Mourinho: 11 a 11 ellen... plusz a 60.000 szurkolónk

Mourinho: 11 a 11 ellen... plusz a 60.000 szurkolónk

Fontos Európa Liga csoportmeccsen fogadja a Roma holnap este a spanyol Real Betis együttesét a Stadio Olimpicóban.

Mi ah elyzet Paulo Dybalával? És milyen nehézségeket vár a holnapi mérkőzéstől?

"Dybala jól van, holnap játszani fog."

"A nehézséget az jelenti majd, hogy egy jó csapat ellen fogunk játszani, egy nagyon világos identitással, megfelelő filozófiával a játékról és egy nagyszerű edzővel, akinek sok tapasztalata van. Ez egy olyan csapat, amelyik Spanyolországban trófeát nyert, ami mindig nehéz, ha nem tartozol a bajnokság három nagy csapata közé. Rengeteg tapasztalt játékosuk van, ráadásul nemzetközi szinten is. Szóval nehéz meccs lesz - de nekik is nehéz lesz."

"A meccsen 11 a 11 elleni játék lesz... plusz 60 000 szurkoló, és remélem, hogy az a 60 000 szurkoló hallatja majd a hangját. Nem csak azért, mert a sevillai visszavágón tudjuk, hogy a szurkolóik biztosan kiveszik majd a részüket. Ez egy csodálatos stadion, ahogy a szurkolók buzdítják a csapatukat.  Hiszek a kezdőcsapatban, hiszek a velem együtt a kispadon ülőkben - és hiszek a mögöttünk álló 60 000 szurkolóban."

Nicola Zalewskit trequartistaként vagy tisztán szélső játékosként látja játszani?

"Zalewski többféle poszton is tud játszani. A fejlődését valószínűleg jobban ismeri nálam, de ez az a játékos, akivé vált. Nagyon jó ebben a szélső szerepkörben, és ott játszik a válogatottban is - ami egy erős válogatott. Szerintem jól érzi magát ezen a poszton, és szerintem a csapat is jól érzi magát vele, ahogyan játszik."

"Ő egy nagyon fontos játékos számunkra. Akár kezdő, akár nem, ez nem változtat azon a tényen, hogy fontos számunkra."

Ha holnap nyerne a csapat, az lenne a 107. győzelme az európai kupasorozatokban - ezzel pedig olyan edző, aki több mérkőzést nyert az európai kupákban, mint bárki más. Gondol erre?

"Ez nem igazán motivál engem. Büszke vagyok az eddigi 106 győzelemre. Amikor eljön a 107-es szám, akár holnap, akár később, akkor is büszke leszek a pályafutásomra. De ezek mind olyan dolgok, amikre akkor kell időt szánni, amikor a karriered véget ér. Amikor visszavonulok, sok időm lesz visszagondolni és emlékezni."

"Jelenleg az érdekel, hogy megnyerjem a következő meccset. Mindig a következő meccs a legfontosabb, és a következő meccs holnap lesz. Kemény lesz, de győzni akarok, egyszerűen azért, mert szükségünk van a pontokra. Eddig csak három van, és ez nem elég."

Amikor meg kell nyerni a meccset - ahogy az előbb is mondta - akkor ez tehát egy olyan meccs lesz, ahol Tammy Abraham és Andrea Belotti együtt kezdhetnek támadásban?

"A jó játékosok tudnak együtt játszani, ez sosem jelent problémát. És ez igaz az edzőkre is, és arra is, hogy megtalálják a módját annak, hogy együtt játszassák őket. Hogy egy példát mondjak, a szezon elején sokak számára - és különösen azok számára, akik a rádióban jól tudnak beszélni, de soha nem jönnek ide - szinte lehetetlennek tűnt, hogy Zaniolo, Dybala, Pellegrini és Abraham együtt játszhasson."

"Sajnos a különböző sérülések ide vagy oda, ez csak néhány alkalommal történt meg. De amikor megtörtént, akkor jól működtek a dolgok. Belotti és Tammy esetében két jó játékosról beszélünk. Tehát ahhoz, hogy együtt játszanak, csak az a kérdés, hogy megtaláljuk a megfelelő felállást, a megfelelő időpontot, és apránként építkezzünk. De nyilvánvaló, hogy bármelyik csapat, amelyik egy jó formában lévő Roma ellen lép pályára - mert egy jó formában lévő Romának kell lennie -, nem lesz könnyű dolga, ha Tammy és Belotti együtt szerepelnek."

"A holnapi nap lehetőséget ad erre? Minden mérkőzés egy lehetőség. Nem akarom megmondani, hogy ki fog játszani holnap, főleg, ha az ellenfélnél amúgy sincs túl sok kétség. Ezúttal a Betisnek sokféle lehetősége van. Tényleg nem tudom, hogy kit fognak választani. Szóval ha az ellenfelem nem akarja felfedni magát, akkor természetesen én sem. Ahogy mondtam: 11 a 11 ellen... plusz 60 ezer."

