De Rossi: Szeretnénk újabb csodálatos estével megajándékozni a szurkolókat

De Rossi: Szeretnénk újabb csodálatos estével megajándékozni a szurkolókat

A Roma az angol Brightont látja vendégül az Európa Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

Mit gondolsz Brightonról, és mit tudsz mondani a Roberto De Zerbivel való különleges kapcsolatodról?

"Ragyogó kapcsolatom van Robertóval, ami egészen a játékos korszakomig nyúlik vissza. Akkoriban tette meg az első lépéseket az edzői pályán, és a meccsek után beszélgettünk. Elmondtam neki, hogy mennyire csodálom azt a fajta futballt, amit a Beneventónál és a Palermónál alkalmazott. Aztán kiderült, hogy lényegében a jelenéről beszélgettünk, és arról, hogy mi lesz az én jövőm."

"Robertónak abszolút zseniális futballötletei vannak. Ő egy más típusú edző, innovatív vonallal. Nem csak róla van szó. A Brightonnak van néhány kiváló játékosa, ezért kemény meccsre számítok".

Ez lesz az ötvenedik teltházas meccs, amióta Friedkinék a klub vezetői. Vajon a Stadio Olimpico adhat egy plusz lökést?

"Nekünk kell megpróbálnunk, hogy a szurkolóknak egy újabb boldog estét szerezzünk, nem pedig nekik kell segíteniük abban, hogy megnyerjük a meccset. A köztünk lévő kapcsolat nagyon fontos lesz. Szerintem minden játékos számára csodálatos idejönni és ebben a környezetben és légkörben játszani, beleértve a külföldi játékosokat is. Azt is gondolom, hogy a Brighton hozzászokott ahhoz, hogy hatalmas, fantasztikus stadionokban, félelmetes atmoszférával játszanak, tekintve, hogy a Premier League mindig tele van szenvedéllyel. Talán itt még intenzívebb és szenvedélyesebb légkört fognak megtapasztalni."

Mit gondolsz, a Brighton jelenlegi kilencedik helyezése a tabellán a Serie A-ban mivel egyenértékű? Három, vagy négyvédős felállásban fogtok játszani?

"Nem könnyű összehasonlítani azt a kilencedik helyet, nem tudni milyen pozícióban lennének Olaszországban. Minden bizonnyal egy feltörekvő klubról van szó, amely nem rendelkezik évtizedes múlttal a háta mögött."

"Úgy gondolom, hogy Graham Potter nagyszerű munkát végzett azzal, hogy kezdetben felépített valamit, Roberto pedig most teszi őket világszerte ismertebbé. Úgy gondolom, hogy egy igazi márkát épít, és ez az, amit magával visz."

"Azt, hogy Olaszországban kilencedikek, nyolcadikok vagy tizedikek lennének-e, nem tudjuk. A Bologna jelenleg negyedik Olaszországban, és eléggé hasonló helyzetben vannak, mint a Brighton, bár az olasz klub mögött nagyobb múlt áll."

Lehet a Brighton olyan, mint a Bologna?

"Nos, úgy gondolom, Roberto valami hasonlót hozott létre, mint amikor a Sassuolo edzője volt, és csodálatos szezonjaik voltak. Nem könnyű elérni ezt a szintet, ahogy azt idén is láthatjuk."

"Szerintem ez valami hasonló, de ezt is meg lehet ismételni, ha van egy fantasztikus ötletekkel rendelkező edződ, valamint egy klub, amely képes befektetni, így a csapatba, és nagy pénzt költeni rengeteg csodálatos, fiatal játékosra."

Mi a helyzet a hátsó alakzattal, milyen felállást választas?

"Nem mondom meg."

A rangsorolási helyzet adhat-e extra motivációt? Beszéltek az öltözőben az ötödik helyről, mint a következő szezonban a Bajnokok Ligája lehetséges kapujáról?

"Azért lépünk pályára, hogy nyerjünk és továbbjussunk a következő körbe. Lehet, hogy másképp tekintünk az Európában játszó olasz csapatokra, tekintve, hogy az ő sikerüknek lehet egy különleges eleme, mivel közelebb hozhatja Olaszországot ahhoz, hogy az ötödik hely is Bajnokok Ligáját érne. Nekünk ettől még mindig el kellene érnünk az ötödik vagy negyedik helyet."

