Monchi a januári átigazolási pletykákról, és a csapat jelenlegi formájáról

Monchi a januári átigazolási pletykákról, és a csapat jelenlegi formájáról

A Roma sportigazgatója a klub új szerzeménye, Jonathan Silva bemutatásán adott hosszabb interjút.

Jonathan Silváról

"Azért vagyunk most itt, hogy bemutassuk a Roma új igazolását: Jonathan Silvát. Üdvözöljük, és minden jót kívánunk arra az időre, amit velünk fog eltölteni. Mindannyian biztosak vagyunk abban, hogy nagyon sikeres lesz itt. A menedzserével az átigazolási időszak elején már felvettük a kapcsolatot, amikor szintén egyeztetni kezdtünk Emerson távozását illetően."

"Nagyon jól ismerjük a játékost, nagyon szépen fejlődött az Estudiantes, a Boca, és a Sporting Liszabon kötelékeiben. Minden olyan tulajdonsággal és képességgel rendelkezik, amit mi az Eusebio Di Francesco által elvárt szélső védőnél elvárunk. Még nagyon fiatal, és egészen biztos, hogy sokat tud fejlődni, de mindene megvan már most a jó szerepléshez."

A januári átigazolási időszakról

"A futball szemszögéből nézve, ha a távozókat és érkezőket vesszük figyelembe, akkor általánosnak nevezhetjük. Castan és Nura kölcsönbe távoztak, míg Moreno és Emerson végleg, majd érkezett Silva. Az a négy játékos, aki távozott, nem játszott sokat. Lehet, hogy jobbak is lehettünk volna, de mi végig a célkitűzéseinket tartottuk szem előtt."

"Sokkal könnyebben megy majd a munka, ha én is jobban megértem majd a klubot. Nekem is javulnom kell, hogy folytathassam a Romában elkezdett projektet, amiben teljes mértékben hiszek. Biztos vagyok abban, hogy az elmúlt 9 hónap sokat fog ebben segíteni."

A csapat jelenlegi formájáról

"Nem hiszem, hogy bárki boldog az ötödik hellyel. Nem arról van szó, hogy valakit hibáztatni kell, de meg kell találni a megoldást. Én is felelős vagyok, én építettem a csapatot, én döntöttem sokszor. Szóval, ha az emberek szeretnének valakit kikiáltani felelősként a csapat jelenlegi formája miatt, akkor itt vagyok. Nem kell mást keresni. Mindannyian képesek vagyunk fejlődni, a játékosok, az edző, és persze a sportigazgató is. De újra megismétlem, én vagyok a fő felelőse az egésznek, hiszen nekem van a kezemben döntési hatáskör."

A jövőt illetően

"Nem hiszem, hogy a visszatekintgetés segítene. Nekem a jövőbe kell tekintenem, és keményen kell dolgoznom, hogy olyan Romát építsek, amit jobban szeretnek a szurkolók. Az igaz, hogy a céljainknak nem tudunk most eleget tenni, ezért szerintem most jött el az idő, hogy be kell fejezni a szövegelést, és még keményebben kell dolgozni. Tudomásul kell venni, hogy a szurkolók joggal dühösek, ezért mindent bele kell adni. Senkit nem érdekel a múlt jelen pillanatban."

"A jövőbe kell néznünk, mert szerintem ez a klub strukturális szempontból nagyon magas színvonalú, ezért meg kell próbálni ezt a teljesítményt nyújtani a pályán is. Hogy mit gondoltam régen, az most nem számít, csak a jelen, és a jövő. És ahogy mondtam, most fejet lehajtva keményen kell dolgozni."

Az első 9 hónapjáról

"Az igaz, azért választottam a Romát, mert azt gondoltam, hogy az emberek itt az igazi Monchit láthatják majd. Ez most közel van a valósághoz. Nem tudom, hogy ismerik-e a múltamat, de amikor az emberek Monchiról beszélnek, akkor valaki olyanról beszélnek, aki sok embert vesz, és ad el. Ezt csináljuk itt is. Azt ajánlom, hogy olvassák el a rólam szóló könyvet, hogy jobban megismerjenek. Ahogy már mondtam, tudom, hogy nekem is fejlődnöm kell, vállalom a felelősséget. Vannak dolgok, amiben jobb lehetnék, efelől nincs kétség, de az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy mindenki jobban ismeri ezt a várost és klubot nálam."

