Mourinho: A Konferencia liga megnyerése az egyik célunk

Mourinho: A Konferencia liga megnyerése az egyik célunk

Miután mind a BL-t, mind az Európa ligát megnyerte már, Jose Mourinho egyik fő célja a Konferencia liga megnyerése.

Csütörtök este a Roma a csoportkörben folytatja a Konferencia liga küzdelmeit az ellen CSZKA Szófia ellen, amelyikkel legutóbb az EL-ben döntetlent játszott hazai pályán, idegenben pedig kikapott.

Eddig ötből öt győzelem. Nagy a várakozás, ezt még a holnapi meccsre eladott jegyek számából is láthatjuk - majdnem 30 ezer kelt már el. Hogyan lehet fenntartani ezt a teljesítményt, amikor ekkora nyomás nehezedik a csapatra?

"Öt győzelem nem 50. Ahogyan azt is mondtam, hogy három győzelem nem 30. Most nincs okunk arra, hogy szuperoptimisták legyünk, hogy nagyon pozitívak legyünk, hogy elveszítsük a fejünket. De ettől függetlenül a jó eredmények fontosak, segítik a csapat fejlődésének folyamatát."

"Az emberek, a szurkolók szerintem boldogok, de még nekik is gondoskodniuk kell arról, hogy ne veszítsék el a fejüket, ahogy mi is tesszük itt. Fontos, hogy megértsék, ez egy folyamat, amin még csak két hónapja dolgozunk. Érzékelnek bizonyos változásokat, igen, és ez sokféleképpen egyértelmű, de meg kell őriznünk a nyugalmunkat."

"Biztos vagyok benne, hogy érkezik majd egy kérdés, hogy holnap változtatok-e a csapaton - egyértelműen fogok. Nem ugyanazt a csapatot fogom a pályára küldeni, mint a múlt hétvégén. Lesz néhány változtatás, de a legfontosabb, hogy a szerkezetet megtartjuk. Mert jó eredményt kell elérnünk. Ez egy olyan sorozat, amelyen lépésről lépésre szeretnénk elérni valamit. A lépésről lépésre pedig azt jelenti, hogy eljutunk a csoportkör végére, és kvalifikáljuk magunkat a kieséses körbe. Szóval azzal kell kezdeni, hogy holnap begyűjtjük a három pontot."

Ki fog játszani holnap, Nicolo Zaniolo, vagy Carles Perez?

"A játékosok még mindig nem tudják, hogy ki játszik holnap, ezért ezt nem árulom el. Ha ők maguk már tudnák, akkor nem lenne gondom azzal, hogy elmondjam, de még mindig nem tudják."

"Nicóval meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt. Nem akarjuk, hogy túl nagy nyomást érezzen. Jól van, a sérülései már a háta mögött vannak, ezek a negatív érzések már a múlté. Vasárnap egy kicsit fáradt volt. Megértem ezt, amikor a játékosok elutaznak a válogatotthoz... Nem irányítottam válogatottat, de megértem, hogy ha a játékosok nem játszanak a mérkőzéseken, akkor nincs sok idő az edzésre és a fizikai kondicionális munkára. Tehát ha egy játékos nemzetközi kötelességgel utazik el, és nem játszik sokat, akkor általában a szokásos kondíciójától kicsit elmaradva tér vissza, kicsit elmaradva attól, amiben volt, amikor elutazott."

"Ezt nem csak Nicónál, hanem néhány más játékosnál is megfigyeltük. Vasárnap 70 percet játszott, jól felépült, és holnap már játékra alkalmas. Nem akarok minden sajtótájékoztatón a fittségéről beszélni. Jól van. Lélektanilag fontos, hogy elfelejtse a sérülést. Sok játékos volt már, aki sérülést szenvedett - de ha a sérülés mögöttük van, akkor a jövőbe kell nézni."

Hogyan tudják azokat a játékosokat kezelni, akik eddig nem sokat játszottak? El Shaarawy például már két góllal járult hozzá a csapat sikerességéhez a kispadról beszállva... ő egy remek példa. Mi a helyzet a többiekkel? Egy másik téma: az, hogy esetleg az első olyan edző lehet, aki mindhárom UEFA-sorozatot megnyeri, extra motivációt jelent önnek?