"A rangasort a megfelelő mennyiségben nézzük, akárcsak azt a fajta történetet, amit arról mesélnek, hogy ha jól viselkedsz, akkor karácsonykor ajándékot kaphatsz."

"Az egyetlen dolog, amit megpróbálhatunk tenni, az az, hogy meccseket nyerünk. Ez semmin sem változtat számunkra. Ha egy másik olasz sikeres Európában, a szurkolók közötti rivalizálás mellett ez lehet valami, ami előnyt jelenthet számunkra a jövőben."

A csapatnak holnap ösztönösebb vagy racionálisabb hozzáállásra lesz szüksége? Támadni kell, vagy inkább kivárásra kell majd berendezkednie?

"Úgy tűnik, hogy különbséget teszel az ösztönösség és az észérvek között egy támadó vagy egy védekező csapatnak megfelelően. Lehetsz ösztönös, miközben mélyen visszaállsz védekezni, és védekezhetsz kissé zavarodottan, agresszívan és rendetlenül. Lehetsz racionális a játékban, amikor arra kényszeríted az ellenfelet, hogy a pálya felén védekezzen. Nem látok közvetlen összefüggést a két szó között."

"Úgy gondolom, hogy erős csapat vagyunk, és tisztelnünk kell a Brightont, valamint a játékmódjukat, de ez a Romáról szól. Mi vagyunk a Roma, és úgy gondolom, hogy egy nagyszerű mérkőzésre számíthatunk."

"Az első dolog, amit tudnunk kell, hogy a Brighton néha arra kényszeríti az ellenfeleit, hogy három-négy percig a saját térfelén játsszon, beleértve a Manchester Cityt, a Liverpoolt, az Arsenalt és a Chelseat is. Ezek a meccseket megfelelően kielemeztük. Néha meg is verik őket, mint ahogy azt a Luton, az Aston Villa és a Fulham ellen is láthattuk."

"Sok kis meccs lesz ezen a meccsen belül. Mindegyiket meg kell játszanunk és meg kell nyernünk, mind akkor, amikor mi birtokoljuk a labdát, ami remélem, hogy minél tovább fog tartani, mind pedig akkor, amikor az ellenfél tartja majd meg a labdát. Ezt csinálják az elmúlt 18 hónapban, és ezt heti rendszerességgel teszik nagyon erős ellenfelek ellen."

"Könnyen lehet, hogy néhányszor átjutnak a presszingünkön, és perceket töltenek majd el a mi tizenhatosunk közelében."

 

 

 

 

Már 50 napja vagy a Roma edzője. Többre vagy kevesebbre számítottál?

"Három ponttal többre számítottam a bajnokságban! Tökéletes lett volna, ha az Intert is legyőzzük, hiszen erről szólt a projekt!"

"Elégedett vagyok, ugyanakkor túlságosan is tisztában vagyok azzal, hogy még nem értünk el semmit. Senki sem ismeri nálam jobban ezt a várost. Az olasz futball általában - és különösen ez a város - egy nanoszekundum alatt megváltoztathatná a véleményét, ha a dolgok rosszabbra fordulnának."

"Ezért próbálom mindig Trigoriára összpontosítani a srácok fejét, és távol tartani őket a közösségi médiától, a sajtótól stb. Nagyon gyorsan nagyszerűvé válhatsz, és ugyanennyi idő alatt senki lehetsz."

"Viszont elégedett vagyok azzal, amit a játékosokkal létrehoztam. A kötelék bizonyos szempontból már megvolt, de edzőként létrehozni ezt más. Ugyanazokat az embereket képviselheted, de más szerepben. Egy csodálatos kötelék újrateremtése sosem automatikus folyamat."

"Gianluca Mancini korábban azt mondta, hogy megértik, mit kérek tőlük. Miután visszanéztem a tegnapi edzést ma reggel, azt mondanám, hogy nem csak a megértésről van szó, hanem a hitről, és úgy gondolom, hogy hisznek."

