De Rossi: Nem szabad csak védekeznünk

De Rossi: Nem szabad csak védekeznünk

A fiatal tréner úgy véli, nem csak védekeznie kell a Romának a Brighton ellen, meg kell próbálnia gólt szerezni.

Milyen játékra számítasz csütörtökön? A csapat jól teljesített a korábbi alkalmakkor, amikor irányítani is tudtad a játékot. Hogyan fogjátok irányítani ezt a mérkőzést? Kíváncsi vagy, mennyit fejlődött a csapatod?

"Azt hiszem, játékosként vagy edzőként mindig menedzselni kell a dolgokat. Menedzseled a játék pillanatait, az eredményességet, a testedet... Mindent menedzselsz. Helytelen lenne a 'menedzselésnek' negatív, védekező jelentést adni."

"Egy meccs menedzselése nem azt jelenti, hogy le kell húzni a rolót, és remélni, hogy nem kapunk négy gólt. A menedzselés azt jelenti, hogy felismered a játék különböző fázisait, felismered a különböző pillanatokat, amelyeken az ellenfél és a saját csapatod pszichésen és fizikailag keresztülmegy. És ha van olyan mérkőzés, ahol igazán jól kezeltük az energiaszintünket, akkor az az első mérkőzés volt."

"A Brighton a második félidőben átvette a játék irányítását - és ez bármikor megtörténhet, hiszen a Premier League legjobb csapatai közé tartoznak -, mi pedig jól tettük, hogy egy kicsit mélyebben védekeztünk és kontrákkal veszélyeztettünk."

"Ez egy olyan minőség, amivel ez a csapat rendelkezik, és ez a sok kemény közös munka, a sok fejlődés, az egymás megismerése, mind hozzájárult ehhez. Tudok változtatásokat eszközölni, hogy segítsek nekik egy-egy pillanatot kezelni, de nem én, hanem ők fociznak. És a pályán minden pillanat más és más."

Hogy van Romelu Lukaku és Paulo Dybala? A kezdőcsapatból való hiányuk azt üzenheti a csapatnak, hogy lényegében már továbbjutottatok.

"Ez rossz üzenet lenne. A munka még nincs elvégeze, még csak a felénél tartunk. Paulo jól van. A többi játékossal együtt edz. Lukakunak csípőproblémája van, ami már egy ideje, talán hónapok vagy évek óta zavarja. Időnként újra és újra fellángol, és amikor ez megtörténik, akkor a pihenés a legjobb módja, hogy kezeljük."

"Ne kérdezzétek, hogy mennyit kell pihennie. Nem tudom, de az biztos, hogy most nem lesz. Az elmúlt napokban azt mondta nekem, hogy nem fogja bírni. Bármelyik felállást is választjuk, a munkánk és a szakma iránti szeretet és büszkeség arra kényszerít minket, hogy menjünk és játsszunk egy jó meccset, még úgy is, hogy mondjuk a két legtöbbet használt játékosunk hiányzik."

"Szeretném megmutatni, hogy akár ott vannak, akár nincsenek, számunkra ez nem számít. Szeretném elkezdeni megváltoztatni ezt az elképzelést, hogy Dybala és Lukaku nélkül nem tudunk futballozni."

"Úgy gondolom, hogy remek játékosok vannak a csapatban, és nélkülük is tudunk játszani. Még nem döntöttem el, hogy Paulo játszik-e holnap vagy sem. Elégedett vagyok azokkal a játékosokkal, akik ma rendelkezésemre állnak."

Rengeteg európai kupameccset játszottál a Romával, némelyik nagyon negatív eredménnyel végződött. Mit lehet tanulni az ilyen típusú meccsekből?

"Minden mérkőzésen fennáll a veszélye annak, hogy több gólt kapunk, mint gondoltuk. A Brighton nem gondolta, hogy négy gólt fog kapni az első mérkőzésen. Nem kell túlzásba vinni a felkészülést egy ilyen meccsre, annyira, hogy elkezdjük megijeszteni magunkat."

"Nekünk csak az első mérkőzést kell néznünk. Kivételes első félidőnk volt, amely úgy ért véget, hogy megérdemelten vezettünk. Egy lövésük volt csak, ami veszélyes volt, és az szerencsére Ndickán iránytváltoztatva a kapufát találta el."