"Stephan tudja, hogy ő egy fontos játékos számomra, hogy ő egy kezdőjátékos számomra. A többiek is fontosak, és mindenki megérti, hogy szükség van rá."

"A kezdők nem csak azt a 11-et jelentik, akik ténylegesen kezdenek, mert ez mindig változhat. Soha nem voltam még olyan csapatnál, ahol a szezon elején a kezdőcsapat pontosan ugyanaz, mint amelyik a szezont befejezi. A szezon nem egy autópálya. Talán az elején autópálya, de aztán országutakká válhat. Ilyen a szezon, és a játékosokkal is ez lehet."

"A játékosoknak mindig nehéz a szezont elkezdeni és kezdőként befejezni. Szóval mindannyiuknak meg kell érteniük, hogy mindannyiuk nélkül halottak vagyunk, mert csak 11 emberrel nem sokat lehet elérni. Stephan okos. Rengeteg tapasztalata van a játékról. Megérti, hogy mennyire fontos számomra."

"Nagyon tetszenek a tulajdonságai játékosként, és ezt ő is tudja. Azt is megérti, hogy a szezon elejétől kezdve sokat kellett dolgoznia, hogy a lehető legjobb formába kerüljön. Hogy leküzdje a dolgokat - a Kínában elvesztett intenzitást, a sérüléseket, amik miatt csak januárban tért vissza ide. Sokat fejlődik. Ezen túlmenően a Sassuolo elleni mérkőzés előtt beszélgettünk. Akkor azt mondtam neki, hogy a Szófia elleni mérkőzésen kezdhet, hogy számomra kezdő, még akkor is, ha eddig a kispadon ült. A játékosok, mindannyian jobban felelősek az egységes öltöző kialakításáért, mint én. Olyan srácok, akik ismerik a különböző szerepeket, olyanok, akik tudják, hogy tiszteletben kell tartaniuk az edző döntéseit, ilyen szempontból olyan csapatunk van, amely jól működik együtt. Nagyon könnyű vezetőnek lenni ebben a csapatban, mert ez egy igazán jó csapat."

"Ami a Konferencia Ligával kapcsolatos kérdését illeti: segédedzőként megnyertem egy olyan sorozatot is, amely már nem létezik, a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Ezt a Barcelonával nyertem 1997-ben. De nem gondolok minderre, nem célzok meg dolgokat csak azért, hogy én legyek az első ember, aki megteszi. Mi jól akarunk teljesíteni."

"Nagyon-nagyon messze vagyunk attól, hogy megnyerjük ezt a versenyt, de meg akarjuk próbálni. A csoportkör legelső mérkőzésénél tartunk. Nem akarok megint hazudni nektek. Nem fogom azt mondani, hogy nem érdekel ez a sorozat, mert de, érdekel. De az első dolog az, hogy biztosítsuk a csoportból való továbbjutásunkat."

"Mindannyian itt vagyunk és készen állunk erre a mérkőzésre. Egyetlen játékos sem marad otthon, egyetlen játékos sem kap pihenőt. Ez egy kollektív projekt. Ha a legutóbbi meccsen játszó srácok közül néhányan a kispadon ülnek majd ezen a meccsen, akkor ez megtörténik. Segíteniük kell a többieknek, hogy holnap megnyerjük a meccset."

Az elmúlt néhány évben a Romának volt néhány jó sorozata a nemzetközi kupaporondon. Ön szerint van ennek valami konkrét oka?

"Könnyű azt mondani, hogy a csapat nagyon jól szerepelt az Európa Ligában tavaly, mert ez objektíven igaz. A Manchester United elleni vereség súlyos volt, de a Manchester United más erősségű csapat, mint a Roma, és a csapat sem a lehető legjobb állapotban érkezett a párharchoz."

"Tehát azt lehet mondani, sőt, azt kell mondani, hogy nagyon jól teljesítettek az Európa Ligában. Nem tudom, hogy ez a játékoskeret jobban hozzászokott-e bizonyos versenyekhez. A bajnokság nagyon fontos számunkra - egyértelműen sokkal fontosabb, mint a Konferencia Liga -, de szeretném, ha a csapat mindig arra gondolna, hogy a következő mérkőzés a legfontosabb. Erre a mentalitásra van szükség."