"Nem kérek tőlük nehéz, briliáns vagy különleges dolgokat, de egyértelműen látszik rajtuk - és ez az edzésekre is vonatkozik -, hogy teljes mértékben hisznek abban, amit mondok nekik, és élvezik is. Ez az, ami a legboldogabbá tesz engem, a pontok mellett, amelyek nem mindig járnak együtt az emberi kapcsolatokkal, amelyeket kiépítesz, a fejlődéssel és a módszertannal, amelyet a játékosok szeretnek, valamint a teljesítményünkkel."

"Eddig mindenből volt egy kicsi, de sajnos tudjuk, hogy még nem értünk el semmit, mert két nagyon nehéz hónap áll előttünk."

Van rá esély, hogy holnap Rick Karsdorpot láthatjuk, akár a kispadon? Láttuk, hogyan rotáltál Leonardo Spinazzola és Angelino között. Ez a taktika része?

"Meglátjuk, hogy Karsdorp hogyan érzi magát ma, hogy eldöntsük, hogy ott lehet-e a csapatban vagy sem. Voltak olyan napjai, amikor nagyon jól érezte magát, és voltak olyanok, amikor kevésbé jól. Majd később meglátjuk, hogy mi a helyzet."

"Ami a két balhátvédet illeti, ez egy furcsa dolog, mert mindketten olyan játékosok, akikért odavagyok. Mindkettőjüket nagyon kedvelem a kvalitásaik, a karakterük és a szintjük miatt. Mindketten top játékosok, ugyanakkor annyira különböznek egymástól, így néha az ellenfél és az általunk kívánt játékmód határozhatja meg a választást. Néha pusztán a rotáció kérdése. Máskor azt a játékost választom, akit jobban kedvelek, vagy akit jobb formában érzem."

"Nincs előre meghatározott stratégia. Bízom benne, hogy mindketten fittek maradnak, és mindketten teljes mértékben a rendelkezésemre állhatnak."

Gondolkodtál már Edoardo Bove szerepvállalásán a középpályás hármason kívül? Esetleg szélsőt, speciális utasításokkal...

"A monzai meccs előtt olvastam, hogy Edoardo átlagosan 61 percet játszott meccsenként Mourinho alatt, nálam pedig 59-et, szóval biztosan nem nagy a különbség.

"Nyilvánvalóan nem sokat kezdett ahhoz képest, mint az előző edző alatt az utolsó időszakban, és az is igaz, hogy ő volt a legjobb játékos a pályán az első Serie A-s mérkőzésemen itt. Csodálatos teljesítményt nyújtott a Verona ellen, és teljes mértékben bízom benne."

"Lehet, hogy kevesebb esélye lesz a kezdőbe kerülni, mert jelenleg olyan játékosok mellett van, akik nagyon jól játszanak, mint Bryan, Leandro és Lorenzo."

"Nem tudom elképzelni, hogy szélsőt játsszon, mert sokkal támadóbb játékosokat szeretnék ezeken a posztokon, mint ő."

"A nem túl távoli jövőben úgy érzem, hogy jó védekező középpályás lehetne, aki a védelem előtt játszik, mert technikailag sokkal jobb, mint amilyennek a közvélemény beállítja."

"Csak továbbra is keményen kell dolgoznia, amit mindannyian teszünk. Gyakran maradunk még edzés után. Az időzítésén és a helyzetek olvasásán kell dolgoznia."

"A fittségi szintje lehetővé teszi számára, hogy olyan sok területet fedezzen le. Jól mozog a lábával, és csak a technikai képességeit kell beépítenie a játékunkba. Meg kell értenie, hogy mikor kell két érintés, mikor kell három, mikor kell előre menni, mikor kell visszaállni. Időbe telik, amíg ezeket a dolgokat elsajátítja."

"Eljuthat oda. Ez egy utazás, és remélem, hogy senki sem sietteti őt, és megmarad higgadtnak, mert mint ember, ő az a fajta fickó, akit az ember szeretne, ha a lánya feleségül venne. Profi, csapatjátékos és csodálatos labdarúgó. A viselkedése példaértékű. Amikor nyer, mindig ő a legmosolygósabb, még akkor is, ha, mint mondtad, kevesebb játékidőt kapott. Nem is lehetnék boldogabb vele."

