikor elkezdtem európai bajnokságokban játszani, amikor Sir Bobby Robsonnal és Louis van Gaallal dolgoztam, azt hiszem, hogy még 20 évvel később is ugyanazok az elvek érvényesek. Ami igazán számít, az a játékosok minősége. Jelenleg Olaszországban nem sok olyan csapat van, amelyik olyan játékosállományt tudna összeállítani, mint az angol klubok."

"A Liverpool továbbjutott az Inter ellen, és tovább is kellett volna jutnia. Ha a Leicestert nézzük, akkor csak a támadási lehetőségeiket kell megnéznünk. Heten vagy nyolcan vannak. Jamie Vardytól kezdve Patson Daka-ig, annyi nagyszerű játékos. És ez a Leicester City - nem a Manchester City vagy a Manchester United. De taktikai szempontból is tehetünk olyan dolgokat, amelyek megnehezíthetik azoknak a csapatoknak az életét, amelyek talán több minőséggel rendelkeznek. Ez egy nyílt játék, és mi azért vagyunk itt, hogy játsszunk. Jövő héten rengeteg szurkoló lesz az Olimpicóban."

Egy évvel azután, hogy kinevezték a Roma vezetőedzői posztjára, boldog lett volna, ha ott van, ahol most?

"Természetesen. Amikor a Bajnokok Ligája és a Konferencia Liga közötti különbségről beszélünk, már a kezdetektől fogva azt mondtam, hogy mostantól a Konferencia az én versenyem. Nem a Bajnokok Ligájában edzősködöm, hanem a Konferencia Ligában. Lehet, hogy Brendan nem így gondolja - lehet, hogy neki az Európa Liga volt. Augusztusban Törökországban voltunk a Trabzonspor ellen, most pedig a 13. mérkőzésünket játsszuk ebben a sorozatban. Ez a mi versenyünk."

"Most itt vagyunk, de ahogy mondtam, vesztettünk már meccseket ebben a sorozatban. Miért kapott ki tegnap a Fiorentina az Udinese ellen? Az Udinese jó, de a Fiorentina olyat tett, amit még soha - két hét alatt négy meccset játszott. És ezért pontvesztéssel fizetnek. De olyan csapatok, amelyeknek 30 azonos képességű játékosa van a keretükben, nem vesztenek ilyen pontokat. A hozzánk hasonló csapatok, mint a Fiorentina, pontveszteséggel fizetnek. Talán előrébb is állhattunk volna a Serie A tabelláján. De ezért kell kihasználnunk ezt az elődöntős esélyt, és harcolnunk kell a döntőbe jutásért."

Öt év alatt ez a Roma harmadik európai elődöntője - mond ez valamit erről a klubról?

"Igen, ez valami pozitívum. Elismerés a klubnak, az edzőknek, az érintett játékosoknak. Mindig nagy eredmény elődöntőbe jutni. Ez azt mutatja, hogy a csapat motivált, hogy a szurkolók tudják, hogyan kell motiválni a csapatot. De ahogy mindig mondom, ha nem jutsz be a döntőbe, akkor végül az elődöntőbe jutás nem számít túl sokat."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Leicester, Konferencia Liga