Nicolo Zaniolo sokkal több gólt szerzett az európai kupasorozatokban, mint a Serie A-ban - miért van ez így?

"Ő egy olyan játékos, aki mindig veszélyben tartja az ellenfeleket, nem hiszem, hogy ez kétséges. Ő nem egy önző játékos - még akkor sem, ha időnként egyéni döntéseket hoz, amikor a labda nála van. De nem önző, nem csak magára gondol."

"Mindent belead a csapatért, védekezés szempontjából is nagyon keményen dolgozik a csapatért. És így minden olyan játékos esetében, aki olyan keményen dolgozik, mint ő, normális, hogy nem fog 20 gólt lőni egy szezonban. Ő egy nagyon fontos játékos számunkra, és ezt soha nem fogom megunni hangsúlyozni."

"Számomra nem drámai kérdés, hogy több vagy kevesebb gólt lő-e. Ha Európában több gólt lőtt, mint a Serie A-ban, akkor talán azért, mert az olyan csapatokat leszámítva, mint a Leicester és a Real Betis, a Serie A-ban egy kicsit magasabb a színvonal. Nyilvánvaló, hogy azok a csapatok, amelyeket említettem, első osztályúak, de a Serie A-ban egyértelműen nehezebb ellenfelekkel kell szembenéznünk."

Lélektanilag mennyire fontos ennek a csapatnak, hogy négy pontot szerzett a Juventus és az Inter elleni idegenbeli meccseken? És mennyire volt az Ön gondolkodásmódja tettenérhető Gianluca Mancini azon megjegyzésében, hogy "erősebb csapat vagyunk" Dybala gólja után?

"Ha az Inter és a Juventus elleni meccseken szerzett négy pontot a tavalyi szezonnal hasonlítjuk össze, akkor azokból most néggyel többünk van, viszont az Udinese és az Atalanta elleni meccseket figyelembe véve négyet vesztettünk. Mert az elmúlt szezonban Udinében döntetlent értünk el, az Atalanta ellen pedig nyertünk a Stadio Olimpicóban. Tehát, ha nagyon pragmatikusan nézzük, akkor nem nyertünk semmit és nem vesztettünk semmit."

"De ami a dolgok mentális oldalát illeti, ez fontos. Más érzés egy topcsapathoz és egy nagy stadionba menni és eredményt elérni. Erről már a mérkőzés előtt is beszéltünk. Például az Atalanta elleni meccs után, amikor kikaptunk, de úgy jöttünk le, hogy éreztük, mi voltunk a jobbak. Vesztettünk, de jobbak voltunk. Jól játszottunk, magabiztosan játszottunk."

"Az Inter előtt ezt tettem le az asztalra - mondván, hogy nyerhetünk és veszíthetünk is, de úgy akarunk távozni a stadionból, hogy úgy érezzük, legalább egyenrangúak voltunk az ellenfelünkkel. Azt akarjuk, hogy legalább úgy távozzunk, hogy jobbnak érezzük magunkat. A játékosok ezt megfogadták, és nagyon jól játszottak. Ezek olyan pontok, amelyek egy kicsit többet érnek, mint amennyit ez eredményezett."

"Mancini egy vezér, ő beszél, tudja, mikor van a megfelelő pillanat, hogy mondjon valamit. Nagyon elégedett voltam a srácokkal."

Hogy van Lorenzo Pellegrini? És mesélne egy kicsit arról, hogyan élte meg a hétvégi meccset a csapatbuszból?

"Nem voltam a csapatbuszon. A csapatbusz a San Siróban a stadion alá megy, és én nem akartam ott lent lenni. Ezért egy másik helyen voltam. Egy furgonban voltam - egy nagyon szép furgonban, hogy őszinte legyek. Szeretem, hogy hallom a stadionból a hangokat, mert a zajokból megérted, mi történik a meccs körül. Hol lennék szívesebben? A pálya szélén határozottan jobb, sokkal nehezebb a furgonból nézni."

"Pellegrinivel kapcsolatban majd meglátjuk. Ma még edzenünk kell. Még mindig várunk visszajelzést felőle. Tudja, hogy ez egy nagyon fontos mérkőzés számunkra. Nagyon jól ismerem Lorenzót, így tudom, hogy ha nemet mond, akkor az nemet jelent. Ha azt mondja, hogy "rendelkezésre állok", akkor bízom benne. Vele nincs időpocsékolás, nagyon nagy a bizalom. Szóval majd meglátjuk, mit mond."

"Ebben az esetben többet fogok adni az ő véleményére, mint amit az orvosi stáb mond. Az ő szava lesz a legfontosabb számomra."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Mourinho, Real Betis, Európa liga