"Hat perc után ha gólt kapsz, az megváltoztathat egy mérkőzést, de csapatként kell játszani tovább. Ez nem probléma. De tisztában kell lennünk azzal, hogy a Brightonnak négy-öt lehetősége volt az első mérkőzésen."

"A Brighton elég sok gólt szerez. Mi is sok gólt lövünk. A statisztikák azt mondják, hogy meccsenként lövünk pár gólt, és ha ezt megtesszük majd most is, akkor ugyanúgy behúzhatjuk a meccset, mint az első mérkőzésen. Így kell felkészülnünk a mérkőzésre. Nyilvánvaló, hogy az az eredmény egy kicsit megnyugtat bennünket, de futballista voltam, és tudom, hogy nem szabad kiengedni. De ilyen a futball, ennek van egy mentális és érzelmi aspektusa, amit mindannyian magunkban hordozunk. Ez nyilvánvalóan része lesz a holnapi mérkőzésnek."

Számítottál valaha arra, hogy ilyen hatással leszel a Romára?

"Úgy gondolom, hogy minden topcsapatnak, így a Romának is vannak hullámvölgyei, de mindenki kimászik belőle, függetlenül az edzőtől. Ez azért van, mert ezeknek a csapatoknak olyan játékosai vannak, akik fizikailag erősebbek, mint azok, akik ellen játszanak. Így lehet meccseket nyerni. Elégedett vagyok azzal az úttal, amin járunk."

"Nyilvánvalóan ilyen kezdésben reménykedtem, nem csak az eredmények, hanem az általunk kialakított érzés szempontjából is. Nem csak emberi szempontból, hanem a futballunk szempontjából is. Ahogy egy másik sajtótájékoztatón is mondtam, úgy gondolom, hogy a játékosok tényleg hisznek abban, amit megpróbálok beléjük sulykolni."

"Ez minden. Boldog vagyok. Meccsről meccsre egyre több olyan dolgot látok, ami tetszik. Vannak ellenfelek és vannak visszaesések, de ha holnap és vasárnap egy nagyszerű eredménnyel jutnánk el a válogatott szünetre, az lenne az egyik legjobb kezdés, amit el tudnék képzelni."

Kell-e javulnia a csapatnak a védekezésben ezen a meccsen? Milyen teljesítményre számítasz az első mérkőzéshez képest?

"Arra számítok, hogy Roberto De Zerbi meglep minket, ahogy mindig is tette, amikor a mérkőzésekre készült. Mármint a választásait illetően, és nem arra gondolok, hogy felkészületlenek lennénk."

"Ha a nemrég elért eredményeikről beszélünk, akkor őszintén meg kell mondanunk, hogy két-három nagyon fontos játékost veszítettek, különösen a támadó részlegben és a középpályán. Az a csapat, amelyet Rómában láttam, minden bizonnyal versenyképes és képes arra, hogy sok csapat ellen gólt szerezzen, de természetesen arra készülünk, hogy mi magunk szerezzünk gólokat, és ne kapjunk egyet sem."

"Nem tudom, mennyit fognak változtatni. Ahogy már mondtam, De Zerbi csodálatos és meglepő edző, de nem várom, hogy változtasson a felálláson, mert mindig úgy készül a meccsekre, hogy gólokat szerezzen és támadjon. Nem hiszem, hogy sokat kell majd változtatniuk a megszokott módszereiken. Ők nem egy védekező csapat, akik most először próbálnak támadó stílusban játszani."

"Azért jöttek Rómába, hogy gólokat lőjenek, és ha ilyen mentalitással, ilyen játékosokkal és ilyen edzővel rendelkezel, akkor jó esély van rá, hogy ez sikerül is. Volt néhány lehetőségük. Az is kockázatos, ha úgy kapnak gólt, ahogyan kaptak, és talán még több gólt is kaphattak volna."

"Csodálatos meccs volt a lehetőségek tekintetében, és mi jobban kihasználtuk őket. Fantasztikus meccs lesz holnap, de reméljük, hogy egy kicsit unalmas is egyben... Egy 0-0-t biztosan nem bánnánk. A viccet félretéve, úgy kell pályára lépnünk, hogy mepróbáljunk gólt szerezni."

"Ha csak arra gondolunk, hogy ne kapjunk gólt, akkor tíz perc után bajunk lesz, beszorítanak, és fennáll a veszélye, hogy soha nem jutunk feljebb lépni."

Forrás: asroma.com

Címkék: AS Roma, De Rossi, Brighton, Európa liga