"Amikor elkezdődik az Olasz Kupa, azok a meccsek lesznek a legfontosabbak. Így szeretek gondolkodni, így gondolkodtam mindig Angliában, amikor négy sorozatban is játszottunk. Ezt akarjuk mi is csinálni."

"A csapat készen áll arra, hogy mindenhol a lehető legjobban szerepeljen. Nyilvánvaló, hogy a csapatunknak vannak bizonyos korlátai. Ennek következtében bizonyos döntéseket mg kell majd hoznunk. Az emberek már tudják, így elmondhatom: holnap Matias Vina nem fog játszani, Riccardo Calafiori viszont igen. Ez a fajta változtatás normális. Jelenleg a holnapi meccsre koncentrálunk, nem a vasárnapra."

Számított arra, hogy tegnap este a csapatvacsora után körülbelül 200 szurkoló fog várakozni az étterem előtt? Történt már Önnel ilyesmi a karriere során?

"Nagyszerű volt, és szerintem nagyon fontos volt számunkra, a játékosok számára. Azoknak, akik először jönnek Olaszországba, mint Vina vagy Tammy Abraham, fontos, hogy megértsék, hol vannak. Nagyszerű érzés volt."

"Köszönöm nekik ezt. Fontos, hogy felépítsük ezt a köteléket a szurkolókkal. Nyugodtan kell hozzáállnunk, a megfelelő módon kell fogadnunk, meg kell értenünk, hogy még sokat kell dolgoznunk. Ma például tartottunk egy megbeszélést, hogy átgondoljuk és megbeszéljük a Sassuolo elleni meccset. Rengeteg hibát találtunk, kollektív és egyéni hibákat egyaránt. Néhány dologban javultunk, másokban visszaléptünk. Ez egy folyamatos munka."

"De ha a szurkolók elégedettek, ismerve a csapatunk helyzetét, akkor az számunkra jó dolog. Meggyőződésem, hogy még a Sassuolo ellen Stephan varázslatos gólja nélkül is, még ha a meccs nem is végződött volna olyan epikusan, mint ahogyan végződött, akkor is úgy gondolom, hogy a szurkolók azzal az ítélettel mentek volna haza, hogy a csapat egységes, és mindent belead a pályán. Csak köszönetet mondhatunk a szurkolóknak azért, ahogyan támogatnak minket."

Hogy áll a négy középső védő? Ezen a poszton is gondolkodik változtatásokon? Mi a helyzet például Marash Kumbullával és az ő fejlődésével?

"Ha Kumbullát játszatom, és kihagyom Mancinit, akkor megkérdezik, hogy mi a baj Mancinivel. Ha Smalling nem játszik, akkor azt fogják mondani, hogy Smallinggal van bajom a Manchesterben töltött közös időnkből. Ha Ibanez nem játszik, akkor valami más lesz. Ez már csak így van."

"Négyen vannak, és ez a megfelelő számú középső védő egy csapatban. Mindig vannak ilyen kérdések. Örülök, hogy megvan a négy középső védőnk. Mindannyian különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, különböző erősségekkel és különböző területekkel, ahol kevésbé erősek. Ha azt kérdezed, hogy holnap lecserélem-e mindkét középső védőt, akkor a válaszom nem. Nem fogom mindkettőt lecserélni."

Milyen meccsre számít holnap?

"Ami a holnapi meccset illeti, nyilvánvalóan ez nem egy olyan meccs, amin ugyanolyan nyomás van, mint amilyen például a Trabzonspor ellen volt; de ez egy csoportkör, hat ilyen meccsünk lesz, és hat meccsen keresztül akár pontokat is veszthetünk, és mégis tovább tudunk majd jutni. De a célunk az, hogy minél hamarabb kvalifikáljuk magunkat, és a csoport első helyét is megszerezzük."

"Olyan csapat ellen lépünk pályára, amellyel a Roma már találkozott a közelmúltban, szóval tudjuk, hogy egy jó csapat ellen lépünk pályára, amely komoly veszélyt jelent."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, CSZKA Szófia, Konferencia Liga