"Úgy gondolom, hogy a fejlődésének részeként a Románál töltött ideje alatt rendben van, hogy első számú tartalék a középpályán. Ez biztosan nem olyan dolog, ami miatt szégyenkeznie kellene. Bizonyos területeken valóban fejlődnie kell, de nem úgy van, hogy messze le van maradva, és hatalmas lépést kell tennie előre."

"Amikor csak beáll, mindig mindent belead és jól játszik. Ő egy olyan játékos, akire teljes mértékben számíthatok. Két héttel ezelőtt Rotterdamban kezdett, és remekül teljesített."

A Romának 16 olyan játékosa van, aki játszott már európai kupadöntőben. Mennyire számít ez a tapasztalat? Szerinted csökkent a különbség a Premier League és a Serie A között?

"Több Premier League-meccset kellene megnéznem és jobban ismernem, hogy véleményt mondhassak a Serie A-tól való különbségekről. Úgy gondolom, hogy Olaszország ismét felfelé ívelőben van, miután hosszú évekig a Premier League messze elöl volt. Valószínűleg még mindig vezet, ami a bevételeket stb. illeti."

"Amikor egy csapat nincs hozzászokva ahhoz, hogy a nagyszínpadon játsszon, és amikor nagyon fiatal játékosai vannak, akiknek nincs sok tapasztalatuk európai, egyenes kieséses mérkőzéseken - és sokuknak ez lesz az első alkalom -, akkor ez hatással lehet rád, de amikor ez történik, akkor a futballra koncentrálsz, arra, hogy azt csináld, amit tudsz, arra, hogy csapatként milyen formában vagy, arra, hogy tudod, hol van a csapattársad és hova kell mozognod. És ők nagyon jól tudják, hogyan kell ezeket a dolgokat csinálni."

"Így azt a kis lemaradást, ami a tapasztalat tekintetében lehet, csökkenti az a tudás, amivel rendelkeznek. Nekünk a saját tudásunkat, az intenzitásunkat, az erőnket kell használnunk, és megmutatnunk, hogy nemcsak a tapasztalatunk miatt, hanem azért is, mert hihetetlen játékosaink vannak - akik valószínűleg egy fokkal az övék felett állnak -, képesek lehetünk a győzelemre."

"Nem várhatjuk el tőlük, hogy féljenek a stadiontól, vagy azt gondolják, hogy nincsenek hozzászokva az ilyen meccsekhez, hogy tálcán kínálják nekünk a győzelmet. Lehet, hogy egy kicsit tartanak a meccstől, de tudják, hogyan kell irányítani a labdát és hova kell tenni; tudják, hol vannak a csapattársaik és mit kell tenniük a pályán. Kemény meccs lesz."

A Bajnokok Ligájában az Anderlecht ellen debütáltál a Roma színeiben, és az utolsó gólodat a Roma színeiben a Porto ellen szerezted ugyanebben a sorozatban. Most az a feladatod, hogy ismét a Bajnokok Ligájába vezesd a Romát. Gondoltál már arra, hogy a futballsorsod a Bajnokok Ligájához kötődik?

"A Torino elleni meccs előtt viccelődtem, amikor azt mondtam, hogy akkor léptem pályára legutóbb, amikor a Roma utoljára játszott a Bajnokok Ligájában, és úgy érzem, mintha 20 éve vonultam volna vissza!"

"A Roma azóta nem volt a BL-ben, és ez elfogadhatatlan, mert a Romának ezen a szinten kellene játszania, különösen, hogy a klub most jobb helyzetben van, mint amikor eljöttem, a befektetések, a játékosok és valószínűleg a bérköltségek tekintetében is."

"De függetlenül a bértömegtől és a nagy nevektől, a Romának mindig ott kellene lennie. És ha a Roma egyszer bejut a Bajnokok Ligájába, azt fogja tenni, amit mindig is tett: eljut a legjobb 16 közé, a negyeddöntőbe, és egyszer már nagyon közel volt a döntőhöz."

"Azokkal a játékosokkal, akik itt vannak, a Roma versenyben lehet a legjobb négy közé jutásért, függetlenül attól, hogy ki az edző. Azzal a minőséggel, ami ebben a csapatban van, a Roma nem végezhet a negyedik helynél hátrébb."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Brighton, Európa liga