"9 hónapja vagyok itt, és két dologban biztos vagyok: már jobban ismerem a klubot, és sokkal profibb vagyok annál, mint amikor a klubhoz jöttem. Ebben a két dologban 100%-ig biztos vagyok. Nem kifogásokat keresek, vállalom a felelősséget, de a sportigazgató feladata nem csak a jelennel való foglalkozás. Nagyon egyszerű lenne a dolgom, ha nem kellene azzal foglalkoznom, hogy mi fontos a klubnak, és csak magamra gondolnék. De szerintem a Roma sportigazgatójának a legfontosabb a Roma kell, hogy legyen. Ezt követően pedig megint csak a Roma jön. Magamra csak harmadikként gondolhatok."

Hector Morenoról

"Sportigazgatóként mindig ugyanahhoz az elvhez ragaszkodom. Az ember mindig tanul, minden nap, minden évben, minden szezonban. 6-7 évvel ezelőtt azt tanultam, hogy ha egy igazolás valamilyen oknál fogva nem válik be, a legjobb az, ha eladjuk. Könnyű lett volna azt mondani Hectornak, hogy maradjon, de fel kell ismerni, hogy ha valami nem működik. Kaptunk egy ajánlatot, ami nagyjából összhangban volt azzal, amennyiért mi vettük, szóval úgy döntöttünk, hogy elfogadjuk."

"Aztán a játékos szempontjai is számítanak. Ő játszani akart, mert jó formába szeretne kerülni a világbajnokságra, szóval mindannyian egyetértettünk. Végigmehetünk a többi igazoláson egyesével, de rengeteg dolog van, ami befolyásolja egy játékos teljesítményét. Nagyon sok olyan játékos van, aki az érkezése első 6 hónapjában szinte semmit nem csinált, majd utána a csapat meghatározó játékosa lett. Ez megtörténik Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, és a világon mindenhol. Biztos vagyok benne, hogy akiket igazoltunk, előbb, vagy utóbb de bizonyítani fognak. Karsdorp és Schick esete nehezebb, mert alig voltak egészségesek, Cengiz Törökországból jött, nem beszél olaszul, de az utóbbi meccseken már elég közel volt az igazi tudásához. Nem lenne tisztességes ma értékelni bárkit is. Ahogy mondtam, mindenkinek fejlődnie kell, az új igazolásoknak is, de időre van szükség az alkalmazkodáshoz."

A jelenlegi keretről

"Nehéz most összegzést készíteni, mert ötödikek vagyunk, és már 7 meccs óta nyeretlenek. Hiszek abban, hogy ezek a játékosok jók, hiszen látom őket minden nap. Mind fizikálisan, mind mentálisan rendben vannak, és az egyéni képességek alapján nagyon erősek. Azért nehéz ez, mert amikor tavaly áprilisban megérkeztem, csupa top szintű játékossal találkoztam, mert futott a szekér. Most nehezebb kérdés ez, mert rossz formában van a csapat. De eladtunk egy olyan játékost a Chelseanek, aki egy meccsen lépett csak pályára ebben a szezonban, ami azt mutatja, hogy erős a keretünk."

Daley Blindről

"Blindet négy, vagy öt nappal ezelőtt ajánlották nekünk, aztán mind gazdasági, mind futballszempontból megvizsgáltuk, és úgy döntöttünk, hogy ő nem az a játékos, aki nekünk kell. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a gazdasági szempontokat, különben a világ összes top játékosát leigazolhatnánk."

Alissonról

"Semmilyen ajánlatot nem kaptunk Alissonért. Szerintem az nem segít a csapaton, ha folyamatosan arról beszélünk, hogy ki távozik, és ki marad február elsején. Most viszont már felejtsük el a téli átigazolási időszakot, szerencsére befejeződött. Kezdjünk most már a futballról beszélgetni, az eredményekről, a taktikáról. Az mindenkinek jobb."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, Monchi, interjú